Marți, 29 octombrie, Palatul Braunstein din Iași, secție a Muzeului Municipal Regina Maria, a găzduit vernisajul expoziției temporare Puterea leului. Istoria banilor în România. Concepută și organizată în primăvara acestui an în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, expoziția este acum deschisă pentru vizitare la Iași, în perioada octombrie 2024 – aprilie 2025.
Publicul ieșean va avea, astfel, ocazia să descopere povestea celor 550 de obiecte care transformă discursul expozițional într-o călătorie în istoria monedei naționale, de la înființarea sistemului monetar național în anul 1867 și până la actualele monede și bancnote de circulație. Sunt însă prezente și primele monede medievale românești, ducații din argint bătuți în secolul al XIV-lea de Vladislav I Vlaicu, domnul Țării Românești, respectiv groșii puși în circulație de către Petru Mușat, domnul Moldovei.
Totodată, vizitatorii vor admira și câteva piese care surprind momentele principale din istoria bancnotelor, pe care Banca Națională a României le-a emis începând cu anul 1881, precum și primele coli de probă ale bancnotei de 100 de lei trimise în anul 1917 de la Petrograd la sediul instituției noastre aflate în refugiu la Iași.
În premieră, sunt expuse clișee, coli cu separații de culoare și coli ale bancnotelor imprimate pe polimer, fiind explicat, în același timp, procesul de scoatere din circulație, respectiv de reciclare a acestora.
O vitrină specială este dedicată personalităților și monumentelor ieșene, cărora Banca Națională a României le-a dedicat de-a lungul timpului mai multe emisiuni monetare destinate colecționării.
În deschiderea vernisajului, reprezentanții celor trei instituții partenere au prezentat conceptul expozițional, reconstituind, etapă cu etapă, povestea istoriei banilor în România, la scrierea căreia a contribuit și orașul Iași, care va găzdui expoziția până în luna aprilie a anului viitor, când Banca Națională a României își va celebra a 145-a aniversare.
Au susținut intervenții:
- Aurica Ichim, director, Muzeul Municipal Regina Maria din Iași
- Csaba Bálint, membru al CA al BNR
- Alexandru Chituță, director, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu
- Sabina Marițiu, șef serviciu, Muzeul Băncii Naționale a României
Evenimentul s-a încheiat cu un recital de pian și a fost urmat de vizitarea expoziției temporare de către toți cei prezenți.
Expoziția poate fi vizitată în mod gratuit conform programului de vizitare anunțat de partenerii noștri de la Muzeul Municipal Regina Maria.