Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Regulament nr. 5 din 22.iul.2002Actualizat Indaco până la 30.iun.2007
Intrare în vigoare la 23.aug.2002
privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit

   __________
   Text actualizat la data de 30.06.2007. Actul include modificările din următoarele acte:
   -Regulamentul BNR nr. 7/2002
   -Regulamentul BNR nr. 8/2005
   -Regulamentul BNR nr. 12/2006
   -Regulamentul BNR nr. 4/2007
   -Regulamentul BNR nr. 5/2007.

   -Potrivit art. I pct. 2 din Regulamentul BNR nr. 7/2002, în cuprinsul Regulamentului nr. 5/2002 şi al anexelor la acesta se înlocuiesc următorii termeni şi expresii: "bancă" cu "instituţie de credit"; "sectorul bancar" cu "sectorul instituţiilor de credit"; "sectorul nebancar" cu "afara sectorului instituţiilor de credit".

   Având în vedere prevederile art. 101 alin. (1) şi ale art. 150 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, ale art. 19 şi 72 ale titlului I din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 266/2006, şi ale pct. 202 din anexa la Ordinul guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, cu modificările şi completările ulterioare,
   în temeiul art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,
   Banca Naţională a României emite prezentul regulament.
   __________
   Preambulul a fost modificat prin art. I pct. 1 din Regulamentul BNR nr. 4/2007.

   Banca Naţională a României emite prezentul regulament.

   I. DISPOZIŢII GENERALE
   Art. 1. - Prezentul regulament se aplică instituţiilor de credit persoane juridice române şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe şi, în mod corespunzător, instituţiilor financiare nebancare persoane juridice române şi sucursalelor din România ale instituţiilor financiare nebancare străine, cu excepţia celor ce se încadrează în prevederile cap. IV, secţiunea a 2-a «Instituţiile financiare din alte state membre» din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, înscrise în Registrul general deschis la Banca Naţională a României, denumite în continuare împrumutători, şi reglementează:
   a) în cazul instituţiilor de credit:
   -clasificarea creditelor acordate clientelei din afara sectorului instituţiilor de credit;
   -clasificarea creditelor acordate altor instituţii de credit şi a plasamentelor constituite la acestea;
   -constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit;
   b) în cazul instituţiilor financiare nebancare:
   -clasificarea creditelor acordate;
   -constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit.
   __________
   Articolul a fost modificat prin art. I pct. 2 din Regulamentul BNR nr. 4/2007.
   -Liniuţa 2 de la lit. a) a fost modificată prin art. I pct. 1 din Regulamentul BNR nr. 5/2007.

   Art. 2. - Noţiunile credit şi plasament au semnificaţiile prevăzute la art. 1 lit. e), respectiv lit. f), din Normele metodologice ale Băncii Naţionale a României nr. 12/2002 pentru aplicarea prezentului regulament.
   De asemenea, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
   a) instituţii de credit - bănci, organizaţii cooperatiste de credit, bănci de economisire şi creditare în domeniul locativ şi bănci de credit ipotecar autorizate să funcţioneze conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006;
   anr. 28/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 266/2006, şi, după caz, cu cele ale legilor speciale aplicabile;
   b) serviciul datoriei - numărul de zile de întârziere la plată faţă de data scadenţei datoriei;
   c) performanţă financiară - reflectarea potenţialului economic şi a solidităţii financiare ale unei entităţi economice, obţinută în urma analizării unui ansamblu de factori cantitativi (indicatori economico-financiari calculaţi pe baza datelor din situaţiile financiare anuale şi periodice, denumite în continuare situaţii financiare) şi calitativi;
   d) iniţiere de proceduri judiciare - cel puţin una dintre următoarele măsuri luate în scopul recuperării creanţelor:
   1. darea de către instanţă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului;
   2. declanşarea procedurii de executare silită faţă de persoanele fizice sau juridice.
   Se va aplica acelaşi regim şi pentru învestirea cu formulă executorie a contractelor de credit, contractelor de garanţie şi a hotărârilor judecătoreşti definitive ce dispun asupra contractelor de credit, precum şi asupra contractelor de garanţie, dacă este cazul, sau asupra contractelor de plasament.
   _________
   Litera a) de la alineatul 2 a fost introdusă prin art. I pct. 3 din Regulamentul BNR nr. 7/2002, dându-se textului o altă numerotare.
   -Litera a) a fost modificată prin art. I pct. 3 din Regulamentul BNR nr. 4/2007.
   -Litera anr. 4/2007.

   Art. 5. - Categoriile de performanţă financiară vor fi notate de la A la E, în ordinea descrescătoare a calităţii acesteia.
   În cazul clientelei din sectorul instituţiilor de credit performanţa financiară va fi încadrată în categoria A.
   În cazul persoanelor fizice performanţa financiară va fi încadrată în categorii de la A la E, potrivit criteriilor stabilite de instituţiile de credit prin norme interne. Performanţa financiară a persoanelor fizice nu va putea fi încadrată în categoria A decât dacă, pentru oricare dintre împrumuturile luate, persoanele respective dispun de venituri certe cu caracter de permanenţă, exprimate în aceeaşi monedă cu cea a împrumutului, al căror nivel, în urma deducerii tuturor celorlalte obligaţii de plată (indiferent de moneda de exprimare), să permită rambursarea la termen a fiecărei rate (principal şi dobândă). În orice altă situaţie în care nu este îndeplinită condiţia de mai sus, performanţa financiară va fi încadrată cel mult în categoria B. Prin monedă de exprimare se înţelege moneda în funcţie de care se determină sumele de încasat reprezentând venituri şi sumele de plătit reprezentând împrumuturi şi/sau alte obligaţii de plată.
   Evaluarea performanţei financiare a unei entităţi economice din afara sectorului instituţiilor de credit va conduce la încadrarea acesteia în una dintre cele cinci categorii de performanţă financiară. Această evaluare se va realiza potrivit normelor interne ale instituţiilor de credit, pe bază de punctaj atribuit unor factori cantitativi şi calitativi. Factorii cantitativi se vor referi în principal la următorii indicatori, acolo unde aceştia pot fi determinaţi: lichiditate, solvabilitate, profitabilitate şi risc, inclusiv riscul valutar. Factorii calitativi se vor referi cel puţin la aspecte legate de modul de administrare a entităţii economice analizate, de calitatea acţionariatului, de garanţiile primite (altele decât cele care sunt acceptate la diminuarea expunerii faţă de debitor), de condiţiile de piaţă în care aceasta îşi desfăşoară activitatea.
   Indicatorii prevăzuţi la alineatul precedent se calculează pe baza datelor cuprinse în situaţiile financiare ale entităţii economice, întocmite conform reglementărilor emise de Ministerul Finanţelor Publice sau de autorităţi cu competenţe similare din alte ţări, iar categoria de performanţă financiară se determină şi contribuie la stabilirea categoriei de clasificare a creditelor în luna următoare celei în care băncii i se prezintă raportările respective.
   În cazul în care băncile se găsesc în imposibilitate de a evalua performanţa financiară a unui client, persoană juridică, în afara celor din sectorul instituţiilor de credit, aceasta va fi încadrată direct în categoria E.
   __________
   Articolul a fost modificat prin art. I din Regulamentul B.N.R. nr. 8/2005.

   Art. 6. - Frecvenţa cu care se determină categoria de performanţă financiară a unei entităţi economice va coincide cu frecvenţa cu care se întocmesc situaţiile financiare.
   În vederea clasificării creditelor, pe perioada cuprinsă între două întocmiri ale situaţiilor financiare, se menţine ultima categorie de performanţă financiară determinată.
   Prima clasificare a creditelor pentru entităţile economice din afara sectorului instituţiilor de credit, efectuată potrivit prezentului regulament, va lua în considerare categoria de performanţă financiară determinată în funcţie de ultimele situaţii financiare.
   Art. 7. - Normele interne prevăzute la art. 5, precum şi cele prevăzute la art. 3 din Normele metodologice ale Băncii Naţionale a României nr. 12/2002 pentru aplicarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 5/2002 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, se vor constitui ca un singur act normativ şi vor fi aprobate, în cazul instituţiilor de credit, de către consiliul de administraţie al acestora, iar în cazul organizaţiilor cooperatiste de credit, de către consiliul de administraţie al caselor centrale.
   În cazul organizaţiilor cooperatiste de credit, normele interne menţionate vor fi elaborate de casele centrale ale cooperativelor de credit. În cazul prevederilor ce pot fi aplicate de către toate organizaţiile cooperatiste de credit din cadrul unei reţele se va dispune aplicarea lor la nivelul întregii reţele (nu numai la nivelul unora dintre organizaţiile cooperatiste de credit).
   Normele interne ale instituţiilor de credit prevăzute la alin. 1 trebuie aprobate de Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere.
   _________
   Articolul a fost modificat prin art. I pct. 5 din Regulamentul BNR nr. 7/2002.

   Art. 8. - Creditele acordate de către un împrumutător unui debitor şi/sau plasamentele constituite la acesta se încadrează într-o singură categorie de clasificare, pe baza principiului declasării prin contaminare, respectiv prin luarea în considerare a celei mai slabe dintre categoriile individuale de clasificare.
   __________
   Articolul a fost modificat prin art. I pct. 8 din Regulamentul BNR nr. 4/2007.

   III. DETERMINAREA NECESARULUI DE PROVIZIOANE SPECIFICE DE RISC DE CREDIT
   Art. 9. - Pentru determinarea necesarului de provizioane specifice de risc de credit, aferent unui credit sau plasament, se vor parcurge următoarele etape:
   1. determinarea bazei de calcul pentru provizioanele specifice de risc de credit, astfel:
   1.1. prin deducerea din expunerea instituţiei de credit faţă de debitor a garanţiilor acceptate a fi luate în considerare conform Normelor metodologice ale Băncii Naţionale a României nr. 12/2002 pentru aplicarea prezentului regulament, în cazul unui credit clasificat în categoria "standard", "în observaţie", "substandard", "îndoielnic" şi "pierdere", în situaţia în care nu s-au iniţiat proceduri judiciare şi în situaţia în care toate sumele respectivului credit înregistrează un serviciu al datoriei de cel mult 90 de zile;
   1.11. prin deducerea din expunerea instituţiei financiare nebancare faţă de debitor a garanţiilor acceptate a fi luate în considerare conform Normelor metodologice ale Băncii Naţionale a României nr. 12/2002 pentru aplicarea prezentului regulament, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul unui credit clasificat în categoria «standard», «în observaţie», «substandard», «îndoielnic».
   1.2. prin luarea în considerare a întregii expuneri, indiferent de garanţii, în cazul unui credit clasificat în categoria "pierdere", în situaţia în care s-au iniţiat proceduri judiciare sau în situaţia în care cel puţin una dintre sumele respectivului credit înregistrează un serviciu al datoriei mai mare de 90 de zile, precum şi în cazul unui plasament, indiferent de categoria de clasificare aferentă acestuia;
   1.21. prin luarea în considerare a întregii expuneri a instituţiei financiare nebancare faţă de entitatea de risc, indiferent de garanţii, în cazul unui credit clasificat în categoria «pierdere».
   2. aplicarea coeficientului de provizionare asupra bazei de calcul obţinute; corespondenţa dintre categoriile de clasificare şi coeficienţii de provizionare este prevăzută în tabelul nr. 3 din anexă.
   __________
   Subpunctul 1.1 de la pct. 1 a fost introdus prin art. I pct. 9 din Regulamentul BNR nr. 4/2007.
   -Subpunctul 1.21 de la pct. 1 a fost introdus prin art. I pct. 10 din Regulamentul BNR nr. 4/2007.

   Art. 10. - Tipurile de garanţii ce urmează să fie luate în considerare la determinarea bazei de calcul pentru provizioanele specifice de risc de credit, precum şi modul de ajustare a acestor garanţii sunt prevăzute de Normele metodologice ale Băncii Naţionale a României nr. 12/2002 pentru aplicarea prezentului regulament.

   IV. CONSTITUIREA, REGULARIZAREA ŞI UTILIZAREA PROVIZIOANELOR SPECIFICE DE RISC DE CREDIT
   Art. 11. - Constituirea de provizioane specifice de risc de credit se referă la crearea acestora şi se va realiza prin includerea pe cheltuieli a sumei reprezentând nivelul necesarului de provizioane specifice de risc de credit.
   Art. 12. - Regularizarea provizioanelor specifice de risc de credit se referă la modificarea nivelului existent al acestora în vederea restabilirii egalităţii între nivelul existent şi cel al necesarului şi se va realiza prin includerea pe cheltuieli sau prin reluarea pe venituri a sumei reprezentând diferenţa dintre nivelul existent în sold al provizioanelor specifice de risc de credit şi nivelul necesarului.
   Art. 13. - Utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit se referă la anularea provizioanelor specifice de risc de credit şi se va realiza prin reluarea pe venituri a sumei reprezentând nivelul existent în sold al provizioanelor specifice de risc de credit aferente creditelor şi/sau plasamentelor pentru care este îndeplinită una dintre următoarele condiţii:
   -au fost epuizate posibilităţile legale de recuperare sau s-a împlinit termenul de prescripţie;
   -au fost transferate drepturile contractuale aferente respectivului credit/plasament.
   __________
   Articolul a fost modificat prin art. I pct. 2 din Regulamentul BNR nr. 5/2007.

   Art. 14. - Împrumutătorii vor constitui şi/sau vor regulariza lunar provizioanele specifice de risc de credit aferente creditelor şi, după caz, plasamentelor evidenţiate în sold la finele lunii respective, prin includerea pe cheltuieli şi/sau prin reluarea pe venituri, indiferent de rezultatul financiar înregistrat al perioadei.
   __________
   Articolul a fost modificat prin art. I pct. 11 din Regulamentul BNR nr. 4/2007.

   Art. 15. - Împrumutătorii vor constitui, vor regulariza şi vor utiliza provizioanele specifice de risc şi de credit, utilizând moneda de exprimare a creditelor şi/sau a plasamentelor pe care le corectează.
   __________
   Articolul a fost modificat prin art. I pct. 12 din Regulamentul BNR nr. 4/2007.

   Art. 16. - Abrogat.
   __________
   Articolul a fost abrogat prin art. I pct. 3 din Regulamentul BNR nr. 5/2007.

   Art. 17. - Abrogat.
   __________
   Articolul a fost abrogat prin art. I pct. 3 din Regulamentul BNR nr. 5/2007.

   V. DISPOZIŢII TRANZITORII ŞI FINALE
   Art. 18. - Nerespectarea prezentului regulament atrage aplicarea sancţiunilor şi/sau a măsurilor prevăzute în Capitolul VII «Măsuri de supraveghere şi sancţiuni» din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, respectiv la art. 52 şi 53 din titlul I al Ordonanţei Guvernului nr. 28/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 266/2006.
   __________
   Articolul a fost modificat prin art. I pct. 14 din Regulamentul BNR nr. 4/2007.

   Art. 19. - Prezentul regulament va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2003.
   Art. 20. - Sumele aferente unui credit sau unui plasament, scoase în afara bilanţului până la data intrării în vigoare a prezentului regulament, ca urmare a hotărârii date de instanţă pentru deschiderea procedurii de reorganizare judiciară împotriva debitorului, rămân evidenţiate în afara bilanţului.
   Art. 201. - Organizaţiile cooperatiste de credit, care la data intrării în vigoare a prezentului regulament deţin autorizaţie de funcţionare, pot aplica prevederile prezentului regulament luând în considerare portofoliul de credite şi plasamente în mod eşalonat, urmând ca până la data de 30 iunie 2003 acestea să fie aplicate asupra întregului portofoliu de credite şi plasamente.
   _________
   Articolul a fost introdus prin art. I pct. 7 din Regulamentul BNR nr. 7/2002.

   Art. 202. - În scopul aplicării prezentului regulament, instituţiile financiare nebancare întocmesc norme interne ce vor fi aprobate la nivelul organelor statutare.
   __________
   Articolul a fost introdus prin art. I pct. 15 din Regulamentul BNR nr. 4/2007.

   Art. 21. - Pe data intrării în vigoare a prezentului regulament se abrogă Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 2/2000 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 316 din 7 iulie 2000.

   Preşedintele Consiliului de administraţie
al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

   Bucureşti, 22 iulie 2002.
   Nr. 5.

   ANEXĂ  nr. 7/2002.
   
      \  Performanţa│                   │                    │                   │                 │                │
\ financiară│ │ │ │ │ │
Serviciul \ │ A │ B │ C │ D │ E │
datoriei \ │ │ │ │ │ │
────────────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼────────────────┼─────────┐
0-15 zile │Standard / │În / │Substandard/ │Îndoielnic/ │Pierdere/ │Nu s-au │
│ / Pierdere│observaţie/ Pierdere│ / Pierdere│ / Pierdere│ / Pierdere│iniţiat │
────────────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼────────────────┤proceduri│
16-30 zile │În / │Substandard / │Îndoielnic / │Pierdere/ │Pierdere/ │judiciare│
│observaţie/Pierdere│ / Pierdere│ / Pierdere│ / Pierdere│ / Pierdere│ │
────────────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼────────────────┤ /│
31-60 zile │Substandard/ │Îndoielnic / │Pierdere / │Pierdere/ │Pierdere/ │ / │
│ / Pierdere│ / Pierdere│ / Pierdere│ / Pierdere│ / Pierdere│ / │
────────────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼────────────────┤ / │
61-90 zile │Îndoielnic / │Pierdere / │Pierdere / │Pierdere/ │Pierdere/ │/ │
│ / Pierdere│ / Pierdere│ / Pierdere│ / Pierdere│ / Pierdere│ S-au│
────────────────────┼───────────────────┼────────────────────┼───────────────────┼─────────────────┼────────────────┤ iniţiat│
minimum 91 de zile │Pierdere / │Pierdere / │Pierdere / │Pierdere/ │Pierdere/ │proceduri│
│ / Pierdere│ / Pierdere│ / Pierdere│ / Pierdere│ / Pierdere│judiciare│
────────────────────┴───────────────────┴────────────────────┴───────────────────┴─────────────────┴────────────────┴─────────┘


   Tabelul nr. 11@ - Criterii de încadrare pe categorii de clasificare pentru creditele acordate de instituţiile financiare nebancare
   
┌──────────────────────────────┬────────────────────────┬──────────────────────┐
│ \ Iniţierea de │ S-au iniţiat │ Nu s-au iniţiat │
│ \ proceduri judiciare│ proceduri │ proceduri │
│ \ │ judiciare │ judiciare │
│Serviciul \ │ │ │
│datoriei \ │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 0-15 zile │ pierdere │ standard │
│16-30 de zile │ pierdere │ în observaţie │
│31-60 de zile │ pierdere │ substandard │
│61-90 de zile │ pierdere │ îndoielnic │
│Minimum 91 de zile │ pierdere │ pierdere │
└──────────────────────────────┴────────────────────────┴──────────────────────┘

   __________
   Tabelul 11 a fost introdus prin art. I pct. 16 din Regulamentul BNR nr. 4/2007.

   Tabelul nr. 2 - Criterii de încadrare pe categorii de clasificare pentru creditele şi plasamentele din sectorul instituţiilor de credit
   
┌─────────────────────────────────┬─────────────┐
│ \ │ │
│ \ Performanţa │ │
│ \ financiară │ │
│Serviciul datoriei \ │ A │
│-------------──┬-----------------┤ │
│ Bănci │ Organizaţii │ │
│ │ cooperatiste │ │
│ │ de credit │ │
├───────────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┐
│ │ │Standard / │ Nu s-au / │
│ 0-7 │ 0-30 │ / │ iniţiat / │
│zile lucrătoare│ zile lucrătoare │ / │ proceduri / │
│ │ │ / Pierdere│ judiciare / │
├───────────────┼─────────────────┼─────────────┤ / │
│ │ │Pierdere / │ / S-au iniţiat│
│ minimum │ minimum │ / │ / proceduri │
│ 8 zile │ 31 zile │ / │ / judiciare │
│ lucrătoare │ lucrătoare │ / Pierdere│ / │
└───────────────┴─────────────────┴─────────────┴─────────────────────┘

   _________
   Tabelul nr. 2 a fost modificat prin art. I pct. 9 din Regulamentul BNR nr. 7/2002.

   Tabelul nr. 3 - Coeficienţi de provizionare aferenţi categoriilor de clasificare
   
──────────────────────────────────────────────────
Categoria de clasificare Coeficientul
──────────────────────────────────────────────────
Standard 0
În observaţie 0,05
Substandard 0,2
Îndoielnic 0,5
Pierdere 1
──────────────────────────────────────────────────