Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 5 din 18.feb.2020
Monitorul Oficial, Partea I 147 25.feb.2020
Intrare în vigoare la 25.feb.2020
Circulara nr. 5/2020 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din aur cu tema Istoria aurului - Obiecte de orfevrărie romană târzie descoperite la Carsium

Art. 1. - În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 2 martie 2020, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Istoria aurului - Obiecte de orfevrărie romană târzie descoperite la Carsium.
   Art. 2. - Caracteristicile monedei sunt următoarele:
   
Valoare nominală 10 lei
Metal aur
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 13,92 mm
Greutate 1,224 g
Calitate proof
Cant zimţat

    Aversul monedei prezintă o fibulă şi un inel din aur din inventarul de obiecte de orfevrărie romană târzie de la Carsium (Hârşova), inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "10 LEI", anul de emisiune "2020" şi stema României.
    Reversul monedei prezintă bijuterii din aur din inventarul de obiecte de orfevrărie romană târzie descoperit la Carsium (Hârşova) şi inscripţiile în arc de cerc "ISTORIA AURULUI - ORFEVRARIE ROMANA TARZIE" şi "CARSIUM".
   Art. 3. - Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
   Art. 4. - Monedele din aur cu tema Istoria aurului - Obiecte de orfevrărie romană târzie descoperite la Carsium au putere circulatorie pe teritoriul României.
   Art. 5. - Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
   
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

    Bucureşti, 18 februarie 2020.
    Nr. 5.