Emisiune de mărci poştale 140 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României


Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României, Romfilatelia a introdus în circulație, începând cu data de 21 octombrie 2020, o emisiune de mărci poștale dedicată acestui eveniment.

Emisiunea este alcătuită din șase timbre, o coliță nedantelată și un bloc filatelic, care înfățișează Palatul Nou al BNR, precum și clădirile celor șase sucursale teritoriale – București, Constanța, Cluj, Dolj, Iași și Timiș.

Timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei reproduce arhitectura sediului băncii centrale din orașul Constanța, a cărui restaurare a fost finalizată în cursul anulul 2018, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de activitate a BNR în cel mai important oraș din Dobrogea.

Pe timbrul cu valoarea de 1,90 lei este reprezentată clădirea Sucursalei Regionale Cluj, care se remarcă prin frumusețea arhitecturală specifică stilului Secession vienez de la începutul secolului XX.

Imobilul în care își desfășoară activitatea Sucursala BNR Dolj este înfățișat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei. Clădirea a fost construită de antreprenorii craioveni Domenico Costa și Dimitrie Nedelcu, între 1887-1888, reflectând, prin elementele de decorație exterioară, stilul neoclasic specific epocii lui Carol I.

Timbrul cu valoarea nominală de 5 lei ilustrează sediul Sucursalei Regionale Iași din prezent, local construit în anii ’40, după un proiect al arhitecților Radu Dudescu, Nicolae Crețoiu și Spiridon Spirescu. Terminată în 1949, clădirea are o arhitectură sobră, în stil neoclasic, remarcându-se prin fațada decorată cu nouă efigii sculptate în piatră, care reprezintă vechi monede moldovenești, emise în secolele XV-XVI.

Pe timbrul cu valoarea de 8,50 lei este reprodus primul sediu BNR din Banat – Sucursala Regională Timiș. Încă de la înființare, activitatea BNR la Timișoara s-a desfășurat în sediul actual, construit la începutul secolului XX. Proiectul și planurile edificiului îl au ca autor pe arhitectul Josef Hubert, care a optat pentru un stil eclectic, cu elemente arhitecturale neoclasice.

Ultimul timbru al seriei, având valoarea de 10,50 lei, înfățișează Palatul Chrissoveloni, sediul Sucursalei BNR din București. Ridicată între anii 1923-1928, clădirea a fost proiectată în spiritul Renașterii italiene, cu elemente interioare din marmură, piatră și metal, care interpretează forme ale arhitecturii din acea perioadă.

Colița nedantelată a emisiunii, pe care este ilustrat timbrul cu valoarea nominală de 29 lei, reproduce imaginea Palatului Nou al BNR, iar blocul filatelic reunește toate cele șase timbre ale emisiunii descrise anterior, împreună cu un element decorativ din Sala de Marmură a Palatului Vechi, mai exact una dintre cele patru acvile așezate în colțurile sălii.

Cei interesați de istoria și de arhitectura clădirilor în care banca centrală și-a desfășurat activitatea, de-a lungul timpului, la nivel teritorial pot găsi prezentările detaliate în seria noastră dedicată refacerii patrimoniului imobiliar.

Mulțumim societății Romfilatelia pentru realizarea și punerea în circulație a emisiunii de mărci poștale „140 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României”.

Informații cu privire la achiziția acestei emisiuni filatelice găsiți în secțiunea dedicată din site-ul Romfilatelia.