Mesaj cu ocazia evenimentului „Bucharest Leaders’ Summit”

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR


Stimați invitați de onoare,
Doamnelor și Domnilor,

Doresc să îmi exprim regretul pentru că nu pot participa la „Bucharest Leaders’ Summit” dar țin să vă împărtășesc câteva gânduri.

Inspirat de titlul conferinței „The future is now”, doresc să îl parafrazez pe economistul american, Irving Fisher, “Îndoiala filosofică este bună și la locul ei, dar problemele vieții nu pot să aștepte și nu așteaptă“.

Salut eforturile deosebite ale organizatorilor și preocuparea pentru alăturarea unor activități diverse, pentru a surprinde din cât mai multe unghiuri problematica conferinței.

Menționez că perioada actuală, caracterizată prin crize multiple, suprapuse, cu amplificare diferită a riscurilor, a, accentuat importanța cooperării și coordonării la nivelul tuturor stakeholder-ilor piețelor financiar-bancare.

În conjunctura curentă, mixul echilibrat de politici monetare și fiscale precum și implementarea reformelor structurale, inclusiv utilizarea fondurilor europene pentru dinamizarea potențialului de creștere pe termen lung, sunt esențiale pentru prezervarea cadrului pentru stabilitate macroeconomică și pentru întărirea capacității României de a traversa etape adverse.

Macrostabilitatea financiară a țării este un bun public pentru prezervarea căruia este necesar să contribuim cu toții.

Doamnelor și Domnilor,

Situația prudențială și financiară a sistemului bancar românesc, principala sursă de finanțare a economiei, este adecvată. Rata totală de capital rămâne adecvată, peste media Europeană, calitatea activelor continuă să se îmbunătățească, rata creditelor neperformante se situează sub media Europeană, profitabilitatea se regăsește pe un trend ascendent.

În același timp, incertitudini și riscuri însemnate la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, continuă să genereze războiul din Ucraina și sancțiunile asociate, iar altele decurg din turbulențele în sistemele bancare din SUA și Elveția, ce ar putea exercita efecte adverse în principal prin afectarea economiilor statelor dezvoltate și a costurilor de finanțare în Europa Centrală și de Est.

Totodată, absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte în implementarea proiectelor. Ea este însă esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a impactului contracționist al șocurilor pe partea ofertei, amplificat și de înăsprirea condițiilor economice și financiare pe plan internațional.

Uitându-mă pe agenda conferinței doresc să subliniez că formatul reuniunii Dvs. permite centrarea pe fenomenele lumii, de la educație, cercetare, la dezbaterea impactului evoluțiilor tehnologice, agricultură și securitatea cibernetică.

În același timp trebuie să avem în vedere că suntem într-un punct în care se manifestă noi tendințe în aranjarea geopolitică a lumii.

Sunt sigur că dezbaterile care vor urma în cadrul conferinței Dvs. vor aduce valoare adăugată la provocările cărora trebuie să le facem față în perioada următoare.

Vă mulțumesc și urez succes lucrărilor conferinței.