Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 44 din 13.dec.2022
Monitorul Oficial, Partea I 1211 16.dec.2022
Intrare în vigoare la 16.dec.2022
Circulara nr. 44/2022 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din aur cu tema Tezaurul de la Pietroasa - Vasele Poligonale

Art. 1. -

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 19 decembrie 2022, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Tezaurul de la Pietroasa - Vasele Poligonale.

Art. 2. -

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Metal Aur
Valoare nominală 10 lei
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 13,92 mm
Greutate 1,224 g
Cant zimțat
Calitate proof

Aversul monedei prezintă vasul octogonal din Tezaurul de la Pietroasa, inscripţia "ROMANIA", în arc de cerc, valoarea nominală "10 LEI", anul de emisiune "2022" şi stema României.

Reversul monedei prezintă cele două vase poligonale din Tezaurul de la Pietroasa şi inscripţiile în arc de cerc "TEZAURUL DE LA PIETROASA" şi "VASELE POLIGONALE".

Art. 3. -

Monedele din aur vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum şi de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Art. 4. -

Monedele din aur cu tema Tezaurul de la Pietroasa - Vasele Poligonale au putere circulatorie pe teritoriul României.

Art. 5. -

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.