Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Regulament nr. 1 din 23.ian.2008
Monitorul Oficial, Partea I 70 30.ian.2008
Intrare în vigoare la 30.ian.2008
privind transformarea instituţiilor financiare în instituţii de credit

   Având în vedere prevederile art. 97, 99, 100 şi 420 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007,
   în temeiul dispoziţiilor art. 25 alin. (2) lit. a) şi ale art. 48 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,

   Banca Naţională a României emite prezentul regulament.

   CAPITOLUL I
 Dispoziţii generale

   Art. 1. - Instituţiile financiare, persoane juridice române, reglementate sau supravegheate de o autoritate competentă, se pot transforma în oricare categorie de instituţie de credit prevăzută la art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu respectarea tuturor cerinţelor generale şi specifice de autorizare aplicabile respectivei categorii de instituţie de credit, prevăzute de Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe.
   Art. 2. -(1) Procesul transformării unei instituţii financiare în instituţie de credit cuprinde două etape:
   a) aprobarea transformării instituţiei financiare în instituţie de credit;
   b) autorizarea funcţionării instituţiei de credit rezultate.
   (2) Banca Naţională a României decide cu privire la o cerere de aprobare a transformării unei instituţii financiare în instituţie de credit în termen de cel mult 4 luni de la primirea cererii şi a tuturor documentelor prevăzute la art. 7, în sensul aprobării transformării sau al respingerii cererii, şi comunică în scris solicitantului hotărârea sa.
   (3) În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare de către instituţia de credit rezultată în urma procesului de transformare a instituţiei financiare, solicitantul este obligat ca, în termen de maximum două luni de la comunicarea aprobării transformării în instituţie de credit, să întreprindă demersurile necesare în vederea îndeplinirii tuturor cerinţelor operaţionale prevăzute de lege şi reglementări pentru categoria de instituţie de credit rezultată, să îndeplinească formalităţile pentru înscrierea în registrul comerţului a menţiunilor corespunzătoare transformării şi să prezinte Băncii Naţionale a României documentele prevăzute la art. 11.
   (4) Banca Naţională a României decide cu privire la autorizarea funcţionării instituţiei de credit rezultate în termen de cel mult 4 luni de la data primirii tuturor documentelor prevăzute la art. 11.
   (5) Banca Naţională a României poate să solicite orice documente şi informaţii suplimentare, inclusiv prin realizarea unor interviuri profesionale cu persoanele nominalizate să exercite responsabilităţi de administrare şi/sau de conducere, iar titularii cererii de autorizare pot să prezinte, din proprie iniţiativă, orice informaţii şi documente considerate de aceştia necesare în susţinerea cererii.
   (6) Actele înregistrate la Banca Naţională a României începând cu ziua care precedă intervalul de 30 de zile anterior datei încheierii termenelor în care Banca Naţională a României trebuie să se pronunţe, în conformitate cu prevederile alin. (2) şi (4), nu vor fi luate în considerare la analizarea acestor cereri şi vor putea fi restituite titularilor cererilor.
   Art. 3. - În cazul respingerii unei cereri de aprobare a transformării, hotărârea Băncii Naţionale a României va cuprinde şi motivele care au stat la baza acesteia.
   Art. 4. -(1) Aprobarea transformării unei instituţii financiare în instituţie de credit nu garantează obţinerea autorizaţiei de funcţionare de către instituţia de credit rezultată, aceasta indicând doar permisiunea dată solicitantului de a demara procesul de transformare în instituţie de credit, cu respectarea dispoziţiilor legale aplicabile respectivei categorii de instituţie de credit şi în conformitate cu modalităţile prevăzute în documentaţia prezentată.
   (2) Apariţia unor modificări faţă de condiţiile în care a fost acordată aprobarea de transformare unei instituţiei financiare va determina o nouă evaluare din partea Băncii Naţionale a României în etapa de autorizare a funcţionării, putând atrage revocarea hotărârii de aprobare a transformării, în cazul în care aceste modificări sunt contrare prevederilor legale sau prezentului regulament.
   (3) Autorizaţia de funcţionare a instituţiei de credit rezultate va fi însoţită de aprobările şi confirmările prevăzute la art. 3 alin. (4) şi, după caz, de cele prevăzute la art. 42 alin. (1) sau la art. 56 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 11/2007.
   (4) Neacordarea autorizaţiei de funcţionare atrage revocarea aprobării transformării.

   CAPITOLUL II
 Aprobarea transformării instituţiei financiare în instituţie de credit

   Art. 5. - Capitalul social al instituţiei financiare care solicită aprobarea transformării în instituţie de credit trebuie să fie constituit numai din vărsăminte în numerar, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007.
   Art. 6. -(1) Rata riscului de credit aferent portofoliului instituţiei financiare care solicită aprobarea transformării în instituţie de credit, calculată ca raport între expunerea neajustată, aferentă creditelor şi dobânzilor clasificate în categoriile îndoielnic şi pierdere şi total credite şi dobânzi clasificate, calculate potrivit art. 8 alin. (3), exclusiv elemente în afara bilanţului, nu trebuie să se situeze, în fiecare dintre ultimele 4 trimestre anterioare datei depunerii cererii, peste media anuală a sistemului bancar românesc calculată şi publicată de Banca Naţională a României.
   (2) Instituţiile financiare nebancare care, la data depunerii cererii de aprobare a transformării în instituţie de credit, sunt înscrise de mai puţin de un an în registrele ţinute de Banca Naţională a României în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 266/2006, vor îndeplini cerinţa menţionată la alin. (1) începând cu data înscrierii în registrele respective.
   Art. 7. -(1) În vederea obţinerii aprobării transformării în instituţie de credit, instituţia financiară trebuie să prezinte Băncii Naţionale a României o cerere de aprobare a transformării, potrivit modelului prevăzut în anexă, însoţită de documentaţia prevăzută de Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 11/2007 pentru aprobarea constituirii categoriei de instituţie de credit în care urmează să se transforme instituţia financiară solicitantă, precum şi de situaţiile financiare întocmite, la nivel individual şi, după caz, la nivel consolidat, pentru sfârşitul trimestrului precedent datei depunerii cererii, semnate de reprezentanţii legali şi auditate fără rezerve de către un auditor financiar.
   (2) Situaţiile financiare prevăzute la alin. (1) vor fi întocmite în scopul susţinerii cererii de autorizare şi cu respectarea dispoziţiilor legale aplicabile instituţiilor de credit în vigoare la data depunerii cererii de aprobare a transformării.
   (3) Auditorul financiar prevăzut la alin. (1) trebuie să aibă experienţă relevantă în domeniul auditării situaţiilor financiare ale instituţiilor de credit.
   Art. 8. -(1) Planul de activitate va fi întocmit potrivit prevederilor Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 11/2007 şi cu respectarea dispoziţiilor de mai jos.
   (2) Planul de activitate va cuprinde şi următoarele informaţii:
   a) situaţia curentă a instituţiei financiare solicitante, referitor la dimensiunea şi structura clientelei, tipul activităţilor desfăşurate şi produsele oferite, structura organizatorică şi de personal, inclusiv prezentarea sediilor secundare, descrierea sistemului informatic utilizat pentru evidenţa şi prelucrarea datelor şi pentru generarea rapoartelor prevăzute de lege, costurile salariale şi de funcţionare, sursele de finanţare utilizate, rentabilitatea economică şi rentabilitatea financiară, prezentarea detaliată şi în evoluţie a surselor de constituire a capitalului social, precum şi numărul acţiunilor deţinute de către fiecare acţionar;
   b) nivelul provizioanelor specifice de risc de credit înregistrate în evidenţa contabilă la sfârşitul ultimelor 4 trimestre anterioare datei depunerii cererii, calculate potrivit reglementărilor aplicabile instituţiilor financiare nebancare;
   c) situaţiile clasificării creditelor şi plasamentelor aflate în portofoliu şi a necesarului de provizioane specifice de risc de credit la sfârşitul ultimelor 4 trimestre anterioare datei depunerii cererii, însoţite de normele interne menţionate la alin. (3);
   d) situaţia activelor şi pasivelor bilanţiere clasificate pe categorii economice şi termene de scadenţă şi exigibilitate, după caz, la sfârşitul ultimelor 4 trimestre anterioare datei depunerii cererii;
   e) graficul de realizare a măsurilor necesare pentru îndeplinirea cerinţelor de organizare şi conducere a activităţii, precum şi a cerinţelor prudenţiale aplicabile instituţiilor de credit, inclusiv cele privind majorarea capitalului social, pentru conectarea la sistemele de plăţi şi la sistemul de comunicaţii interbancare.
   (3) Clasificarea creditelor şi plasamentelor şi calculul necesarului de provizioane, solicitate la alin. (2) lit. c), vor fi efectuate în conformitate cu dispoziţiile aplicabile instituţiilor de credit prevăzute de Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2002 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Normele metodologice ale Băncii Naţionale a României nr. 12/2002 pentru aplicarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 5/2002 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, cu modificările şi completările ulterioare. În acest scop, instituţia financiară va elabora şi va aplica normele interne, cu respectarea dispoziţiilor art. 5 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
   (4) Estimările prevăzute la art. 23 alin. (1) lit. e) şi alin. (4) lit. d) şi f) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 11/2007 vor fi întocmite la nivel individual şi, după caz, la nivel consolidat.
   (5) Estimările prevăzute la art. 23 alin. (1) lit. e) şi alin. (4) lit. d) şi f) din Regulamentul nr. 11/2007 vor fi realizate cu luarea în considerare a situaţiei curente a instituţiei financiare care solicită transformarea în instituţie de credit, a necesarului de provizioane calculat în conformitate cu dispoziţiile alin. (3) şi, în acest sens, vor cuprinde şi seriile de date aferente valorilor realizate la data pentru care au fost întocmite situaţiile financiare prevăzute la art. 7 alin. (1).
   (6) Situaţia activelor şi pasivelor prevăzută la alin. (2) lit. d) se va întocmi în conformitate cu dispoziţiile Normei Băncii Naţionale a României nr. 12/2007 privind raportarea statistică a activelor şi pasivelor bilanţiere a instituţiilor financiare nebancare.
   (7) Instituţiile financiare nebancare înscrise de mai puţin de un an în registrele ţinute de Banca Naţională a României în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 266/2006, vor furniza informaţiile prevăzute la alin. (2) lit. b), c) şi d) pentru trimestrele încheiate între data înscrierii în registrele respective şi data depunerii cererii de aprobare a transformării.
   Art. 9. - Raportul auditorului financiar, prevăzut la art. 23 alin. (6) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 11/2007, se va referi şi la seriile de date menţionate la art. 8 alin. (5) şi va cuprinde şi următoarele:
   a) prezentarea detaliată a surselor de constituire a capitalului social evidenţiat în situaţia financiară menţionată la art. 7 alin. (1), precum şi a numărului acţiunilor deţinute de fiecare participant la capitalul social;
   b) certificarea conformităţii informaţiilor cuprinse în documentele prevăzute la art. 8 alin. (2) lit. b) şi d) cu datele înscrise în evidenţa contabilă a societăţii.

   CAPITOLUL III
 Autorizarea funcţionării instituţiei de credit

   Art. 10. -(1) La data la care se depun documentele prevăzute la art. 11, instituţia de credit rezultată în urma procesului de transformare a instituţiei financiare trebuie să îndeplinească cerinţele de organizare şi conducere a activităţii, precum şi cerinţele prudenţiale prevăzute de lege şi reglementări pentru categoria de instituţie de credit rezultată.
   (2) În vederea autorizării funcţionării, trebuie dovedită îndeplinirea, pentru sfârşitul lunii precedente datei la care se depun documentele prevăzute la art. 11, a cerinţelor prudenţiale referitoare la:
   a) nivelul minim al capitalului iniţial prevăzut de Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 18/23/2006 privind fondurile proprii ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/112/2006, cu modificările şi completările ulterioare, pentru fiecare categorie de instituţie de credit rezultată;
   b) nivelul fondurilor proprii cel puţin la nivelul cerinţelor de capital prevăzute la art. 126 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, şi în Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 10/107/2006;
   c) participaţiile calificate în entităţi nefinanciare, prevăzute la art. 143-147 şi, după caz, cerinţele art. 307 şi 325 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007;
   d) expunerile mari prevăzute în Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 16/21/2006 privind expunerile mari ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/110/2006;
   e) lichiditate, potrivit Normelor Băncii Naţionale a României nr. 1/2001 privind lichiditatea băncilor, cu modificările şi completările ulterioare.
   (3) Începând cu data înscrierii în registrul comerţului a menţiunilor corespunzătoare transformării şi până la autorizarea funcţionării ca instituţie de credit, instituţia financiară va putea desfăşura în continuare doar acele tipuri de activităţi care îi erau permise potrivit legislaţiei aplicabile şi care se regăsesc în actul constitutiv prevăzut la art. 11 alin. (1) lit. a).
   Art. 11. -(1) În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare ca instituţie de credit, în termenul prevăzut la art. 2 alin. (3) vor fi prezentate Băncii Naţionale a României următoarele documente:
   a) copia legalizată a actului constitutiv actualizat, cuprinzând toate modificările efectuate corespunzător proiectului actului constitutiv prevăzut la art. 25 alin. (2) lit. a) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 11/2007 şi copia hotărârii judecătorului delegat care a dispus înregistrarea acestuia la registrul comerţului;
   b) documentele prevăzute la art. 25 alin. (2) lit. c), d) şi g), alin. (5) şi (7) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 11/2007;
   c) copia certificată a certificatului de înregistrare a menţiunilor în registrului comerţului efectuate potrivit art. 2 alin. (3);
   d) documentele prevăzute la art. 26 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 11/2007 pentru sediile secundare deschise;
   e) comunicare privind existenţa reglementărilor proprii întocmite cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, şi ale reglementărilor emise de Banca Naţională a României în aplicarea acesteia şi aprobate de organele statutare competente potrivit actului constitutiv prevăzut la lit. a);
   f) situaţia majorărilor de capital social efectuate ulterior datei situaţiilor financiare prevăzute la art. 7 alin. (1), însoţită de documentul emis de instituţia de credit la care este deschis contul în care a fost vărsat capitalul social, care să confirme sumele vărsate de fiecare acţionar;
   g) informare privind nivelul provizioanelor specifice de risc de credit înregistrate în evidenţele contabile, calculate potrivit reglementărilor aplicabile instituţiilor financiare nebancare;
   h) situaţiile privind clasificarea creditelor şi plasamentelor aflate în portofoliu şi a necesarului de provizioane specifice de risc de credit, cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 8 alin. (3);
   i) calculul, la nivel individual şi, după caz, consolidat, al indicatorilor ce atestă îndeplinirea cerinţelor prudenţiale prevăzute la art. 10 alin. (2);
   j) informare privind capacitatea de conectare la sistemele de plăţi şi la sistemul de comunicaţii interbancare începând cu data autorizării funcţionării, precum şi referitoare la existenţa disponibilităţilor băneşti necesare achitării contribuţiei iniţiale la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar;
   k) documentele prevăzute la art. 55 lit. c) şi la art. 61 alin. (1) lit. d) şi e), alin. (3) şi (4) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 11/2007, dacă este cazul.
   (2) Informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. g) şi h) vor fi prezentate pentru sfârşitul lunii precedente termenului prevăzut la art. 2 alin. (3).
   (3) La calculul indicatorilor prevăzuţi la alin. (1) lit. i) va fi luat în considerare, după caz, necesarul de provizioane calculat în conformitate cu dispoziţiile alin. (1) lit. h).
   (4) Prevederile art. 25 alin. (3), (4) şi (8) şi ale art. 61 alin. (2) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 11/2007 se aplică în mod corespunzător.

   CAPITOLUL IV
 Respingerea cererii de autorizare

   Art. 12. -(1) În scopul bunei funcţionări a sistemului bancar şi al asigurării viabilităţii şi stabilităţii acestuia, prin crearea premiselor necesare desfăşurării activităţii fiecărei instituţii de credit, persoană juridică română, în conformitate cu regulile unei practici bancare prudente, Banca Naţională a României va putea respinge o cerere de transformare potrivit art. 38 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, în oricare etapă a procesului transformării unei instituţii financiare în instituţie de credit.
   (2) În afara situaţiei prevăzute la alin. (1), cererea de transformare a unei instituţii financiare în bancă de economisire şi creditare în domeniul locativ, persoană juridică română, va putea fi respinsă de Banca Naţională a României, potrivit art. 295 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, în oricare etapă a procesului de autorizare.

   CAPITOLUL V
 Dispoziţii tranzitorii şi finale

   Art. 13. - Direcţia reglementare şi autorizare din cadrul Băncii Naţionale a României va confirma în scris, în termen de 5 zile, primirea cererii de autorizare şi a tuturor documentelor prevăzute la art. 7.
   Art. 14. - Pe parcursul procesului de autorizare, personalul Băncii Naţionale a României cu atribuţii pe linia supravegherii instituţiilor de credit poate efectua inspecţii la sediul instituţiei financiare supuse procesului de autorizare, în scopul verificării conformităţii informaţiilor cuprinse în documentaţia prezentată în susţinerea cererii de autorizare cu situaţia existentă şi al respectării dispoziţiilor cu caracter general şi special aplicabile categoriei instituţiei de credit în care se transformă.
   Art. 15. - Prevederile art. 72-77 şi 79 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 11/2007 se aplică în mod corespunzător.
   Art. 16. -(1) Instituţiile de credit autorizate să funcţioneze în condiţiile prezentului regulament au obligaţia de a deschide cont curent la Banca Naţională a României în termen de 15 zile de la primirea autorizaţiei de funcţionare.
   (2) În termen de 5 zile de la data autorizării funcţionării, instituţia de credit va transmite Băncii Naţionale a României reglementările proprii, aprobate de organele statutare, referitoare la activităţile desfăşurate, conform obiectului de activitate autorizat.
   Art. 17. - Anexa face parte integrantă din prezentul regulament.

   Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a
României,
Mugur Constantin Isărescu

   Bucureşti, 23 ianuarie 2008.
   Nr. 1.

   ANEXĂ
  la regulament
   
                                                  CERERE DE AUTORIZARE

Domnule Guvernator,
Subsemnatul/Subsemnaţii, ...........................................................................................,
(numele şi prenumele)
în calitate de împuternicit/împuterniciţi conform .....................................................................,
(numărul şi data procurii autentice/delegaţiei avocaţiale)
solicit/solicităm aprobarea transformării instituţiei financiare .......................................................
(denumirea instituţiei financiare)
şi autorizarea instituţiei de credit*) rezultate ..................................................................... .
(denumirea instituţiei de credit)
Menţionez/Menţionăm următoarele:
- persoanele desemnate să exercite responsabilităţi de administrare şi/sau conducere în calitate de administratori,
directori, respectiv membri ai consiliului de supraveghere sau ai directoratului sunt: ................................;
- denumirea şi adresa sediului social ale instituţiei de credit la care se va deschide/este deschis contul în care va
fi vărsat capitalul social sunt: ......................................................................................;
- adresa sediului social şi, după caz, a sediului real al instituţiei de credit este/sunt: ........................ .
În susţinerea cererii mele/noastre anexez/anexăm următoarea documentaţie, în conformitate cu prevederile art. 7 din
Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 1/2008 privind transformarea instituţiilor financiare în instituţii de
credit:
.....................................................................................................................
.....................................................................................................................
.....................................................................................................................
.....................................................................................................................
Autoritatea de reglementare a instituţiei financiare este ..........................................................,
iar autoritatea de supraveghere este ...................................................................................
Adresa noastră de contact este: .....................................................................................
Telefon .......................... Fax ..................................
Data ............................. Semnătura ............................

Domnului Guvernator al Băncii Naţionale a României

   ___________
   *)Sintagma instituţie de credit va fi înlocuită în mod corespunzător cu categoria instituţiei de credit pentru care se solicită autorizarea.