Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 4 din 25.ian.2021
Monitorul Oficial, Partea I 85 27.ian.2021
Intrare în vigoare la 27.ian.2021
Circulara nr. 4/2021 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din argint şi a unei monede din alamă pentru colecţionare cu tema 50 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei

Art. 1. - În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 1 februarie 2021, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint şi o monedă din alamă pentru colecţionare cu tema 50 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.
   Art. 2. - Caracteristicile tehnice ale monedelor sunt următoarele: Caracteristici tehnice Monedă Monedă pentru colecţionare

   
Caracteristici tehnice Monedă Monedă pentru colecţionare
Metal/valoare nominală argint/10 lei alamă (Cu80Zn15Ni5)/50 bani
Titlu 999‰ -
Formă rotundă rotundă
Diametru 37 mm 23,75 mm
Greutate 31,103 g 6,1 g
Grosime la chenar - 1,9 mm
Calitate proof proof
Cant zimţat inscripţionat cu "ROMANIA" de două ori, cu steluţă între cele două cuvinte

    Aversul monedei din argint redă imaginea siglei Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", stema României, valoarea nominală "10 LEI" şi anul de emisiune "2020".
    Aversul monedei din alamă pentru colecţionare redă imaginea siglei Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", stema României, valoarea nominală "50 BANI" şi anul de emisiune "2020".
    Pe reversul comun monedelor din argint şi din alamă pentru colecţionare este redată reprezentarea globului pământesc ca simbol al universalităţii limbii franceze şi inscripţia circulară "50 DE ANI DE LA INFIINTAREA ORGANIZATIEI INTERNATIONALE A FRANCOFONIEI".
   Art. 3. - Monedele din argint şi monedele din alamă pentru colecţionare vor fi ambalate separat, în capsule de metacrilat transparent. Monedele din argint vor fi însoţite de certificate de autenticitate pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
   Art. 4. - Monedele din argint şi monedele din alamă pentru colecţionare cu tema 50 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei au putere circulatorie pe teritoriul României.
   Art. 5. - Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din argint şi a monedelor din alamă pentru colecţionare cu tema 50 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

   
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

    Bucureşti, 25 ianuarie 2021.
    Nr. 4.