Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Ordin nr. 13 din 17.oct.2011
Monitorul Oficial, Partea I 786 4.noi.2011
Intrare în vigoare la 31.dec.2011
privind raportarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit

    Având în vedere prevederile art. 148, 165, 169 şi ale art. 392 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 3 alin. (4) şi (5) din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 10/107/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 75 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 18/2009 privind cadrul de administrare a activităţii instituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare a activităţilor acestora, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 25 alin. (2) lit. a) şi al art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, precum şi al art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare,

    Banca Naţională a României emite următorul ordin:

   Art. 1. - Prezentul ordin stabileşte forma şi conţinutul formularelor de raportare aferente cerinţelor minime de capital (COREP) la nivel individual şi, după caz, consolidat, de către instituţiile de credit prevăzute la art. 1 alin. (2) din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 10/107/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
   Art. 2. - Fără a aduce atingere prevederilor art. 3, instituţiile de credit prevăzute la art. 1 transmit Băncii Naţionale a României formularele de raportare ce fac obiectul prezentului ordin, în format electronic, prin intermediul Sistemului informatic de raportare către Banca Naţională a României - SIRBNR, potrivit Normei Băncii Naţionale a României nr. 15/2006 privind transmiterea indicatorilor primari prin intermediul Sistemului informatic de raportare către Banca Naţională a României, cu modificările ulterioare, precum şi în format letric la Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere, după cum urmează:
   a) pentru raportările transmise la nivel individual, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la sfârşitul perioadei pentru care acestea se întocmesc;
   b) pentru raportările transmise la nivel consolidat, întocmite pentru sfârşitul primului semestru al exerciţiului financiar, până la data de 30 septembrie a respectivului exerciţiu financiar;
   c) pentru raportările transmise la nivel consolidat, pentru sfârşitul exerciţiului financiar, până la data de 15 mai a exerciţiului financiar următor.
   Art. 3. - Instituţiile de credit prevăzute la art. 1 vor transmite Băncii Naţionale a României, atât electronic, cât şi letric, partea aferentă fondurilor proprii din cadrul Formularului de sinteză privind adecvarea capitalului la riscuri (formularul CA), potrivit prevederilor art. 33 alin. (1) şi (2) din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 18/23/2006 privind fondurile proprii ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/112/2006, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
   Art. 4. - (1) Instituţiile de credit care, potrivit prevederilor art. 14 alin. (2) din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe bază consolidată a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/111/2006, cu modificările ulterioare, trebuie să îndeplinească la nivel individual cerinţele referitoare la procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri includ în cadrul Formularului de sinteză privind adecvarea capitalului la riscuri (formularul CA), întocmit la nivel individual potrivit frecvenţei de raportare prevăzute în anexa nr. III, şi informaţiile de sinteză referitoare la excedentul/deficitul de capital ca urmare a evaluărilor interne (rândurile 3.4, 3.4.1 şi 3.4.2), precum şi cele referitoare la excedentul/deficitul de fonduri proprii, respectiv indicatorul de solvabilitate, rezultate în urma ultimei verificări efectuate de Banca Naţională a României (rândurile 3.3 şi 3.3.a).
   (2) Instituţiile de credit care, potrivit prevederilor art. 5, 6, art. 9 alin. (1)-(2) şi art. 12 alin. (1) din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 17/22/2006, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/111/2006, cu modificările ulterioare, trebuie să îndeplinească la nivel consolidat cerinţele referitoare la procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri includ în cadrul Formularului de sinteză privind adecvarea capitalului la riscuri, întocmit la nivel consolidat potrivit frecvenţei de raportare prevăzută în anexa nr. III, şi informaţiile de sinteză referitoare la excedentul/deficitul de capital ca urmare a evaluărilor interne (rândurile 3.4, 3.4.1 şi 3.4.2), precum şi cele referitoare la excedentul/deficitul de fonduri proprii, respectiv indicatorul de solvabilitate, rezultate în urma ultimei verificări efectuate de Banca Naţională a României (rândurile 3.3 şi 3.3.a).
   Art. 5. - În cazul în care, ca urmare a aprobării situaţiilor financiare anuale de către adunarea generală a acţionarilor, nivelul fondurilor proprii sau cel al unor elemente componente care intră în calculul indicatorilor de prudenţă bancară calculaţi în funcţie de fondurile proprii pentru data de 31 decembrie se modifică, raportările aferente fondurilor proprii şi respectivilor indicatori de prudenţă bancară afectaţi de modificări, întocmite pentru ultima lună a exerciţiului financiar precedent şi pentru fiecare lună din perioada scursă de la începutul anului în curs şi până la data aprobării situaţiilor financiare anuale, vor fi refăcute şi retransmise Băncii Naţionale a României, în termen de 20 de zile calendaristice de la data aprobării situaţiilor financiare anuale, dar nu mai târziu de data de 15 mai.
   Art. 6. - Casele centrale ale cooperativelor de credit sunt responsabile de întocmirea şi transmiterea formularelor de raportare prevăzute în anexa nr. I atât pe bază individuală, cât şi la nivelul reţelei cooperatiste de credit din care fac parte.
   Art. 7. - În ceea ce priveşte raportarea aferentă riscului de credit, în contextul utilizării abordării standard, instituţiile de credit transmit:
   a) câte un formular CR SA pentru fiecare dintre cele 15 clase de expuneri prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a)-l) şi n)-p) din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordării standard, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 11/108/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
   b) un formular CR SA Total care agregă ansamblul expunerilor care fac obiectul abordării standard pentru riscul de credit.
   Art. 8. - În ceea ce priveşte raportarea aferentă riscului de credit, în contextul utilizării abordării bazate pe modele interne de rating, instituţiile de credit transmit:
   a) câte un formular CR IRB pentru fiecare dintre următoarele clase şi subclase de expuneri potrivit abordării bazate pe modele interne de rating, descrise în anexa nr. II, Tabel referinţe formular 3: CR SA:
   1. administraţii centrale sau bănci centrale;
   2. instituţii, din care:
   2.1. instituţii de credit şi firme de investiţii;
   3. societăţi, din care:
   3.1. entităţi mici şi mijlocii;
   3.2. finanţări specializate;
   4. retail, din care:
   4.1. garantate cu un bun imobiliar;
   4.2. reînnoibile eligibile;
   4.3. alte expuneri de tip retail;
   4.4. entităţi mici şi mijlocii;
   b) un formular CR IRB Total care agregă ansamblul expunerilor care fac obiectul abordării bazate pe modele interne de rating, mai puţin expunerile din titluri de capital - care se raportează în formularul CR EQU IRB, poziţiile din securitizare - care se raportează potrivit art. 9, şi activele, altele decât cele care reprezintă creanţe de natura creditelor - care se raportează în formularul CA;
   c) formularele CR SA şi CR SA Total pentru expunerile supuse abordării standard pentru riscul de credit. În acest caz, formularele CR SA se completează având în vedere clasele şi subclasele de expuneri potrivit abordării bazate pe modele interne de rating prevăzute în anexa nr. II, Tabel referinţe formular 3: CR SA, chiar dacă pentru determinarea cerinţei de capital respectivelor expuneri li se aplică regulile specifice abordării standard.
   Art. 9. - În ceea ce priveşte raportarea aferentă riscului de credit provenind din poziţiile din securitizare, instituţiile de credit transmit:
   a) câte un formular CR SEC SA pentru totalul operaţiunilor de securitizare, pentru expunerile din securitizare care fac obiectul abordării standard pentru riscul de credit;
   b) câte un formular CR SEC IRB pentru totalul operaţiunilor de securitizare, pentru expunerile din securitizare care fac obiectul abordării bazate pe modele interne de rating pentru riscul de credit.
   Art. 10. - În ceea ce priveşte raportarea aferentă riscului operaţional, instituţiile de credit transmit cu frecvenţa indicată în anexa nr. III:
   a) Formularul 16: OPR - Riscul operaţional, în contextul utilizării abordării de bază;
   b) Formularul 16: OPR - Riscul operaţional şi Formularul 17: OPR Details - Riscul operaţional: Valori brute ale pierderilor pe linii de activitate şi categorii de evenimente în ultimul an, în contextul utilizării abordării standard sau a abordării standard alternative;
   c) Formularul 16: OPR - Riscul operaţional, Formularul 17: OPR Details - Riscul operaţional: Valori brute ale pierderilor pe linii de activitate şi categorii de evenimente în ultimul an şi Formularul 18: OPR LOSS Details - Pierderi majore din riscul operaţional înregistrate în ultimul an sau care sunt încă deschise, în contextul utilizării abordării avansate de evaluare.
   Art. 11. - (1) În cadrul formularelor de raportare prezentate în anexa nr. I, instituţiile de credit completează şi raportează doar poziţiile care nu au fost evidenţiate în gri sau haşurate, corespunzătoare rândurilor şi coloanelor care au etichetele evidenţiate în alb.
   (2) În cadrul raportării Formularului de sinteză privind adecvarea capitalului la riscuri (formularul CA):
   a) rândurile precedate de indicativul C vor fi completate exclusiv în cadrul raportării la nivel consolidat;
   b) rândurile precedate de indicativul N nu vor fi completate (nici la nivel individual, nici la nivel consolidat);
   c) rândurile cărora nu le corespunde niciun indicativ vor fi completate atât în cadrul raportării la nivel individual, cât şi în cadrul celei întocmite pentru nivelul consolidat.
   Art. 12. - Referinţele aferente informaţiilor explicative incluse în anexa nr. II sunt trimiteri la prevederile considerate ca fiind cele mai relevante în raport cu conţinutul fiecărui element solicitat. În cazul în care există prevederi care nu au fost indicate în mod explicit, dar care au impact asupra determinării unui element, acestea vor fi luate în considerare la determinarea şi raportarea sa.
   Art. 13. - Începând cu data de 1 ianuarie 2012, în cuprinsul formularelor de raportare Formular 3: CR SA, Tabel referinţe formular 3: CR SA, Formular 6: CR SEC SA şi Tabel referinţe formular 6: CR SEC SA, prin expresia "ajustări de valoare şi provizioane" se va înţelege ajustările de valoare prevăzute art. 2 alin. (1) pct. 15 şi alin. (11) din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/19/2006, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 11/108/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
   Art. 14. - Anexa nr. I*), cuprinzând modelele formularelor de raportare, anexa nr. II*), care conţine informaţii explicative referitoare la completarea acestora, şi anexa nr. III*), în care este prevăzută frecvenţa raportării formularelor, fac parte integrantă din prezentul ordin.
    ___________
   *) Anexele nr. I-III se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 786 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al
Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, şos. Panduri nr. 1.

   Art. 15. - Până la data de la care transmiterea raportărilor în format electronic se realizează exclusiv prin intermediul SIRBNR, potrivit prevederilor Normei Băncii Naţionale a României nr. 15/2006, cu modificările ulterioare, instituţiile raportoare transmit Băncii Naţionale a României raportările respective prin reţeaua de comunicaţii interbancare (RCI), sub formă de fişiere Excel.
   Art. 16. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă prevederile Ordinului Băncii Naţionale a României nr. 22/2010 privind raportarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 786 şi 786 bis din 24 noiembrie 2010.
   Art. 17. - (1) Prezentul ordin intră în vigoare la data de 31 decembrie 2011.
   (2) Primele raportări conforme prezentului ordin se întocmesc şi se transmit Băncii Naţionale a României de către instituţiile de credit pentru data de 31 decembrie 2011, cu menţiunea că pentru această dată în cazul Formularului de sinteză privind adecvarea capitalului la riscuri se utilizează Formularul 1a: CA. Pentru raportările aferente perioadelor de raportare ulterioare datei de 31 decembrie 2011 se va folosi Formularul 1: CA.
   Art. 18. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

   
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, 
Mugur Constantin Isărescu
    Bucureşti, 17 octombrie 2011.
    Nr. 13.