Cuvânt de deschidere la simpozionul cu tema „Petre Antonescu (1873-1965) - Arhitectura monumentală - de la neo-românesc la raționalism”

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR


Doamnă Ileana Tureanu, Președinte al Uniunii Arhitecților,
Domnule Profesor Sorin Vasilescu,
Distinși oaspeți,

Sunt bucuros că am din nou ocazia să vă spun bine aţi venit la Banca Naţională. Simpozionul de astăzi, cu tema “Arhitectura monumentală de la neo-românesc la raționalism”, îi este dedicat unei personalități de vârf a arhitecturii naționale, Petre Antonescu, la 150 de la naștere.

Vă rog să-mi îngăduiți să adresez mulțumiri Uniunii Arhitecţilor din România, doamnei Ileana Tureanu, Preşedintelui Uniunii, colaboratorilor Domniei Sale, pentru organizarea, în parteneriat cu Banca Națională a României, a simpozionului de astăzi. Împreună cu Uniunea Arhitecților, am realizat și expoziția omagială, pe care ați vizitat-o deja.

Pentru a cinsti memoria distinsului arhitect, Banca Națională a lansat în circuitul numismatic o monedă de argint, pe al cărei avers apare imaginea Arcului de Triumf din București, creație a arhitectului Petre Antonescu, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, anul de emisiune „2023”, stema României și valoarea nominală „10 LEI”, iar pe revers portretul, numele lui Petre Antonescu și anii între care a trăit acesta „1873” și „1965”.

De ce găzduim la Banca Națională a României un eveniment omagial dedicat unui arhitect? Pentru că este deja o tradiție a acestei instituții de a organiza evenimente dedicate personalităților care au marcat istoria noastră modernă. În cazul lui Petre Antonescu avem un motiv în plus: el face parte din suita de arhitecții care dețin un loc de seamă în realizarea patrimoniului instituției noastre. Legătura statornică dintre arhitectul Petre Antonescu și Mihail Oromolu, guvernator al Băncii Naționale a României în perioada 1 ianuarie 1922–31 decembrie 1926, s-a materializat în ridicarea a doua edificii importante pentru patrimoniul arhitectural național: Palatul funcționarilor BNR (astăzi Hotelul Triumf) din București și Accademia di Romania, situată într-una dintre cele mai exclusiviste zone ale Romei – Valle Giulia, între Grădina Borghese și vila Papei Giulio al II–lea. Ambele edificii au fost donate de Banca Națională statului român.

Aceste donații nu sunt cazuri singulare. Încă de la înființarea sa în 1880, Banca Națională a României s-a preocupat constant de extinderea, apoi de conservarea și valorificarea patrimoniului său imobiliar. Amplasate în zonele centrale ale orașelor, clădirile BNR au o valoare arhitecturală deosebită, marcând urbanismul local și devenind repere ale memoriei colective a comunităților respective. Au fost gândite să servească activității BNR și să contribuie la estetica și noua personalitate a orașelor. Multe dintre acestea, în momentul în care nu au mai fost necesare activității Băncii Naționale, au fost donate Statului Român. Frumoasele clădiri ale sediilor regionale BNR din Piatra Neamț (în prezent sediul Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni), Tulcea (în prezent Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea), Turnu Severin (în prezent sediul Episcopiei Severinului și Strehaiei), Miercurea Ciuc (în prezent sediul Camerei de Conturi Harghita) sunt câteva exemple edificatoare.

Despre personalitatea lui Petre Antonescu, arhitectul, dascălul, rectorul, sunt convins că așteptați cu firesc interes detaliile profesionale ce vor fi prezentate de Doamna Președinte Ileana Tureanu și de Domnul Profesor Sorin Vasilescu. Vă rog, totuși, să-mi îngăduiți alte câteva remarci din perspectiva colaborării BNR cu arhitectul Petre Antonescu.

Intelectualul rafinat, care a fost guvernatorul Mihail Oromolu, cu studii în Franța și în Germania, l-a preferat pe Petre Antonescu și pentru reședința sa de la Păușești-Vălcea. Creație în stil neo-românesc cu elemente ce amintesc de culele oltenești, conacul, după ce a fost naționalizat în anii comunismului, a fost deteriorat până la neantizare. În buna sa tradiție de a reda țării bijuteriile arhitectonice de care este legată, Banca Națională a achiziționat în 2011 domeniul Oromolu din Vâlcea și l-a readus la viață, redându-i prestanța inițială. Acum, la începutul toamnei 2023, anul în care aniversăm 150 ani de la nașterea lui Petre Antonescu, vom deschide porțile pentru public.

Dacă pentru proiectul de la Păușești, Mihail Oromolu și soția sa au ales un stil românesc, la vila din București (situată lângă actualul sediu al guvernului) opțiunea a fost pentru o abordare eclectică. A rezultat, fapt recunoscut pe larg în cataloagele de specialitate, una dintre cele mai frumoase clădiri din București.

Vă mulțumesc pentru atenție!

București, 27 septembrie 2023 - Versiune pregatită pentru susținere