Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Regulament nr. 13 din 6.sep.2011
Monitorul Oficial, Partea I 685 27.sep.2011
Intrare în vigoare la 27.sep.2011
pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 18/23/2006 privind fondurile proprii ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii

    Nr. 13/8

    Banca Naţională a României
    Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare

   Art. I. - Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 18/23/2006 privind fondurile proprii ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/112/2006, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 5 mai 2011, se modifică şi se completează după cum urmează:
   1. La articolul 1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 1. - (1) Prezentul regulament se aplică băncilor, băncilor de economisire şi creditare în domeniul locativ, băncilor de credit ipotecar, caselor centrale ale cooperativelor de credit, persoane juridice române, denumite în continuare instituţii de credit, şi reglementează metodologia de calcul al fondurilor proprii, la nivel individual şi consolidat şi, după caz, la nivel de reţea cooperatistă, precum şi nivelul minim al capitalului iniţial al acestor instituţii şi al reţelei cooperatiste."
   2. La articolul 14, alineatul (6) se abrogă.
   3. La articolul 21, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
    "(3) În vederea determinării fondurilor proprii de nivel 1, valoarea elementelor prevăzute la art. 4 lit. b) şi art. 6 este ajustată potrivit următoarelor filtre prudenţiale:
    a) diferenţele de valoare justă aferente câştigurilor şi pierderilor nerealizate în cadrul unor operaţiuni de acoperire a fluxurilor de trezorerie ale instrumentelor financiare evaluate la cost amortizat trebuie excluse din fondurile proprii;
    b) câştigurile şi pierderile aferente evaluării datoriilor la valoarea justă determinate de modificarea anterioară a ratingului instituţiei de credit trebuie excluse din fondurile proprii, prin ajustarea, după caz, a rezultatului net al ultimului exerciţiu financiar şi a rezultatului reportat aferent perioadelor în care s-a produs modificarea de rating;
    c) câştigurile nerealizate, aferente evaluării investiţiilor imobiliare şi imobilizărilor corporale, rezultate din aplicarea modelului reevaluării la valoarea justă, altele decât cele existente la data de 31 decembrie 2011, trebuie excluse din fondurile proprii de nivel 1, element cu element, urmând a fi incluse în fondurile proprii de nivel 2 de bază, în proporţie de 45% din valoarea lor netă de obligaţiile fiscale aferente, previzibile la data raportării. Pierderile nerealizate rezultate din aplicarea modelului reevaluării la valoarea justă nu se exclud din fondurile proprii de nivel 1;
    d) diferenţele rezultate din evaluarea la valoarea justă a activelor financiare disponibile în vederea vânzării, altele decât cele referitoare la deprecieri, se ajustează după cum urmează:
    d.1) pentru fiecare instrument de capitaluri proprii, câştigurile nerealizate trebuie excluse din fondurile proprii de nivel 1, urmând a fi incluse în fondurile proprii de nivel 2 de bază, în proporţie de 45% din valoarea lor netă de obligaţiile fiscale aferente, previzibile la data raportării. Pierderile nerealizate nu se exclud din fondurile proprii de nivel 1;
    d.2) câştigurile nerealizate aferente creditelor şi creanţelor, precum şi altor instrumente financiare, incluzând instrumentele de datorie, trebuie excluse din fondurile proprii. Pierderile nerealizate aferente acestor elemente nu se ajustează, rămânând să afecteze fondurile proprii de nivel 1;
    e) în cazul în care elementele acoperite în cadrul unei operaţiuni de acoperire a fluxurilor de trezorerie sunt active financiare disponibile în vederea vânzării, asupra câştigurilor şi pierderilor nerealizate aferente instrumentului derivat de acoperire se aplică o ajustare similară celei aplicate diferenţelor din evaluarea la valoarea justă a elementelor acoperite.
    (4) Pentru determinarea fondurilor proprii se aplică cerinţele prevăzute în cadrul părţii B din anexa VI la Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii, cu modificările şi completările ulterioare, tuturor activelor evaluate la valoarea justă şi se deduce din fondurile proprii de nivel 1 orice ajustare de valoare suplimentară considerată necesară."
   4. La articolul 25 alineatul (1), litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "g) valorile expunerilor aferente poziţiilor din securitizare care primesc o pondere de risc de 1250% în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 18/16/2010 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate şi poziţiilor din securitizare şi ale celor aferente poziţiilor din securitizare din portofoliul de tranzacţionare cărora li s-ar atribui o pondere de risc de 1250% dacă ar fi deţinute în afara portofoliului de tranzacţionare al aceleiaşi instituţii de credit, cu excepţia cazurilor în care au fost luate în considerare la calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor în vederea determinării cerinţelor de capital, potrivit art. 126 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 2 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, cu modificările şi completările ulterioare, sau la determinarea cerinţelor de capital potrivit Regulamentului BNR-CNVM nr. 22/27/2006, cu modificările şi completările ulterioare;".
   5. La articolul 25 alineatul (1), după litera g) se introduce o nouă literă, litera g1), cu următorul cuprins:
    "g1) suma totală prevăzută la art. 19 lit. e) pct. 4 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 11/2011 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi determinarea şi utilizarea ajustărilor prudenţiale de valoare."
   6. Articolul 28 se abrogă.
   7. La articolul 29, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 29. - (1) Pentru calculul fondurilor proprii la nivel consolidat se vor lua în considerare valorile consolidate ale elementelor ce intră în calculul fondurilor proprii la nivel individual potrivit cap. II, valori determinate prin aplicarea prevederilor Regulamentului BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe bază consolidată a instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii, cu modificările ulterioare. Prevederile referitoare la aplicarea filtrelor prudenţiale prevăzute la art. 21 alin. (3) se aplică în mod corespunzător. Pentru determinarea fondurilor proprii la nivel consolidat nu se aplică prevederile art. 25 alin. (1) lit. g1)."
   8. Articolul 30 se abrogă.
   Art. II. - (1) Prevederile art. I pct. 1, 2 şi 6 intră în vigoare la data publicării prezentului regulament.
   (2) Prevederile art. I pct. 3 care introduc alin. (4) în cadrul art. 21 şi ale art. I pct. 4 intră în vigoare la data de 31 decembrie 2011.
   (3) Prevederile art. I pct. 3 care introduc alin. (3) în cadrul art. 21, precum şi ale art. I pct. 5, 7 şi 8 intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2012.
   Art. III. - Prevederile art. I pct. 3 care introduc alin. (4) în cadrul art. 21 şi ale art. I pct. 4 transpun prevederile art. 1 pct. 5-7 din Directiva 2010/76/EU a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 noiembrie 2010 de modificare a Directivei 2006/48/CE şi a Directivei 2006/49/CE în ceea ce priveşte cerinţele de capital pentru portofoliul de tranzacţionare şi resecuritizare, precum şi procesul de supraveghere a politicilor de remunerare.