Agenția Sibiu a BNR

Scurtă prezentare a patrimoniului istoric și imobiliar



Agenţia Sibiu a Băncii Naționale a României a fost înființată prin decizia Consiliului de administrație al BNR din 6 noiembrie 1919, când s-a hotărât crearea primelor sedii ale institutului de emisiune din Transilvania, ca urmare a Unirii tuturor teritoriilor românești de la 1 Decembrie 1918.


La 11 octombrie 1920, guvernatorul Ioan G. Bibicescu preciza în fața Consiliului de administrație că „operațiunea de retragere a coroanelor fiind terminată, începerea funcționării” primelor cinci sedii, inclusiv a celui de la Sibiu, „nu mai are niciun motiv de a fi întârziată”. Agenția Sibiu a fost instalată într-un imobil care aparținuse fostei Bănci a Austro-Ungariei, intrată în lichidare în urma Tratatului de la Saint-Germain. Imobilul din Sibiu era descris în 1945 drept o „casă cu subsol, parter și 2 etaje, construită din cărămidă, acoperită cu țiglă”, fiind situat la numărul 14, pe strada denumită, după 1970, general Gheorghe Magheru.



Volumul operațiunilor desfășurate la Sibiu a crescut treptat, ajungând în 1923 să ocupe locul al treilea între sediile din Transilvania. Acest aspect a fost avut în vedere de Consiliul de administrație al BNR, condus de guvernatorul Dimitrie Burillianu, care a decis, la 26 mai 1927, ridicarea Agenției Sibiu la rangul de sucursală.

În 1948, Sucursala BNR Sibiu a primit și imobilul fostei Bănci „Albina”, situat pe strada 1 Mai nr. 16, devenită Mitropoliei după 1989. În primul imobil, se afla corpul de inspecție, îndrumare și control, iar în cel de-al doilea serviciile operative ale băncii. În 1979, clădirea de pe strada General Magheru a intrat în proprietatea statului, fiind astăzi sediul Consiliului Județean Sibiu, în timp ce Agenția Sibiu a BNR își desfășoară în continuare activitatea în imobilul din strada Mitropoliei, nr. 16.


Clădirea a fost inaugurată în 1882, având de la început destinația de sediu al unei instituții bancare. Amplasat la intersecția a două străzi (Mitropoliei și Poștei), edificiul original avea forma literei L, urmând ca în anii ’50 ai secolului trecut să fie ridicat și al treilea corp. Tâmplăria interioară și exterioară datează în mare parte din perioada construcției. Elementele arhitecturale de pe fațada clădirii sunt specifice stilului eclectic, dintre care amintim: măștile de la frontoanele ferestrelor, frizele cu ghirlande și denticule, precum și ancadramentele decorate cu coloane stilizate din tencuială. Pe ușa de la intrarea în clădire, se poate observa un basorelief care reprezintă un stup de albine, unul dintre elementele decorative utilizate în trecut de către instituțiile bancare, simbolizând economisirea.