Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 19 din 29.sep.2021
Monitorul Oficial, Partea I 945 4.oct.2021
Intrare în vigoare la 4.oct.2021
Circulara nr. 19/2021 privind lansarea în circuitul numismatic a unor monede din argint şi din tombac cuprat cu tema 100 de ani de la înfiinţarea Institutului "Cantacuzino"

  Art. 1. - În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 11 octombrie 2021, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint şi o monedă din tombac cuprat cu tema 100 de ani de la înfiinţarea Institutului "Cantacuzino".
   Art. 2. - Caracteristicile monedelor sunt următoarele:

   
Caracteristici tehnice Monedă Monedă
Metal/valoare nominală argint/10 lei tombac cuprat/1 leu
Titlu 999‰ -
Formă rotundă rotundă
Diametru 37 mm 37 mm
Greutate 31,103 g 23,5 g
Calitate proof proof
Cant zimţat zimţat

    Aversul monedei din argint prezintă portretul şi numele doctorului Ioan Cantacuzino, inscripţia verticală "ROMANIA", stema României, anul de emisiune "2021" şi valoarea nominală "10 LEI", suprapuse peste inscripţia repetată, scrisă ca microtext, "INSTITUTUL CANTACUZINO".
    Aversul monedei din tombac cuprat prezintă portretul şi numele doctorului Ioan Cantacuzino, inscripţia verticală "ROMANIA", stema României, anul de emisiune "2021" şi valoarea nominală "1 LEU", suprapuse peste inscripţia repetată, scrisă ca microtext, "INSTITUTUL CANTACUZINO".
    Reversul comun al monedelor din argint şi din tombac cuprat redă clădirea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" şi inscripţiile "100 DE ANI" şi "INSTITUTUL «CANTACUZINO»".
   Art. 3. - Monedele din argint şi monedele din tombac cuprat, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
   Art. 4. - Monedele din argint şi monedele din tombac cuprat cu tema 100 de ani de la înfiinţarea Institutului "Cantacuzino" au putere circulatorie pe teritoriul României.
   Art. 5. - Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

   
p. Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
Florin Georgescu

    Bucureşti, 29 septembrie 2021.
    Nr. 19.