Domnule rector,
Dragi colegi,
Doamnelor și domnilor,
Îmi face o deosebită plăcere să deschid, împreună cu domnul profesor Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice București, prima conferință BNR-ASE, organizată în cadrul protocolului de colaborare semnat în decembrie 2021 între cele două instituții.
Protocolul reprezintă o nouă etapă în strategia Băncii Naționale a României de a contribui la pregătirea noilor generații de economiști la standarde și cerințe internaționale și pentru impulsionarea activității de cercetare în domeniul monetar-bancar. Pe lângă planurile de elaborare în echipe mixte de specialiști BNR – ASE de diverse studii în domeniul monetar-bancar, protocolul prevede organizarea în parteneriat a unui program de masterat cu specializare în activitatea băncilor centrale, în cadrul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din ASE. Din partea BNR vor participa, în calitate de lectori în cadrul acestui program de master, directori și șefi de serviciu din direcțiile Stabilitate financiară, Supraveghere, Reglementare și autorizare, Rezoluție bancară și Operațiuni de piață. Sunt convins că sinergia dintre fundamentele teoretice predate de corpul profesoral din ASE și experiența practică a specialiștilor din cadrul BNR va aduce valoare adăugată semnificativă pentru studenții care vor dori să aprofundeze noțiuni de banking, într-un mod cât mai aplicat.
Reuniunea aceasta are loc în luna în care s-au născut instituțiile noastre, în aprilie, acum 142 de ani - Banca Națională a României, cu 109 ani în urmă - Academia de Studii Economice din București. Pe lângă bucuria de a aduce la un loc experiența lor seculară, BNR și ASE sunt animate de responsabilitatea de a-și menține tonusul primăverii native în activitatea pusă în slujba societății românești.
Desigur, ne cunoaștem și ne recunoaștem activitatea specifică fiecărei instituții, avem mai mult decât relații profesionale, avem relații de suflet, ca absolvenți, dar și ca profesori la ASE, după cum mulți dintre aseiști sunt pe baricadele băncii. Este, deci, firesc să avem astfel de reuniuni, suntem într-o echipă în care comunicarea – aș zice comuniunea - se află pe o solidă bază comună.
Ceea ce este mai important – și țin să o spun deschis – este în interesul celor două instituții, anume să dezvolte o formulă de schimb activ de idei. Ar fi extraordinar ca ele să ajungă la un mod de gândire izvorât din experiența teoretică a uneia și experiența practică a celeilalte pentru a surprinde trendurile realității complexe în care acționăm. A devenit astăzi un adevăr proeminent că este vital să știi cum se face pasul următor pentru a menține funcționalitatea economiei.
La Banca Națională a României, educația în domeniul economico-financiar a ocupat constant un loc fruntaș pe agenda de priorități și obiective de importanță strategică. Dovadă stau multitudinea de inițiative și activități derulate în cadrul instituției pentru pregătirea în domeniul economic și financiar, care acoperă toate etapele ciclului educațional, de la cel preuniversitar – prin programe precum „Să vorbim despre bani” sau FinClub – până la doctorat sau pentru cadre universitare, prin „Academica”. O retrospectivă în cifre a activității educaționale desfășurate de Banca Națională în anul 2021 arată că aproximativ 80.000 de elevi și studenți au interacționat fizic sau online cu specialiștii băncii, cu implicarea a peste 600 unități de învățământ, atât din mediul urban, cât și din cel rural. Totodată, BNR a inițiat primul program acreditat de Ministerul Educației și dedicat profesorilor care predau disciplina Educație economico-financiară, în timp ce proiectul internațional Global Money Week a reunit într-un maraton de o săptămână 15.800 de elevi din 194 de unități de învățământ și 650 de clase din ciclurile primar, gimnazial și liceal. BNR are semnate 61 de parteneriate cu unități de învățământ preuniversitar si universitar din București și din țară, pentru o mai bună coordonare a activităților de educație financiară pe care le desfășoară.
Stimat auditoriu,
Este prea bine cunoscut faptul că BNR a fost mereu alături de mediul academic și a încercat să coaguleze un sistem de colaborare în lansarea și susținerea educației financiare, a educației economice în general. S-au realizat unele lucruri bune, dar ele trebuie continuate.
Noi am țintit studenții ca viitor ferment intelectual în economie. Ne-am bazat pe adevărul că intrarea cu succes în viitor este opera specialiștilor de mâine pe care îi pregătește universitatea.
Cadrele didactice și-au făcut din această realizare o datorie de onoare. Mă bucură, alături de această opțiune, și ceea ce fac cadrele didactice pentru analiza științifică a fenomenului economic. Le datorăm acestora prețuirea noastră pentru imensa valoare adăugată pe cel mai subtil palier al existenței umane, cunoașterea științifică.
Proiectul nostru comun, în care masterul este doar un element, merită să cuprindă și cercetări mai complexe făcute împreună. Văd posibile, de pildă, analize anuale, ca rapoarte de cercetare între altele, privind specificul evoluțiilor din economia românească.
Noi facem analiză complexă în raportul anual al băncii, precum și în rapoarte pe domenii de interes major privind procese de tipul stabilității, și știm că ele sunt surse de documentare. Ne așteptăm ca astfel de modalități de a concretiza viziuni să devină tradiție în cât mai multe instituții cu potențial dovedit de expertiză. În peregrinările mele în lumea globală bancară am văzut interesul multora pentru astfel de analize. Punctele de vedere din spațiul academic și al societății civile sunt cele mai vizate de centrele de analiză din lume.
Poate reușim să ne stimulăm reciproc, cei de la Banca Națională a României și cei din Academia de Studii Economice din București, pentru a oferi astfel de lucrări marcate de experiența instituțională, de viziunea profesională îmbrățișată.
La BNR avem și rulăm un macromodel și am fi recunoscători celor care abordează realitatea cu instrumente complexe prin care să putem face analize comparative, să surprindem problemele cele mai profunde ale dezvoltării economice.
Ca parteneri de nădejde ai noștri, universitățile pot face obișnuit astfel de analize sistematice, iar BNR le va saluta cu căldură și le va promova cu ardoare.
Închei prin a va ura succes în dezbaterile de astăzi. Vă mulțumesc pentru atenție!
Sediul BNR - București, 28 aprilie 2022