Expoziţia 'tezAur'


Cea mai nou amenajată secțiune a expunerii permanente este organizată într-un spaţiu special, securizat, cu uşă de tezaur.

Aurul, metal nobil cu calități deosebite, a suscitat dintotdeauna interesul și imaginația oamenilor care i-au atribuit valoare de simbol al perfecțiunii și eternității. Aurul turnat sub formă de lingouri, o comoară adăpostită în tezaurele băncilor centrale și rareori expusă publicului, este asociat în mentalul colectiv cu prosperitatea, încrederea și stabilitatea.

Expoziția noastră permanentă, în secțiunea dedicată aurului, alătură fascinația provocată de acest metal cu importanța economică pe care o deține.

Proiectând un concept modern și original, care pornește de la imaginea Pământului ca depozitar al zăcămintelor de aur, muzeul și-a propus să provoace curiozitatea vizitatorilor săi de a descoperi informații inedite despre aur și de a admira lingouri autentice din aur și monede din aur.

Prin generozitatea unor muzee prietene, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, completăm expunerea cu exemple de tipuri de zăcăminte aurifere - un filon aurifer și flori de mină conținând elemente native de aur pe matrice de cuarț.