Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Ordin nr. 3 din 17.iul.2006
Monitorul Oficial, Partea I 643 26.iul.2006
Intrare în vigoare la 26.iul.2006
pentru aprobarea modelelor situaţiilor financiare periodice şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aplicabile instituţiilor financiare nebancare

   Având în vedere prevederile art. 18 şi 47 din titlul I - Dispoziţii privind activitatea de creditare desfăşurată de instituţii financiare nebancare al părţii I din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 266/2006,
   în temeiul prevederilor art. 72 din titlul I al părţii I din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 266/2006, şi ale art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,

   Banca Naţională a României emite prezentul ordin.

   Art. 1. - Se aprobă şi se dispune aplicarea modelelor situaţiilor financiare periodice şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aplicabile instituţiilor financiare nebancare, cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
   Art. 2. - Modelele situaţiilor financiare periodice şi normele metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, prevăzute la art. (1), se aplică începând cu trimestrul al III-lea al anului 2006 instituţiilor financiare nebancare persoane juridice române şi sucursalelor din România ale instituţiilor financiare nebancare persoane juridice străine, înscrise în Registrul general, denumite în continuare instituţii financiare nebancare.
   Art. 3. -(1) Administratorii, directorii financiar-contabili, contabilii-şefi, orice alte persoane care au obligaţia gestionării patrimoniului instituţiilor financiare nebancare răspund, potrivit legii, pentru însuşirea şi aplicarea corectă a acestor reglementări.
   (2) Persoanele prevăzute la alin. (1) răspund pentru:
   a) adaptarea corespunzătoare a programelor informatice utilizate pentru prelucrarea datelor financiar-contabile;
   b) adaptarea evidenţelor tehnico-operative la cerinţele privind întocmirea situaţiilor financiare periodice;
   c) exactitatea şi realitatea datelor care sunt prelucrate, respectiv înscrise în aceste situaţii.
   Art. 4. - Situaţiile financiare periodice ale instituţiilor financiare nebancare se întocmesc trimestrial şi se depun la Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere la termenele şi în forma stabilite prin normele metodologice privind întocmirea şi utilizarea situaţiilor financiare periodice ce fac obiectul aprobării prin prezentul ordin.
   Art. 5. - Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage aplicarea măsurilor şi a sancţiunilor prevăzute de titlul I al părţii I din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 266/2006.

   Guvernatorul Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

   Bucureşti, 17 iulie 2006.
   Nr. 3.

   ANEXĂ
 
   MODELELE SITUAŢIILOR FINANCIARE PERIODICE ŞI NORMELE METODOLOGICE
privind întocmirea şi utilizarea acestora, aplicabile
instituţiilor financiare nebancare

   I. Întocmirea situaţiilor financiare periodice
   1. Prezentarea situaţiilor financiare periodice este standardizată, iar informaţiile pe care acestea le furnizează sunt sintetizate în antet, pe linii şi pe coloane.
   În antetul situaţiilor figurează următoarele informaţii:
   a) datele de identificare a instituţiei financiare nebancare (denumirea, adresa, numărul de înregistrare la registrul comerţului, codul unic de înregistrare);
   b) termenul pentru care se întocmesc situaţiile;
   c) numărul filei (o situaţie poate avea una sau mai multe file);
   d) zona geografică de activitate a instituţiei financiare nebancare, respectiv activitatea desfăşurată pe teritoriul naţional ("N"), activitatea desfăşurată în străinătate ("S") şi activitatea globală ("G");
   e) moneda în care sunt întocmite situaţiile. Situaţiile se întocmesc în RON:
   e1) - indicativul "Lei" din formular arată că situaţia este întocmită pentru operaţiunile în lei;
   e2) - indicativul "Devize" din formular semnifică faptul că situaţia se referă la operaţiunile în devize, în contravaloare lei, după conversia în lei a sumelor exprimate în toate celelalte unităţi monetare.
   II. Semnarea, verificarea şi depunerea situaţiilor financiare periodice
   2. Situaţiile financiare periodice vor fi semnate de administratorul instituţiei financiare nebancare sau de conducătorul instituţiei financiare nebancare şi de conducătorul compartimentului financiar-contabil, iar în lipsa acestora, de către înlocuitorii lor de drept.
   3. Conducătorul compartimentului financiar-contabil are obligaţia să verifice respectarea reglementărilor în materie în vigoare, precum şi a prevederilor din prezentele norme metodologice, să asigure respectarea corelaţiilor în cadrul fiecărui formular şi între indicatorii din formulare, urmărind realitatea datelor ce se raportează prin situaţiile financiare periodice.
   4. Instituţiile financiare nebancare vor depune la Banca Naţională a României, într-un exemplar, următoarele situaţii financiare periodice:
   a) Elemente bilanţiere şi extrabilanţiere (angajamente) mod. 1;
   b) Elemente de venituri şi cheltuieli - mod. 2;
   c) Indicatori de activitate - date informative - mod. 3;
   d) Indicatori privind criteriile de înscriere în Registrul special - mod. 4.
   5. a) Situaţiile financiare periodice se întocmesc şi se prezintă atât în formă letrică (pe suport hârtie), cât şi pe suport magnetic (dischete HD-1, 44 Mb.).
   Banca Naţională a României va publica pe site-ul propriu fişierele cuprinzând modelele tuturor formularelor ce trebuie completate şi care constituie baza pentru obţinerea, prin listare, a formei letrice a acestora. Modificarea, în orice fel, a structurii fişierelor este interzisă.
   b) Situaţiile financiare periodice depuse la Banca Naţională a României vor fi însoţite de o copie de pe balanţa de verificare a conturilor sintetice semnată de conducătorul instituţiei financiare nebancare şi de conducătorul compartimentului financiar-contabil, iar în lipsa acestora, de către reprezentanţii legali ai acestora.
   c) În adresa de înaintare a situaţiilor financiare periodice către Banca Naţională a României, semnată de conducătorul instituţiei financiare nebancare şi de către cel al compartimentului financiar-contabil, se va preciza că toate formularele de pe suport hârtie sunt identice cu cele de pe suport magnetic.
   6. Instituţiile financiare nebancare care nu au desfăşurat activitate de la data înfiinţării şi până la data pentru care se întocmeşte raportarea nu elaborează situaţii financiare periodice pentru perioadele în cauză, urmând să depună la Banca Naţională a României o declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte acest lucru şi care să cuprindă următoarele date de identificare a instituţiei financiare nebancare:
   a) denumirea completă (conform certificatului de înregistrare eliberat de Registrul comerţului);
   b) adresa sediului şi numărul de telefon al conducătorului instituţiei financiare nebancare;
   c) numărul de înregistrare la registrul comerţului;
   d) codul unic de înregistrare;
   e) capitalul social.
   III. Termenul pentru depunerea situaţiilor financiare periodice
   7. Situaţiile financiare periodice întocmite de instituţiile financiare nebancare şi declaraţiile instituţiilor financiare nebancare care nu au desfăşurat activitate de la data înfiinţării până la sfârşitul perioadei de raportare se vor transmite în termen de cel mult 25 de zile calendaristice de la sfârşitul trimestrului pentru care se face raportarea.
   În cazul în care ultima zi a termenului de depunere a situaţiilor financiare este o zi nelucrătoare, acestea se vor transmite cel târziu până în prima zi lucrătoare ulterioară acesteia.
   În completarea modelelor situaţiilor financiare periodice se vor avea în vedere prevederile Ordinului Băncii Naţionale a României nr. 2/2006 privind modul de organizare şi conducere a contabilităţii şi întocmirea situaţiilor financiare de către instituţiile financiare nebancare.

   ELEMENTE BILANŢIERE ŞI EXTRABILANŢIERE

   - mod. 1 -

   Prezentare
   Situaţia - mod. 1 este o raportare comună tuturor instituţiilor financiare nebancare, care prezintă activitatea desfăşurată de acestea pe categorii de operaţiuni.

   Conţinut
   -fila 01 cuprinde elemente bilanţiere de activ;
   -fila 02 cuprinde elemente bilanţiere de pasiv;
   -fila 03 cuprinde elemente extrabilanţiere - angajamente.
   Precizări pentru completarea formularului pe rânduri:
   Fila 01 - Elemente bilanţiere de activ
   Rândul 3 "Credite curente" se completează cu valoarea creditelor care se derulează potrivit graficelor de rambursare.
   Rândul 14 "Credite restante şi îndoielnice/litigiu" se completează cu valoarea creditelor nerambursate la scadenţă (credite care au cel puţin o zi întârziere faţă de data scadentă) şi a celor aflate în litigiu.
   Rândul 25 "Creanţe ataşate aferente creditelor curente" se completează cu valoarea dobânzilor de primit calculate şi neajunse la scadenţă, aferente creditelor curente.
   Rândul 36 "Dobânzi restante şi îndoielnice/litigiu" se completează cu valoarea dobânzilor neîncasate la scadenţă şi a celor aflate în litigiu.
   Rândul 47 "Creanţe ataşate aferente creditelor şi dobânzilor restante şi îndoielnice/litigiu" se completează cu valoarea dobânzilor de primit calculate şi neajunse la scadenţă, aferente creditelor şi/sau dobânzilor restante şi în litigiu.
   Rândul 61 "Alte plasamente, cu detalierea sumelor pe tipuri de plasamente" se completează cu valoarea totală a altor plasamente, care nu sunt de natura conturilor curente şi depozitelor constituite la instituţiile de credite, cu detalierea sumelor pe tipuri de plasamente (de exemplu: titluri de participare, titluri de plasament etc.).
   Rândul 62 "Debitori diverşi" se completează cu valoarea altor creanţe, care nu sunt de natura creditelor şi elementelor prevăzute la rd. 59-61.
   Rândurile 60-61 vor fi completate cu valoarea plasamentelor, fără a se include şi dobânda aferentă acestora.
   Fila 02 - Elemente bilanţiere de pasiv
   Rândul 75 "Rezerve reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare" se completează de instituţiile financiare nebancare, altele decât societăţile de credit ipotecar.
   Rândul 83 "Împrumuturi primite de la clientela financiară" şi rândul 87 "Valori date în pensiune" se completează numai de societăţile de credit ipotecar.
   Rândul 85 "Împrumuturi primite de la entităţile afiliate", rândul 86 "Împrumuturi primite de la entităţile de care instituţia este legată în virtutea intereselor de participare" şi rândul 88 "Împrumuturi primite de la acţionari" se completează de instituţiile financiare nebancare, altele decât societăţile de credit ipotecar.
   Rândul 91 "Creditori diverşi" se completează cu valoarea altor datorii decât elementele prevăzute la rd. 82-89.
   Fila 03 - Elemente extrabilanţiere
   Rândul 93 "Angajamente asumate" se completează cu valoarea angajamentelor acordate în favoarea altor terţi, evidenţiate în conturi extrabilanţiere.
   Rândul 96 "Angajamente primite" se completează cu valoarea angajamentelor primite din partea altor terţi, evidenţiate în conturi extrabilanţiere.
   Situaţia - mod. 1 prezintă, pe coloane, soldul operaţiunilor realizate în lei şi contravaloarea în lei a operaţiunilor efectuate în devize, separate după cum aceste operaţiuni au fost efectuate de persoane fizice sau juridice.
   Coloana "Amortizări şi provizioane" din fila 01 este rezervată înregistrării provizioanelor pentru depreciere şi înregistrării amortizărilor, care se deduc din valoarea brută a elementelor la care se calculează. Pentru posturile din această categorie, coloana "Total" înregistrează sumele nete obţinute după deducerea provizioanelor şi amortizărilor.
   Reguli de raportare
   Instituţiile financiare nebancare persoane juridice române întocmesc:
   1. o situaţie - mod. 1 - la nivelul teritoriului naţional "N" (sediu social, sucursale şi alte sedii secundare aflate în România);
   2. o situaţie - mod. 1 - pentru fiecare subunitate din străinătate a instituţiei financiare nebancare "S", dacă este cazul (sucursale şi alte sedii secundare fără personalitate juridică aflate în străinătate);
   3. o situaţie - mod. 1 - la nivelul global al instituţiei financiare nebancare "G", în cazul în care s-a completat situaţia de la pct. 2 (ansamblul teritoriului naţional şi toate subunităţile din străinătate ale instituţiei financiare nebancare).
   Sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare persoane juridice străine întocmesc formularul la nivelul teritoriului naţional în care sucursala îşi desfăşoară activitatea "N" (sucursala şi sediile secundare subordonate acesteia).

   ELEMENTE DE VENITURI ŞI CHELTUIELI
- mod. 2 -

   Prezentare
   Situaţia - mod. 2 este o raportare comună tuturor instituţiilor financiare nebancare, care prezintă principalele categorii de venituri şi cheltuieli legate de activitatea instituţiilor financiare nebancare.
   Conţinut
   Datele se preiau din rulajele debitoare ale conturilor de cheltuieli, respectiv din rulajele creditoare ale conturilor de venituri, cumulate de la începutul anului.
   Pentru completarea formularului pe rânduri, se fac următoarele precizări:
   Venituri
   Rândul 3 "Dobânzi" se completează cu valoarea veniturilor din dobânzile de primit la creditele acordate (curente, restante, îndoielnice/litigiu) şi la dobânzile aferente respectivelor credite.
   Rândul 14 "Comisioane şi asimilate" se completează cu valoarea comisioanelor şi a altor taxe aferente activităţii de creditare (inclusiv cele aferente angajamentelor acordate, evidenţiate în conturi extrabilanţiere).
   Rândul 15 "Venituri din activităţi auxiliare şi conexe" se completează cu valoarea veniturilor din aceste activităţi, realizate de instituţiile financiare nebancare potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 266/2006.
   Rândul 16 "Alte venituri" se completează cu valoarea veniturilor obţinute din celelalte activităţi, altele decât cele prevăzute la rd. 2 şi 15.
   Cheltuieli
   Rândul 19 "Dobânzi" se completează cu valoarea cheltuielilor cu dobânzile aferente surselor împrumutate, înscrise la rândurile 82-89 din mod. 1.
   Rândul 20 "Comisioane şi asimilate" se completează cu valoarea cheltuielilor cu comisioanele şi alte taxe aferente surselor împrumutate, înscrise la rândurile 82-89 din mod. 1 (inclusiv cele aferente angajamentelor primite, evidenţiate în conturi extrabilanţiere).
   Rândul 22 "Pierderi din creanţe neacoperite cu provizioane" se completează numai de societăţile de credit ipotecar, cu valoarea creanţelor de natura creditelor, devenite pierderi definitive, pentru care nu s-au constituit provizioane.
   Rândul 23 "Pierderi din creanţe" se completează de instituţiile financiare nebancare, altele decât societăţile de credit ipotecar, cu valoarea pierderilor aferente creanţelor de natura creditelor.
   Rândul 35 "Cheltuieli aferente activităţilor auxiliare şi conexe" se completează cu valoarea cheltuielilor din aceste activităţi, realizate de instituţiile financiare nebancare potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 28/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 266/2006.
   Reguli de raportare
   Instituţiile financiare nebancare persoane juridice române întocmesc:
   1. o situaţie - mod. 2 - la nivelul teritoriului naţional "N" (sediu social, sucursale şi alte sedii secundare aflate în România);
   2. o situaţie - mod. 2 - pentru fiecare subunitate din străinătate a instituţiei financiare nebancare "S", dacă este cazul (sucursale şi alte sedii secundare fără personalitate juridică aflate în străinătate);
   3. o situaţie - mod. 2 - la nivelul global al instituţiei financiare nebancare "G", în cazul în care s-a completat situaţia de la pct. 2 (ansamblul teritoriului naţional şi toate subunităţile din străinătate ale instituţiei financiare nebancare).
   Sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare persoane juridice străine întocmesc formularul la nivelul teritoriului naţional în care sucursala îşi desfăşoară activitatea "N" (sucursala şi sediile secundare subordonate acesteia).

   INDICATORI DE ACTIVITATE
- date informative -
- mod. 3 -

   Prezentare
   Rândul 1 "Număr salariaţi" se completează cu numărul salariaţilor existenţi la finele perioadei pentru care se întocmeşte situaţia - mod. 3.
   Rândul 2 "Salarii brute" cuprinde salarii brute, sporuri, indemnizaţii, sume plătite sub formă de indexare sau compensare, premii, avantaje în natură acordate salariaţilor.
   Rândul 3 "Salariu mediu net": calculat ca medie a salariilor nete acordate salariaţilor.
   Rândul 4 "Reţea comercială" cuprinde numărul de subunităţi teritoriale în funcţiune (sucursale, agenţii, puncte de lucru).
   Rândul 8 "Numărul contractelor încheiate": numărul contractelor aflate în derulare la sfârşitul perioadei de raportare.
   Reguli de raportare
   Instituţiile financiare nebancare persoane juridice române întocmesc:
   1. o situaţie - mod. 3 - la nivelul teritoriului naţional "N" (sediu social, sucursale şi alte sedii secundare aflate în România);
   2. o situaţie - mod. 3 - pentru fiecare subunitate din străinătate a instituţiei financiare nebancare "S", dacă este cazul (sucursale şi alte sedii secundare fără personalitate juridică aflate în străinătate);
   3. o situaţie - mod. 3 - la nivelul global al instituţiei financiare nebancare "G", în cazul în care s-a completat situaţia de la pct. 2 (ansamblul teritoriului naţional şi toate subunităţile din străinătate ale instituţiei financiare nebancare).
   Sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare persoane juridice străine întocmesc formularul la nivelul teritoriului naţional în care sucursala îşi desfăşoară activitatea "N" (sucursala şi sediile secundare subordonate acesteia).

   INDICATORI
privind criteriile de înscriere în Registrul special
- mod. 4 -

   Prezentare
   Situaţia - mod. 4 este o raportare comună tuturor instituţiilor financiare nebancare, care prezintă nivelul indicatorilor de evaluare a îndeplinirii criteriilor pentru înscrierea în Registrul special.
   Reguli de raportare
   Instituţiile financiare nebancare persoane juridice române întocmesc situaţia - mod 4 la nivelul global al instituţiei financiare nebancare "G" (ansamblul teritoriului naţional şi toate subunităţile din străinătate ale instituţiei financiare nebancare).
   Sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare persoane juridice străine întocmesc formularul la nivelul teritoriului naţional în care sucursala îşi desfăşoară activitatea "N" (sucursala şi sediile secundare subordonate acesteia).

   INDICATORI
de analiză a activităţii
- mod. 5 -

   Prezentare
   Situaţia - mod. 5 este o raportare de evaluare a activităţii instituţiilor financiare nebancare, destinată luării de decizii de către conducerea societăţii, în scopul monitorizării activităţii proprii.
   Conţinut
   Sunt prezentaţi indicatori privind capitalul propriu, indicatori de apreciere a calităţii activelor şi indicatori de apreciere a profitabilităţii.
   Reguli de raportare
   Instituţiile financiare nebancare vor transmite acest formular doar la cererea Băncii Naţionale a României.

   CONTROLUL SITUAŢIILOR FINANCIARE PERIODICE