Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 20 din 28.apr.2023
Monitorul Oficial, Partea I 390 8.mai.2023
Intrare în vigoare la 8.mai.2023
Circulara nr. 20/2023 privind lansarea în circuitul numismatic a unei monede din argint cu tema Jacques M. Elias întemeietorul "Fundaţiei Familiei Menachem H. Elias"

Art. 1.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 8 mai 2023, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema Jacques M. Elias întemeietorul "Fundaţiei Familiei Menachem H. Elias".

Art. 2.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Metal Argint
Valoare nominală 10 lei
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Cant zimţat
Calitate proof

Aversul monedei prezintă un detaliu al sediului Academiei Române din Bucureşti, partea superioară a statuii Minervei din faţa clădirii, stema României, inscripţia "ROMANIA" în arc de cerc, valoarea nominală "10 LEI" şi anul de emisiune "2023".

Reversul monedei prezintă portretul, semnătura lui Jacques M. Elias şi inscripţia "JACQUES M. ELIAS".

Art. 3.

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Art. 4.

Monedele din argint cu tema Jacques M. Elias întemeietorul "Fundaţiei Familiei Menachem H. Elias" au putere circulatorie pe teritoriul României.

Art. 5.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.