Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Regulament nr. 7 din 11.oct.2006
Monitorul Oficial, Partea I 861 20.oct.2006
Intrare în vigoare la 23.oct.2006
pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 1/2000 privind operaţiunile de piaţă monetară efectuate de Banca Naţională a României şi facilităţile de creditare şi de depozit acordate de aceasta băncilor, cu modificările şi completările ulterioare

   Având în vedere prevederile art. 2 alin. (2) lit. a), art. 5 şi art. 6 alin. (3) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,
   în temeiul art. 48 din Legea nr. 312/2004,

   Banca Naţională a României emite prezentul regulament.

   Art. I. - Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 1/2000 privind operaţiunile de piaţă monetară efectuate de Banca Naţională a României şi facilităţile de creditare şi de depozit acordate de aceasta băncilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 142 din 5 aprilie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
   1. Titlul regulamentului va avea următorul cuprins:

   "REGULAMENT
privind operaţiunile de piaţă monetară efectuate de Banca Naţională a
României şi facilităţile permanente acordate de aceasta
participanţilor eligibili (contrapartidelor eligibile)"

   2. Preambulul regulamentului va avea următorul cuprins:
   "Având în vedere prevederile art. 2 alin. (2) lit. a), ale art. 6 alin. (3), ale art. 19, 20, 26 şi 50 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, în temeiul art. 56 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară, republicată, cu modificările ulterioare, precum şi al art. 7 alin. (1) şi al art. 48 alin. (1) din Legea nr. 312/2004,".
   3. În tot cuprinsul regulamentului denumirea "bănci şi case centrale ale cooperativelor de credit" va fi înlocuită cu sintagma "participanţi eligibili (contrapartide eligibile)".
   4. La articolul 2, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
   "Art. 2. - (1) Participanţii eligibili (contrapartidele eligibile) cu care Banca Naţională a României desfăşoară operaţiuni de piaţă monetară şi cărora le acordă facilităţi permanente sunt: băncile, băncile de credit ipotecar, casele centrale ale cooperativelor de credit, casele de economii pentru domeniul locativ, persoane juridice române şi sucursalele din România ale băncilor, persoane juridice străine, care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:
   - în cazul băncilor, al băncilor de credit ipotecar, al caselor centrale ale cooperativelor de credit şi al caselor de economii pentru domeniul locativ, persoane juridice române, constituirea de rezerve minime obligatorii şi încadrarea în prevederile reglementărilor Băncii Naţionale a României privind indicatorii de solvabilitate;
   - în cazul sucursalelor din România ale băncilor, persoane juridice străine, constituirea de rezerve minime obligatorii şi certificarea, cel puţin anual, de către autoritatea de supraveghere bancară din ţara de origine a încadrării băncii străine de care aparţin în prevederile reglementărilor de prudenţă bancară în vigoare în ţara respectivă."
   5. La articolul 2, alineatul (4) se abrogă.
   6. După alineatul (4) al articolului 2 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
   "(5) Pentru participarea la operaţiunile de piaţă monetară şi la facilităţile de creditare ale Băncii Naţionale a României ce implică tranzacţii cu titluri de stat şi/sau certificate de depozit, băncile, băncile de credit ipotecar, casele centrale ale cooperativelor de credit, casele de economii pentru domeniul locativ, persoane juridice române, sucursalele din România ale băncilor, persoane juridice străine, trebuie să aibă calitatea de participant la sistemul de depozitare şi decontare SaFIR."
   7. Articolul 5 va avea următorul cuprins:
   "Art. 5. - Activele eligibile pentru tranzacţionare şi pentru garantare sunt evaluate zilnic de Banca Naţională a României la valoarea ajustată, determinată prin deducerea unor marje (haircut-uri), exprimate procentual, din valoarea de piaţă stabilită de Banca Naţională a României, pentru toate categoriile de active eligibile. Valoarea de piaţă, precum şi marjele (haircut-urile) aferente activelor eligibile pentru tranzacţionare şi pentru garantare sunt puse la dispoziţia participanţilor de către Banca Naţională a României, prin mijloace de comunicare specifice sistemului SaFIR."
   8. La articolul 10, alineatul (2) se abrogă.
   9. La articolul 10, alineatul (4) va avea următorul cuprins:
   "(4) Valoarea ajustată a activelor eligibile pentru tranzacţionare, care fac obiectul cumpărărilor/vânzărilor reversibile - repo/reverse repo - trebuie să acopere în permanenţă valoarea de răscumpărare a acestora."
   10. La articolul 11, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
   "(2) Valoarea ajustată a activelor eligibile aduse în garanţie trebuie să acopere în proporţie de 100% creditul acordat şi dobânda aferentă."
   11. La articolul 122, alineatele (2) şi (3) vor avea următorul cuprins:
   "(2) Operaţiunile pe piaţa secundară cu certificate de depozit emise de Banca Naţională a României se vor efectua în interiorul termenului de scadenţă, conform reglementărilor sistemului SaFIR.
   (3) Participanţii pe piaţa secundară a certificatelor de depozit emise de Banca Naţională a României sunt: băncile, băncile de credit ipotecar, casele centrale ale cooperativelor de credit, casele de economii pentru domeniul locativ, persoane juridice române, şi sucursalele din România ale băncilor, persoane juridice străine, care au calitatea de participanţi la sistemul de depozitare şi decontare SaFIR. Aceştia pot încheia tranzacţii numai în nume şi pe cont propriu."
   12. După alineatul (3) al articolului 122 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
   "(4) Depozitarea certificatelor de depozit şi decontarea operaţiunilor de piaţă primară şi secundară a certificatelor de depozit se realizează în cadrul sistemului SaFIR, în conformitate cu regulile acestuia."
   13. Articolul 19 va avea următorul cuprins:
   "Art. 19. - Acordarea creditului lombard este condiţionată de colateralizarea acestuia cu active eligibile. Garanţiile trebuie constituite până la momentul acordării creditului, iar valoarea ajustată a acestora trebuie să acopere în proporţie de 100% creditul şi dobânda aferentă."
   14. Articolul 21 se abrogă.
   15. Articolul 29 va avea următorul cuprins:
   "Art. 29. - Banca Naţională a României va face publice în avans elementele tehnice ale desfăşurării licitaţiei prin intermediul mijloacelor de comunicare specifice, precum telex, fax, Reuters, Bloomberg, poştă electronică."
   16. La articolul 31, alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:
   "Art. 31. - (1) Participanţii eligibili (contrapartidele eligibile) vor transmite ofertele prin modalităţi considerate acceptabile de Banca Naţională a României, precum letric, prin fax, SWIFT, poştă electronică etc.
   (2) Ofertele de participare transmise nu pot fi retrase după expirarea termenului de transmitere a acestora, constituind angajamente ferme din partea participanţilor eligibili (contrapartidelor eligibile)."
   17. Articolul 34 va avea următorul cuprins:
   "Art. 34. - (1) Ofertele cu vicii de fond nu vor fi validate.
   (2) Ofertele cu vicii de formă pot fi rectificate, în conformitate cu prevederile cuprinse în procedurile de lucru prevăzute la art. 43, cu acordul comun al Băncii Naţionale a României şi al participantului eligibil emitent (contrapartidei eligibile emitente), cu condiţia confirmării de către acesta din urmă, în termenul de transmitere a ofertelor de participare, prin una dintre modalităţile prevăzute la art. 31 alin. (1)."
   18. La articolul 38, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
   "(2) Rezultatele operaţiunii vor fi făcute publice prin intermediul mijloacelor de comunicare specifice, precum Reuters, Bloomberg."
   19. La articolul 40, alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:
   "Art. 40. - (1) În situaţia în care un participant eligibil (o contrapartidă eligibilă) nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin, referitoare la respectarea termenului de decontare a operaţiunilor efectuate cu Banca Naţională a României, pentru fiecare zi de întârziere, acesta va fi obligat la plata unei dobânzi penalizatoare, calculată zilnic, la nivelul ratei medii de dobândă a operaţiunii Băncii Naţionale a României plus nivelul ratei BUBID-ON aferente fiecărei zile din perioada de întârziere. Sumele reprezentând dobânzi penalizatoare se vor vira în contul de decontare al Băncii Naţionale a României, deschis în ReGIS, conform regulilor de sistem.
   (2) Banca Naţională a României poate sista necondiţionat, unilateral şi fără preaviz orice operaţiune în derulare reglementată de prezentul regulament, în cazuri de nerespectare de către participanţii eligibili (contrapartidele eligibile) a obligaţiilor legale şi/sau contractuale, putând decide, după caz, suspendarea temporară sau definitivă a participării acestora la operaţiunile monetare desfăşurate de Banca Naţională a României."
   20. Articolul 41 se abrogă.
   Art. II. - Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 1/2000 privind operaţiunile de piaţă monetară efectuate de Banca Naţională a României şi facilităţile de creditare şi de depozit acordate de aceasta băncilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 142 din 5 aprilie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezentul regulament, va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.
   Art. III. - Prezentul regulament intră în vigoare la data de 23 octombrie 2006.

   Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

   Bucureşti, 11 octombrie 2006.
   Nr. 7.