Cuvânt de deschidere în cadrul conferinței România și OCDE – Proiecții în prezent și viitor

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, București, 18 mai 2017


Versiunea pregătită pentru susținere

Domnule Prim-ministru al României, Domnule Consilier Prezidențial,
Domnilor Miniștri, Domnilor Ambasadori,
Distinși Membri ai corpului diplomatic și Colegi de la OCDE,
Doamnelor și Domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să vă urez bun venit la Banca Națională.

Conferința România și OCDE – Proiecții în prezent și viitor, organizată de Liga Europeană pentru Cooperare Economică (ELEC) și Finmedia, cu sprijinul Băncii Naționale și al Guvernului României, este menită să aducă mai multă lumină asupra unui subiect important și actual pentru noi: relația României cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Doresc să vă mulțumesc pentru prezența remarcabilă la acest eveniment. Mulțumesc în mod special domnului Prim-ministru, care se află pentru prima oară la Banca Națională.

Suntem onorați să găzduim această conferință, în zilele în care sărbătorim 137 de ani de la înființarea instituției noastre. Într-o cronologie istorică suntem a 16-a bancă centrală din lume.

Salutăm inițiativa Ligii Europene pentru Cooperare Economică – ELEC și Finmedia de a organiza în cooperare cu noi acest eveniment, care sperăm să marcheze intrarea în linie dreaptă a României pe calea aderării la OCDE.

Participarea la nivel înalt de care ne bucurăm astăzi reflectă prioritatea pe care autoritățile române și sectorul privat o acordă relației cu OCDE, precum și implicarea pe care noi toți o avem în efortul național de a aduce cât mai rapid România la standardele clubului țărilor dezvoltate.

Mă voi referi în continuare la implicarea BNR în relația cu OCDE. La nivelul Consiliului de Administrație al BNR a existat de mai mulți ani o preocupare sistematică asupra problematicii OCDE, fapt care ne-a permis să facem pași concreți în sensul apropierii de forul de la Paris.

  • 2008 – 2012: BNR şi-a exprimat oficial, în baza deciziei Consiliului de Administraţie, disponibilitatea participării la o serie de comitete şi grupuri de lucru specifice domeniului financiar-bancar din cadrul OCDE. Totodată, s-a implicat sistematic în formularea de comentarii şi propuneri pe marginea unor documente şi studii elaborate de OCDE. În urma acestor acţiuni, s-a conturat concluzia că BNR ar putea iniţia, într-o primă fază, formalităţile pentru participarea la Comitetul pentru Pieţe Financiare.
  • Anul 2012: În luna decembrie, s-a primit o scrisoare de la MAE, însoţită de mesajul Prim-ministrului României către Secretarul General al OCDE, domnul Jose Angel Gurria Trevino, precum şi de Memorandumul adoptat la nivelul Preşedintelui şi al Prim-ministrului, privind oportunitatea relansării procesului de aderare a ţării noastre la OCDE.
  • Anul 2013: În şedinţa din 21 ianuarie 2013, CA al BNR a aprobat continuarea demersurilor pentru dobândirea de către BNR a statutului de participant la Comitetul pentru Pieţe Financiare, precum şi bugetarea sumei aferente cotizaţiei BNR.
  • Anul 2014: În perioada 2014-2015, Consiliul Concurenţei, în parteneriat cu Cancelaria Prim-ministrului şi Ministerul Finanţelor Publice, au implementat un proiect cu sprijinul OCDE privind analiza impactului reglementărilor în vigoare asupra mediului concurenţial în sectoare cheie ale economiei româneşti. Lansarea proiectului a avut loc în data de 15 octombrie, la Camera de Comerț şi Industrie a României, în prezenţa domnului William Danvers, Secretar General Adjunct al OCDE. Ulterior, oficialul OCDE a efectuat o vizită de lucru la Banca Naţională.
  • Anul 2015: BNR obține statutul de invitată la reuniunile Comitetului pentru Pieţe Financiare, structura cheie a OCDE, participând pentru prima dată, la reuniunea din 22-23 octombrie 2015.
  • Anul 2016: BNR a participat la reuniunile Comitetului pentru Pieţe Financiare din 28-29 aprilie 2016 și 27-28 octombrie 2016, în calitate de invitat.
  • Începând cu luna noiembrie 2016, BNR a devenit membră a Comitetului interministerial pentru relația României cu OCDE, organism cu caracter consultativ, aflat în coordonarea Secretariatul General al Guvernului. La întâlnirile comitetului au fost discutate aspecte legate de modul de implicare și responsabilitățile instituțiilor participante în privința procesului de aderare și, în ceea ce privește BNR, a fost reliefată importanța aderării României la Codurile de liberalizare ale OCDE și la Principiile de Guvernanță corporativă ale OCDE/G20, în contextul deciziei politice de aderare a României la OCDE.
  • Anul 2017: CA al BNR a aprobat ca BNR să se implice, în limita competențelor ce îi revin potrivit Statutului, alături de Ministerul Finanţelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi alte autorităţi sectoriale (dacă va fi cazul), în procesul de aderare la Codurile de liberalizare ale OCDE și la Principiile de Guvernanță corporativă ale OCDE/G20, prin oferirea de sprijin pentru parcurgerea etapelor necesare.

De-a lungul timpului, standardele și bunele practici stabilite la nivelul OECD au reprezentat pentru noi, la Banca Națională, un etalon important față de care ne-am raportat permanent. De asemenea, experții noștri se implică în mod constant atât prin furnizarea de date și analize, cât și prin participarea directă la Comitetul pentru Piețe Financiare.

Există un dialog sistematic între Banca Națională, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, Președinție și celelalte autorități implicate la nivelul Comitetului Interministerial pentru coordonarea relațiilor României cu OCDE, comitet aflat în coordonarea cancelariei Primului-ministru.

Doresc să închei prin a mulțumi Guvernului României, dar și ELEC România pentru implicarea în acest demers istoric al aderării României la OCDE, o aderare pe care Banca Națională va continua să o sprijine cu toate forțele, o aderare pe care sperăm să o celebrăm în perioada următoare, când România se pregătește pentru asumarea unui alt rol istoric, acela al Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Vă mulțumesc și doresc mult succes lucrărilor conferinței.

18 mai 2017