Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Regulament nr. 10 din 22.iul.2011
Monitorul Oficial, Partea I 549 3.aug.2011
Intrare în vigoare la 3.aug.2011
pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 18/2009 privind cadrul de administrare a activităţii instituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare a activităţilor acestora

    Având în vedere prevederile art. 101 şi 104 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 25 alin. (2) lit. a) şi art. 48 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare,

    Banca Naţională a României emite prezentul regulament.

   Articol unic. - Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 18/2009 privind cadrul de administrare a activităţii instituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare a activităţilor acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 630 din 23 septembrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
   1. La articolul 106, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) În vederea prevenirii intrării în relaţii de afaceri cu persoane implicate în activităţi frauduloase şi în alte activităţi de natură infracţională, în activitatea de creditare instituţiile de credit trebuie să dispună de politici stricte privind cunoaşterea clientelei. Pentru implementare, pot fi avute în vedere cel puţin următoarele măsuri:
    a) solicitarea de referinţe şi informaţii de la persoane care deţin informaţii relevante;
    b) consultarea informaţiilor puse la dispoziţia instituţiilor de credit de structuri/organisme având drept scop colectarea şi furnizarea de informaţii privind situaţia clienţilor în calitatea acestora de beneficiari de credite ori alte informaţii de natură financiară;
    c) în cazul clienţilor persoane juridice, obţinerea de informaţii referitoare la persoanele responsabile de administrarea/conducerea acestora, precum şi verificarea referinţelor şi a situaţiei financiare personale a acestora din urmă."
   2. La articolul 119, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În sensul prezentei subsecţiuni, sintagma persoane aflate în relaţii speciale cu instituţia de credit cuprinde cel puţin:
    a) orice entitate asupra căreia instituţia de credit exercită controlul*);
    b) orice entitate în care instituţia de credit deţine participaţii*);
    c) entităţile care exercită control asupra instituţiei de credit;
    d) orice entitate în care entităţile menţionate la lit. c) fie exercită controlul, fie deţin participaţii;
    e) acţionarii care deţin participaţii calificate*) la capitalul instituţiei de credit;
    f) orice entitate în care acţionarii menţionaţi la lit. e) fie exercită controlul, fie deţin participaţii;
    g) membrii structurii de conducere ai instituţiei de credit, precum şi persoanele care deţin funcţii-cheie de execuţie în respectiva instituţie, împreună cu:
    (i) entităţile în care aceştia au/prezintă interese directe sau indirecte; şi
    (ii) membrii apropiaţi ai familiei acestora, care se anticipează să influenţeze sau să fie influenţaţi de aceştia în raport cu instituţia de credit; aceştia pot include: partenerul de viaţă şi copiii persoanei; copiii partenerului de viaţă al persoanei; dependenţi ai persoanei sau ai partenerului de viaţă al acestuia.
    ___________
    *) În sensul prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare."
   3. Articolul 122 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 122. - (1) O instituţie de credit nu trebuie să înregistreze, după luarea în considerare a efectului diminuării riscului de credit în conformitate cu art. 11-19 din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/24/2010 privind expunerile mari ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/89/2010, o expunere faţă de grupul de persoane cu care se află în relaţii speciale a cărei valoare depăşeşte 25% din fondurile proprii.
    (2) În cazul în care grupul de persoane aflate în relaţii speciale cu instituţia de credit include una sau mai multe instituţii, valoarea expunerii faţă de acest grup nu poate depăşi fie 25% din fondurile proprii ale instituţiei de credit, fie echivalentul a 150 milioane euro, în funcţie de care dintre aceste valori este mai mare, cu condiţia ca, în cazul aplicării limitei absolute, suma valorilor expunerilor faţă de toate persoanele aflate în relaţii speciale care nu sunt instituţii să nu depăşească, după luarea în considerare a efectului diminuării riscului de credit în conformitate cu art. 11-19 din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/24/2010 privind expunerile mari ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/89/2010, 25% din fondurile proprii ale instituţiei de credit.
    (3) În cazul în care echivalentul a 150 milioane euro este mai mare decât 25% din fondurile proprii ale instituţiei de credit, valoarea expunerii nu trebuie să depăşească, după luarea în considerare a efectului diminuării riscului de credit în conformitate cu art. 11-19 din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/24/2010 privind expunerile mari ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/89/2010, o limită rezonabilă raportată la fondurile proprii ale instituţiei de credit. Această limită trebuie stabilită de către instituţiile de credit în concordanţă cu politicile şi procedurile proprii, nu trebuie să depăşească 100% din fondurile proprii ale acestora şi trebuie să fie cel puţin la fel de strictă ca limita prevăzută la art. 9 alin. (3) din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/24/2010 privind expunerile mari ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/89/2010.
    (4) Pentru scopurile prevăzute la alin. (1)-(3), valoarea expunerii va fi determinată potrivit Regulamentului Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/24/2010 privind expunerile mari ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/89/2010."
   4. Articolul 124 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 124. - Instituţiile de credit trebuie să dispună de politici şi procese adecvate pentru a preveni implicarea, în procesul de asumare şi de administrare a expunerii, a persoanelor care beneficiază de expunerea respectivă sau a persoanelor care au legătură cu acestea, prevăzute la art. 119 alin. (2) lit. g)."
   5. Articolul 126 se abrogă.
   6. Articolul 176 se abrogă.

   
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, 
Mugur Constantin Isărescu
    Bucureşti, 22 iulie 2011.
    Nr. 10.