Domnule Consilier Prezidențial Marinescu,
Domnule Secretar de Stat Despescu,
Domnule Președinte Petrescu,
Domnule Rector Istudor,
Domnule Președinte Neacșu,
Domnule Director Câmpean,
Stimați invitați,
Bine ați venit la Banca Națională a României, la cea de a doua ediție a Forumului educației financiare, pe care o găzduim astăzi când, prin lege, sărbătorim Ziua educației financiare.
Mulțumesc partenerilor noștri în organizarea acestui Forum – Autoritatea de Supraveghere Financiară, Academia de Studii Economice din București, Asociația Română a Băncilor, Directoratului Național de Securitate Cibernetică și Ministerului Afacerilor Interne, dar și dumneavoastră tuturor pentru că ați răspuns invitației noastre de a sărbători împreună astăzi Ziua educației financiare!
Mulțumim Președintelui României, Administrației Prezidențiale, pentru valoarea națională pe care au acordat-o evenimentului de astăzi.
Declararea de către Parlamentul României a unei zile naționale a educației financiare, în anul 2022 a fost încununarea eforturilor multor instituții și autorități care au concentrat resurse umane și financiare pentru a sprijini educația financiară în ultimii ani.
Vorbim de instituții puternice care au înțeles că baza oricărei construcții în acest domeniu este cooperarea. Dovadă stau și parteneriatele pe care Banca Națională a României le-a semnat și continuă în fiecare lună să le încheie cu școli, licee, universități, cu diverse instituții, autorități, asociații profesionale, patronate sau camere de comerț.
Într-o epocă în care serviciile și produsele financiare au devenit atât de complexe și de sofisticate, este responsabilitatea noastră, a tuturor, să informăm în mod corect și mai ales să îi protejăm pe utilizatorii acestora.
Doamnelor și domnilor,
La Banca Națională educația financiară este, într-o formă sau alta, un subiect important de foarte multă vreme. 144 de ani de la înființarea BNR, pe care îi sărbătorim în această lună, considerăm că sunt tot atâția ani de comunicare publică și educare. Prin dezbateri, conferințe, simpozioane, colocvii, prin lucrări de cercetare pe teme economico-financiare și nu numai, specialiștii noștri informează și implicit aduc plusvaloare procesului educațional.
Ne-am asumat acest rol și prin infrastructura pe care am creat-o și pe care o oferim constant și partenerilor noștri:
- sediul central din București și rețeaua noastră teritorială (formată din 13 agenții și 6 sucursale regionale care acoperă toate județele țării, cu sedii în clădiri de patrimoniu și monumente istorice și dotate cu spații expoziționale și săli multimedia pentru conferințe),
- Muzeul BNR situat aici, în Palatul Vechi și un punct expozițional cunoscut ca Muzeul aurului de la Mănăstirea Tismana,
- centre de pregătire profesională, în București, Cumpătu (Prahova) și Păltiniș (Sibiu).
În anul 1991 am înființat Institutul Bancar Român, un catalizator al tendințelor și provocărilor sistemului bancar, pe care le transpune în programe de training, ce au scopul de a dezvolta competențe profesionale pentru angajaţii din sistem. Prin varietatea ofertei sale de cursuri IBR se poziționează ca leader în furnizarea programelor de pregătire în domeniul financiar-bancar, acoperind cu succes şi arii de mare interes pentru companii.
Din 1993 organizăm an de an Simpozionul de cultură, civilizație bancară și educație financiară. Am inițiat programe ample, care de-a lungul timpului au devenit repere pentru publicul căruia ne adresăm, de la preșcolari la mediul academic și de la public general la mediul antreprenorial: Să vorbim despre bani și bănci, BNR StudentHub și Academica, BNR Pro Oeconomia, BNR EconomicHub și cel mai nou proiect pe care Banca Națională l-a lansat și pe care îl coordonează la nivel național – Antreprenoriat de TOP, ce are ca obiectiv creșterea nivelului de educație economică și financiară a antreprenorilor și care este un efort comun al sistemului financiar, al mediului academic, al autorităților și al mediului de afaceri.
Chiar astăzi, la centrul de perfecționare profesională de la Cumpătu (Prahova) se desfășoară, în parteneriat cu Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, și cu Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, finala concursului național de educație financiar-bancară Eugeniu Carada, ajuns în acest an la a doua ediție.
Din experiența dobândită în tot acest timp, ne-am dat seama că este necesar să ne adresăm publicului în mod diferit, fiecare segment având nevoi și așteptări specifice, multitudinea de acțiuni sau numărul de participanți, deloc puțini, dând eficiența demersului nostru.
Dezvoltăm împreună cu sectorul bancar în mod continuu mijloace prin care să identificăm și să diminuăm numărul fraudelelor, actualizând permanent măsurile de securitate.
Specialiștii băncii centrale au preluat în programele de educație financiară această temă, iar prin comunicatele oficiale și secțiunile dedicate din websiteul BNR informăm în mod continuu publicul asupra riscurilor din acest domeniu, supravegherea bunei funcționări a sistemelor de plăți și deci monitorizarea lor fiind una din atribuțiile statutare ale BNR.
În această lumină am înțeles să organizăm astăzi această ediție a Forumului educației financiare.
Doamnelor și domnilor,
Astăzi, de ziua educației financiare, Președintele României transmite un mesaj pe care îl prezintă domnul Consilier Prezidențial Cosmin Marinescu.
Vă mulțumesc!
București, 11 aprilie 2024