Educație financiară


„ Dacă ţara trebuie să aibă un loc în concertul Europei, apoi nu va putea ajunge prin industrie, nici prin comerț, decât numai prin învățământ.”
Mihail Kogălniceanu

Importanța educației financiare a crescut în ultimele două decenii pe măsură ce inovația și globalizarea sporesc diversitatea și complexitatea serviciilor financiare. Aceste evoluții creează responsabilități noi pentru autorități, care trebuie să se asigure că economia și societatea sunt pregătite corespunzător pentru a face față noilor provocări.

În anul 2018, Ministerul Educației Naționale, Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Română a Băncilor au încheiat un Protocol de colaborare pentru realizarea de activități comune în domeniul educației financiare și elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară. Documentul asigură un cadru inter-instituțional prin intermediul căruia cele cinci părți realizează activități comune în domeniul educației financiare.

Banca Națională a României vizează dezvoltarea, însușirea și aprofundarea unor elemente ale educației financiare la nivelul învățământului primar, gimnazial, liceal, universitar și al persoanelor adulte. Activitatea de educaţie financiară este susţinută şi la nivel teritorial, prin reţeaua de sucursale şi agenţii.

Săptămâna educației financiare

Banca Națională a României a organizat, în perioada 3-6 aprilie 2023, Săptămâna educației financiare, dorind să accentueze importanța creșterii nivelului de educației financiară și a gradului de conștientizare în rândul publicului cu privire la gestionarea banilor.

Echipele de educație financiară din sediul central și din toate sucursalele și agențiile BNR din țară au interacționat cu elevi și cadre didactice din peste 200 de unități școlare și aproape 500 de clase de elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal.

Lecția națională de educație financiară

Banca Națională a României, în parteneriat cu Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare Județene, a desfășurat în data de 18 octombrie 2022, o Lecție națională de educație financiară cu scopul creșterii nivelului de conștientizare a importanței educației financiare în rândul elevilor.

Evenimentul a fost deschis de către guvernatorul BNR, dl. Mugur Isărescu, care a primit la sediul băncii centrale vizita a peste 50 de elevi de clasa a VIII-a din București, însoțiți de profesorii lor. Timp de o oră, aceștia au avut ocazia să discute cu guvernatorul BNR despre istoria banilor și a băncilor. În aceeași zi, echipele de educație financiară din toate sucursalele și agențiile BNR din țară au interacționat cu elevi și cadre didactice din mai multe județe, într-un efort care a implicat peste 136.000 de participanți.Categorii de proiecte

Proiectele educaționale sunt orientate preponderent către următoarele grupuri-țintă: