Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 32 din 20.dec.2000
Monitorul Oficial, Partea I 696 27.dec.2000
Intrare în vigoare la 27.dec.2000
privind punerea în circulaţie, în scop numismatic, a unei monede din aur cu valoarea nominală de 5.000 lei

   Art. 1. - În conformitate cu prevederile Legii nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 27 decembrie 2000, o monedă din aur cu valoarea nominală de 5.000 lei, dedicată comemorării a 2000 de ani de creştinism. Emisiunea monetară este destinată să marcheze, alături de permanenţa credinţei creştine pe teritoriul României, şi sfârşitul mileniului II.
   Art. 2. - Caracteristicile monedei sunt următoarele:
   -forma: rotundă;
   -metalul: aur;
   -titlul: 999/1.000;
   -calitatea: proof;
   -greutatea: 31,103 g;
   -diametrul: 35 mm;
   -marginea: netedă;
   -anul emisiunii: 2000.
   Aversul monedei prezintă în plan central un medalion în interiorul căruia sunt redate: stema României, anul emisiunii "2000" şi o cruce stilizată.
   Grafica din interiorul crucii prezintă o compoziţie formată dintr-un grup de piese arheologice paleocreştine, simbolizând începuturile creştinismului pe teritoriul ţării noastre.
   Prima piesă prezintă grafic un opaiţ în formă de peşte, simbolul creştinilor, datând din secolul al IV-lea d.Hr.
   Dedesubt sunt redate alte două piese, cunoscute sub denumirea de "Donariul de la Biertan", comună în judeţul Sibiu, pe teritoriul căreia s-a aflat în antichitate, după părăsirea Daciei de către romani, o aşezare daco-romană. Donariul se compune din două plăci ajurate din bronz turnat. Placa de sus, în formă de "tabula ansata" - tăbliţă cu sistem de prindere cu tortiţe -, cuprinde inscripţia latină "EGO ZENOVIUS VOTUM POSUI" (EU ZENOBIUS AM PUS ACEASTĂ DANIE). Placa de jos este un medalion ce cuprinde monograma lui Isus Hristos (X + P).
   Deasupra medalionului este gravată cu majuscule inscripţia "ROMANIA", iar dedesubt este înscrisă valoarea nominală "5000 LEI", ambele elemente fiind amplasate circular. Pe circumferinţa monedei sunt redate simetric două grupuri a câte trei ornamente cruciforme.
   Reversul monedei îl înfăţişează într-un medalion pe Mântuitorul nostru Isus Hristos.
   Inscripţiile "2000 DE ANI DE CREŞTINISM" şi "COMEMORAREA MILENIULUI", despărţite de două ornamente cruciforme, sunt amplasate urmărind circumferinţa monedei.
   Art. 3. - Monedele de aur din această emisiune, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de un certificat de autenticitate înseriat, redactat în limbile română şi engleză, semnat de guvernatorul Băncii Naţionale a României şi de casierul central, precum şi de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare.
   Art. 4. - Monedele din aur cu valoarea nominală de 5.000 lei - emisiunea 2000, dedicate comemorării a 2000 de ani de creştinism, au putere circulatorie pe teritoriul României.
   Art. 5. - Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur cu valoarea nominală de 5.000 lei - emisiunea 2000 se realizează prin ghişeele sucursalelor Băncii Naţionale a României.

   GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
EMIL IOTA GHIZARI

   Bucureşti, 20 decembrie 2000.
   Nr. 32.