În perioada 1-7 septembrie a.c. a avut loc, la Constanța, cea de-a doua etapă din acest an a proiectului ACADEMICA BNR, desfășurat în parteneriat cu Universitatea Maritimă, Universitatea ”Ovidius” și Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanța.
Rectori și profesori din cadrul a 32 de universități din țară au dezbătut, alături de membrii Consiliului de Adminstrație și experți ai BNR, conducerea Ministerului Educației Naționale și practicieni recunoscuți ai domeniului financiar-bancar, o suită de subiecte de actualiate, de la clarificări conceptuale ale fenomenelor bancare contemporane, la corelarea sistemului universitar economic cu cerințele actuale de pe piața muncii.
Și în acest an, formatul proiectului a cuprins două secțiuni. Astfel, în prima perioadă, 1-5 septembrie, s-a desfășurat ”Forumul–Dezbatere”, dedicat celor 35 de profesori universitari cu specializarea finanțe-bănci care au participat. Activitățile au constat într-o serie de prezentări ale membrilor CA și experților BNR, urmate de sesiuni interactive de întrebări și răspunsuri. Un impact deosebit, în această perioadă, l-a avut organizarea meselor rotunde moderate de specialiști BNR și ai Academiei Române. În cadrul acestora au fost dezbătute teme privind perspectivele de creștere economică și particularitățile economiei actuale românești, relația biunivocă dintre banca centrală și stat sau perspectiva microeconomică a schimbărilor structurale din economia României în perioada 1994 – 2013.
Cea de-a doua secțiune a proiectului, derulată în perioada 5-7 septembrie a fost dedicată managementului academic. Rectorii celor 32 de universități partenere au participat la o serie de dezbateri pe teme de management academic cu membrii CA și specialiști BNR.
Momentele de referință ale ediției a patra a proiectului ACADEMICA BNR au fost cele două conferințe publice, desfășurate joi, 4 septembrie și vineri, 5 septembrie 2014.
Joi a fost organizată conferința cu tema “Aderarea României la Uniunea Bancară și ajustarea sectorului bancar” (PDF / înregistrare video), susținută de domnul prof. univ. dr. Florin Georgescu, Prim-viceguvernator al BNR.
Vineri, domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, în cadrul unui eveniment dedicat educației financiare, a prezentat rolul pe care îl ocupă comunicarea în activitatea băncilor centrale. În prima parte a acestui eveniment reprezentanții Ministerului Educației Naționale și ai organizației Child and Youth Finance International au subliniat importanța deosebită pe care o are protocolul de colaborare dintre BNR și MEN, România fiind un exemplu de bune practici în domeniul educației financiare.
Întâlnirile din cadrul proiectului ACADEMICA BNR au loc de două ori pe an, începând cu anul 2011. Rolul acestui demers este acela de a permite cadrelor didactice universitare să se adreseze în mod direct, într-un cadru informal, specialiștilor BNR în vederea schimbului de bune practici în domeniul financiar bancar. Rezultatele inițiavelor de acest gen inițiate de BNR se resimt la nivelul societății, iar premiul primit în această primavară de Banca Națională a Românei la New York certifică eficiența acțiunilor întreprinse.