Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Normă nr. 7 din 3.iul.2009
Monitorul Oficial, Partea I 468 7.iul.2009
Intrare în vigoare la 7.iul.2009
privind modificarea Normelor Băncii Naţionale a României nr. 1/2001 privind lichiditatea băncilor

    Având în vedere prevederile art. 150 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi al art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare,

    Banca Naţională a României emite prezenta normă.

   Art. I. - Normele Băncii Naţionale a României nr. 1/2001 referitoare la lichiditatea băncilor, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 201 din 20 aprilie 2001, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
   1. Articolul 20 va avea următorul cuprins:
    "Art. 20. - (1) Obligaţiile bilanţiere cu scadenţă la vedere, cum sunt: împrumuturi de refinanţare de la Banca Naţională a României, conturile de corespondent ale instituţiilor de credit, depozitele la vedere ale instituţiilor de credit, împrumuturi de pe o zi pe alta primite de la instituţii de credit, valori date în pensiune de pe o zi pe alta instituţiilor de credit, împrumuturi de pe o zi pe alta de la instituţiile financiare, valori date în pensiune de pe o zi pe alta instituţiilor financiare, conturile curente creditoare ale clientelei, depozitele la vedere ale clientelei, conturile instituţiilor de credit, conturile organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare, conturile (creditoare ale) societăţilor de bursă, conturi ale instituţiilor financiare, conturile clientelei, vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă la valoarea contabilă.
    (2) Datoriile ataşate aferente obligaţiilor bilanţiere menţionate la alin. (1) vor fi înscrise pe prima bandă de scadenţă, la valoarea contabilă."
   2. Articolul 201 va avea următorul cuprins:
    "Art. 201. - (1) Obligaţiile bilanţiere reprezentând depozite la termen vor fi repartizate pe scadenţe în funcţie de durata rămasă de scurs, la o valoare ajustată, determinată prin aplicarea în mod corespunzător a metodologiei prevăzute la alin. (2)-(4), numai dacă valoarea obţinută din calcul este pozitivă.
    (2) Valoarea ajustată se determină prin deducerea din soldul curent aferent fiecărei categorii de obligaţii bilanţiere, existent la finele lunii pentru care se întocmeşte raportarea, a soldului mediu aferent acestor categorii, calculat pentru o perioadă de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea.
    (3) Soldul mediu menţionat la alin. (2) va fi calculat pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor medii lunare aferente fiecărei categorii de obligaţii bilanţiere. Soldul mediu lunar se va calcula pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor aferente fiecărei categorii de obligaţii bilanţiere înregistrate la datele de 1, 7, 15, 23 şi, respectiv, în ultima zi a lunii.
    (4) În cazul în care valoarea ajustată obţinută din calcul este nulă sau negativă, obligaţiile bilanţiere cu scadenţa la termen nu vor fi luate în calcul la determinarea lichidităţii necesare.
    (5) Datoriile ataşate aferente obligaţiilor bilanţiere menţionate la alin. (1) vor fi înscrise pe scadenţe în funcţie de durata rămasă de scurs, la valoarea contabilă."
   3. Articolul 21 va avea următorul cuprins:
    "Art. 21. - Băncile care în perioada de aplicare anterioară datei de raportare a indicatorului de lichiditate înregistrează deficit de rezerve sau care în luna anterioară datei pentru care se întocmeşte raportarea înregistrează niveluri ale indicatorului de solvabilitate sub limitele minime prevăzute de reglementările Băncii Naţionale a României vor înregistra categoriile de obligaţii bilanţiere specificate la art. 201 la valoarea contabilă."
   4. La anexa nr. 2, rândul 9 va avea următorul cuprins:
    "Total obligaţii bilanţiere (formularul anexa 1b, rd. Total, col. 2-7), fără ajustarea prevăzută la art. 201."
   Art. II. - Până la data de 1 septembrie 2009, în cazul băncilor care nu asigură respectarea limitei minime a indicatorului de lichiditate ca urmare a aplicării prevederilor prezentelor norme, nu sunt incidente dispoziţiile referitoare la aplicarea de măsuri şi sancţiuni de către Banca Naţională a României.

    Preşedintele Consiliului de administraţie al
Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

    Bucureşti, 3 iulie 2009.
    Nr. 7.