Bună seara,
Doamnelor și domnilor,
Onorată audiență,
Dați-mi voie să încep prin a vă felicita pentru o astfel de inițiativă și pentru invitație. Este o reală onoare pentru mine să particip la acest eveniment. Tema este una extrem de generoasă și, mai ales, sensibilă, întrucât cele mai multe dintre dezbaterile generate am observat că eșuează în invocarea unor argumente cu precădere emoționale.
De aceea m-am bucurat să am acces, chiar înainte ca luna femeii să înceapă, la un studiu global care aduce multe argumente logice pentru prezența femeilor în leadership. Studiul, pe care poate l-ați și văzut deja, a fost realizat de Peterson Institute for International Economics, pe baza analizei a aproximativ 22.000 de companii în 91 de țări. Concluziile arată că femeile în funcții-cheie aduc rezultate financiare măsurabile companiilor. De exemplu, o firmă profitabilă în care 30% din lideri sunt femei ar putea anticipa o marjă de profit net mai mare cu peste 1 punct procentual comparativ cu o companie similară care nu are nicio femeie lider.
Iar când sunt luate în calcul companiile profitabile și neprofitabile la un loc, rezultatele studiului devin și mai frapante: firma cu mai multe femei-lider poate aștepta o creștere a profitului net de 6 puncte procentuale, în timp ce media generală a profitului a fost de peste 3 procente. Apreciați dumneavoastră dacă e mult sau puțin.
Același studiu mai arată că, în prezent, trei din 10 companii din întreaga lume nu au femei în prima ligă – nici în funcții executive, nici în board-urile lor.
„Vreți o economie mai puternică? Oferiți femeilor mai multe oportunități!” – este îndemnul repetat de una dintre cele mai puternice femei din industria financiară Christine Lagarde, directorul general al FMI. La începutul acestei luni, Lagarde aducea în discuție argumente exprimate tot în termeni economici: dacă femeile ar juca un rol identic bărbaților pe piața muncii, creșterea economică mondială ar exploda cu 28 de trilioane de dolari (peste 25%) până în 2025 (date McKinsey). Ca reper, echivalentul economiei SUA și Chinei la un loc. Din nou, apreciați dumneavoastră dacă este mult sau puțin.
Ca urmare a transformărilor sociale din ultimii ani, femeile au evoluat mult în domeniul competențelor, și-au crescut și ascuțit performanțele. Conform unui studiu OECD din 2011, femeile în funcții de conducere sunt caracterizate prin rigoare în muncă, pot fi încărcate cu mai multe sarcini datorită capacității de a avea atenție divizată, au un simț al diplomației crescute, precum și caută mai mult consens și cooperare în procesul de luare a deciziilor. Femeile sunt mai intuitive în rezolvarea problemelor, sunt caracterizate de flexibilitate și creativitate, au o inteligență emoțională mai mare decât omologii lor de sex masculin, astfel aduc mai multă toleranță pentru a clarifica problemele.
Ne aflăm însă departe de această lume ideală, cu o economie ideală. În 2015, un studiu FMI sublinia că, în ciuda progresului în ceea ce privește egalitatea de gen, aproape 90% din țări încă au cel puțin o restricție legală bazată pe gen, iar 28 de țări au 10 sau mai multe astfel de legi. Totodată, cercetările realizate de Economist Intelligence Unit arată că 73% din executivii intervievați la nivel mondial cred că femeile vor ocupa o pondere egală de locuri de muncă la nivel de conducere în firmele multinaționale până în anul 2030. Cu toate acestea, doar 39% din aceiași directori au egalitatea de gen ca „top zece prioritate de afaceri”, și doar jumătate au recunoscut că au stabilit obiective pentru a ajunge acolo.
Am considerat relevanți acești indicatori globali nu numai pentru a susține, cu cifre, așa cum se cade în industria financiar-bancară, aportul femeilor la creșterea economiei, ci și pentru a ajunge la realitățile Europei Centrale si de Est.
Cu peste o treime din funcțiile de conducere deținute de femei, țările din regiune, precum România, Estonia, Letonia și Polonia, se află în topul diversității („Women in Business”, GrantThornton). Vorbim aici și de o moștenire a perioadei comuniste când egalitatea de gen a fost puternic susținută – cel puțin la nivelul ideologiei oficiale, fiind, în România, unul dintre cele mai importante principii folosite în procesul de modernizare a societății românești.
Femeile din România conduc majoritatea afacerilor din sănătate şi asistenţă socială, gospodării private, alte activităţi de servicii şi sunt aproape pe picior de egalitate cu bărbaţii în învăţământ, intermedieri financiare, activităţi profesionale, comerţ, hoteluri şi restaurante (KeysFin).
Chiar dacă femeile au avut un rol privilegiat, aceasta nu a fost deloc o garanție a performanței lor în funcții de conducere, când la începutul anilor ‘90 capitalismul sau economia de piață și-a intrat în drepturi, iar faptul că ne întâlnim astăzi aici este încă o dovadă că performanța se construiește, nu este un dat.
Îmi amintesc prima întâlnire cu domnul Guvernator la Parlamentul României în anul 1998, când am fost întâmpinată cu următoarea remarcă: „Doamnă, în arhiva BNR s-au căutat documente, care să ateste dacă o femeie a mai făcut parte vreodată în board-ul Băncii Centrale, și se pare că în istoria băncii sunteți prima care devine membru al CA al BNR”.
Dacă mă gândesc bine, atunci am pornit la drum cu mai multe excepții de la regulă - și nu aș spune „dezavantaje”: femeie, de naționalitate maghiară, economistă din afara sistemului bancar și dintr-un alt oraș, nu din capitală! Dintre aceste „dezavantaje” am reușit cu trecerea timpului să îmi construiesc avantaje responsabile! Să te ridici și să îți construiești - greu sau ușor - un drum, o carieră este ceea ce contează. Succesul până la urmă este combinația dintre încrederea în noi înșine că suntem capabili să realizăm visele noastre, muncă, talent și calitate în toate cele. Este nevoie de multe zile de muncă, de seriozitate și responsabilitate, perseverență, capacitate și capabilitate de a munci în echipă și nu în ultimul rând de echilibrul viață profesională - viață personală, de familie.
Leadership-ul adevărat înseamnă să-i inspiri pe ceilalți și să le întinzi o mână - poate fi chiar ea care va face diferența între succes și eșec pentru altcineva.
Membrii board-ului pot ridica nivelul calității deciziei cu un stil de guvernare în care întrebările sunt simple dar profunde, care provoacă o gândire tehnică pe tema rezolvării problemei ridicate. Procesele de guvernare trebuie să se concentreze pe problemele majore într-un mod care să echilibreze contribuțiile individuale variabile ale fiecăruia, cu responsabilitatea colectivă.
Liderii au nevoie de o gândire structurată, de competențe și de capacitatea de a lua decizii potrivite, de strategii de adaptare la situații de stres, astfel stilul de conducere diferit al femeilor și al bărbaților prin luarea împreună a deciziilor, pot crea armonie și pot duce la succes interesele instituției în care activează.
Stilul este subtil, dar vital pentru o guvernare bună. Se știe că, indivizii și întreprinderile trec prin trei nivele ale înțelegerii când încearcă să descifreze câte o problemă.
- Stadiul simplu și superficial, când produc răspunsuri incomplete și în grabă.
- Stadiul complicat și profund, când produc răspunsuri care din punct de vedere tehnic sunt corecte, dar pot fi confuze și greu de descifrat, de comunicat.
- Stadiul simplu și profund - stadiul în care răspunsurile din stadiul anterior sunt distilate să identifice, explice si să acționeze asupra lucrurilor care contează cu adevărat.
Aș da un citat de Marie Curie: „Viața nu este ușoară pentru nici unul dintre noi. Dar, ce-i cu asta? Trebuie să avem perseverență și mai presus de orice încredere în noi înșine. Noi trebuie să credem că suntem înzestrați pentru ceva și că acest lucru trebuie să fie atins.”
Merită sa ne aducem aminte de femei din România care au îmbogățit lumea în care au activat – lumea medicinii (Ana Aslan, Sofia Ionescu - prima femeie neurochirurg din lume), a literaturii (Herta Müller). Prima femeie inginer din lume - o româncă - Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie doctor în drept, avocat - Sarmiza Bilcescu, prima femeie comandor a Legiunii de Onoare franceze și prima femeie primită în Academia Regală Belgiană - Anna de Noailles, prima femeie arhitect din lume - Virginia Andreescu Haret.
Prin urmare, așa cum în filosofia și medicina chineză este nevoie de yin și yang, așa și în conducere avem nevoie de femei pentru a contrabalansa bărbații. Esențial este echilibrul!
În încheiere, vă doresc ca evenimentul inițiat astăzi să devină o tradiție, pentru că, într-adevăr, mai multă recunoaștere a rolului femeilor în leadership nu poate fi decât profitabilă. Mult succes în continuare! Iar doamnelor care îşi fac loc cu îndrăzneală în top management, La Mulți Ani!
Eveniment organizat de Finmedia, 24 martie 2016