Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Regulament nr. 3 din 15.mar.2010
Monitorul Oficial, Partea I 22.mar.2010
Intrare în vigoare la 22.mar.2010
privind comisioanele practicate de Banca Nationala a României pentru efectuarea operatiunilor de eliberare si primire de numerar în relatia cu institutiile de credit si Trezoreria Statului

    Având în vedere art. 21 alin. (3) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,
    în temeiul prevederilor art. 48 din Legea nr. 312/2004,

    Banca Naţională a României emite următorul regulament:

   Art. 1. - Pentru serviciile prestate de Banca Naţională a României instituţiilor de credit şi Trezoreriei Statului, aferente operaţiunilor cu numerar, se percep comisioane.
   Art. 2. - Retragerile, respectiv depunerile de numerar ale instituţiilor de credit/Trezoreriei Statului se realizează prin casieriile sucursalelor Băncii Naţionale a României în conformitate cu prevederile Normei Băncii Naţionale a României privind operaţiunile cu numerar ale instituţiilor de credit şi Trezoreriei Statului în relaţia cu Banca Naţională a României şi decontarea acestor operaţiuni.
   Art. 3. - (1) Asupra numerarului, sub formă de bancnote, din cupiuri de 1 leu, 5 lei şi 10 lei, retras în ziua (z), care a fost anunţat a se retrage în ziua anterioară (z-1) sau în ziua (z), nu se percepe comision.
   (2) Asupra numerarului, sub formă de bancnote, din cupiuri de 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei, şi/sau sub formă de monede metalice, retras în ziua (z), care a fost anunţat în ziua anterioară (z-1), se percepe un comision de 0,15%.
   (3) Asupra numerarului, sub formă de bancnote, alcătuit din cupiuri de 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei şi/sau monede metalice, anunţat a se retrage în aceeaşi zi (z), se percepe un comision de 1%.
   (4) Asupra numerarului, sub formă de bancnote şi/sau monede metalice, indiferent de cupiură, anunţat a se retrage şi neridicat, se percepe un comision de 1%.
   (5) În cazul în care în ziua (z) instituţia de credit/Trezoreria Statului renunţă parţial la numerarul solicitat iniţial, indiferent de cupiură, comisionul de 1% se aplică doar la numerarul neridicat.
   Art. 4. - (1) Asupra numerarului sub formă de bancnote, retras în ziua (z), care a fost anunţat în ziua anterioară (z-1) sau în ziua (z), pentru care se solicită o structură pe cupiuri preferenţială, din cupiurile de 1 leu, 5 lei şi 10 lei, diferită de structura stabilită de Banca Naţională a României, nu se percepe comision.
   (2) Asupra numerarului sub formă de bancnote, anunţat a se retrage în ziua anterioară (z-1), pentru care se solicită o structură pe cupiuri preferenţială, din cupiurile de 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei, diferită de structura stabilită de Banca Naţională a României, se percepe un comision de 1%.
   (3) Asupra numerarului sub formă de bancnote, anunţat în aceeaşi zi (z), pentru care se solicită o structură pe cupiuri preferenţială, din cupiurile de 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei, dar care vine în completarea unei alte cereri, fără structură preferenţială, anunţate în ziua anterioară (z-1), se percepe un comision de 1%.
   (4) Asupra numerarului sub formă de bancnote, anunţat în aceeaşi zi (z), pentru care se solicită o structură pe cupiuri preferenţială, din cupiurile de 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei, se percepe un comision de 2%.
   Art. 5. - Pentru bancnotele/monedele metalice fără putere circulatorie pe teritoriul României sau de altă valoare nominală decât restul bancnotelor/monedelor dintr-un pachet/săculeţ, precum şi pentru alte obiecte, bilete sau jetoane, ce nu reprezintă contrafaceri, constatate la procesarea numerarului depus, se percepe un comision de 1%, aplicat la valoarea pachetului/săculeţului în care acestea au fost depistate.
   Art. 6. - (1) Pentru efectuarea operaţiunilor de schimb între bancnote şi monede aflate în circulaţie (monede metalice cu bancnote şi invers, monede metalice tot cu monede metalice, dar din cupiuri diferite, bancnote tot cu bancnote, dar din cupiuri diferite), se percepe un comision de 2% asupra sumei schimbate. Operaţiunea de schimb se efectuează în aceeaşi zi.
   (2) Pentru schimbul de bancnote deteriorate prin macularea cu cerneală specială (roşie) în urma declanşării accidentale a dispozitivelor antifurt, ca efect al manevrării necorespunzătoare de către personalul de specialitate, a numerarului ambalat în dispozitive antifurt, se percepe un comision de 0,5 lei/bancnotă, cu respectarea tuturor normelor de preschimbare în vigoare, emise de Banca Naţională a României.
   (3) Pentru schimbul de bancnote şi monede aflate în circulaţie, uzate şi deteriorate în procesul circulaţiei monetare, cu bancnote şi monede noi sau bune din aceeaşi cupiură nu se percepe comision.
   Art. 7. - (1) Pentru fiecare mesaj sub formă de fişier XML, finalizat, transmis de instituţiile de credit/Trezoreria Statului la Banca Naţională a României, pentru retragerile sau depunerile de numerar se percepe un comision fix de 20 lei.
   (2) Pentru consultarea bazei de date a sistemului Cash-ReGIS cu privire la decontarea diferenţelor de numerar constatate la procesare şi a comisioanelor aferente operaţiunilor cu numerar, se percepe un comision fix, lunar, în valoare de 1.500 lei.
   Art. 8. - (1) Comisioanele percepute conform art. 3, 4, art. 6 alin. (1) şi (2) şi art. 7 alin. (1) se vor calcula şi încasa de Banca Naţională a României în ziua efectuării operaţiunilor respective.
   (2) Comisionul prevăzut la art. 5 se încasează în ziua procesării numerarului.
   (3) Comisionul prevăzut la art. 7 alin. (2) se încasează în ultima zi lucrătoare a lunii.
   Art. 9. - (1) Prevederile prezentului regulament se aplică începând cu data de 1 aprilie 2010.
   (2) La data intrării în vigoare a prezentului regulament se abrogă Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 7/2008 privind comisioanele practicate de Banca Naţională a României pentru efectuarea operaţiunilor de eliberare şi primire de numerar în relaţia cu instituţiile de credit şi Trezoreria Statului, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 331 din 25 aprilie 2008.

    Preşedintele Consiliului de administraţie al
Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

    Bucureşti, 15 martie 2010.
    Nr. 3.