Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 3 din 11.mar.2019
Monitorul Oficial, Partea I 214 19.mar.2019
Intrare în vigoare la 19.mar.2019
Circulara nr. 3/2019 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din aur şi a unei monede din alamă, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 550 de ani de la sfinţirea bisericii Mănăstirii Putna

Art. 1. - În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 18 martie 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur şi o monedă din alamă, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 550 de ani de la sfinţirea bisericii Mănăstirii Putna.
   Art. 2. - Caracteristicile tehnice ale monedelor sunt următoarele:
   
Caracteristici tehnice Monedă Monedă pentru colecţionare
Metal aur alamă Cu80Zn15Ni5
Valoare nominală 100 lei 50 bani
Titlu 900‰ -
Formă rotundă rotundă
Diametru 21 mm 23,75 mm
Greutate 6,452 g 6,1 g
Grosime la chenar - 1,9 mm
Calitate proof proof
Cant zimţat inscripţionat cu "ROMANIA" de două ori, cu steluţă între cele două cuvinte

    Aversul monedei din aur redă imaginea bisericii Mănăstirii Putna, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "100 LEI", stema României, inscripţia "PUTNA" şi anul de emisiune "2019".
    Aversul monedei din alamă, pentru colecţionare, redă imaginea bisericii Mănăstirii Putna, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "50 Bani", stema României, inscripţia "PUTNA" şi anul de emisiune "2019".
    Reversul comun al monedelor din aur şi din alamă, pentru colecţionare, prezintă portretul domnitorului Ştefan cel Mare şi inscripţia în arc de cerc "STEFAN CEL MARE".
   Art. 3. - Monedele din aur şi monedele din alamă, pentru colecţionare, vor fi ambalate separat, în capsule de metacrilat transparent. Monedele din aur vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
   Art. 4. - Monedele din aur şi monedele din alamă, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 550 de ani de la sfinţirea bisericii Mănăstirii Putna, au putere circulatorie pe teritoriul României.
   Art. 5. - Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur şi a monedelor din alamă, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 550 de ani de la sfinţirea bisericii Mănăstirii Putna, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
   
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

    Bucureşti, 11 martie 2019.
    Nr. 3.