Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Normă nr. 11 din 1.noi.2004
Monitorul Oficial, Partea I 1099 25.noi.2004
Intrare în vigoare la 25.noi.2004
privind modificările în situaţia băncilor, instituţiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor instituţiilor de credit străine

   Având în vedere prevederile art. 25 alin. 2, ale art. 38 alin. 1, 2 şi 3, ale art. 46, 51, 52, ale art. 833 alin. 1 şi ale art. 836 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 4 alin. (2), ale art. 20 alin. (1) şi art. 21 din Legea nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, modificată şi completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2003,
   în temeiul dispoziţiilor art. 25 alin. (2) lit. a) şi ale art. 48 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,

   Banca Naţională a României emite prezentele norme.

   CAPITOLUL I
 Dispoziţii generale

   Art. 1. -(1) Prezentele norme se aplică băncilor, instituţiilor emitente de monedă electronică şi caselor de economii pentru domeniul locativ, denumite în continuare instituţii de credit, persoane juridice române, precum şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine şi reglementează condiţiile în care pot fi operate modificări în situaţia acestora, în scopul asigurării supravegherii prudenţiale.
   (2) Începând cu data aderării României la Uniunea Europeană, instituţiilor de credit autorizate şi supravegheate de autorităţile competente din statele membre, care vor desfăşura în România, printr-o sucursală sau în mod direct, activitate bancară şi alte activităţi financiare, pe baza şi în limitele autorizaţiei acordate de statul membru de origine, nu li se vor mai aplica prezentele norme.
   (3) Începând cu data aderării României la Uniunea Europeană, instituţiile de credit, persoane juridice române, vor putea desfăşura în statele membre activitate bancară şi alte activităţi financiare pentru care sunt autorizate, prin intermediul unei sucursale sau în mod direct, în conformitate cu prevederile art. 461, 462 şi, respectiv, 836 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară, cu modificările şi completările ulterioare. În aceste cazuri prezentele norme nu se mai aplică.
   Art. 2. - Termenii şi expresiile utilizate în prezentele norme au semnificaţia prevăzută la art. 3 din Legea nr. 58/1998, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 3 din Legea nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificările ulterioare.

   CAPITOLUL II
 Modificări în situaţia instituţiilor de credit, persoane juridice române

   SECŢIUNEA 1
Modificări supuse aprobării prealabile

   Art. 3. - Sunt supuse aprobării prealabile a Băncii Naţionale a României modificările în situaţia instituţiilor de credit, referitoare la:
   a) completarea sau reformularea obiectului de activitate;
   b) conducătorii şi administratorii instituţiei de credit;
   c) auditorul financiar;
   d) deschiderea de sucursale în străinătate;
   e) extinderea reţelei de sucursale şi alte sedii secundare pe teritoriul României, în situaţia prevăzută la art. 28;
   f) "Condiţiile generale de afaceri" şi "Condiţiile generale ale contractelor de economisire-creditare", precum şi introducerea de noi tipuri de contracte (tarife), în cazul caselor de economii pentru domeniul locativ.
   Art. 4. -(1) Instituţiile de credit, persoane juridice române, vor proceda la înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor corespunzătoare modificărilor care, potrivit prevederilor legale în vigoare, sunt supuse aprobării prealabile a Băncii Naţionale a României, numai după obţinerea acestei aprobări.
   (2) O copie certificată de pe certificatul de înregistrare a menţiunilor respective va fi transmisă Băncii Naţionale a României în termen de 10 zile de la efectuarea înregistrării.
   1.1. Obiectul de activitate
   Art. 5. - Orice modificare a obiectului de activitate al unei instituţii de credit, persoană juridică română, în sensul completării sau reformulării acestuia, este supusă aprobării prealabile.
   Art. 6. - În vederea obţinerii aprobării prealabile se vor prezenta următoarele documente:
   a) cererea de aprobare a modificării obiectului de activitate, semnată de unul dintre conducătorii instituţiei de credit;
   b) hotărârea organului statutar privind modificarea obiectului de activitate;
   c) studiul de fezabilitate, însuşit de conducătorii şi administratorii instituţiei de credit, în cazul completării obiectului de activitate.
   Art. 7. -(1) Completarea obiectului de activitate se va aproba doar în privinţa activităţilor pentru care este fundamentată în mod corespunzător capacitatea instituţiei de credit de a le desfăşura, pe baza unui studiu de fezabilitate întocmit în acest sens.
   (2) Studiul de fezabilitate va cuprinde cel puţin următoarele:
   a) descrierea clientelei şi a segmentului de piaţă pe care instituţia de credit intenţionează să desfăşoare noua activitate;
   b) descrierea noilor produse şi servicii oferite şi a politicii de preţ/tarifare aferente acestora;
   c) volumul noilor activităţi şi cotele de piaţă aferente;
   d) strategia de investiţii cel puţin în legătură cu crearea suportului tehnic necesar desfăşurării noilor activităţi şi realizarea structurii organizatorice;
   e) politica de personal referitoare cel puţin la recrutarea şi instruirea personalului, după caz;
   f) estimări ale bilanţului sau, după caz, ale contului de profit şi pierdere şi situaţia fluxurilor de trezorerie, întocmite pe baza bugetelor de venituri şi cheltuieli prognozate pentru următorul an;
   g) modul de administrare a riscurilor semnificative pentru fiecare dintre activităţile propuse a fi desfăşurate, inclusiv pentru cele externalizate, după caz.
   1.2. Conducătorii şi administratorii
   Art. 8. -(1) În cazul schimbării conducătorilor şi/sau al administratorilor instituţiei de credit, persoanele propuse pentru funcţiile respective trebuie să fie aprobate de Banca Naţională a României înainte de începerea exercitării responsabilităţilor.
   (2) Cererea de aprobare, semnată de unul dintre conducătorii instituţiei de credit, din care să rezulte motivul schimbării conducătorilor şi/sau administratorilor, va fi însoţită de hotărârea organului statutar şi de documentaţia prevăzută de Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea băncilor, instituţiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine.
   (3) Evaluarea persoanelor menţionate la alin. (1) se face pe baza condiţiilor prevăzute de lege şi de Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/2004.
   Art. 9. -(1) În situaţia în care, din diferite motive, nu mai este îndeplinită condiţia prevăzută de lege privind numărul conducătorilor, se va convoca de îndată adunarea generală a acţionarilor sau consiliul de administraţie, potrivit dispoziţiilor legale şi/sau statutare, care va proceda la numirea altor persoane în calitate de conducător.
   (2) Numirea conducătorilor se va realiza într-un termen de cel mult două luni de la data apariţiei situaţiei prevăzute la alin. (1).
   (3) Prevederile art. 8 se aplică în mod corespunzător.
   1.3. Auditorul financiar
   Art. 10. -(1) În cazul schimbării auditorului financiar, cererea de aprobare semnată de unul dintre conducătorii instituţiei de credit, din care să rezulte motivul schimbării, va fi însoţită de hotărârea organului statutar şi de documentaţia prevăzută în Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/2004.
   (2) Prevederile art. 29 alin. (5) din Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/2004 se aplică în mod corespunzător.
   1.4. Deschiderea de sucursale în străinătate
   Art. 11. - În cazul deschiderii unei sucursale în străinătate, cererea de aprobare semnată de unul dintre conducătorii instituţiei de credit va indica ţara în care se intenţionează deschiderea sucursalei şi va fi însoţită de următoarea documentaţie:
   a) hotărârea organului statutar, din care să rezulte:
   -obiectul de activitate al sucursalei;
   -capitalul de dotare al sucursalei (dacă este cazul);
   -identitatea persoanei/persoanelor desemnate să asigure conducerea sucursalei şi limitele mandatului ce îi/le este acordat;
   -adresa sucursalei;
   b) studiul de fezabilitate, care să fundamenteze oportunitatea deschiderii respectivei sucursale şi care să cuprindă cel puţin informaţii cu privire la:
   -tipurile de activităţi care vor fi desfăşurate prin intermediul acesteia;
   -volumul activităţii;
   -estimări ale poziţiei financiare şi ale performanţei aferente activităţii ce urmează a fi desfăşurate de sucursală;
   -structura sa organizatorică;
   c) o descriere a cadrului legislativ din ţara în care se intenţionează deschiderea sucursalei, care se va referi cel puţin la: secretul bancar şi prevenirea spălării banilor, standardele privind cunoaşterea clientelei, sistemul de supraveghere bancară;
   d) o copie de pe actul de identitate, curriculum vitae şi certificatul de cazier judiciar ale persoanei/persoanelor desemnate să asigure conducerea sucursalei.
   1.5. Condiţiile generale de afaceri. Condiţiile generale ale contractelor de economisire-creditare şi tarifele
   Art. 12. -(1) Orice modificare sau completare a "Condiţiilor generale de afaceri" şi a "Condiţiilor generale ale contractelor de economisire-creditare" ale unei case de economii pentru domeniul locativ, precum şi introducerea de noi tipuri de contracte (tarife), potrivit prevederilor Legii nr. 541/2002, cu modificările ulterioare, şi cu respectarea cerinţelor prevăzute de Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/2004, este supusă aprobării prealabile.
   (2) Cererea de aprobare, semnată de unul dintre conducătorii casei de economii pentru domeniul locativ, va fi însoţită de:
   a) noile "Condiţii generale de afaceri", "Condiţii generale ale contractelor de economisire-creditare" şi/sau noile tarife;
   b) raportul auditorului financiar, întocmit în conformitate cu prevederile art. 54 din Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/2004;
   c) declaraţia prevăzută la art. 21 din Legea nr. 541/2002, cu modificările ulterioare, în cazul introducerii de noi contracte.

   SECŢIUNEA a 2-a
Modificări supuse notificării

   Art. 13. - Se vor notifica Băncii Naţionale a României modificările în situaţia instituţiilor de credit, referitoare la:
   a) denumire;
   b) sediul social/sediul real;
   c) restrângerea obiectului de activitate;
   d) majorarea sau reducerea capitalului social;
   e) acţionarii semnificativi;
   f) persoanele care au legături strânse cu instituţia de credit;
   g) schimbarea unui conducător aprobat de pe o funcţie de conducere pe o altă funcţie de conducere;
   h) sucursalele şi celelalte sedii secundare de pe teritoriul României;
   i) orice alte modificări ale actului constitutiv, care nu sunt supuse aprobării prealabile.
   Art. 14. -(1) Notificarea va fi însoţită, după caz, de copia certificată de pe certificatul de înregistrare a menţiunilor corespunzătoare în registrul comerţului.
   (2) Notificarea modificărilor prevăzute la art. 13, cu excepţia celei menţionate la lit. e), se va transmite Băncii Naţionale a României în termen de 10 zile de la data realizării modificării sau, după caz, a înregistrării menţiunilor corespunzătoare în registrul comerţului.
   (3) În cazul modificărilor privind acţionarii semnificativi, se va transmite Băncii Naţionale a României copia certificată de pe certificatul de înregistrare a menţiunilor corespunzătoare în registrul comerţului, în termen de 10 zile de la efectuarea înregistrării.
   2.1. Sediul social/sediul real
   Art. 15. - Spaţiul destinat să constituie sediu social şi, după caz, sediu real al unei instituţii de credit nu poate fi amplasat la subsolurile clădirilor sau la etajele ansamblurilor de locuinţe şi trebuie să corespundă ca suprafaţă, condiţii de securitate şi dotări activităţilor desfăşurate.
   2. 2 Restrângerea obiectului de activitate
   Art. 16. -(1) Notificarea restrângerii obiectului de activitate al unei instituţii de credit va cuprinde motivele acestei modificări.
   (2) De la data notificării se consideră retrasă autorizaţia în privinţa activităţilor pe care instituţia de credit nu le va mai desfăşura.
   2.3. Capitalul social
   Art. 17. - Notificarea majorării capitalului social al unei instituţii de credit va fi însoţită de hotărârea organului statutar, din care să rezulte:
   a) suma cu care urmează să se majoreze capitalul social;
   b) nivelul capitalului social preconizat a se realiza în urma acţiunii de majorare;
   c) sursele utilizate pentru majorarea capitalului social.
   Art. 18. - În caz de reducere a capitalului social, notificarea va fi însoţită de hotărârea organului statutar, care va cuprinde şi motivele pentru care se face reducerea, precum şi modalitatea de realizare a acesteia.
   2.4. Acţionarii semnificativi
   Art. 19. -(1) Persoana fizică sau juridică ori grupul de persoane care intenţionează să devină acţionar semnificativ, în mod direct sau indirect, al unei instituţii de credit trebuie să notifice această intenţie Băncii Naţionale a României, care va putea exercita dreptul de opoziţie, potrivit prevederilor Legii nr. 58/1998, cu modificările şi completările ulterioare.
   (2) Este supusă cerinţelor de notificare către Banca Naţională a României intenţia oricărui acţionar semnificativ de a-şi majora participaţia sau proporţia drepturilor de vot, în mod direct sau indirect, astfel încât acestea să atingă sau să depăşească nivelurile de 20%, 33% sau de 50% din capitalul social ori din totalul drepturilor de vot sau instituţia de credit să devină o filială a sa. Banca Naţională a României se va putea opune intenţiei de majorare a participaţiei sau a proporţiei drepturilor de vot, potrivit prevederilor Legii nr. 58/1998, cu modificările şi completările ulterioare.
   (3) Este supusă cerinţelor de notificare către Banca Naţională a României intenţia oricărui acţionar semnificativ de a-şi diminua participaţia sau proporţia drepturilor de vot, în mod direct sau indirect, astfel încât acestea să reprezinte mai puţin de 10%, 20%, 33% sau de 50% din capitalul social ori din totalul drepturilor de vot sau instituţia de credit să înceteze să mai fie o filială a sa.
   Art. 20. -(1) Persoanele sau grupul de persoane prevăzute la art. 19 alin. (1) trebuie să îndeplinească condiţiile minime prevăzute de lege şi cerinţele specifice menţionate în Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/2004.
   (2) Notificarea va fi însoţită de documentaţia prevăzută pentru fondatori şi acţionari semnificativi în Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/2004.
   Art. 21. - În cazul acţionarului semnificativ prevăzut la art. 19 alin. (2), notificarea va fi însoţită de documentele întocmite în conformitate cu prevederile referitoare la fondatori şi acţionari semnificativi din Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/2004, din care să rezulte modificările intervenite de la data ultimei evaluări a respectivului acţionar semnificativ.
   Art. 22. - Instituţiile de credit vor ţine o evidenţă care să le permită identificarea acţionarilor semnificativi. În acest scop vor solicita acţionarilor lor, indiferent de cota de participare, informaţiile necesare în vederea calificării acestora în categoria acţionari semnificativi, în sensul prevederilor art. 3 alin. 1 pct. 9 din Legea nr. 58/1998, cu modificările şi completările ulterioare.
   Art. 23. -(1) Instituţiile de credit vor informa de îndată Banca Naţională a României cu privire la orice achiziţie sau înstrăinare a acţiunilor lor care depăşeşte, respectiv se situează sub nivelurile prevăzute la art. 19 alin. (2) şi (3).
   (2) Instituţiile de credit vor transmite Băncii Naţionale a României informaţii financiare în legătură cu acţionarii semnificativi (situaţiile financiare anuale, pentru persoanele juridice, şi declaraţie de venit global, precum şi, dacă este cazul, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte veniturile necuprinse în declaraţia de venit global, pentru persoanele fizice), anual, în termen de 6 luni de la încheierea exerciţiului financiar precedent al acestora. Această obligaţie nu priveşte acţionarii semnificativi care sunt instituţii de credit, persoane juridice române.
   (3) Anual, în termen de 30 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, instituţiile de credit vor comunica Băncii Naţionale a României, prin reţeaua de comunicaţii interbancare, o situaţie a tuturor acţionarilor, cuprinzând următoarele informaţii: identitatea, domiciliul şi cetăţenia, în cazul persoanelor fizice, naţionalitatea şi sediul, în cazul persoanelor juridice, suma, numărul de acţiuni deţinute, procentul participaţiei la capitalul social şi proporţia drepturilor de vot.
   2.5. Persoanele care au legături strânse cu instituţia de credit, altele decât fondatorii, acţionarii semnificativi şi administratorii acesteia
   Art. 24. - Instituţiile de credit trebuie să notifice Băncii Naţionale a României orice modificări cu privire la persoanele care au legături strânse cu instituţia de credit, altele decât fondatorii, acţionarii semnificativi şi administratorii acesteia, cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 28 din Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/2004.
   2.6. Schimbarea unui conducător aprobat de pe o funcţie de conducere pe o altă funcţie de conducere
   Art. 25. - În cazul schimbării unui conducător de pe o funcţie de conducere pe o altă funcţie de conducere, notificarea va fi însoţită de o declaraţie sub semnătura persoanei în cauză, prin care să se confirme că informaţiile cuprinse în documentaţia existentă în evidenţele Băncii Naţionale a României nu au suferit modificări sau, după caz, să se comunice modificările intervenite.
   2.7. Sucursalele şi celelalte sedii secundare deschise pe teritoriul României
   Art. 26. -(1) Deschiderea sau desfiinţarea de sucursale şi alte sedii secundare pe teritoriul României de către instituţiile de credit sunt supuse notificării Băncii Naţionale a României.
   (2) Prevederile art. 15 se aplică în mod corespunzător şi sediilor secundare ale instituţiilor de credit.
   Art. 27. -(1) În cazul deschiderii unei sucursale sau a altui sediu secundar, se vor transmite Băncii Naţionale a României următoarele documente/informaţii:
   a) hotărârea organului statutar, din care să rezulte obiectul de activitate al sediului secundar şi identitatea persoanei/persoanelor desemnate să asigure conducerea sediului secundar şi limitele mandatului ce îi/le este acordat;
   b) copia certificată de pe certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului şi de pe încheierea de înmatriculare, în cazul deschiderii de sucursale, respectiv certificatul constatator care să ateste înregistrările efectuate în registrul comerţului cu privire la deschiderea altor sedii secundare cărora nu li s-a atribuit statutul de sucursală, inclusiv cu privire la înregistrarea conducătorilor acestor sedii secundare;
   c) adresa completă şi numărul de telefon şi/sau de fax ale sediului secundar;
   d) copie de pe actul de identitate, curriculum vitae şi certificatul de cazier judiciar ale persoanei/persoanelor desemnate să asigure conducerea sediului secundar.
   (2) Orice modificare a elementelor menţionate la alin. (1), inclusiv în cazul sediilor secundare care au fost deschise o dată cu instituţia de credit, va fi notificată Băncii Naţionale a României.
   Art. 28. - În situaţiile în care Banca Naţională a României va constata deficienţe în administrarea riscurilor şi/sau o evoluţie necorespunzătoare a indicatorilor de prudenţă bancară ai unei instituţii de credit, îi va putea interzice acesteia extinderea liberă a reţelei de sucursale şi de alte sedii secundare, orice deschidere de noi sedii secundare urmând a fi supusă aprobării prealabile.
   2.8. Alte notificări
   Art. 29. -(1) În termen de 5 zile de la data începerii desfăşurării activităţii, conform obiectului de activitate autorizat, instituţia de credit va notifica acest fapt Băncii Naţionale a României şi va transmite acesteia reglementările proprii, aprobate de organele statutare, referitoare la activităţile desfăşurate.
   (2) Modificările operate în reglementările proprii se vor transmite Băncii Naţionale a României în termen de 5 zile de la aprobarea acestora de către organele statutare ale instituţiei de credit.
   (3) Orice schimbare privind denumirea străzii sau numerele de telefon/fax de la sediul social/sediul real al instituţiei de credit se va notifica Băncii Naţionale a României în termen de 5 zile de la data la care a intervenit schimbarea respectivă.

   CAPITOLUL III
 Modificări în situaţia sucursalelor din România
ale instituţiilor de credit străine

   Art. 30. -(1) Instituţiile de credit străine, autorizate să funcţioneze pe teritoriul României prin intermediul unei sucursale, pot deschide alte sedii secundare în condiţiile prevăzute de prezentele norme.
   (2) În cazul deschiderii unui al doilea sediu secundar pe teritoriul României, instituţiile de credit străine vor desemna o sucursală principală şi vor notifica această decizie Băncii Naţionale a României.
   (3) Sucursala principală a instituţiei de credit străine va asigura comunicarea cu Banca Naţională a României, precum şi îndeplinirea, la nivel agregat, a tuturor cerinţelor prevăzute de lege şi de reglementările în vigoare, aplicabile sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine.

   SECŢIUNEA 1
Modificări supuse aprobării prealabile

   Art. 31. - Sunt supuse aprobării prealabile a Băncii Naţionale a României modificările în situaţia sucursalelor instituţiilor de credit străine, referitoare la:
   a) completarea sau reformularea obiectului de activitate;
   b) conducătorii sucursalei principale;
   c) auditorul financiar;
   d) deschiderea de noi sucursale în situaţia prevăzută la art. 34 alin. (5).
   Art. 32. -(1) Prevederile art. 4-10 se aplică în mod corespunzător, cu respectarea dispoziţiilor de mai jos.
   (2) Cererea de aprobare a modificărilor în situaţia sucursalelor instituţiilor de credit străine va fi semnată de unul dintre conducătorii sucursalei principale.
   (3) Studiul de fezabilitate care fundamentează completarea obiectului de activitate va fi însuşit de conducătorii sucursalei principale şi de reprezentanţii legali/statutari ai instituţiei de credit străine.

   SECŢIUNEA a 2-a
Modificări supuse notificării

   Art. 33. - Se vor notifica Băncii Naţionale a României modificările în situaţia sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine, referitoare la:
   a) sediul sucursalei instituţiei de credit străine;
   b) restrângerea obiectului de activitate;
   c) conducătorii sucursalelor, altele decât sucursala principală;
   d) schimbarea unui conducător de pe o funcţie de conducere pe o altă funcţie de conducere în cadrul sucursalei;
   e) majorarea sau reducerea capitalului de dotare;
   f) deschiderea de noi sucursale şi desfiinţarea acestora.
   Art. 34. -(1) Prevederile art. 14 alin. (1), ale art. 15, 16, 18 şi 25 se aplică în mod corespunzător, cu respectarea dispoziţiilor de mai jos.
   (2) Notificarea modificărilor prevăzute la art. 33 se va transmite Băncii Naţionale a României în termen de 10 zile de la data realizării modificării sau, după caz, a înregistrării menţiunilor corespunzătoare în registrul comerţului.
   (3) Notificarea majorării capitalului de dotare al sucursalelor instituţiilor de credit străine va fi însoţită de hotărârea organului statutar, din care să rezulte:
   a) suma cu care urmează să se majoreze capitalul de dotare;
   b) sursa ori sursele ce se vor utiliza pentru majorarea solicitată.
   (4) Sucursalele principale ale instituţiilor de credit străine trebuie să notifice Băncii Naţionale a României deschiderea de noi sucursale, precum şi desfiinţarea acestora, cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 27.
   (5) În situaţiile în care Banca Naţională a României va constata o evoluţie necorespunzătoare a indicatorilor de prudenţă bancară, fie ai instituţiei de credit străine, fie la nivelul sucursalei acesteia, va putea interzice acesteia extinderea liberă a reţelei de sucursale, orice deschidere de noi sucursale urmând a fi supusă aprobării prealabile.

   SECŢIUNEA a 3-a
Alte notificări

   Art. 35. - Sucursalele instituţiilor de credit străine vor notifica Băncii Naţionale a României începerea desfăşurării activităţii, cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 29.
   Art. 36. -(1) Instituţiile de credit străine care au fost autorizate să funcţioneze pe teritoriul României vor notifica Băncii Naţionale a României:
   a) modificările privind denumirea şi sediul social ale instituţiei de credit străine;
   b) modificările privind acţionarii semnificativi şi, după caz, structura grupului din care face parte instituţia de credit;
   c) orice proces de fuziune sau divizare în care este implicată instituţia de credit străină;
   d) iniţierea oricăror proceduri care au drept rezultat lichidarea instituţiei de credit străine.
   (2) Instituţiile de credit străine vor transmite Băncii Naţionale a României, în termen de 6 luni de la încheierea exerciţiului financiar, informaţii privind situaţiile lor financiare anuale şi, după caz, situaţiile financiare consolidate.
   Art. 37. -(1) Notificarea modificărilor prevăzute la art. 36 alin. (1) lit. a) şi b) va fi transmisă Băncii Naţionale a României în termen de 30 de zile de la realizarea acestora.
   (2) Notificarea va fi însoţită de documente care să ateste realizarea modificărilor prevăzute la art. 36 alin. (1) lit. a), respectiv de o descriere a noilor acţionari semnificativi sau, după caz, a structurii grupului din care face parte instituţia de credit, în situaţia prevăzută la art. 36 alin. (1) lit. b). Banca Naţională a României va evalua noua structură a acţionariatului conform cerinţelor prevăzute la art. 60 din Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/2004.
   Art. 38. -(1) Notificarea procesului de fuziune sau divizare în urma căruia instituţia de credit străină va continua să desfăşoare activitate prin intermediul sucursalei din România va fi însoţită de următoarele informaţii şi documente:
   a) proiectul de fuziune/divizare;
   b) situaţiile financiare de fuziune sau, după caz, de divizare, însoţite de raportul unui auditor financiar;
   c) o descriere a acţionarilor semnificativi ai instituţiei de credit străine, rezultată în urma procesului de fuziune sau divizare, care va prelua activitatea sucursalei deschise pe teritoriul României.
   (2) Banca Naţională a României va putea confirma autorizaţia de funcţionare acordată în urma evaluării instituţiei de credit rezultate, pe baza documentelor prevăzute la alin. (1), sau va proceda la retragerea acesteia.
   Art. 39. -(1) Notificarea procesului de fuziune sau divizare în urma căruia sucursala din România va fi preluată de o altă instituţie de credit străină va fi însoţită de cererea de autorizare a sucursalei, semnată de către reprezentanţii legali/statutari ai instituţiilor de credit participante la fuziune sau divizare, şi de următoarele documente şi informaţii:
   a) proiectul de fuziune/divizare;
   b) situaţiile financiare de fuziune sau, după caz, de divizare, însoţite de raportul unui auditor financiar;
   c) descrierea instituţiei de credit străine care va prelua sucursala;
   d) descrierea cadrului de reglementare aplicabil instituţiei de credit străine care va prelua sucursala, dacă este cazul;
   e) situaţiile financiare auditate, aferente ultimului exerciţiu financiar, pentru instituţia de credit străină care va prelua sucursala. În situaţia în care instituţia de credit străină face parte dintr-un perimetru de consolidare contabilă, vor fi transmise şi situaţiile financiare consolidate ale grupului din care face parte instituţia de credit respectivă;
   f) comunicare privind sucursala principală, precum şi menţinerea sau desfiinţarea altor sucursale;
   g) confirmarea în funcţie a conducătorilor şi a auditorului financiar ai sucursalei din România sau, după caz, comunicarea identităţii noilor conducători şi a noului auditor financiar, propuşi pentru respectiva sucursală;
   h) comunicare privind obiectul de activitate al sucursalei.
   (2) Descrierea instituţiei de credit străine care va prelua sucursala şi a cadrului de reglementare aplicabil acesteia vor include elementele prevăzute la art. 62 alin. (2) şi (3) din Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/2004.
   (3) Evaluarea noilor conducători şi a noului auditor financiar, propuşi pentru sucursala din România, se va realiza pe baza condiţiilor şi a documentaţiei prevăzute de lege şi de Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/2004.
   (4) În cazul completării obiectului de activitate al sucursalei se aplică în mod corespunzător prevederile art. 7.
   (5) Banca Naţională a României va putea acorda o nouă autorizaţie de funcţionare în urma evaluării instituţiei de credit rezultate.
   Art. 40. -(1) În urma evaluării documentelor şi informaţiilor prevăzute la art. 39, Banca Naţională a României va putea acorda o aprobare de principiu, în baza căreia sucursala va desfăşura activitate în perioada de la data finalizării procesului de fuziune/divizare şi până la emiterea autorizaţiei de funcţionare.
   (2) În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, instituţia de credit străină va remite Băncii Naţionale a României o copie de pe documentul oficial care atestă finalizarea procesului de fuziune/divizare, însoţită de o copie certificată de pe documentele care dovedesc înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor corespunzătoare modificărilor intervenite, precum şi, dacă este cazul, de documentele aferente eventualelor modificări ale elementelor prevăzute la art. 39 alin. (1) lit. f), g) şi h).
   (3) Banca Naţională a României decide cu privire la autorizarea sucursalei instituţiei de credit străine în termen de cel mult două luni de la primirea documentaţiei complete prevăzute la alin. (2).
   (4) Apariţia unor modificări faţă de condiţiile în care a fost acordată aprobarea provizorie va determina o nouă evaluare din partea Băncii Naţionale a României, putând atrage revocarea aprobării.
   (5) Autorizaţia de funcţionare a sucursalei instituţiei de credit străine va fi însoţită de aprobările privind conducătorii sucursalei principale şi auditorul financiar.
   (6) Concomitent cu acordarea autorizaţiei de funcţionare, Banca Naţională a României va proceda la retragerea autorizaţiei de funcţionare acordate iniţial.
   (7) Originalul autorizaţiei de funcţionare retrase va fi restituit Băncii Naţionale a României în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii de retragere a autorizaţiei de funcţionare acordate iniţial.
   Art. 41. - În cazul încetării în orice mod a activităţii sucursalei din România a unei instituţii de credit străine, inclusiv în cazul retragerii autorizaţiei de funcţionare în situaţia neconfirmării acesteia sau a neacordării unei noi autorizaţii de funcţionare, instituţia de credit străină va transmite Băncii Naţionale a României planul de lichidare a activului şi de stingere a pasivului sucursalei din România, în termen de 3 luni de la data comunicării hotărârii de retragere a autorizaţiei de funcţionare, cu aplicarea corespunzătoare a dispoziţiilor art. 18 alin. 2 din Legea nr. 58/1998, cu modificările şi completările ulterioare.

   CAPITOLUL IV
 Dispoziţii tranzitorii şi finale

   Art. 42. - Cererile de aprobare, notificările şi cererile de autorizare, menţionate în prezentele norme, însoţite de documentaţia aferentă, se vor transmite Direcţiei supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României.
   Art. 43. - Banca Naţională a României decide cu privire la aprobarea modificărilor, în termen de 30 de zile de la data primirii documentaţiei complete în susţinerea cererii de aprobare, dar nu mai târziu de 3 luni de la primirea cererii.
   Art. 44. - Banca Naţională a României va putea respinge o cerere de aprobare/autorizare înaintată potrivit prezentelor norme, dacă nu sunt îndeplinite cerinţele legii şi ale normelor date în aplicarea acesteia.
   Art. 45. - Hotărârea Băncii Naţionale a României cu privire la aprobarea/autorizarea sau respingerea unei cereri înaintate potrivit prezentelor norme va fi comunicată în scris solicitantului, împreună cu motivele care au stat la baza acesteia, în cazul respingerii cererii.
   Art. 46. -(1) În cazul modificărilor supuse notificării, care nu sunt conforme legii sau reglementărilor emise în aplicarea acesteia, cu excepţia modificărilor referitoare la acţionarii semnificativi, Banca Naţională a României va dispune remedierea deficienţelor existente. În cazul în care acestea nu sunt remediate în termenul stabilit de Banca Naţională a României, aceasta va aplica sancţiunile prevăzute la art. 69 din Legea nr. 58/1998, cu modificările şi completările ulterioare.
   (2) Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi în situaţiile în care, pe baza analizei efectuate, Banca Naţională a României constată că politicile şi reglementările proprii ale instituţiilor de credit nu respectă cerinţele unei practici bancare prudente şi sănătoase.
   Art. 47. -(1) În cazul în care acţionarul semnificativ nu respectă obligaţia de notificare, Banca Naţională a României va solicita instituţiei de credit întreprinderea demersurilor pentru obţinerea informaţiilor necesare evaluării calităţii respectivului acţionar semnificativ.
   (2) Instituţia de credit trebuie să transmită Băncii Naţionale a României informaţiile prevăzute la alin. (1), în termen de două luni de la data solicitării.
   (3) Banca Naţională a României se poate opune achiziţionării participaţiei sau majorării proporţiei drepturilor de vot, dacă:
   a) nu a primit informaţiile solicitate;
   b) din informaţiile primite rezultă că acţionarul semnificativ nu îndeplineşte cerinţele prevăzute de lege şi de reglementările date în aplicarea acesteia.
   (4) Banca Naţională a României va putea exercita dreptul de opoziţie în termen de 3 luni de la data primirii informaţiilor solicitate sau de la data împlinirii termenului prevăzut la alin. (2), după caz.
   (5) Prevederile art. 73 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 58/1998, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.
   Art. 48. -(1) În cazurile în care se constată că persoanele desemnate să asigure conducerea unui sediu secundar al unei instituţii de credit nu îndeplinesc condiţii de reputaţie, pregătire şi experienţă profesională adecvate pentru îndeplinirea responsabilităţilor încredinţate, Banca Naţională a României va dispune măsura înlocuirii persoanelor respective în cel mult două luni.
   (2) În situaţia în care măsura prevăzută la alin. (1) nu va fi adusă la îndeplinire în termenul stabilit de Banca Naţională a României, aceasta va aplica sancţiunile prevăzute la art. 69 din Legea nr. 58/1998, cu modificările şi completările ulterioare.
   (3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică şi conducătorilor sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine care sunt supuşi cerinţelor de notificare.
   Art. 49. - Instituţiile de credit vor transmite Băncii Naţionale a României, dacă este cazul, în termen de două luni de la intrarea în vigoare a prezentelor norme, completarea reglementărilor proprii referitoare la administrarea riscurilor semnificative, în ceea ce priveşte politica de personal, cu detalierea cerinţelor de onorabilitate, pregătire şi experienţă profesională pentru persoanele care ocupă funcţii de conducere în cadrul compartimentelor relevante ale instituţiei de credit şi pentru persoanele care asigură conducerea nemijlocită a sediilor secundare ale acesteia.
   Art. 50. - Prevederile art. 69, 70, 72 şi 73 din Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/2004 se aplică în mod corespunzător.
   Art. 51. - Instituţiile de credit străine care, la data intrării în vigoare a prezentelor norme, desfăşoară activitate pe teritoriul României printr-o reţea de sedii secundare, vor desemna o sucursală principală şi vor notifica această decizie Băncii Naţionale a României, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme.
   Art. 52. - Cererile de aprobare prealabilă nesoluţionate la data intrării în vigoare a prezentelor norme vor fi evaluate pe baza documentaţiei prezentate în conformitate cu normele în vigoare la data depunerii cererii şi cu respectarea condiţiilor prevăzute de prezentele norme.
   Art. 53. - La data intrării în vigoare a prezentelor norme se abrogă Normele Băncii Naţionale a României nr. 3/1999 privind modificările în situaţia băncilor, republicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 887 din 9 decembrie 2002.

   Preşedintele Consiliului de administraţie al
Băncii Naţionale a României,
Mugur Isărescu

   Bucureşti, 1 noiembrie 2004.
   Nr. 11.