Decernarea premiului Funcționarul de demnitate publică al anului acordat de Asociația Romanian Business Leaders

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR


Discurs susținut de către Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR

Stimați participanți,

Vă mulțumesc foarte mult pentru onoarea pe care mi-o faceți prin acordarea premiului “Funcționarul de demnitate publică din administrația centrală”. Este o apreciere pentru activitatea desfășurată în funcția de Guvernator al Băncii Naționale a României. Banca noastră centrală a crescut de la o instituție care în anii ‘90 încerca să-și găsească menirea într-o societate în schimbare, la banca de astăzi, membră a Sistemului European de Bănci Centrale, un adevărat pilon de susținere pentru o societate și o economie care depind, în dezvoltarea lor, de o politică monetară consistentă, de o stabilitate financiară indiscutabilă și deci, de o instituție puternică, sigură pe ceea ce face, capabilă să furnizeze bunurile publice pe care mandatul legal i le solicită.

Trebuie spus că funcția publică a băncii centrale și activitatea din această instituție nu se subscriu ușor conceptului de activitate funcționărească. E simplu de înțeles și că ceea ce facem la banca centrală trece peste înțelegerea administrației ca furnizoare de servicii publice. De aici însă și dificultatea de a transmite public, simplu și clar, efectul activității noastre. Bunurile publice pe care le furnizăm - o monedă națională credibilă, convertibilă, stabilitatea prețurilor, stabilitatea financiară, supravegherea sistemului bancar sau suportul pentru finanțările externe ale statului - ies în prim-plan doar atunci când nu le ai, când nu funcționează. În rest, toate acestea cu adevarăt mari realizări ale Băncii Centrale sunt considerate acum chestiuni implicite, bunuri care vin de la sine.

Faptul că într-o perioadă în care nu sunt crize propriu-zise, țineți să premiați pentru toate aceste lucruri un bancher central, mă bucură. Pentru mine, semnificația acestui premiu este că Romanian Business Leaders - comunitatea importantă de lideri de afaceri pe care o reprezentanți - înțelege corect eforturile și munca dificilă care stau în spatele stabilității de orice fel furnizate de echipele de la BNR.


Doamnelor și domnilor,

Trecem printr-o perioadă complicată, nu numai în România, dar și în Europa și în lume. Banca Națională a depășit de mult perioada de construcție instituțională. Maturitatea unei instituții trebuie probată în permanență, cu fiecare ocazie când apar provocări, întrebări, tensiuni. Așadar, acum este o nouă perioadă „numai bună” pentru a proba cu succes ce am construit. BNR nu a putut ajunge acolo unde este fără echipa de profesioniști, mai vechi sau mai noi care, fiecare în parte, a pus umărul la consolidarea instituției. Fără ei, proba maturității prin care trecem nu va putea fi depășită. Acest premiu îl dedic tuturor angajaților BNR fără de care nu am fi astăzi aici. Ei sunt cei care mă fac să cred că Banca Națională va trece cu succes și de aceste zile și va arăta că este instituția care aduce stabilitate, echilibru și raționalitate în beneficiul României și al mediului de afaceri pe care dumneavoastră îl reprezentați.

Vă mulțumesc pentru această onoare.

București, 14 martie 2019