Discurs în cadrul dezbaterii pe marginea volumului „Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea prețurilor”

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR


Doamnelor și domnilor,

Bine ați venit la Banca Naţională a României! Vă mulțumesc pentru acceptarea invitației de a participa la acest eveniment de lansare a ultimului volum din suita celor zece apariții editoriale dedicate aniversării a 140 de ani de la înființarea BNR!

Deși izbucnirea în anul 2020 a pandemiei a limitat pentru o vreme posibilitatea organizării de reuniuni în format clasic, un proiect aniversar inițiat în acel context complicat s-a dovedit inspirat. Și nu doar pentru că prilejuiește evenimentul de astăzi, ci pentru că a condus la selectarea și publicarea a numeroase lucrări în volume consacrate unor tematici importante precum politica monetară, stabilitate financiară ori macroeconomie.

Lucrările au fost elaborate de diverși autori din BNR pe parcursul a trei decenii, dar îndrăznesc să afirm că acestea nu și-au pierdut relevanța, ceea ce este remarcabil, dacă luăm în considerare evoluțiile economice spectaculoase la care suntem martori în ultima vreme și transformările survenite în politicile economice și în doctrinele dominante.

Ca guvernator al BNR, pot să vă confirm că multe dintre lucrările reunite în aceste zece volume au jucat un rol în fundamentarea și adoptarea deciziilor băncii centrale. Mi-aș dori ca aceste lucrări – care se plasează la intersecția teoriei cu practica – să aibă un rol important și în creșterea calității dezbaterii publice pe teme economice. De altfel, am mai spus și cu alte ocazii că un bancher central nu își poate permite luxul de a se izola într-un turn de fildeș. Este bine ca ideile și raționamentele din astfel de lucrări să nu rămână doar între zidurile Palatului BNR, ci să aducă echilibru și un plus de informație în dialogul dintre toți cei interesați de subiectele respective.

Soliditatea argumentelor și luciditatea abordărilor sunt ingrediente esențiale ale unei dezbateri profesioniste și coerente.

O mențiune specială merită volumul consacrat evoluției stocului de aur al BNR, care este un răspuns al instituției noastre față de interesul manifestat de opinia publică pentru problematica metalului galben, chiar dacă Keynes l-a numit cândva o relicvă barbară. Această lucrare, elaborată de un grup de lucru din Banca Națională care a inclus economiști, istorici și arhiviști, a fost construită în jurul primei serii cantitative lungi a stocului de aur al BNR.

Țin să spun că, așa cum volumele aniversare nu au fost primele din Colecția Biblioteca Băncii Naționale a României, acestea nu vor fi, desigur, nici ultimele. Există și o tradiție îndelungată care ne obligă să ducem mai departe acest demers: guvernatorul BNR Mitiță Constantinescu – cel al cărui nume este purtat de sala în care ne aflăm – a lansat în 1938 colecţia „Biblioteca monetară, economică şi financiară“, în care a apărut inclusiv traducerea în limba română a celebrei cărți a lui David Ricardo, „Principiile de economie politică și de impunere”.

Dacă Al Doilea Război Mondial și perioada comunistă nu au îngăduit continuarea acestei colecții, după revenirea Băncii Naționale a României în postura de bancă centrală autentică în 1990, aceasta și-a reluat preocupările în acest sens. Astfel, colecția a fost reînnodată sub titulatura „Biblioteca Băncii Naționale”, fiind deschisă prin publicarea în 1992 a volumului „Călător prin secolul XX. Un bancher fără bani”, de Costin C. Kirițescu, urmat de numeroase alte lucrări de anvergură.

Seria nouă a acestei colecții, având un format grafic distinct și modern, a fost inițiată în anul 2013, prin reeditarea volumului „Istoricul Băncii Naționale a României (1880-1924)”, de Victor Slăvescu. În cadrul acestei serii noi au apărut deja 22 de volume, printre care și cele zece din cadrul proiectului aniversar. Pentru a păstra suspansul, nu voi dezvălui deocamdată titlurile ce urmează să fie publicate în viitorul apropiat în cadrul colecției, dar pot să vă asigur că nu avem de gând să ne oprim acum și aici.

Îi felicit pe toți autorii ale căror lucrări au văzut lumina tiparului în cadrul proiectului ANIVERSAR 140, precum și pe cei implicați în editarea și publicarea celor zece volume. Sper că aceste apariții editoriale și dezbaterile pe marginea lor, inclusiv cea de astăzi – care beneficiază de un panel alcătuit din domnii Mișu Negrițoiu, Horia Braun-Erdei și Wilhelm Salater –, vor conduce către identificarea și cristalizarea unor abordări adecvate în politicile macroeconomice!

Închei intervenția mea de astăzi cu un citat din cuvântul-înainte al lui Mitiță Constantinescu din primul volum apărut în cadrul colecției, intitulat „Contribuțiuni la problema reorganizării creditului în România”, apărut în anul 1938: „Ca și în alte împrejurări, ori de câte ori s-a simțit nevoie, Banca Națională a României este și de astă dată prezentă în fața marei probleme de cultură românească de specialitate, prin tipărirea volumelor acestei biblioteci, menită să umple o lipsă în opera de formațiune intelectuală și practică a generațiunilor românești, chemate a studia, a munci, a creia și a conduce.”

Vă doresc să aveți o prezentare și o dezbatere reușită!

Vă mulțumesc pentru atenție!