Video educațional "Să vorbim despre bani și bănci"


Banca Națională a României a lansat în 2013, pe baza unui Protocol de cooperare cu Ministerul Educației Naționale (MEN), DVD-ul educațional “Să vorbim despre bani și bănci”, care cuprinde scurt-metraje despre istoria banilor, viața bancnotelor și elementele de siguranță ale acestora.


Istoria banilor 
În acest episod, veți face cunoștință cu cele două personaje – Ionuț și Mara, care vă vor explica ce înseamnă trocul, banii-marfă și denominarea, dar și când a apărut și de unde vine denumirea de "leu".
Elementele de siguranță ale bancnotelor 
Pentru a asigura protecția împotriva falsificării, bancnotele românești includ și anumite elemente de siguranță. În acest episod, Mara îl învață pe Ionuț cum își poate da seama dacă o bancnotă este falsă sau nu și îi prezintă câteva informații despre primii bani din plastic (polimer).
Viața bancnotelor 
Știți cum se tipăresc bancnotele românești și cum ajung acestea să fie scoase, la un moment dat, din circulație? Mara îi explică lui Ionuț cum putem să le asigurăm bancnotelor o viață îndelungată și în ce condiții BNR asigură înlocuirea sau schimbarea acestora, în cazul în care s-au uzat sau deteriorat.