Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Normă nr. 1 din 9.apr.2001Actualizat Indaco până la 25.iun.2003
Intrare în vigoare la 20.apr.2001
privind lichiditatea băncilor

   ___________
   Text actualizat la data de 25.06.2003. Actul include modificările din următoarele acte:
   -Rectificarea publicată în MOF nr. 216 din 26/04/2001
   -Norma BNR nr. 3/2001 publicată în MOF nr. 470 din 16/08/2001
   -Norma BNR nr. 1/2002 publicată în MOF nr. 133 din 20/02/2002
   -Norma BNR nr. 7/2003 publicată în MOF nr. 450 din 25/06/2003.

   În temeiul prevederilor art. 26 alin. (2) lit. a) şi ale art. 50 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 38 alin. (1) şi (2) şi ale art. 45 lit. d) din Legea bancară nr. 58/1998, cu modificările şi completările ulterioare,

   Banca Naţională a României emite prezentele norme.

   CAPITOLUL I
 Dispoziţii generale

   Art. 1. - Prezentele norme reglementează nivelul minim de lichiditate şi se aplică băncilor persoane juridice române, precum şi sucursalelor din România ale băncilor persoane juridice străine, denumite în continuare bănci.
   __________
   Articolul a fost modificat prin art. I pct. 1 din Norma BNR nr. 7/2003.

   Art. 2. -(1) Creditele şi plasamentele la care se face referire în prezentele norme sunt cele incluse în cadrul anexei nr. 1.
   (2) În înţelesul prezentelor norme, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
   a) risc de lichiditate faţă de o singură persoană - obligaţia băncii faţă de orice persoană sau grup de persoane fizice ori juridice care sunt legate economic între ele în sensul că:
   -una dintre persoane exercită asupra celorlalte, direct sau indirect, putere de control;
   -nivelul cumulat al obligaţiei băncii reprezintă un singur risc de lichiditate pentru bancă în sensul că retragerea de către una dintre persoane a unui depozit, închiderea unui cont curent şi/sau utilizarea unui angajament de finanţare primit de la bancă poate atrage din partea celorlalte persoane retragerea depozitelor, închiderea conturilor curente şi/sau utilizarea angajamentelor de finanţare primite de la bancă;
   b) risc mare de lichiditate faţă de o singură persoană - riscul de lichiditate faţă de o singură persoană, a cărei valoare reprezintă cel puţin 10% din valoarea obligaţiilor bilanţiere, altele decât împrumuturile, şi a angajamentelor de finanţare date de bancă evidenţiate în afara bilanţului;
   c) durata rămasă de scurs - durata de viaţă reziduală a activelor bilanţiere, obligaţiilor bilanţiere şi a angajamentelor primite/date de bancă evidenţiate în afara bilanţului, stabilită în funcţie de scadenţele acestora;
   d) ţările din categoria A - ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare;
   e) excedent/deficit de lichiditate - diferenţa pozitivă/negativă dintre lichiditatea efectivă şi lichiditatea necesară;
   f) Abrogat;
   g) termen de valabilitate - termenul până la care garanţiile de export, cum sunt: garanţia pentru participarea la licitaţie, garanţia pentru restituirea avansului sau garanţia de bună execuţie, pot fi executate;
   h) perioada de aplicare - intervalul de timp în care trebuie menţinut în conturile deschise la Banca Naţională a României nivelul prevăzut al rezervelor minime obligatorii, stabilit conform prevederilor Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 6/2002 privind regimul rezervelor minime obligatorii;
   i) deficit de rezerve - deficitul determinat în conformitate cu reglementările Băncii Naţionale a României privind regimul rezervelor minime obligatorii;
   (3) Pentru determinarea grupurilor de persoane legate economic între ele, vor fi luate în considerare, alternativ sau cumulativ, următoarele situaţii:
   a) una dintre persoane deţine o participaţie directă sau prin intermediul unei relaţii de control asupra a cel puţin 50% din capitalul social sau din drepturile de vot ale altei persoane;
   b) persoanele sunt legate permanent cu una şi aceeaşi persoană printr-o relaţie de control;
   c) au aceeaşi conducere;
   d) interdependenţă comercială directă, care nu poate fi substituită într-un termen scurt;
   e) sunt membrii aceleiaşi familii.
   __________
   Alineatul (1) a fost modificat prin art. I pct. 2 din Norma BNR nr. 7/2003.
   -Litera f) de la alin. (2) a fost abrogată prin art. I pct. 3 din Norma BNR nr. 7/2003.
   -Litera h) de la alin. (2) a fost modificată prin art. I pct. 4 din Norma BNR nr. 7/2003.
   -Alineatul (3) a fost modificat prin art. I pct. 5 din Norma BNR nr. 7/2003.

   Art. 3. -(1) În scopul prezentelor norme, pasivele interbancare, altele decât împrumuturile, şi angajamentele de finanţare date de bancă evidenţiate în afara bilanţului reprezintă risc de lichiditate faţă de o singură persoană.
   (2) În situaţia în care unele bănci sunt eligibile a fi încadrate simultan în două categorii de persoane faţă de care se calculează riscul de lichiditate, acestea vor fi incluse în categoria faţă de care banca înregistrează expunerea maximă.
   __________
   Alineatul (2) a fost modificat prin art. unic pct. 2 din Norma BNR nr. 1/2002.

   Art. 4. -(1) Pentru obligaţiile bilanţiere şi angajamentele de finanţare primite/date de bancă, evidenţiate în afara bilanţului, pentru care sunt prevăzute şi scadenţe intermediare, durata rămasă de scurs se stabileşte în funcţie de acestea şi de scadenţa finală.
   (2) Pentru operaţiunile de primire în pensiune, de dare cu împrumut şi de vânzare cu posibilitatea de răscumpărare durata rămasă de scurs se stabileşte în funcţie de durata rămasă până la scadenţa operaţiunii de finanţare, de dare cu împrumut, respectiv de vânzare cu posibilitatea de răscumpărare, independent de durata de viaţă reziduală a titlurilor care stau la baza operaţiunilor respective.
   __________
   Alineatul (1) a fost introdus prin art. unic pct. 3 din Norma BNR nr. 1/2002.

   CAPITOLUL II
 Supravegherea riscului de lichiditate

   SECŢIUNEA 1
Supravegherea indicatorului de lichiditate

   Art. 5. - Supravegherea riscului de lichiditate se realizează:
   a) de bănci, potrivit prevederilor art. 27-29;
   b) de Banca Naţională a României, pe baza indicatorului de lichiditate raportat de bănci, în conformitate cu prezentele norme.
   Art. 6. -(1) Limita minimă a indicatorului de lichiditate este 1 şi se calculează ca raport între lichiditatea efectivă şi lichiditatea necesară, pe fiecare bandă de scadenţă specificată în anexa nr. 2.
   (2) Lichiditatea efectivă se determină prin însumarea, pe fiecare bandă de scadenţă, a activelor bilanţiere şi a angajamentelor primite evidenţiate în afara bilanţului.
   (3) Lichiditatea necesară se determină prin însumarea, pe fiecare bandă de scadenţă, a obligaţiilor bilanţiere şi a angajamentelor date evidenţiate în afara bilanţului.
   (4) În cazul înregistrării unui excedent de lichiditate în oricare dintre benzile de scadenţă, cu excepţia ultimei benzi, acesta se va adăuga la nivelul lichidităţii efective, aferent benzii de scadenţă următoare.
   Art. 7. - Băncile trebuie să menţină în permanenţă indicatorul de lichiditate cel puţin la nivelul stabilit la art. 6 alin. (1).
   Art. 8. -(1) Băncile vor calcula indicatorul de lichiditate prin completarea corespunzătoare a formularelor prevăzute în anexele nr. 1a)-1d) şi, respectiv, în anexa nr. 2.
   (2) Formularele vor fi completate avându-se în vedere următoarele:
   a) vor cuprinde toate sucursalele şi alte sedii secundare ale băncii, deschise pe teritoriul României sau în străinătate;
   b) vor cuprinde toate operaţiunile, indiferent de moneda în care sunt denominate acestea; operaţiunile în monedă străină vor fi evaluate în echivalent în lei la cursul de schimb în vigoare comunicat de Banca Naţională a României în ultima zi bancară lucrătoare a perioadei pentru care se întocmeşte raportarea;
   c) la înregistrarea activelor bilanţiere, a obligaţiilor bilanţiere şi a angajamentelor primite/date evidenţiate în afara bilanţului se vor respecta prevederile anexei la Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 1.524/362/1998 privind aprobarea modelelor situaţiilor financiar-contabile pentru bănci şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la întocmirea situaţiei mod. 4028 "Repartizarea plasamentelor, resurselor şi angajamentelor din afara bilanţului în funcţie de durata rămasă de scurs", dacă prezentele norme nu prevăd altfel.
   Art. 9. -(1) Băncile vor transmite lunar Băncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere formularele prevăzute la art. 8 alin. (1) atât letric, cât şi prin reţeaua de comunicaţii interbancare (directorul BC-SYS).
   (2) Raportarea se va transmite prin reţeaua de comunicaţii interbancare în termen de 10 zile de la sfârşitul lunii pentru care aceasta se întocmeşte şi în formă letrică în termen de 15 zile de la sfârşitul lunii pentru care aceasta se întocmeşte.
   (3) În cazul în care ultima zi a termenului până la care se poate transmite raportarea este o zi nelucrătoare, raportarea se va transmite până cel târziu în prima zi lucrătoare ulterioară acesteia.

   SUBSECŢIUNEA 1
Lichiditatea efectivă

   Art. 10. - În scopul determinării lichidităţii efective, activele bilanţiere şi angajamentele primite de bancă evidenţiate în afara bilanţului se repartizează pe benzile de scadenţă, cu respectarea dispoziţiilor care urmează.
   Art. 11. -(1) Activele bilanţiere cu scadenţa la vedere, cum sunt: casa şi alte valori, contul curent la bănci centrale, depozitele la vedere la bănci centrale, conturile de corespondent la bănci, depozitele la vedere la bănci şi activele bilanţiere reprezentând depozite la termen ale băncilor la bănci centrale, vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă la valoarea contabilă diminuată, după caz, cu provizioanele constituite.
   (2) Alte active cu scadenţă la vedere, cum sunt conturile curente debitoare şi creanţele ataşate aferente, vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă la o valoare ajustată determinată prin aplicarea la valoarea contabilă diminuată cu provizioanele constituite a coeficientului de ajustare (1-k) prevăzut la art. 13 alin. (1).
   (3) Creanţele ataşate aferente activelor bilanţiere menţionate la alin. (1) vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă la valoarea contabilă diminuată, după caz, cu provizioanele constituite.
   __________
   Alineatul (2) a fost modificat prin Rectificarea publicată MOF nr. 216 din 26/04/2001.
   -Alineatul (1) a fost modificat prin art. I pct. 6 din Norma BNR nr. 7/2003.
   -Alineatul (3) a fost modificat prin art. I pct. 7 din Norma BNR nr. 7/2003.

   Art. 12. -(1) Titlurile cu venit variabil înscrise la cota unei burse de valori din ţări din categoria A sau din România, înregistrate la titluri de tranzacţie sau la titluri de plasament, vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă la o valoare ajustată reprezentând 50% din valoarea contabilă diminuată, după caz, cu provizioanele constituite.
   (2) Titlurile cu venit fix cu scadenţă de până la un an inclusiv, emise sau garantate de organele administraţiei centrale din ţări din categoria A, înscrise la cota unei burse de valori din ţări din categoria A sau din România, şi titlurile cu venit fix cu scadenţă de până la un an inclusiv, negociabile, emise sau garantate de organele administraţiei centrale din România, înregistrate la titluri de tranzacţie, titluri de plasament sau titluri de investiţie, vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă la o valoare ajustată reprezentând 90% din valoarea contabilă diminuată, după caz, cu provizioanele constituite.
   (3) Titlurile cu venit fix cu scadenţă mai mare de un an, emise sau garantate de organele administraţiei centrale din ţări din categoria A, înscrise la cota unei burse de valori din ţări din categoria A sau din România, şi titlurile cu venit fix cu scadenţă mai mare de un an, negociabile, emise sau garantate de organele administraţiei centrale din România, înregistrate la titluri de tranzacţie, titluri de plasament sau titluri de investiţie, vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă la o valoare ajustată reprezentând 70% din valoarea contabilă diminuată, după caz, cu provizioanele constituite.
   (4) Titlurile cu venit fix, altele decât cele menţionate la alin. (2) şi (3), înscrise la cota unei burse de valori din ţări din categoria A sau din România, înregistrate la titluri de tranzacţie, titluri de plasament sau titluri de investiţie, vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă la o valoare ajustată reprezentând 60% din valoarea contabilă diminuată, după caz, cu provizioanele constituite.
   (5) Creanţele ataşate aferente titlurilor cu venit fix menţionate la alin. (2), (3) şi (4) vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă la o valoare ajustată obţinută prin aplicarea la valoarea contabilă diminuată, după caz, cu provizioanele constituite a coeficienţilor prevăzuţi la alineatele respective.
   (6) Titlurile menţionate la alin. (1)-(4) vor fi luate în calcul în condiţiile în care acestea nu sunt afectate garantării unor împrumuturi primite de bancă, în cadrul unor operaţiuni de pensiune sau de creditare, nu fac parte din plafonul tehnic de garantare unilaterală, stabilit de Banca Naţională a României pentru decontarea finală a operaţiunilor de compensare multilaterală interbancară, sau din plafonul tehnic de garantare unilaterală, stabilit de Banca Naţională a României pentru decontarea finală a operaţiunilor cu valori mobiliare şi carduri.
   __________
   Alineatul (6) a fost modificat prin art. I pct. 8 din Norma BNR nr. 7/2003.

   Art. 13. -(1) Creditele restante aferente clientelei nebancare, pentru care se înregistrează o întârziere la plată de maximum 30 de zile, inclusiv, de la data scadenţei, vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă la o valoare ajustată obţinută prin aplicarea la valoarea contabilă diminuată cu provizioanele constituite a coeficientului de ajustare (1-k).
   (2) Coeficientul k se va determina prin raportarea soldului creditelor restante aferente clientelei nebancare, pentru care se înregistrează o întârziere la plată de peste 31 de zile, inclusiv, de la data scadenţei, la total credite acordate clientelei nebancare, existente în sold la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea.
   (3) Dobânzile restante aferente creditelor menţionate la alin. (1) şi creanţele ataşate aferente acestora, vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă la o valoare ajustată obţinută prin aplicarea la valoarea contabilă diminuată, după caz, cu provizioanele constituite a coeficientului de ajustare (1-k) prevăzut la alin. (1).
   __________
   Alineatul (3) a fost modificat prin Rectificarea publicată MOF nr. 216 din 26/04/2001.
   -Alineatele (1) şi (2) au fost modificate prin art. I pct. 9 din Norma BNR nr. 7/2003.

   Art. 14. -(1) Creditele şi plasamentele restante aferente clientelei bancare, pentru care se înregistrează o întârziere la plată de maximum 7 zile, inclusiv, de la data scadenţei, vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă la o valoare ajustată obţinută prin aplicarea la valoarea contabilă diminuată cu provizioanele constituite a coeficientului de ajustare (1-k).
   (2) Coeficientul k se va determina prin raportarea soldului creditelor şi plasamentelor restante aferente clientelei bancare, pentru care se înregistrează o întârziere la plată de peste 8 zile, inclusiv, de la data scadenţei, la total credite şi plasamente aferente clientelei bancare, existente în sold la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea.
   (3) Dobânzile restante aferente creditelor şi plasamentelor menţionate la alin. (1) şi creanţele ataşate aferente acestora vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă la o valoare ajustată, obţinută prin aplicarea la valoarea contabilă diminuată, după caz, cu provizioanele constituite a coeficientului de ajustare (1-k) prevăzut la alin. (1).
   __________
   Alineatul (3) a fost modificat prin Rectificarea publicată MOF nr. 216 din 26/04/2001.
   -Alineatele (1) şi (2) au fost modificate prin art. I pct. 10 din Norma BNR nr. 7/2003.

   Art. 15. -(1) Categoriile de active specificate în anexa nr. 1a), cu excepţia celor menţionate anterior, a depozitelor interbancare care fac parte din plafonul tehnic de garantare unilaterală, stabilit de Banca Naţională a României pentru decontarea finală a operaţiunilor de compensare multilaterală interbancară, şi a depozitelor interbancare care fac parte din plafonul tehnic de garantare unilaterală, stabilit de Banca Naţională a României pentru decontarea finală a operaţiunilor cu valori mobiliare şi carduri, vor fi repartizate pe benzile de scadenţe în funcţie de durata rămasă de scurs, la valoarea contabilă diminuată, după caz, cu provizioanele constituite, dacă prezentele norme nu specifică altfel.
   (2) Titlurile cu venit fix sau variabil care fac obiectul operaţiunilor de dare cu împrumut vor fi luate în calcul dacă îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
   a) sunt înscrise la cota unei burse de valori din ţări cuprinse în categoria A sau din România;
   b) sunt emise sau garantate de organele administraţiei centrale din România.
   (3) Creditele acordate rezultate din operaţiunile de primire în pensiune livrată, existente în sold la finele lunii pentru care se întocmeşte raportarea, vor fi luate în calcul dacă titlurile cu venit fix sau variabil aferente acestor operaţiuni îndeplinesc una dintre condiţiile menţionate la alin. (2) şi dacă nu fac obiectul unor operaţiuni de redare în pensiune.
   __________
   Alineatul (1) a fost modificat prin art. I pct. 11 din Norma BNR nr. 7/2003.

   Art. 16. - Creditele curente şi creanţele ataşate aferente clientelei nebancare vor fi evidenţiate la o valoare ajustată determinată prin aplicarea la valoarea contabilă aferentă fiecărei benzi de scadenţă, diminuată cu provizioanele constituite, a coeficientului de ajustare (1-k) prevăzut la art. 13 alin. (1).
   __________
   Articolul a fost modificat prin Rectificarea publicată MOF nr. 216 din 26/04/2001.

   Art. 17. -(1) La determinarea lichidităţii efective angajamentele de garanţie de natura cauţiunilor, avalurilor şi a altor garanţii primite de la bănci vor fi luate în calcul numai dacă sunt irevocabile şi necondiţionate.
   (2) Angajamentele de garanţie menţionate la alin. (1), executabile la vedere sau pentru care se prevede un termen de valabilitate, vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă la o valoare ajustată obţinută prin aplicarea la valoarea contabilă a coeficientului k.
   (3) Coeficientul k se determină prin raportarea soldului mediu al angajamentelor de garanţie irevocabile şi necondiţionate primite, a căror executare a fost solicitată de bancă în perioada de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea şi încasate în termen de 30 de zile de la data la care executarea a fost solicitată, la soldul mediu al angajamentelor de garanţie irevocabile şi necondiţionate primite, calculat pentru o perioadă de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea.
   (4) Soldul mediu al angajamentelor de garanţie irevocabile şi necondiţionate primite, a căror executare a fost solicitată de bancă în perioada de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea, şi încasate în termen de 30 de zile de la data la care executarea a fost solicitată, se determină pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor lunare.
   (5) Soldul mediu al angajamentelor de garanţie irevocabile şi necondiţionate primite, calculat pentru o perioadă de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea, se determină pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor medii lunare. Soldul mediu lunar se calculează pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor angajamentelor de garanţie irevocabile şi necondiţionate, înregistrate la datele de 1, 7, 15, 23 şi, respectiv, în ultima zi a lunii.
   Art. 18. -(1) Angajamentele primite, evidenţiate în afara bilanţului, specificate în anexa nr. 1c), altele decât cele menţionate la art. 17, vor fi repartizate pe benzile de scadenţă în funcţie de durata rămasă de scurs şi vor fi evidenţiate astfel:
   a) angajamentele de finanţare primite şi angajamentele privind titlurile de livrat, la valoarea contabilă;
   b) angajamentele de garanţie irevocabile şi necondiţionate, de natura cauţiunilor, avalurilor şi a altor garanţii primite de la bănci, pentru care sunt stabilite scadenţe certe, la o valoare ajustată obţinută prin aplicarea la valoarea contabilă aferentă fiecărei benzi de scadenţă a coeficientului k calculat la art. 17.
   (2) Titlurile de livrat vor fi luate în calcul dacă îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
   a) sunt înscrise la cota unei burse de valori din ţări cuprinse în categoria A sau din România;
   b) sunt emise sau garantate de organele administraţiei centrale din România.

   SUBSECŢIUNEA a 2-a
Lichiditatea necesară

   Art. 19. - În scopul determinării lichidităţii necesare obligaţiile bilanţiere şi angajamentele date de bancă evidenţiate în afara bilanţului se repartizează pe benzile de scadenţă, cu respectarea dispoziţiilor care urmează.
   Art. 20. -(1) Obligaţiile bilanţiere cu scadenţă la vedere, cum sunt: conturile de corespondent ale băncilor, depozitele la vedere ale băncilor, conturile curente creditoare, depozitele la vedere ale clientelei, vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă la o valoare ajustată, determinată potrivit prevederilor alin. (2), numai dacă valoarea obţinută din calcul este pozitivă.
   (2) Valoarea ajustată se determină prin deducerea din soldul curent aferent fiecărei categorii de obligaţii bilanţiere, existent la finele lunii pentru care se întocmeşte raportarea, a soldului mediu aferent acestor categorii, calculat pentru o perioadă de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea.
   (3) Soldul mediu menţionat la alin. (2) va fi calculat pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor medii lunare aferente fiecărei categorii de obligaţii bilanţiere. Soldul mediu lunar se va calcula pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor aferente fiecărei categorii de obligaţii bilanţiere înregistrate la datele de 1, 7, 15, 23 şi, respectiv, în ultima zi a lunii.
   (4) În cazul în care valoarea ajustată obţinută din calcul este nulă sau negativă, obligaţiile bilanţiere cu scadenţa la vedere nu vor fi luate în calcul la determinarea lichidităţii necesare.
   (5) Datoriile ataşate aferente obligaţiilor bilanţiere menţionate la alin. (1) vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă, la valoarea contabilă.
   Art. 201. -(1) Obligaţiile bilanţiere reprezentând depozite la termen vor fi repartizate pe scadenţe în funcţie de durata rămasă de scurs, la o valoare ajustată, determinată prin aplicarea în mod corespunzător a metodologiei prevăzute la art. 20 alin. (2)-(4), numai dacă valoarea obţinută din calcul este pozitivă.
   (2) Datoriile ataşate aferente obligaţiilor bilanţiere menţionate la alin. (1) vor fi înscrise pe scadenţe în funcţie de durata rămasă de scurs, la valoarea contabilă.
   __________
   Articolul a fost introdus prin art. I pct. 12 din Norma BNR nr. 7/2003.

   Art. 21. - Băncile care în perioada de aplicare anterioară datei de raportare a indicatorului de lichiditate înregistrează deficit de rezerve sau care în luna anterioară datei pentru care se întocmeşte raportarea înregistrează niveluri ale indicatorului de solvabilitate sub limitele minime prevăzute de reglementările Băncii Naţionale a României vor înregistra categoriile de obligaţii bilanţiere specificate la art. 20 şi 201 la valoarea contabilă.
   __________
   Articolul a fost modificat prin art. I pct. 13 din Norma BNR nr. 7/2003.

   Art. 22. -(1) Categoriile de obligaţii bilanţiere prevăzute în anexa 1b), altele decât cele menţionate la art. 20, vor fi repartizate pe scadenţe în funcţie de durata rămasă de scurs, la valoarea contabilă.
   (2) Obligaţiile bilanţiere rezultate din operaţiuni de dare în pensiune vor fi luate în calcul în cazul în care aceste operaţiuni sunt realizate cu titluri, altele decât cele menţionate la art. 12 alin. (1)-(4).
   __________
   Alineatul (2) a fost modificat prin art. unic pct. 6 din Norma BNR nr. 1/2002.

   Art. 221. -(1) La determinarea lichidităţii necesare, pentru angajamentele date, evidenţiate în afara bilanţului, nu va fi luată în calcul partea garantată cu depozite colaterale.
   (2) Abrogat.
   __________
   Articolul a fost introdus prin art. unic pct. 7 din Norma BNR nr. 1/2002.
   -Alineatul (2) a fost abrogat prin art. I pct. 14 din Norma BNR nr. 7/2003.

   Art. 23. -(1) Abrogat.
   (2) Angajamentele de garanţie executabile la vedere sau pentru care se prevede un termen limită de valabilitate, vor fi înscrise în prima bandă de scadenţă, la o valoare ajustată obţinută prin aplicarea la valoarea contabilă a coeficientului k.
   (3) Coeficientul k se va determina prin raportarea soldului mediu al angajamentelor de garanţie irevocabile şi necondiţionate date, a căror executare a fost solicitată băncii în perioada de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea, la soldul mediu al angajamentelor de garanţie irevocabile şi necondiţionate date, calculat pentru o perioadă de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea.
   (4) Soldul mediu al angajamentelor de garanţie irevocabile şi necondiţionate date, a căror executare a fost solicitată băncii în perioada de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea, se determină pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor lunare.
   (5) Soldul mediu al angajamentelor de garanţie irevocabile şi necondiţionate date, calculat pentru o perioadă de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea, se determină pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor medii lunare. Soldul mediu lunar se calculează pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor angajamentelor de garanţie irevocabile şi necondiţionate date, înregistrate la datele de 1, 7, 15, 23 şi, respectiv, în ultima zi a lunii.
   __________
   Alineatul (1) a fost abrogat prin art. unic pct. 8 din Norma BNR nr. 1/2002.
   -Alineatul (2) a fost modificat prin art. unic pct. 9 din Norma BNR nr. 1/2002.

   Art. 24. - Angajamentele date, evidenţiate în afara bilanţului, specificate în anexa nr. 1d), altele decât cele menţionate la art. 23 alin. (2), vor fi repartizate pe scadenţe în funcţie de durata rămasă de scurs şi vor fi evidenţiate astfel:
   a) angajamentele de finanţare date şi angajamentele privind titlurile de primit, la valoarea contabilă;
   b) angajamentele de garanţie irevocabile şi necondiţionate, de natura cauţiunilor, avalurilor şi a altor garanţii date altor bănci, precum şi a garanţiilor date clientelei, pentru care sunt prevăzute scadenţe certe, la o valoare ajustată obţinută prin aplicarea la valoarea contabilă aferentă fiecărei benzi de scadenţă a coeficientului k calculat la art. 23.

   SECŢIUNEA a 2-a
Supravegherea riscului mare de lichiditate faţă de o singură persoană

   Art. 25. -(1) Băncile vor raporta Băncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere nivelul riscurilor mari de lichiditate faţă de o singură persoană prin intermediul formularelor prevăzute în anexele nr. 3a) şi 3b).
   (2) Formularele vor fi transmise lunar atât letric, cât şi prin reţeaua de comunicaţii interbancare (directorul BC-SYS).
   (3) Raportarea se va transmite prin reţeaua de comunicaţii interbancare în termen de 10 zile de la sfârşitul lunii pentru care aceasta se întocmeşte şi în formă letrică în termen de 15 zile de la sfârşitul lunii pentru care aceasta se întocmeşte.
   (4) În cazul în care ultima zi a termenului până la care se poate transmite raportarea este o zi nelucrătoare, raportarea se va transmite cel târziu până în prima zi lucrătoare ulterioară acesteia.
   Art. 26. - În cazul în care nivelul unui risc mare de lichiditate faţă de o singură persoană depăşeşte 15% din totalul obligaţiilor bilanţiere, altele decât împrumuturile, şi al angajamentelor de finanţare date de bancă, evidenţiate în afara bilanţului, băncile vor calcula lichiditatea necesară prin înregistrarea la valoarea contabilă a obligaţiilor bilanţiere prevăzute la art. 20 şi 201 pe care le au faţă de persoana respectivă.
   __________
   Articolul a fost modificat prin art. I pct. 15 din Norma BNR nr. 7/2003.

   SECŢIUNEA a 3-a
Cerinţe de management şi control intern

   Art. 27. -(1) În vederea limitării riscului de lichiditate, precum şi încadrării în condiţiile stabilite de prezentele norme băncile sunt obligate să îşi stabilească pentru fiecare exerciţiu financiar:
   a) strategia în domeniul managementului lichidităţii, care va fi reanalizată ori de câte ori modificarea condiţiilor mediului de afaceri o impune;
   b) strategia managementului lichidităţii în cazuri de criză, materializată într-un plan alternativ care să prevadă soluţii pentru depăşirea în condiţii optime a perioadei de criză.
   (2) În cazul băncilor persoane juridice române strategiile în domeniul managementului lichidităţii trebuie aprobate de consiliul de administraţie.
   Art. 28. -(1) În vederea realizării obiectivelor stabilite prin strategiile în domeniul managementului lichidităţii băncile sunt obligate să dispună de proceduri de urmărire şi limitare a riscului de lichiditate, care să respecte cerinţele prezentelor norme.
   (2) În cazul băncilor persoane juridice române procedurile de urmărire şi limitare a riscului de lichiditate trebuie să fie aprobate cel puţin la nivelul comitetului de risc.
   (3) Băncile sunt obligate să dispună de proceduri administrative şi de control intern adecvate care să permită supravegherea riscului de lichiditate.
   Art. 29. -(1) Băncile sunt obligate să desemneze un conducător care să asigure coordonarea permanentă a activităţii în domeniul managementului lichidităţii.
   (2) În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme băncile vor comunica Băncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere identitatea persoanei din conducerea băncii care asigură coordonarea acestei activităţi.
   (3) În cazul desemnării unui nou conducător în calitate de coordonator al acestei activităţi băncile vor comunica Băncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere identitatea noii persoane în termen de 5 zile de la data desemnării acesteia.

   CAPITOLUL III
 Dispoziţii tranzitorii şi finale

   Art. 30. -(1) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentelor norme băncile se vor încadra în limitele de prudenţă bancară prevăzute de acestea.
   (2) În perioada prevăzută la alin. (1) băncile nu vor încheia tranzacţii care să conducă la deteriorarea, pe oricare dintre benzile de scadenţă, a nivelului indicatorului de lichiditate înregistrat în prima lună de raportare care, ca urmare a aplicării metodologiei de determinare a acestuia stabilite prin prezentele norme, nu se încadrează în limitele prevăzute la art. 6 alin. (1).
   Art. 31. - În vederea limitării riscului de lichiditate băncile sunt obligate să asigure o evidenţă extracontabilă corespunzătoare, care să stea la baza întocmirii raportărilor de prudenţă bancară prevăzute de prezentele norme.
   Art. 32. - Formularele de raportare prevăzute la art. 8 şi la art. 25 se întocmesc pe baza datelor din evidenţa contabilă şi din evidenţele extracontabile şi se semnează de conducătorul băncii menţionat la art. 29 şi de conducătorul compartimentului financiar-contabil.
   Art. 33. - Nerespectarea prezentelor norme atrage aplicarea sancţiunilor şi/sau a măsurilor prevăzute la art. 69 şi, respectiv, la art. 70 din Legea bancară nr. 58/1998.
   Art. 34. -(1) Prezentele norme intră în vigoare în termen de 3 luni de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României, Partea I, pentru băncile persoane juridice române, şi în termen de 30 de luni de la aceeaşi dată, pentru sucursalele din România ale băncilor persoane juridice străine.
   (2) Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentele norme.
   __________
   Articolul a fost modificat prin art. unic din Norma BNR nr. 3/2001.
   -Teza 2 a fost abrogată prin art. unic pct. 10 din Norma BNR nr. 1/2002.
   -Alineatul (2) a fost introdus prin art. unic pct. 11 din Norma BNR nr. 1/2002.
   -Alineatul (1) a fost modificat prin art. I pct. 16 din Norma BNR nr. 7/2003.

   p. GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
CRISTIAN POPA

   Bucureşti, 9 aprilie 2001.
   Nr. 1.

   ANEXA  Nr. 1a)
   __________
   Anexa a fost modificată prin art. I pct. 17 din Norma BNR nr. 7/2003.

   REPARTIZAREA ACTIVELOR BILANŢIERE PE SCADENŢE
   
Denumirea băncii ...........
Data raportării: [ / / ]
mld. lei
┌──────────────────────────────┬────┬──────────────────────────────────────────┐
│ │ │ DURATA RĂMASĂ DE SCURS │
│ │Cod ├──────┬──────┬──────┬───────┬───────┬─────┤
│ ACTIVE │poz.│ D <= │1 lună│3 luni│6 luni │12 luni│Total│
│ │ │1 lună│< D <=│< D <=│< D <= │ < D │ │
│ │ │ │3 luni│6 luni│12 luni│ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│OPERAŢIUNI DE TREZORERIE ŞI │ │ │ │ │ │ │ │
│OPERAŢIUNI INTERBANCARE │ A1 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Casă şi alte valori │ A2 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Cont curent la bănci centrale │ A3 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Depozite la vedere la bănci │ A4 │ │ │ │ │ │ │
│centrale │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Depozite la termen la bănci │ A5 │ │ │ │ │ │ │
│centrale │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │ A6 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Conturi de corespondent la │ A7 │ │ │ │ │ │ │
│bănci │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │ A8 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Depozite la vedere la bănci │ A9 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Depozite la termen la bănci │A10 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A11 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Credite de pe o zi pe alta │A12 │ │ │ │ │ │ │
│acordate băncilor │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Credite la termen acordate │A13 │ │ │ │ │ │ │
│băncilor │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Credite financiare acordate │A14 │ │ │ │ │ │ │
│băncilor │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A15 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Valori primite în pensiune de │A16 │ │ │ │ │ │ │
│pe o zi pe alta │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Valori primite în pensiune la │A17 │ │ │ │ │ │ │
│termen │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A18 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Valori de recuperat │A19 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A20 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe comerciale │A21 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A22 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe restante │A23 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Dobânzi restante │A24 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A25 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│OPERAŢIUNI CU CLIENTELA │A26 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe comerciale │A27 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A28 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Credite de trezorerie │A29 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A30 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Credite pentru export │A31 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A32 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Credite pentru echipament │A33 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A34 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Credite pentru bunuri │A35 │ │ │ │ │ │ │
│imobiliare │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A36 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Alte credite acordate │A37 │ │ │ │ │ │ │
│clientelei │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A38 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Credite de pe o zi pe alta │A39 │ │ │ │ │ │ │
│acordate clientelei financiare│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Credite la termen acordate │A40 │ │ │ │ │ │ │
│clientelei financiare │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A41 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Valori primite în pensiune de │A42 │ │ │ │ │ │ │
│pe o zi pe alta │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Valori primite în pensiune la │A43 │ │ │ │ │ │ │
│termen │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A44 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Conturi curente debitoare │A45 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A46 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Valori de recuperat │A47 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A48 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe restante │A49 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Dobânzi restante │A50 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A51 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│OPERAŢIUNI CU TITLURI │A52 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Titluri primite în pensiune │A53 │ │ │ │ │ │ │
│livrată │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A54 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Titluri de tranzacţie │A55 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Titluri de plasament │A56 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Titluri de investiţii │A57 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Titluri date cu împrumut: │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│ - titluri de tranzacţie │A58 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│ - titluri de plasament │A59 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│ - titluri de investiţii │A60 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A61 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Conturi de decontare privind │A62 │ │ │ │ │ │ │
│operaţiunile cu titluri │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A63 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Alte stocuri şi asimilate │A64 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Valori primite la încasare │A65 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│VALORI IMOBILIZATE │A66 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Credite subordonate la termen │A67 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Creanţe ataşate │A68 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│TOTAL │A69 │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴─────┘

Partea utilizată aferentă angajamentelor de finanţare trase va fi
înregistrată pe scadenţe funcţie de durata rămasă de scurs plecând de la coloana
corespunzătoare duratei de amortizare a acesteia.

Conducătorul băncii, Conducătorul compartimentului Întocmit,
financiar-contabil,
.............................. .............................. ..............
(numele, prenumele, semnătura) (numele, prenumele, semnătura) (nume prenume)

Telefon/interior
................

┌─────────────────────────────┬───┬────────────────────────────────────────────┐
│OPERAŢIUNI DE TREZORERIE ŞI │ │ │
│OPERAŢIUNI INTERBANCARE │A1 │Total (rd. A2 la rd. A25) │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Casa şi alte valori │A2 │101 + 109 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Cont curent la bănci centrale│A3 │1111 - ex. 1911 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Depozite la vedere la bănci │A4 │1112 - ex. 1911 │
│centrale │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Depozite la termen la bănci │A5 │1113 - ex. 1911 │
│centrale │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A6 │1171 - ex. 1912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Conturi de corespondent la │A7 │121 - ex. 1911 │
│bănci │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A8 │1271 - ex. 1912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Depozite la vedere la bănci │A9 │1311 - ex. 1911 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Depozite la termen la bănci │A10│ex. 1312 - ex. 1911 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A11│1317 - ex. 1912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Credite de pe o zi pe alta │A12│1411 - ex. 1911 │
│acordate băncilor │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Credite la termen acordate │A13│1412 - ex. 1911 │
│băncilor │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Credite financiare acordate │A14│1413 - ex. 1911 │
│băncilor │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A15│1417 - ex. 1912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Valori primite în pensiune de│A16│ex. 1511 - ex. 1911 │
│pe o zi pe alta │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Valori primite în pensiune la│A17│ex. 1512 - ex. 1911 │
│termen │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A18│ex. 1517 - ex. 1912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Valori de recuperat │A19│1611 - ex. 1911 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A20│1617 - ex. 1912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe comerciale │A21│ex. 2011 - ex. 2911 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A22│ex. 2017 - ex. 2912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe restante │A23│ex. 1811 (sume provenind din conturile: │
│ │ │1311; 1312; 1411; 1412; 1413; 1511; 1512; │
│ │ │1611) - ex. 1911 + ex. 2811 (sume provenind │
│ │ │din contul 2011) - ex. 2911 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Dobânzi restante │A24│ex. 1812 (sume provenind din conturile 1317;│
│ │ │1417; 1517; 1617) - ex. 1912 + ex. 2812 │
│ │ │(sume provenind din contul 2017) - ex. 2912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A25│ex. 1817 - ex. 1912 + ex. 2817 - ex. 2912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│OPERAŢIUNI CU CLIENTELA │A26│Total (rd. A27 la rd. A51) │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe comerciale │A27│ex. 2011 - ex. 2911 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A28│ex. 2017 - ex. 2912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Credite de trezorerie │A29│2021 - ex. 2911 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A30│2027 - ex. 2912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Credite pentru export │A31│2031 - ex. 2911 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A32│2037 - ex. 2912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Credite pentru echipament │A33│2041 - ex. 2911 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A34│2047 - ex. 2912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Credite pentru bunuri │A35│2051 + 2052 - ex. 2911 │
│imobiliare │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A36│2057 - ex. 2912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Alte credite acordate │A37│2061 - ex. 2911 │
│clientelei │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A38│2067 - ex. 2912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Credite de pe o zi pe alta │A39│2311 - ex. 2911 │
│acordate clientelei │ │ │
│financiare │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Credite la termen acordate │A40│2312 - ex. 2911 │
│clientelei financiare │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A41│2317 - ex. 2912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Valori primite în pensiune de│A42│ex. 2411 - ex. 2911 │
│pe o zi pe alta │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Valori primite în pensiune la│A43│ex. 2412 - ex. 2911 │
│termen │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A44│ex. 2417 - ex. 2912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Conturi curente debitoare │A45│2511 - ex. 2911 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A46│25171 - ex. 2912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Valori de recuperat │A47│2611 - ex. 2911 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A48│2617 - ex. 2912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe restante │A49│ex. 2811 (sume provenind din conturile 2011;│
│ │ │2021; 2031; 2041; 2051; 2052; 2061; 2311; │
│ │ │2312; 2411; 2412; 2511; 2611) - ex. 2911 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Dobânzi restante │A50│ex. 2812 (sume provenind din conturile 2017;│
│ │ │2027; 2037; 2047; 2057; 2067; 2317; 2417; │
│ │ │25171; 2617) - ex. 2912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A51│ex. 2817 - ex. 2912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│OPERAŢIUNI CU TITLURI │A52│Total (rd. A53 la rd. A65) │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Titluri primite în pensiune │A53│ex. 30111 │
│livrată │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A54│ex. 30117 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Titluri de tranzacţie │A55│ex. 3021 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Titluri de plasament │A56│ex. 3031 - ex. 3911 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Titluri de investiţii │A57│ex. 3041 +/- ex. 3046 - ex. 3912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Titluri date cu împrumut: │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│ - titluri de tranzacţie │A58│ex. 30251 + ex. 30252 + ex. 30253 + │
│ │ │ex. 30254 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│ - titluri de plasament │A59│ex. 3035 - ex. 3911 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│ - titluri de investiţii │A60│ex. 3045 +/- ex. 3046 - ex. 3912 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A61│ex. 30257 + ex. 3037 + ex. 3047 (inclusiv │
│ │ │titlurilor vândute cu posibilitatea de │
│ │ │răscumpărare) │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Conturi de decontare privind │A62│333 + 3362 │
│operaţiunile cu titluri │ │ │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A63│3371 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Alte stocuri şi asimilate │A64│ex. 367 (sume reprezentând alimentarea cu │
│ │ │numerar a ghişeelor automate de bancă) │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Valori primite la încasare │A65│3712 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│VALORI IMOBILIZATE │A66│rd. A67 + rd. A68 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Credite subordonate la termen│A67│401 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Creanţe ataşate │A68│ex. 407 │
├─────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│TOTAL │A69│rd. A1 + rd. A26 + rd. A52 + rd. A66 │
└─────────────────────────────┴───┴────────────────────────────────────────────┘

   ANEXA  Nr. 1b)
   __________
   Anexa a fost modificată prin art. I pct. 17 din Norma BNR nr. 7/2003.

   REPARTIZAREA OBLIGAŢIILOR BILANŢIERE PE SCADENŢE
   
Denumirea băncii ......
Data raportării [ / / ]
mld. lei
┌──────────────────────────────┬────┬──────────────────────────────────────────┐
│ │ │ DURATA RĂMASĂ DE SCURS │
│ │Cod ├──────┬──────┬──────┬───────┬───────┬─────┤
│ OBLIGAŢII BILANŢIERE │poz.│ D <= │1 lună│3 luni│6 luni │12 luni│Total│
│ │ │1 lună│< D <=│< D <=│< D <= │ < D │ │
│ │ │ │3 luni│6 luni│12 luni│ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│OPERAŢIUNI DE TREZORERIE ŞI │ P1 │ │ │ │ │ │ │
│OPERAŢIUNI INTERBANCARE │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Împrumuturi de refinanţare de │ P2 │ │ │ │ │ │ │
│la bănci centrale │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │ P3 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Conturi de corespondent ale │ P4 │ │ │ │ │ │ │
│băncilor │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │ P5 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Depozite la vedere ale │ P6 │ │ │ │ │ │ │
│băncilor │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Depozite la termen ale │ P7 │ │ │ │ │ │ │
│băncilor │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │ P8 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Împrumuturi de pe o zi pe │ P9 │ │ │ │ │ │ │
│alta primite de la bănci │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Împrumuturi la termen primite │P10 │ │ │ │ │ │ │
│de la bănci │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Împrumuturi financiare │P11 │ │ │ │ │ │ │
│primite de la bănci │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P12 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Valori date în pensiune de pe │P13 │ │ │ │ │ │ │
│o zi pe alta │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Valori date în pensiune la │P14 │ │ │ │ │ │ │
│termen │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P15 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Alte sume datorate │P16 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P17 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│OPERAŢIUNI CU CLIENTELA │P18 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Împrumuturi de pe o zi pe alta│P19 │ │ │ │ │ │ │
│de la clientela financiară │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Împrumuturi la termen de la │P20 │ │ │ │ │ │ │
│clientela financiară │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P21 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Valori date în pensiune de pe │P22 │ │ │ │ │ │ │
│o zi pe alta │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Valori date în pensiune la │P23 │ │ │ │ │ │ │
│termen │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P24 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Conturi curente creditoare │P25 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P26 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Conturi de factoring │P27 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P28 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Depozite la vedere │P29 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Depozite la termen │P30 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P31 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Certificate de depozit, │P32 │ │ │ │ │ │ │
│carnete şi librete de economii│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P33 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Alte sume datorate │P34 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P35 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│OPERAŢIUNI CU TITLURI │P36 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Titluri date în pensiune │P37 │ │ │ │ │ │ │
│livrată │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P38 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii constituite prin │ │ │ │ │ │ │ │
│titluri │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│ - titluri de piaţă │P39 │ │ │ │ │ │ │
│ interbancară │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P40 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│ - titluri de creanţe │P41 │ │ │ │ │ │ │
│ negociabile │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P42 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│ - obligaţiuni │P43 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P44 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│ - alte datorii constituite │P45 │ │ │ │ │ │ │
│ prin titluri │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P46 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Conturi de decontare privind │P47 │ │ │ │ │ │ │
│operaţiunile cu titluri │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P48 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Vărsăminte de efectuat privind│P49 │ │ │ │ │ │ │
│titlurile │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│CREDITORI │P50 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Alţi creditori diverşi │P51 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P52 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Conturi indisponibile privind │P53 │ │ │ │ │ │ │
│valorile la încasare │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│DATORII SUBORDONATE │P54 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii subordonate la termen │P55 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Datorii ataşate │P56 │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│TOTAL │P57 │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴─────┘

Conducătorul băncii, Conducătorul compartimentului Întocmit,
financiar-contabil,
.............................. .............................. ...............
(numele, prenumele, semnătura) (numele, prenumele, semnătura) (nume, prenume)
Telefon/interior
...............

┌──────────────────────────────┬────┬──────────────────────────────────────────┐
│OPERAŢIUNI DE TREZORERIE ŞI │ P1 │Total (rd. P2 la rd. P17) │
│OPERAŢIUNI INTERBANCARE │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Împrumuturi de refinanţare de │ P2 │112 │
│la bănci centrale │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │ P3 │1172 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Conturi de corespondent ale │ P4 │122 │
│băncilor │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │ P5 │1272 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Depozite la vedere ale │ P6 │1321 │
│băncilor │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Depozite la termen ale │ P7 │1322 │
│băncilor │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │ P8 │1327 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Împrumuturi de pe o zi pe alta│ P9 │1421 │
│primite de la bănci │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Împrumuturi la termen primite │P10 │1422 │
│de la bănci │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Împrumuturi financiare primite│P11 │1423 │
│de la bănci │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P12 │1427 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Valori date în pensiune de pe │P13 │ex. 1521 │
│o zi pe alta │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Valori date în pensiune la │P14 │ex. 1522 │
│termen │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P15 │ex. 1527 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Alte sume datorate │P16 │1621 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P17 │1627 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│OPERAŢIUNI CU CLIENTELA │P18 │Total (rd. P19 la rd. P35) │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Împrumuturi de pe o zi pe alta│P19 │2321 │
│de la clientela financiară │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Împrumuturi la termen de la │P20 │2322 │
│clientela financiară │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P21 │2327 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Valori date în pensiune de pe │P22 │ex. 2431 │
│o zi pe alta │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Valori date în pensiune la │P23 │ex. 2432 │
│termen │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P24 │ex. 2437 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Conturi curente creditoare │P25 │2511 + 255 + 256 + 258 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P26 │25172 + 2557 + 2567 + 2587 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Conturi de factoring │P27 │2521 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P28 │2527 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Depozite la vedere │P29 │2531 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Depozite la termen │P30 │2532 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P31 │2537 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Certificate de depozit, │P32 │2541 + 2542 │
│carnete şi librete de economii│ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P33 │2547 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Alte sume datorate │P34 │2621 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P35 │2627 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│OPERAŢIUNI CU TITLURI │P36 │Total (rd. P37 la rd. P49) │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Titluri date în pensiune │P37 │ex. 30121 │
│livrată │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P38 │ex. 30127 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii constituite prin │ │ │
│titluri │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│ - titluri de piaţă │P39 │3211 │
│ interbancară │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P40 │3217 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│ - titluri de creanţe │P41 │3221 │
│ negociabile │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P42 │3227 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│ - obligaţiuni │P43 │3251 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P44 │3257 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│ - alte datorii constituite │P45 │3261 │
│ prin titluri │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P46 │3267 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Conturi de decontare privind │P47 │331 + 332 + 333 + 334 + 335 + 3361 │
│operaţiunile cu titluri │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P48 │3372 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Vărsăminte de efectuat privind│P49 │3036 │
│titlurile │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│CREDITORI │P50 │Total (rd. P51 la rd. P53) │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Alţi creditori diverşi │P51 │ex. 3566 (aferent obligaţiei de plată a │
│ │ │ratelor de leasing şi fondului primit │
│ │ │pentru finanţarea cheltuielilor aferente │
│ │ │lucrărilor agricole din sectorul vegetal │
│ │ │şi a celor pentru creşterea animalelor, │
│ │ │conform Legii 165/1998) │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P52 │ex. 3567 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Conturi indisponibile privind │P53 │3716 │
│valorile la încasare │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│DATORII SUBORDONATE │P54 │rd. P55 + rd. P56 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii subordonate la termen │P55 │531 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│Datorii ataşate │P56 │ex. 537 │
├──────────────────────────────┼────┼──────────────────────────────────────────┤
│TOTAL │P57 │rd. P1 + rd. P18 + rd. P36 + rd. P50 + │
│ │ │rd. P54 │
└──────────────────────────────┴────┴──────────────────────────────────────────┘

   ANEXA  Nr. 1c)
   __________
   Anexa a fost modificată prin art. unic pct. 1 din Norma BNR nr. 1/2002.
   
Denumirea băncii ..........................
Data raportării: [ / / ]

REPARTIZAREA PE SCADENŢE
a angajamentelor primite, evidenţiate în afara bilanţului

- miliarde lei -
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Durata rămasă de scurs
Angajamente Cod ─────────────────────────────────────────────────────────────
În afara bilanţului primite poz. D<= 1 lună 3 luni 6 luni 12 luni
1 lună < D<= 3 luni < D<= 6 luni < D<= 12 luni < D Total
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Angajamente de finanţare EP1
Angajamente primite de la alte bănci EP2
Angajamente primite de la clientela
financiară şi instituţiile
administraţiei publice EP3
Angajamente de garanţie EP4
Cauţiuni, avaluri şi alte garanţii
primite de la alte bănci EP5
Angajamente privind titlurile EP6
Titluri de livrat EP7
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: EP8
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Pentru angajamentele de finanţare primite se vor reflecta şi graficele de rambursare aferente
obligaţiilor ce ar rezulta în urma transformării angajamentelor de finanţare primite în elemente
bilanţiere, prin repartizarea cu semnul minus a ratelor de rambursat aferente obligaţiilor potenţiale în
benzile de scadenţă corespunzătoare, stabilite în conformitate cu prevederile contractuale. În cazul în
care angajamentele contractuale încheiate nu prevăd graficele de rambursare aferente obligaţiilor
bilanţiere ce ar rezulta din angajamentele de finanţare primite, rambursarea acestora se va înregistra
prin evidenţierea cu semnul minus, a întregii sume, în ultima bandă de scadenţă.

Conducătorul băncii, Conducătorul compartimentului financiar-contabil, Întocmit de:
..................... ................................................. Numele şi prenumele
(numele, prenumele (numele, prenumele şi semnătura) .......................
şi semnătura) Telefon/interior ......

   
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Angajamente de finanţare EP1 rd. EP2+rd. EP3
Angajamente primite de la alte bănci EP2 902
Angajamente primite de la clientela financiară
şi instituţiile administraţiei publice EP3 904
Angajamente de garanţie EP4 rd. EP5
Cauţiuni, avaluri şi alte garanţii primite
de la alte bănci EP5 912
Angajamente privind titlurile EP6 rd. EP7
Titluri de livrat EP7 922
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: EP8 rd. EP1+rd. EP4+rd. EP6
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

   ANEXA  Nr. 1d)
   __________
   Anexa a fost modificată prin art. unic pct. 1 din Norma BNR nr. 1/2002.
   
Denumirea băncii ..........................
Data raportării: [ / / ]

REPARTIZAREA PE SCADENŢE
a angajamentelor date, evidenţiate în afara bilanţului

- miliarde lei -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Durata rămasă de scurs
Angajamente Cod ─────────────────────────────────────────────────────────────
În afara bilanţului date poz. D<= 1 lună 3 luni 6 luni 12 luni
1 lună < D<= 3 luni < D<= 6 luni < D<= 12 luni < D Total
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Angajamente de finanţare EA1
Angajamente în favoarea altor bănci EA2
Angajamente în favoarea clientelei EA3
Angajamente de garanţie EA4
Cauţiuni, avaluri şi alte garanţii
date altor bănci EA5
Garanţii date pentru clientelă EA6
Angajamente privind titlurile EA7
Titluri de primit EA8
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: EA9
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

1. În cazul liniilor de credit pentru care nu sunt prevăzute grafice estimative de trageri
angajamentul existent în sold la data pentru care se întocmeşte raportarea se va evidenţia pe prima
bandă de scadenţă.
2. Pentru angajamentele de finanţare şi de garanţie date se vor reflecta şi graficele de rambursare
aferente activelor ce ar rezulta din transformarea angajamentelor de finanţare şi de garanţie date în
elemente bilanţiere, prin repartizarea cu semnul minus a ratelor de rambursat aferente creanţelor
potenţiale în benzile de scadenţă corespunzătoare, stabilite în conformitate cu prevederile
contractuale. În cazul în care angajamentele contractuale încheiate nu prevăd graficele de rambursare
aferente activelor bilanţiere ce ar rezulta din angajamentele de finanţare date, rambursarea acestora se
va înregistra prin evidenţierea cu semnul minus, a întregii sume, în ultima bandă de scadenţă.

Conducătorul băncii, Conducătorul compartimentului financiar-contabil, Întocmit de:
..................... ................................................. Numele şi prenumele
(numele, prenumele (numele, prenumele şi semnătura) .......................
şi semnătura) Telefon/interior ......

   
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Angajamente de finanţare EA1 rd. EA2+rd. EA3
Angajamente în favoarea altor bănci EA2 901
Angajamente în favoarea clientelei EA3 903
Angajamente de garanţie EA4 rd. EA5+rd. EA6
Cauţiuni, avaluri şi alte garanţii date altor bănci EA5 911
Garanţii date pentru clientelă EA6 913
Angajamente privind titlurile EA7 rd. EA8
Titluri de primit EA8 921
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: EA9 rd. EA1+rd. EA4+rd. EA7
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

   ANEXA  Nr. 2
   __________
   Anexa a fost modificată prin art. I pct. 17 din Norma BNR nr. 7/2003.
   
Denumirea băncii ..............
Data raportării [ / / ]

CALCULAREA INDICATORULUI DE LICHIDITATE

┌──────────────────────────────┬────┬──────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Benzi de scadenţă │
│ │ ├──────┬──────┬──────┬───────┬───────┬─────┤
│ Indicatori │ │ D <= │1 lună│3 luni│6 luni │12 luni│Total│
│ │ │1 lună│< D <=│< D <=│< D <= │ < D │ │
│ │ │ │3 luni│6 luni│12 luni│ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Total active (formularul Anexa│ 1 │ │ │ │ │ │ │
│1a, rd. Total, col. 2-7) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Total angajamente în afara │ 2 │ │ │ │ │ │ │
│bilanţului primite (formular │ │ │ │ │ │ │ │
│Anexa 1c, rd. Total, col. 2-7)│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Lichiditatea efectivă │ 3 │ │ │ │ │ │ │
│rd. 3 col. 3-6 = rd. 1 col. │ │ │ │ │ │ │ │
│3-6 + rd. 2 col. 3-6 + rd. 7 │ │ │ │ │ │ │ │
│col. (n* - 1), │ │ │ │ │ │ │ │
│rd. 3 col. 2,7 = rd. 1 col. │ │ │ │ │ │ │ │
│2,7 + rd. 2 col. 2,7 │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Total obligaţii bilanţiere │ 4 │ │ │ │ │ │ │
│(formularul Anexa 1b, rd. │ │ │ │ │ │ │ │
│Total, col. 2-7) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Total angajamente în afara │ 5 │ │ │ │ │ │ │
│bilanţului date (formular │ │ │ │ │ │ │ │
│Anexa 1d, rd. Total, col. 2-7)│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Lichiditate necesară │ 6 │ │ │ │ │ │ │
│rd. 6 = rd. 4 + rd. 5 │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Excedent de lichiditate (de │ 7 │ │ │ │ │ │ │
│reportat pe coloana următoare)│ │ │ │ │ │ X │ X │
│rd. 7 = rd. 3 - rd. 6, dacă │ │ │ │ │ │ │ │
│rd. 7 > 0 │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼─────┤
│Indicator de lichiditate │ 8 │ │ │ │ │ │ │
│rd. 8 = rd 3/rd. 61) │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────┴────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴─────┘
n* poate lua valori de la 3 la 6

Conducătorul băncii, Conducătorul compartimentului Întocmit,
financiar-contabil,
.............................. .............................. ................
(numele, prenumele, semnătura) (numele, prenumele, semnătura) (nume, prenume)
Telefon/interior
................

   1)În cazul în care rd. 3 col. x2 < 0 şi rd. 6 col. x > = 0, la rd. 8 col. x se va trece ca rezultat valoarea 0.
   În cazul în care rd. 3 col. x = 0 şi rd. 6 col. x = 0, la rd. 8 col. x se va trece ca rezultat valoarea 1.
   În cazul în care rd. 3 col. x > 0 şi rd. 6 col. x < = 0, la rd. 8 col. x se trece ca rezultat valoarea 1.
   În cazul în care rd. 3 col. x = 0 şi rd. 6 col. x < 0, la rd. 8 col. x se trece ca rezultat valoarea 1.
   În cazul în care rd. 3 col. x < 0 şi rd. 6 col. x < 0, rd. 8 col. x = rd. 6 col. x/rd. 3 col. x.
   col. x2 reprezintă oricare dintre coloanele de la 2 la 6.

   ANEXA  Nr. 3a)
   __________
   Anexa a fost modificată prin art. unic pct. 1 din Norma BNR nr. 1/2002.

   SITUAŢIA
riscurilor mari de lichiditate faţă de o singură persoană

   Denumirea băncii ...............
   Data raportării: [ / / ]
   
                                                                              - miliarde lei -
┌──────────────────────────┬────────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│ Obligaţii bilanţiere │- 10% din obligaţiile bilanţiere│- 15% din obligaţiile bilanţiere│
│împrumuturi + angajamente │ împrumuturi + angajamente │ - împrumuturi + angajamente │
│de finanţare date de bancă│ de finanţare date de bancă │ de finanţare date de bancă │
├──────────────────────────┼────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
└──────────────────────────┴────────────────────────────────┴────────────────────────────────┘

   
                                                                                            - miliarde lei -
┌────┬──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ │O singură persoană│Risc mare de lichiditate faţă de o singură persoană│% din obligaţiile bilanţiere -│
│ ├────────┬─────────┼───────────────┬───────────────┬───────────────────┤ împrumuturi + angajamente │
│ │ │ │din obligaţiile│din angajamente│ Total │ de finanţare date de bancă │
│Nr. │ │ │ bilanţiere - │ de finanţare │ col. 3 = col. 1 + │ col. 4 = col. 3 x 100/ │
│crt.│ Cod │Denumire │ împrumuturi │ date de bancă │ col. 2 │ (obligaţii bilanţiere - │
│ │ │ │ │ │ │ împrumuturi + angajamente │
│ │ │ │ │ │ │ de finanţare date de bancă) │
├────┼────────┼─────────┼───────────────┼───────────────┼───────────────────┼──────────────────────────────┤
│ A │ B │ C │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├────┼────────┼─────────┼───────────────┼───────────────┼───────────────────┼──────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼─────────┼───────────────┼───────────────┼───────────────────┼──────────────────────────────┤
│ │ │ TOTAL: │ │ │ │ │
└────┴────────┴─────────┴───────────────┴───────────────┴───────────────────┴──────────────────────────────┘

Obligaţiile bilanţiere, mai puţin împrumuturile şi angajamentele de finanţare date de bancă, vor
respecta structura prevăzută în anexa nr. 1b) şi anexa nr. 1d), datele fiind preluate din "Situaţia
patrimoniului - mod. 4100".

Conducătorul băncii, Conducătorul compartimentului financiar-contabil, Întocmit de:
..................... ................................................. Numele şi prenumele
(numele, prenumele (numele, prenumele şi semnătura) .......................
şi semnătura) Telefon/interior ......

   ANEXA  Nr. 3b)

   Structura grupurilor care reprezintă o singură persoană,
faţă de care banca înregistrează risc mare de lichiditate
   
   Denumirea băncii ...............
Data raportării: [ / / ]

┌────┬───────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ │ Grup de persoane fizice │ Persoane fizice şi/sau juridice │
│Nr. │ şi/sau juridice │ din componenţa grupului │
│crt.├────────────────┬──────────────┼────────┬────────────┬───────────────────┤
│ │ Cod │ Denumire │Nr. crt.│ Cod │ Denumire │
├────┼────────────────┼──────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼────────────────┼──────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┤
│ │ │ ├────────┼────────────┼───────────────────┤
│ │ │ ├────────┼────────────┼───────────────────┤
├────┼────────────────┼──────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┤
│ │ │ ├────────┼────────────┼───────────────────┤
│ │ │ ├────────┼────────────┼───────────────────┤
└────┴────────────────┴──────────────┴────────┴────────────┴───────────────────┘

Conducătorul Întocmit de:
Conducătorul băncii, compartimentului Numele şi prenumele .......
.................... financiar-contabil, Telefon/interior: ..........
(numele, prenumele, ...................
semnătura) (numele, prenumele,
semnătura)