Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 18 din 27.aug.2021
Monitorul Oficial, Partea I 852 7.sep.2021
Intrare în vigoare la 7.sep.2021
Circulara nr. 18/2021 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din argint cu tema 500 de ani de la Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung, cel mai vechi document păstrat scris în limba română

 Art. 1. - În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 13 septembrie 2021, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 500 de ani de la Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung, cel mai vechi document păstrat scris în limba română.
   Art. 2. - Caracteristicile monedei sunt următoarele:

   
Metal/valoare nominală Argint/10 lei
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Cant zimţat
Calitate proof

    Aversul monedei redă o imagine a Casei Sfatului din Braşov, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "10 LEI", stema României şi anul de emisiune "2021".
    Reversul monedei prezintă un fragment din textul Scrisorii lui Neacşu din Câmpulung, inscripţia circulară "SCRISOAREA LUI NEACSU DIN CAMPULUNG" şi anul "1521" plasat într-un sigiliu.
   Art. 3. - Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
   Art. 4. - Monedele din argint cu tema 500 de ani de la Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung, cel mai vechi document păstrat scris în limba română, au putere circulatorie pe teritoriul României.
   Art. 5. - Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

   
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu

    Bucureşti, 27 august 2021.
    Nr. 18.