Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 22 din 10.aug.2018
Monitorul Oficial, Partea I 737 27.aug.2018
Intrare în vigoare la 27.aug.2018
Circulara nr. 22/2018 privind lansarea în circuitul numismatic a unui set de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat) şi a unei monede din alamă, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

 Art. 1. - În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 27 august 2018, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat) şi o monedă din alamă, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România.
   Art. 2. - Caracteristicile tehnice ale monedelor sunt următoarele:
   
Set de 3 monede Monedă pentru colecţionare
Metal aur argint tombac cuprat alamă Cu80Zn15Ni5
Valoare nominală 100 lei 10 lei 1 leu 50 bani
Titlu 900‰ 999‰ - -
Formă rotundă rotundă rotundă rotundă
Diametru 21 mm 37 mm 37 mm 23,75 mm
Greutate 6,452 g 31,103 g 23,5 g 6,1 g
Grosime la chenar - - - 1,9 mm
Calitate proof proof proof proof


Cant


zimţat


zimţat


zimţat
inscripţionat cu
"ROMANIA" de
două ori, cu steluţă între cele două cuvinte

    Aversul monedei din aur redă scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "100 LEI", stema României şi anul de emisiune "2018".
    Aversul monedei din argint redă scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "10 LEI", stema României şi anul de emisiune "2018".
    Aversul monedei din tombac cuprat redă scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "1 LEU", stema României şi anul de emisiune "2018".
    Aversul monedei din alamă, pentru colecţionare, redă scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "50 BANI", stema României şi anul de emisiune "2018".
    Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat şi din alamă) prezintă portretul ecvestru al lui Carol I, inscripţia în arc de cerc "140 DE ANI DE LA UNIREA DOBROGEI CU ROMANIA" şi anul evenimentului aniversat "1878".
   Art. 3. - Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
   Art. 4. - Monedele din aur, argint şi tombac cuprat şi monedele din alamă, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, au putere circulatorie pe teritoriul României.
   Art. 5. - Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de trei monede şi a monedelor din alamă, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
   
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

    Bucureşti, 10 august 2018.
    Nr. 22.