Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Normă nr. 7 din 1.iun.2006
Monitorul Oficial, Partea I 493 7.iun.2006
Intrare în vigoare la 7.iun.2006
privind modificările în situaţia instituţiilor financiare nebancare

   Având în vedere prevederile art. 24 din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale,
   în temeiul dispoziţiilor art. 48 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale art. 72 titlul I din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006,

   Banca Naţională a României emite prezenta normă.

   CAPITOLUL I
 Dispoziţii generale

   Art. 1. -(1) Prezenta normă se aplică instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice române, precum şi sucursalelor din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice străine, şi reglementează procedurile privind notificarea la Banca Naţională a României a modificărilor intervenite în situaţia acestora, în scopul asigurării monitorizării/supravegherii acestora, după caz.
   (2) Termenii şi expresiile utilizate în prezentele norme au semnificaţiile prevăzute în titlul I al Ordonanţei Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, denumită în continuare ordonanţă, precum şi în reglementările emise de Banca Naţională a României în aplicarea acesteia.

   CAPITOLUL II
 Notificarea modificărilor în situaţia instituţiilor financiare
nebancare, persoane juridice române

   SECŢIUNEA 1
Notificarea modificărilor în situaţia instituţiilor financiare
nebancare, persoane juridice române, înscrise în Registrul general

   Art. 2. - Se supun notificării Băncii Naţionale a României modificările în situaţia instituţiilor financiare nebancare, referitoare la:
   a) denumirea şi sediul social ale instituţiei financiare nebancare şi ale sediilor secundare ale acestora;
   b) majorarea sau reducerea capitalului social;
   c) modificările aduse obiectului de activitate principal şi secundar, după caz;
   d) deschiderea/închiderea de sucursale şi alte sedii secundare pe teritoriul României;
   e) deschiderea/închiderea de sucursale în străinătate;
   f) acţionarii semnificativi care deţin în mod direct participaţii la capitalul social al instituţiilor financiare nebancare;
   g) conducătorii instituţiilor financiare nebancare;
   h) administratorii instituţiei financiare nebancare;
   i) auditorul financiar;
   k) participaţiile instituţiei financiare nebancare şi ale acţionarilor semnificativi/conducătorilor/administratorilor în alte societăţi comerciale.
   Art. 3. -(1) Notificarea modificărilor prevăzute la art. 2 se va transmite Băncii Naţionale a României în termen de 30 de zile de la data realizării acestora sau, după caz, de la data înregistrării în registrul comerţului a menţiunilor corespunzătoare şi va fi însoţită, după caz, de certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerţului.
   Art. 4. -(1) Notificarea majorării capitalului social al unei instituţii financiare nebancare va fi însoţită de hotărârea organului statutar şi de o comunicare din care să rezulte:
   a) suma cu care s-a majorat capitalul social;
   b) nivelul capitalului atins;
   c) sursele utilizate pentru majorarea capitalului social.
   (2) Acţionarii semnificativi care au participat la majorarea capitalului social al instituţiei financiare nebancare vor remite o declaraţie din care să rezulte provenienţa fondurilor utilizate.
   (3) Notificarea reducerii capitalului social al unei instituţii financiare nebancare va fi însoţită de hotărârea organului statutar.
   Art. 5. - Notificarea cu privire la modificarea obiectului de activitate va fi însoţită de hotărârea organului statutar în baza căreia s-a efectuat înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor corespunzătoare.
   Art. 6. -(1) Notificarea cu privire la deschiderea unei sucursale sau a altui sediu secundar pe teritoriul României va fi însoţită de o informare semnată de conducătorii instituţiei financiare nebancare privind adresa, obiectul de activitate al sucursalei/sediului secundar, identitatea conducătorilor, numărul de telefon/fax.
   (2) Orice modificare a elementelor menţionate la alin. (1), inclusiv în cazul sediilor secundare care au fost deschise odată cu instituţia financiară nebancară, va fi notificată Băncii Naţionale a României.
   Art. 7. - Notificarea cu privire la deschiderea unei sucursale în străinătate va include şi hotărârea organului statutar, însoţită de fundamentarea care a stat la baza deciziei privind deschiderea sucursalei, din care să rezulte obiectul de activitate, capitalul de dotare, identitatea persoanei/persoanelor desemnate să asigure conducerea sucursalei şi limitele mandatului ce îi/le este acordat, adresa sucursalei.
   Art. 8. - Notificarea cu privire la modificările intervenite în situaţia acţionarilor semnificativi care deţin în mod direct participaţii la capitalul social al instituţiilor financiare nebancare va fi însoţită de documentele întocmite în conformitate cu prevederile art. 13 din Norma Băncii Naţionale a României nr. 4/2006 privind procedura de notificare şi înscrierea în registre a instituţiilor financiare nebancare, din care să rezulte modificările intervenite de la data ultimei notificări referitoare la modificarea în situaţia respectivilor acţionari semnificativi.
   Art. 9. - Anual, în termen de 30 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, instituţiile financiare nebancare vor comunica Băncii Naţionale a României o situaţie a tuturor acţionarilor semnificativi care deţin în mod direct participaţii la capitalul social, cuprinzând următoarele informaţii: identitatea, domiciliul şi cetăţenia, în cazul persoanelor fizice, naţionalitatea şi sediul, în cazul persoanelor juridice, numărul de acţiuni deţinute şi valoarea acestora, procentul participaţiei la capitalul social şi proporţia drepturilor de vot.
   Art. 10. - Notificarea referitoare la schimbarea conducătorilor instituţiei financiare nebancare va cuprinde şi motivul schimbării şi va fi însoţită de hotărârea organului statutar şi de documentaţia prevăzută la art. 11 din Norma Băncii Naţionale a României nr. 4/2006.
   Art. 11. - Notificarea cu privire la schimbarea administratorului/administratorilor instituţiei financiare nebancare va fi însoţită de hotărârea organului statutar şi de documentaţia prevăzută la art. 12 din Norma Băncii Naţionale a României nr. 4/2006 pentru noul administrator/noii administratori.
   Art. 12. - Notificarea referitoare la noul auditor va cuprinde hotărârea organului statutar şi documentaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. j) din Norma Băncii Naţionale a României nr. 4/2006.
   Art. 13. - Notificarea cu privire la modificările intervenite în situaţia participaţiilor instituţiei financiare nebancare şi a acţionarilor semnificativi/conducătorilor/administratorilor în alte societăţi comerciale va fi însoţită de documentul prevăzut la art. 10 alin. (1) lit. h) din Norma Băncii Naţionale a României nr. 4/2006, actualizat în conformitate cu modificările intervenite.

   SECŢIUNEA a 2-a
Notificarea modificărilor în situaţia instituţiilor financiare
nebancare, persoane juridice române, înregistrate în Registrul special

   Art. 14. -(1) Instituţiile financiare nebancare vor remite Băncii Naţionale a României, în termen de 30 de zile de la data primirii comunicării înscrierii în Registrul special, documentele din care să rezulte îndeplinirea cerinţelor speciale.
   (2) În cazul în care de la data ultimei notificări la Banca Naţională a României a modificărilor intervenite în situaţia instituţiilor financiare nebancare nu au avut loc alte modificări, în locul documentelor prevăzute la art. 15, 16 şi 18 din prezenta normă se va remite o declaraţie în acest sens, semnată de conducătorii instituţiilor financiare nebancare, în care se vor enumera documentele aflate în evidenţele Băncii Naţionale a României care nu au suferit modificări.
   (3) Normele prevăzute la art. 29 alin. (1) din ordonanţă vor fi remise în termen de 5 zile de la data primirii de la Banca Naţională a României a comunicării privind înscrierea în Registrul special.
   Art. 15. - Notificarea conducătorilor instituţiilor financiare nebancare va fi însoţită de documentele prevăzute la art. 11 din Norma Băncii Naţionale a României nr. 4/2006, din care să rezulte îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 28 alin. 3 lit. a), alin. 4 lit. c) şi d) din ordonanţă.
   Art. 16. - Notificarea administratorului/administratorilor care deţine/deţin experienţă financiar-contabilă va fi însoţită de curriculum vitae, întocmit potrivit prevederilor art. 11 lit. b) din Norma Băncii Naţionale a României nr. 4/2006, din care să rezulte experienţa în activitatea financiar-contabilă.
   Art. 17. - Instituţiile financiare nebancare vor remite regulamentul propriu de funcţionare în care se vor detalia atribuţiile şi competenţele fiecărui compartiment prevăzut în structura organizatorică, relaţiile dintre compartimente, structura comitetului de administrare a riscurilor şi a comitetului de audit, precum şi descrierea modului de organizare a activităţii de control intern.
   Art. 18. -(1) Notificarea auditorului financiar va fi însoţită de următoarele documente:
   a) documentul eliberat de Camera Auditorilor Financiari din România, care atestă autorizarea în calitate de auditor financiar;
   b) declaraţie semnată de auditorul financiar, care să confirme încheierea unui contract de audit cu instituţia financiară nebancară;
   c) curriculum vitae pentru persoana fizică care coordonează echipa ce va realiza misiunea de audit, din care să rezulte experienţa în domeniul auditului financiar al instituţiilor financiare şi/sau al instituţiilor de credit;
   d) curriculum vitae pentru reprezentantul legal/statutar al societăţii de audit financiar;
   e) comunicare semnată de reprezentantul legal/statutar al societăţii de audit financiar, din care să rezulte instituţiile financiare şi instituţiile de credit la care au fost efectuate misiuni de audit financiar şi perioadele în care acestea au fost efectuate;
   f) declaraţia al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3 la Norma Băncii Naţionale a României nr. 4/2006.
   (2) Banca Naţională a României va agrea auditorul financiar pe baza experienţei acestuia şi/sau a persoanei care coordonează echipa ce va realiza misiunea de audit, în domeniul auditului financiar al instituţiilor financiare şi/sau al instituţiilor de credit.
   (3) În cazul în care societatea propusă în calitate de auditor financiar al instituţiei financiare nebancare înscrise în Registrul special a fost aprobată de Banca Naţională a României pentru o instituţie de credit sau o sucursală a unei instituţii de credit străine ori dacă a fost agreată în această calitate la o altă instituţie financiară nebancară/sucursală a unei instituţii financiare nebancare, persoană juridică străină, înscrisă în Registrul special, documentaţia prevăzută la alin. (1) va fi înlocuită cu o declaraţie. Declaraţia, semnată de reprezentantul legal/statutar al societăţii, va confirma că informaţiile cuprinse în documentaţia existentă în evidenţele Băncii Naţionale a României nu au suferit modificări sau, după caz, va cuprinde modificările intervenite, precum şi încheierea unui contract de audit cu instituţia financiară nebancară.

   CAPITOLUL III
 Notificarea modificărilor intervenite în situaţia sucursalelor
din România ale instituţiilor financiare nebancare,
persoane juridice străine

   SECŢIUNEA 1
Notificarea modificărilor intervenite în situaţia sucursalelor din
România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice
străine, înscrise în Registrul general

   Art. 19. -(1) În cazul deschiderii mai multor sucursale pe teritoriul României de către o instituţie financiară nebancară, persoană juridică străină, una dintre aceste sucursale va fi desemnată drept sucursală principală, iar decizia va fi comunicată Băncii Naţionale a României.
   (2) Sucursala principală a instituţiei financiare nebancare cu sediul în străinătate va asigura comunicarea cu Banca Naţională a României, precum şi îndeplinirea la nivel agregat a tuturor cerinţelor prevăzute de ordonanţă şi de reglementările în vigoare aplicabile sucursalelor din România a instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice străine, emise de Banca Naţională a României.
   Art. 20. -(1) Se vor notifica Băncii Naţionale a României modificările în situaţia sucursalelor din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice străine, referitoare la:
   a) sediul sucursalei instituţiei financiare nebancare străine;
   b) majorarea sau reducerea capitalului de dotare;
   c) modificările aduse obiectului de activitate principal şi secundar;
   d) conducătorii sucursalei instituţiei financiare nebancare străine;
   e) auditorul financiar.
   (2) Notificarea modificărilor prevăzute la alin. (1) se va face cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 3-13 din prezenta normă.

   SECŢIUNEA a 2-a
Notificarea modificărilor intervenite în situaţia sucursalelor din
România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice
străine, înscrise în Registrul special

   Art. 21. -(1) Sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice străine, vor remite Băncii Naţionale a României, în termen de 30 de zile de la data primirii comunicării înscrierii în Registrul special, documentele din care să rezulte îndeplinirea cerinţelor speciale.
   (2) În cazul în care de la data ultimei notificări la Banca Naţională a României a modificărilor intervenite în situaţia sucursalelor din România ale instituţiilor financiare, nebancare, persoane juridice străine, nu au avut loc alte modificări, în locul documentelor prevăzute la art. 22 din prezenta normă se va remite o declaraţie în acest sens, semnată de conducătorii sucursalelor instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice străine, în care se vor enumera documentele aflate în evidenţele Băncii Naţionale a României care nu au suferit modificări.
   (3) Normele prevăzute la art. 29 alin. (1) din ordonanţă vor fi remise în termen de 5 zile de la data primirii de la Banca Naţională a României a comunicării privind înscrierea în Registrul special.
   Art. 22. - Notificarea referitoare la conducători şi auditori financiari se va efectua de către sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice străine, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 15 şi 18 din prezenta normă.
   Art. 23. - Sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice străine, vor remite Băncii Naţionale a României regulamentul propriu de funcţionare, în care se vor detalia atribuţiile şi competenţele fiecărui compartiment prevăzut în structura organizatorică, relaţiile dintre compartimente, structura comitetului de administrare a riscurilor şi a comitetului de audit, precum şi descrierea modului de organizare a activităţii de control intern.

   SECŢIUNEA a 3-a
Alte notificări

   Art. 24. -(1) Sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice străine, înscrise în Registrul general/Registrul special, vor notifica Băncii Naţionale a României:
   a) modificările privind denumirea şi sediul social ale instituţiei financiare nebancare străine;
   b) iniţierea oricăror proceduri prin care se urmăreşte lichidarea instituţiei financiare nebancare, persoană juridică străină.
   (2) Modificările prevăzute la alin. (1) vor fi notificate Băncii Naţionale a României în termen de 30 de zile de la realizarea lor.

   CAPITOLUL IV
 Notificarea modificărilor în situaţia instituţiilor financiare
nebancare înregistrate în Registrul de evidenţă

   Art. 25. -(1) Instituţiile financiare nebancare înregistrate în Registrul de evidenţă vor notifica Băncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare orice modificare intervenită în situaţia acestora, referitoare la denumire, adresa sediului social, conducători, forma juridică şi starea entităţii (în lichidare/în dizolvare).
   (2) În aplicarea prevederilor alin. (1), în termen de 30 de zile de la data realizării modificării, se va remite certificatul constatator emis de registrul comerţului/documentul emis de registrul asociaţiilor şi fundaţiilor care atestă înregistrarea menţiunilor corespunzătoare modificărilor efectuate.

   CAPITOLUL V
 Dispoziţii tranzitorii

   Art. 26. -(1) Instituţiile financiare nebancare menţionate la art. 64 din ordonanţă care la momentul înscrierii în Registrul general îndeplinesc criteriile pentru înregistrarea în Registrul special vor remite Băncii Naţionale a României documentele prevăzute la art. 14 alin. (3) şi la art. 15-18 din prezenta normă, în termen de 6 luni de la data primirii comunicării privind înscrierea în Registrul special.
   (2) Sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice străine, menţionate la art. 64 din ordonanţă, care la momentul înscrierii în Registrul general îndeplinesc criteriile pentru înregistrarea în Registrul special, vor îndeplini formalităţile prevăzute la art. 21 alin. (3) şi la art. 22 din prezenta normă, în termen de 6 luni de la data primirii comunicării privind înscrierea în Registrul special.

   CAPITOLUL VI
 Dispoziţii finale

   Art. 27. - Notificările prevăzute de prezenta normă vor fi semnate de conducătorii instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice române, sau, după caz, de conducătorii sucursalelor din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice străine.
   Art. 28. - Instituţiile financiare nebancare, persoane juridice române, şi sucursalele instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice străine, înscrise în Registrul special, vor notifica Băncii Naţionale a României orice modificare a elementelor prevăzute la art. 2 din prezenta normă, cu aplicarea corespunzătoare a cerinţelor prevăzute la cap. II sau III din prezenta normă.
   Art. 29. - Notificările şi documentele menţionate la cap. II şi III vor fi transmise Direcţiei supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României.
   Art. 30. - Nerespectarea prevederilor prezentei norme atrage aplicarea sancţiunilor sau, după caz, a măsurilor prevăzute de ordonanţă.
   Art. 31. - Banca Naţională a României poate solicita instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice române/sucursalelor din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice străine, orice alte informaţii sau documente cu privire la modificările intervenite în situaţia acestora.

   Preşedintele Consiliului de administraţie
al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

   Bucureşti, 1 iunie 2006.
   Nr. 7.