Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 19 din 15.aug.2007
Monitorul Oficial, Partea I 580 23.aug.2007
Intrare în vigoare la 23.aug.2007
privind realizarea şi punerea în circulaţie, în scop numismatic, a unui set de 3 monede dedicate aniversării a 130 de ani de la proclamarea independenţei României

   Art. 1. - În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 20 august 2007, un set de 3 monede din tombac cuprat, argint şi aur, dedicate aniversării a 130 de ani de la proclamarea independenţei României.
   Art. 2. -(1) Caracteristicile monedei din tombac cuprat sunt următoarele:
   -valoare nominală - 1 leu;
   -formă - rotundă;
   -calitate - proof;
   -greutate - 23,5 g;
   -diametru - 37 mm;
   -margine - zimţată.
   Aversul conţine, în jumătatea inferioară, un fragment din pictura lui Nicolae Grigorescu "Atacul de la Smârdan", în jumătatea superioară, valoarea nominală "1 LEU", stema României şi anul de emisiune - 2007, iar în arc de cerc, inscripţiile "ROMANIA" şi "ATACUL DE LA SMARDAN".
   Pe revers este redată o scenă reprezentând momentul proclamării independenţei în şedinţa camerelor reunite ale Parlamentului României; deasupra, anul 1877; în partea superioară, inscripţia în arc de cerc "PROCLAMAREA INDEPENDENTEI".
   (2) Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:
   -valoare nominală - 5 lei;
   -formă - rotundă;
   -titlu - 999/1.000;
   -calitate - proof;
   -greutate - 15,551 g;
   -diametru - 30 mm;
   -margine - zimţată.
   Aversul conţine, în jumătatea inferioară, un fragment din pictura lui Nicolae Grigorescu "Atacul de la Smârdan", în jumătatea superioară, valoarea nominală "5 LEI", stema României şi anul de emisiune - 2007, iar în arc de cerc, inscripţiile "ROMANIA" şi "ATACUL DE LA SMARDAN". Pe revers este redată o scenă reprezentând momentul proclamării independenţei în şedinţa camerelor reunite ale Parlamentului României; deasupra, anul 1877; în partea superioară, inscripţia în arc de cerc "PROCLAMAREA INDEPENDENTEI".
   (3) Caracteristicile monedei din aur sunt următoarele:
   -valoare nominală - 100 lei;
   -formă - rotundă;
   -titlu - 900/1.000;
   -calitate - proof;
   -greutate - 6,452 g;
   -diametru - 21 mm;
   -margine - zimţată.
   Aversul conţine, în jumătatea inferioară, un fragment din pictura lui Nicolae Grigorescu "Atacul de la Smârdan", în jumătatea superioară, valoarea nominală "100 LEI", stema României şi anul de emisiune - 2007, iar în arc de cerc, inscripţiile "ROMANIA" şi "ATACUL DE LA SMARDAN".
   Pe revers este redată o scenă reprezentând momentul proclamării independenţei în şedinţa camerelor reunite ale Parlamentului României; deasupra, anul 1877; în partea superioară, inscripţia în arc de cerc "PROCLAMAREA INDEPENDENTEI".
   Art. 3. - Monedele din tombac cuprat, argint şi aur, ce formează emisiunea dedicată aniversării a 130 de ani de la proclamarea independenţei României, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de o broşură de prezentare a emisiunii numismatice, redactată în limbile română, engleză şi franceză. Broşura include şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
   Seturile de monede din tombac cuprat, argint şi aur vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla Băncii Naţionale a României.
   Art. 4. - Monedele din tombac cuprat, argint şi aur, dedicate aniversării a 130 de ani de la proclamarea independenţei României, au putere circulatorie pe teritoriul României.
   Art. 5. - Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din tombac cuprat, argint şi aur, emisiunea dedicată aniversării a 130 de ani de la proclamarea independenţei României, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

   Preşedintele Consiliului de administraţie
al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

   Bucureşti, 15 august 2007.
   Nr. 19.