Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Regulament nr. 13 din 14.dec.2006
Monitorul Oficial, Partea I 1033 bis 1 27.dec.2006
Intrare în vigoare la 1.ian.2007
privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii

   Nr. 13/18/2006

   Banca Naţională a României
   Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare

   CAPITOLUL I
 Dispoziţii generale

   Art. 1. -(1) Prezentul regulament stabileşte cerinţele minime de capital.
   (2) Prezentul regulament se aplică instituţiilor de credit, persoane juridice române şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, precum şi societăţilor de servicii de investiţii financiare.
   (3) Casele centrale sunt responsabile pentru reglementarea cadrului general aferent cerinţelor minime de capital ale cooperativelor de credit din cadrul reţelelor cooperatiste. Reglementările emise vor avea în vedere prevederile prezentului regulament în ceea ce priveşte determinarea cerinţelor minime de capital ale cooperativelor de credit şi nu vor putea stabili cerinţe mai puţin restrictive decât cele prevăzute de acesta. În acest sens, reglementările emise de casa centrală vor fi transmise spre avizare Băncii Naţionale a României.
   (4) Prezentul regulament se aplică în mod corespunzător şi societăţilor de administrare a investiţiilor care au în obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investiţii.
   (5) Prezentul regulament se aplică la nivel individual şi, după caz, consolidat, în conformitate cu Regulamentul BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe bază consolidată a instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii.
   (6) Casele centrale sunt responsabile pentru aplicarea prezentului regulament la nivel de reţea cooperatistă.
   (7) Termenii şi expresiile folosite în cuprinsul prezentului regulament au semnificaţia prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.
   (8) În înţelesul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
   a) firme de investiţii - entităţi definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, excluzând instituţiile de credit, firmele locale şi firmele care sunt autorizate numai în ceea ce priveşte furnizarea serviciilor de consultanţă pentru investiţii şi/sau primirea şi transmiterea ordinelor din partea investitorilor, fără să deţină bani sau titluri aparţinând clienţilor lor şi care, din acest motiv, nu pot în niciun moment să se afle în poziţie de debitor faţă de clienţii lor;
   b) instituţii - instituţii de credit şi firme de investiţii;
   c) firmă locală - o firmă care efectuează tranzacţii în cont propriu pe pieţe de instrumente financiare futures, opţiuni sau alte instrumente financiare derivate şi pe pieţe cash pentru unicul scop de a acoperi poziţii pe pieţele de instrumente financiare derivate, sau care efectuează tranzacţii în contul altor membri ai acelor pieţe, garantate de membri compensatori ai aceloraşi pieţe, care îşi asumă responsabilitatea pentru asigurarea executării contractelor încheiate de o astfel de firmă.

   CAPITOLUL II
 Cerinţe generale

   Art. 2. - Instituţiile trebuie să dispună de un nivel al fondurilor proprii, care să se situeze în permanenţă la un nivel cel puţin egal cu suma următoarelor cerinţe de capital:
   a) pentru riscul de credit şi riscul de diminuare a valorii creanţei aferente întregii activităţi, cu excepţia operaţiunilor din portofoliul de tranzacţionare, 8% din totalul valorilor ponderate la risc ale expunerilor, calculate, după caz, în conformitate cu Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordării standard, Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordării bazate pe modele interne de rating şi/sau Regulamentul BNR-CNVM nr. 21/26/2006 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate şi al poziţiilor din securitizare;
   b) în ceea ce priveşte portofoliul de tranzacţionare, pentru riscul de poziţie, riscul de decontare şi riscul de credit al contrapartidei, cerinţele de capital determinate potrivit Regulamentului BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii;
   c) pentru riscul valutar şi riscul de marfă aferente întregii activităţi, cerinţele de capital determinate potrivit Regulamentului BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii; şi
   d) pentru riscul operaţional aferent întregii activităţi, cerinţele de capital determinate potrivit Regulamentului BNR-CNVM nr. 24/29/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii pentru riscul operaţional.
   Art. 3. -(1) Instituţiile vor evalua activele şi elementele din afara bilanţului în conformitate cu reglementările contabile aplicabile şi, după caz, în conformitate cu Regulamentul (EC) nr. 1606/2002 privind aplicarea Standardelor Internaţionale de Contabilitate, în condiţiile prevăzute de Ordinul 5/2005 al Băncii Naţionale a României pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, cu modificările şi completările ulterioare.
   (2) Fără a aduce atingere prevederilor referitoare la nivelul de aplicare din Regulamentul BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe bază consolidată a instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii, calculul de verificare a conformării instituţiilor cu cerinţele stabilite la art. 2 se efectuează trimestrial pe bază individuală şi semestrial pe bază consolidată.
   (3) Instituţiile comunică Băncii Naţionale a României sau Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, după caz, rezultatul calculului prevăzut la alin. (2), precum şi orice element component aferent acestuia solicitat de cele două autorităţi competente.
   (4) Instituţiile raportează Băncii Naţionale a României sau Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, după caz, indicatorii prevăzuţi la art. 2 lit. a) şi lit. d) precum şi orice element component aferent acestora solicitat de cele două autorităţi competente. Raportarea se face trimestrial pentru indicatorii calculaţi pe bază individuală şi semestrial pentru cei calculaţi pe bază consolidată.
   (5) Instituţiile raportează Băncii Naţionale a României sau Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, după caz, indicatorii prevăzuţi la art. 2 lit. b) şi lit. c) precum şi orice element component aferent acestora solicitat de cele două autorităţi competente, potrivit Regulamentului BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii.

   CAPITOLUL III
 Dispoziţii tranzitorii şi finale

   Art. 4. -(1) Instituţiile care determină valoarea ponderată la risc a expunerilor potrivit prevederilor Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordării bazate pe modele interne de rating trebuie să dispună, pe parcursul primei, celei de a doua şi a treia perioade de 12 luni după 31 decembrie 2006, de fonduri proprii care vor fi în permanenţă cel puţin egale cu nivelurile indicate în alin. (3), alin. (4) şi alin. (5).
   (2) Instituţiile care aplică abordarea avansată de evaluare pentru determinarea cerinţei de capital pentru riscul operaţional trebuie să dispună, pe parcursul celei de a doua şi a treia perioade de 12 luni după 31 decembrie 2006, de fonduri proprii cel puţin egale cu nivelurile indicate la alin. (4) şi alin. (5).
   (3) Pentru prima perioadă de 12 luni la care se face referire la alin. (1), nivelul fondurilor proprii va fi de 95% din fondurile proprii minime totale de care instituţia ar fi trebuit să dispună pe parcursul acestei perioade în conformitate cu:
   a) art. 3 din Normele Băncii Naţionale a României nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul instituţiilor de credit;
   b) art. 8 - art. 12 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societăţilor de servicii de investiţii financiare, în cazul societăţilor de servicii de investiţii financiare;
   (4) Pentru a doua perioadă de 12 luni la care se face referire la alin. (1), nivelul fondurilor proprii va fi de 90% din fondurile proprii minime totale de care instituţia ar fi trebuit să dispună pe parcursul acestei perioade în conformitate cu:
   a) art. 3 din Normele Băncii Naţionale a României nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul instituţiilor de credit;
   b) art. 8 - art. 12 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societăţilor de servicii de investiţii financiare, în cazul societăţilor de servicii de investiţii financiare;
   (5) Pentru a treia perioadă de 12 luni la care se face referire la alin. (1), nivelul fondurilor proprii va fi de 80% din fondurile proprii minime totale de care instituţia ar fi trebuit să dispună pe parcursul acestei perioade în conformitate cu:
   a) art. 3 din Normele Băncii Naţionale a României nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul instituţiilor de credit;
   b) art. 8 - art. 12 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societăţilor de servicii de investiţii financiare, în cazul societăţilor de servicii de investiţii financiare.
   (6) Respectarea cerinţelor prevăzute la alin. (1) - alin. (5) se face prin luarea în considerare a nivelului cerinţelor de fonduri proprii ajustate integral pentru a reflecta diferenţele existente între calculul cerinţelor de fonduri proprii, efectuat potrivit prevederilor:
   a) Normelor Băncii Naţionale a României nr. 12/2003 privind supravegherea solvabilităţii şi expunerilor mari ale instituţiilor de credit, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Normelor Băncii Naţionale a României nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul instituţiilor de credit; sau
   b) Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societăţilor de servicii de investiţii financiare, în cazul societăţilor de servicii de investiţii financiare şi calculul cerinţelor de fonduri proprii potrivit prevederilor art. 2, respectivele diferenţe provenind din tratamentul distinct aplicat pierderilor aşteptate şi pierderilor neaşteptate, potrivit prevederilor Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordării bazate pe modele interne de rating.
   (7) Pentru scopurile alin. (1)-alin. (6) din prezentul articol, se aplică prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe bază consolidată a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii.
   (8) Prevederile alin. (1)-alin. (7) se aplică în concordanţă cu art. 279 lit. a), lit. e) şi lit. f) şi art. 282 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, cu art. 29 alin. (1) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe bază consolidată a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, precum şi cu Capitolul IV, Secţiunile 2 şi 3 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii:
   a) societăţilor de servicii de investiţii financiare care calculează valorile ponderate la risc ale expunerilor, pentru scopurile Anexei II din Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii, în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordării bazate pe modele interne de rating şi
   b) societăţilor de servicii de investiţii financiare care utilizează, pentru calcularea cerinţelor de capital pentru acoperirea riscului operaţional, abordarea avansată de evaluare prevăzută în art. 17 alin. (1) - alin. (2) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 24/29/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii pentru riscul operaţional.
   Art. 5. - Până la data de 1 ianuarie 2008, instituţiile pot aplica, pentru scopul calculării totalului valorilor ponderate la risc ale expunerilor prevăzut la art. 2 lit. a):
   a) prevederile art. 5 şi art. 6 din Normele Băncii Naţionale a României nr. 12/2003 privind supravegherea solvabilităţii şi expunerilor mari ale instituţiilor de credit, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul instituţiilor de credit.
   b) prevederile art. 57-art. 62 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societăţilor de servicii de investiţii financiare, în cazul societăţilor de servicii de investiţii financiare.
   Art. 6. -(1) Dacă opţiunea prevăzută la art. 5 este exercitată, în cazul instituţiilor de credit prevederile art. 5 şi art. 6 din Normele Băncii Naţionale a României nr. 12/2003 se aplică, cu respectarea următoarelor dispoziţii:
   a) "valoarea ajustată în funcţie de risc" de la art. 5 alin. (1) din Normele Băncii Naţionale a României nr. 12/2003 corespunde noţiunii de "valoare ponderată la risc a expunerii" în sensul art. 2 lit. a);
   b) rezultatele calculului prevăzut la art. 5 alin. (2) din Normele Băncii Naţionale a României nr. 12/2003 sunt considerate ca valori ponderate la risc ale expunerilor în sensul art. 2 lit. a);
   c) "suma valorilor ponderate în funcţie de risc ale activelor şi elementelor din afara bilanţului" de la art. 5 alin. (4) din Normele Băncii Naţionale a României nr. 12/2003 reprezintă "totalul valorilor ponderate la risc ale expunerilor" prevăzut la art. 2 lit. a);
   d) "instrumentele financiare derivate de credit" sunt incluse în lista elementelor cu "risc maxim" din Anexa I la Normele Băncii Naţionale a României nr. 12/2003;
   e) tratamentul stabilit la art. 6 alin. (3) din Normele Băncii Naţionale a României nr. 12/2003 se aplică instrumentelor financiare derivate înscrise în Anexa III a aceloraşi norme, fie acestea din bilanţ sau din afara bilanţului, şi rezultatele tratamentului prevăzut în Anexa II din Normele 12/2003 sunt considerate ca valori ponderate la risc ale expunerilor în sensul art. 2 lit. a).
   (2) Dacă opţiunea prevăzută la art. 5 este exercitată, în cazul societăţilor de servicii de investiţii financiare prevederile art. 57 - art. 62 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societăţilor de servicii de investiţii financiare se aplică, cu respectarea următoarelor dispoziţii:
   a) în cadrul art. 57 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societăţilor de servicii de investiţii financiare, "valoarea activelor cu risc" calculate în conformitate cu prevederile art. 58 al aceluiaşi regulament, înmulţită cu ponderile de risc aplicabile contrapărţii relevante conform Anexei I a Regulamentului nr. 9/2004 va corespunde noţiunii "valoare ponderată la risc a expunerii" în sensul art. 2 lit. a);
   b) rezultatele calculului prevăzut la art. 62 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societăţilor de servicii de investiţii financiare sunt considerate ca valori ponderate la risc ale expunerilor în sensul art. 2 lit. a);
   c) "instrumentele financiare derivate de credit" sunt incluse în categoria elementelor cu "risc maxim" în Tabelul 6 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societăţilor de servicii de investiţii financiare;
   d) tratamentul stabilit la art. 1 din Anexa II a Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societăţilor de servicii de investiţii financiare se aplică instrumentelor financiare derivate menţionate la art. 2 al aceleiaşi anexe, fie acestea din bilanţ sau din afara bilanţului, şi rezultatele tratamentului prevăzut în Anexa II a Regulamentului nr. 9/2004 sunt considerate ca valori ponderate la risc ale expunerilor în sensul art. 2 lit. a).
   Art. 7. - Dacă opţiunea prevăzută la art. 5 este exercitată, prevederile următoarelor reglementări nu vor fi aplicabile:
   a) Regulamentul BNR-CNVM nr. 19/24/2006 privind tehnicile de diminuare a riscului de credit utilizate de instituţiile de credit şi firmele de investiţii; şi
   b) Regulamentul BNR-CNVM nr. 21/26/2006 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate şi al poziţiilor din securitizare.
   Art. 8. - Dacă opţiunea prevăzută la art. 5 este exercitată, cerinţa de capital pentru riscul operaţional prevăzută la art. 2 lit. d) se reduce cu procentul care corespunde raportului între valoarea expunerilor instituţiei pentru care valorile ponderate la risc ale expunerilor sunt determinate potrivit opţiunii de la art. 5 şi valoarea totală a expunerilor instituţiei.
   Art. 9. - În cazul în care o instituţie calculează valoarea ponderată la risc a tuturor expunerilor potrivit opţiunii prevăzute la art. 5, în ceea ce priveşte expunerile mari se aplică:
   a) prevederile Capitolului III din Normele Băncii Naţionale a României nr. 12/2003, în cazul instituţiilor de credit;
   b) prevederile Capitolului 11 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societăţilor de servicii de investiţii financiare, în cazul societăţilor de servicii de investiţii financiare.
   Art. 10. - Dacă opţiunea prevăzută la art. 5 este exercitată, următoarele prevederi nu se vor aplica pe perioada exercitării respectivei opţiuni:
   a) art. 148 - art. 149 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului referitoare la procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri;
   b) art. 166 din aceeaşi ordonanţă de urgenţa referitor la verificarea şi evaluarea de către autoritatea de supraveghere a respectivului proces şi art. 16 alin. (2) şi alin. (3) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 23/28/2006 privind criteriile tehnice referitoare la organizarea şi tratamentul riscurilor, precum şi criteriile tehnice utilizate de autorităţile competente pentru verificarea şi evaluarea acestora;
   c) art. 226 alin. 2 lit. a) din aceeaşi ordonanţă de urgenţă; şi
   d) cerinţele de publicare prevăzute de Regulamentul BNR-CNVM nr. 25/30/2006 privind cerinţele de publicare pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii.
   Art. 11. - Dacă opţiunea prevăzută la art. 5 este exercitată, prevederile art. 5-art. 10 se aplică în mod corespunzător pentru scopurile Regulamentului nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii, cu respectarea următoarelor dispoziţii:
   a) referinţele către Regulamentul BNR-CNVM nr. 20/25/2006 privind tratamentul riscului de credit al contrapartidei în cazul instrumentelor financiare derivate, al tranzacţiilor de răscumpărare, al operaţiunilor de dare/luare de titluri/mărfuri cu împrumut, al tranzacţiilor cu termen lung de decontare şi al tranzacţiilor de creditare în marjă şi către Anexa respectivului regulament - "Tipuri de instrumente financiare derivate", care sunt utilizate în cadrul pct. 7 din Anexa II la Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii, se vor citi astfel:
   1. în cazul instituţiilor de credit, ca referinţe către Anexa II şi, respectiv, către Anexa III la Normele Băncii Naţionale a României nr. 12/2003;
   2. în cazul societăţilor de servicii de investiţii financiare, ca referinţe către Anexa II a Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societăţilor de servicii de investiţii financiare;
   b) cerinţele de la pct. 5 din Anexa II la Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii vor fi înlocuite astfel:
   1. în cazul instituţiilor de credit, cu cerinţele corespunzătoare din cadrul Anexei III la Normele Băncii Naţionale a României nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit;
   2. în cazul societăţilor de servicii de investiţii financiare, cu cerinţele corespunzătoare din cadrul Capitolului 8 al Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societăţilor de servicii de investiţii financiare.
   Art. 12. - Până la data de 1 ianuarie 2008, prevederile prezentului capitol se aplică în mod corespunzător sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe.
   Art. 13. - Nerespectarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage aplicarea măsurilor şi/sau a sancţiunilor prevăzute la art. 226, art. 227, art. 229 precum şi la art. 284 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.
   Art. 14. - Prezentul regulament intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
   Art. 15. -(1) Doar în cazul instituţiilor de credit aflate în situaţiile prevăzute la art. 4 alin. (1) şi alin. (2), pentru scopul prevederilor alin. (3) - alin. (6) ale aceluiaşi articol, pe parcursul primei, celei de a doua şi a treia perioade de 12 luni după 31 decembrie 2006, rămân aplicabile dispoziţiile Normelor Băncii Naţionale a României nr. 12/2003, mai puţin art. 7, precum şi dispoziţiile Normelor Băncii Naţionale a României nr. 5/2004.
   (2) Doar în cazul societăţilor de servicii de investiţii financiare aflate în situaţiile prevăzute la art. 4 alin. (1) şi alin. (2), pentru scopul prevederilor alin. (3) - alin. (6) ale aceluiaşi articol, pe parcursul primei, celei de a doua şi a treia perioade de 12 luni după 31 decembrie 2006, rămân aplicabile dispoziţiile Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societăţilor de servicii de investiţii financiare.
   (3) Doar pentru instituţiile de credit care exercită opţiunea prevăzută la art. 5, până la data de 1 ianuarie 2008, rămân aplicabile dispoziţiile Normelor Băncii Naţionale a României nr. 12/2003, mai puţin art. 7, precum şi dispoziţiile Anexei III (împreună cu celelalte prevederi relevante pentru aplicarea acestora) din cadrul Normelor Băncii Naţionale a României nr. 5/2004, la care se face referire la art. 11 lit. b).
   (4) Doar pentru societăţile de servicii de investiţii financiare care exercită opţiunea prevăzută la art. 5, până la data de 1 ianuarie 2008, rămân aplicabile dispoziţiile art. 57-art. 62 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societăţilor de servicii de investiţii financiare, precum şi dispoziţiile Capitolului 8 al aceluiaşi regulament (împreună cu celelalte prevederi relevante pentru aplicarea acestora), la care se face referire la art. 11 lit. b).
   *
   Prezentele reglementări transpun prevederile art. 74, art. 75 şi ale art. 152 din Directiva 2006/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 iunie 2006 privind accesul la activitate şi desfăşurarea activităţii de către instituţiile de credit, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 177/30.06.2006, precum şi prevederile art. 3 alin. (1) lit. b), lit. c) şi lit. p), art. 43 şi ale art. 50 alin. (1) din Directiva 2006/49/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 iunie 2006 privind adecvarea capitalului firmelor de investiţii şi instituţiilor de credit, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 177/30.06.2006.