Discurs introductiv în cadrul reuniunii anuale a Consiliului de administraţie al Center of Excellence in Finance

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR


Versiune tradusă din limba engleză

Stimată doamnă Director Repansek

Distinși membri ai consiliului de conducere,

Onorați colegi,

Este un mare privilegiu pentru mine să vă întâmpin și să mă adresez dumneavoastră astăzi, la finalul mandatului meu de președinte al Consiliului de administrație al Centrului de Excelență în Finanțe (Center of Excellence in Finance), din partea României. Pentru mine, este o onoare și o plăcere.

Ar fi fost o bucurie să vă întâmpinăm la București, să ne aflăm la aceeași masă de discuții și îmi exprim speranța că, pe măsură ce campania de vaccinare progresează, vom avea această oportunitate în viitorul apropiat de a ne întâlni în persoană și de a schimba opinii cu privire la cele mai recente evoluții ale sistemului financiar internațional. Până atunci, această întâlnire a fost bine organizată de directorul Repansek și de către echipa CEF, remarcând eforturile depuse în vederea realizării întâlnirii noastre online.

Cred că este important să păstrăm în continuare o atitudine pozitivă și o minte deschisă și mă bucur că suntem în măsură să continuăm munca în cadrul organizației noastre, chiar și în aceste vremuri fără precedent. Un aspect pozitiv al situației actuale este că pandemia ne-a ajutat să ne concentrăm gândirea privind cel mai bun mod de a continua activitatea.

Aș dori să folosesc această ocazie pentru a sublinia cooperarea continuă dintre Banca Națională a României și Centrul de Excelență în Finanțe. După cum știți, anul trecut, în 2020, am aniversat 140 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României, a 16-a bancă centrală în ordine cronologică, la nivel global. Anul acesta, Centrul de Excelență în Finanțe sărbătorește 20 de ani. Pregătirea celor mai buni specialiști și construirea expertizei se află în centrul viziunii noastre, deoarece timpul a sprijinit construirea capacității și acumularea de cunoștințe în domeniul financiar-bancar. Din acest aquis, avem datoria de a construi și de a încuraja învățarea viitoare, transmițând cele mai valoroase informații noilor generații.

Vă pot asigura de cooperarea fructuoasă dintre Banca Națională a României și CEF, care va rămâne o dovadă a aprofundării angajamentelor noastre fundamentale, contribuind la îmbogățirea experiențelor de învățare într-un cadru rezilient, coordonat de membrii săi remarcabili.

În timpul președinției României la Consiliul de administrație al Centrului de Excelență în Finanțe, am conceput o agendă de evenimente pentru a spori gradul de conștientizare privind misiunea și scopul Centrului de Excelență în Finanțe, axată pe dezvoltarea cooperării internaționale, pe schimbul de cunoștințe și pe diseminarea celor mai bune practici. Seria reuniunilor Coordonatorilor CEF a demonstrat, în opinia mea, rezultate excelente.

În numele Băncii Naționale a României și a mea, exprim cele mai bune urări pentru dvs. și colegii dvs., din fiecare instituție respectabilă.

Reuniune organizată în format videoconferință, 8 iunie 2021.


În data de 8 iunie 2021 a avut loc Adunarea generală a Consiliului de administraţie al Centrului de Excelenţă în Finanţe (Center of Excellence in Finance – CEF), organizată de către Consiliul de administraţie al CEF, Secretariatul CEF şi Preşedintele în exerciţiu al Consiliului de administraţie al CEF în perioada 11 iunie 2020 – 8 iunie 2021, domnul Mugur Isărescu, Guvernator al Băncii Naționale a României. În contextul pandemiei de coronavirus, reuniunea a avut loc în sistem de videoconferinţă. Având în vedere sistemul rotativ de atribuire a președinției, următoarea preşedinţie a Consiliului de administraţie al CEF este asigurată de către Slovenia, prin ministrul sloven al Finanțelor, domnul Andrej Šircelj, căruia Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a urat deplin succes în continuitatea activității CEF.

În perioada Președinției României la Consiliul de administraţie al CEF a fost organizată o serie de acțiuni ce au vizat dezvoltarea relațiilor de cooperare internațională și schimb de expertiză, dezvoltarea resurselor umane și a capacităților de management strategic în acest domeniu, precum și acțiuni de promovare a președinției României în contextul aniversării a 140 ani de la înființarea BNR și 20 ani de la constituirea CEF.

Adeziunea la CEF este deschisă oricărui stat ce doreşte să urmeze angajamentele acestei organizaţii, solicitarea fiind supusă aprobării Consiliului de administraţie al CEF, iar calitatea de membru al CEF nu presupune costuri (achitarea unei taxe sau cotizaţii de membru). România este membru al CEF, prin BNR şi Ministerul Finanţelor Publice. În data de 3 septembrie 2013, prin noul statut juridic, CEF a devenit organizaţie de drept internaţional public. România a semnat noul statut la data de 30 mai 2014. Potrivit documentelor statutare ale CEF, preşedinţia rotativă anuală a Consiliului de administraţie al CEF revine următorului stat membru al organizaţiei, în ordinea alfabetică a denumirii statului în limba engleză, după expirarea mandatului.