Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Normă nr. 1 din 24.ian.2000
Monitorul Oficial, Partea I 40 31.ian.2000
Intrare în vigoare la 31.ian.2000
privind procedura de decontare a operaţiunilor interbancare ale băncilor aflate în regim special de decontare

   În temeiul prevederilor art. 23 şi ale art. 50 alin. (1) din Legea nr. 101/1998 privind statutul Băncii Naţionale a României şi având în vedere prevederile art. 22 din acelaşi act normativ,

   Banca Naţională a României emite prezentele norme:

   ARTICOLUL 1
Obiect

   1.1. Prezentele norme se aplică băncilor autorizate să funcţioneze pe teritoriul României şi reglementează procedura de decontare a operaţiunilor interbancare ale băncilor aflate în regim special de decontare.
   Trecerea în regim special de decontare a operaţiunilor de plăţi şi încasări ale unei bănci se face de către Direcţia decontări bancare, în baza hotărârii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, care va fi adusă la cunoştinţa publicului printr-un comunicat de presă publicat în două ziare de circulaţie naţională.
   1.2. Operaţiunile interbancare de plăţi şi încasări ale băncii aflate în regim special de decontare se decontează astfel:
   1.2.1. în regim programat, numai în limita disponibilului din contul curent al acesteia, deschis în evidenţele centralei Băncii Naţionale a României - Direcţia decontări bancare, în ziua Z-1, pentru operaţiunile cu decontare pe bază netă, şi anume:
   a) plăţile fără numerar în valoare de până la 500 milioane lei - cont curent analitic 511;
   b) operaţiunile cu numerar - cont curent analitic 520;
   c) operaţiunile de plăţi şi încasări în relaţia cu Banca Naţională a României - cont curent analitic 521;
   d) operaţiunile de plăţi şi încasări de mică valoare în relaţia cu trezoreria statului - cont curent analitic 530;
   e) operaţiunile aferente cupoanelor agricole - cont curent analitic 531;
   1.2.2. în regim normal de decontare pentru operaţiunile cu decontare pe bază brută (restul operaţiunilor de plăţi şi încasări, respectiv cele care nu sunt prevăzute la pct. 1.2.1.).

   ARTICOLUL 2
Conturi curente analitice

   2.1. Toate operaţiunile de decontare interbancară ale băncii aflate în regim special de decontare se efectuează prin conturile curente analitice, prevăzute în anexa nr. 1 la prezentele norme, deschise în evidenţele centralei Băncii Naţionale a României - Direcţia decontări bancare şi ale sucursalelor sau agenţiilor Băncii Naţionale a României la care o unitate teritorială a băncii respective are cont curent deschis.
   2.2. Operaţiunile de încasări ale băncii aflate în regim special de decontare, în baza ordinelor de plată în valoare de până la 500 milioane lei, precum şi a cecurilor, cambiilor şi biletelor la ordin, indiferent de valoarea acestora, se efectuează prin casele de compensaţii ale Băncii Naţionale a României, cu excepţia celor iniţiate de către alte bănci aflate, la rândul lor, în regim special de decontare, caz în care decontarea se efectuează prin contul curent analitic 511.
   2.3. În cazul în care o sucursală/agenţie a Băncii Naţionale a României recepţionează şi acceptă un ordin de plată al unei bănci aflate în regim normal de decontare în favoarea băncii aflate în regim special de decontare care nu dispune de o unitate bancară în judeţul respectiv, sucursala/agenţia Băncii Naţionale a României are obligaţia să deschidă un cont curent analitic în regim special de decontare pe numele băncii plătitoare şi să elibereze extras de cont acesteia.

   ARTICOLUL 3
Centralizatorul de plăţi pentru ziua de decontare Z

   3.1. Centrala băncii aflate în regim special de decontare are obligaţia să întocmească cel târziu cu o zi bancară înaintea depunerii spre plată a instrumentelor sale, documentul "Centralizatorul de plăţi pentru ziua de decontare Z", conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la prezentele norme, purtând viza judecătorului-sindic şi ştampila tribunalului, dacă este cazul, pentru a fi prezentat sediului O.I.S. 96160, în original, în ziua Z-1, până la ora 16,00. Acesta va conţine numai plăţile decontate în regim programat, respectiv cele decontate prin conturile curente analitice 511, 520, 521, 530 şi 531.
   3.2. Soldul contului curent al zilei Z-1 trebuie să fie în sumă mai mare decât cea a plăţilor programate prin documentul "Centralizator de plăţi pentru ziua de decontare Z", corect întocmit. În caz contrar, Banca Naţională a României efectuează plăţile programate în "Centralizatorul de plăţi pentru ziua de decontare Z", în ordinea de prioritate prevăzută în anexa nr. 2 la prezentele norme, numai în limita soldului contului curent al zilei Z-1.
   3.3. Sediul O.I.S. 96160 are obligaţia să verifice "Centralizatorul de plăţi pentru ziua de decontare Z" şi să comunice, în ziua Z-1, începând cu ora 17,00, sucursalelor/agenţiilor Băncii Naţionale a României, valoarea plăţilor pe care acestea le pot efectua în ziua Z prin conturile curente analitice în regim programat, deschise în evidenţele lor pentru banca aflată în regim special de decontare.

   ARTICOLUL 4
Instrumente de plată

   4.1. Unităţile bancare şi, respectiv, centrala băncii aflate în regim special de decontare au obligaţia să pregătească documentele care vor fi decontate de Banca Naţională a României în ziua Z în regim programat, pe tipuri de instrumente de plată şi, în cadrul acestora, pe unităţi bancare destinatare. Pentru ordinele de plată proprii şi pentru cele ale clienţilor lor, unităţile bancare şi centrala băncii aflate în regim special de decontare vor întocmi, în nume propriu, ordine de plată centralizatoare pentru fiecare unitate bancară destinatară.
   4.2. Cecurile sau alte instrumente de plată de debit în care banca plătitorului este o unitate bancară sau centrala băncii aflate în regim special de decontare vor fi remise acesteia de către băncile beneficiare în şedinţele de verificare a instrumentelor de plată de debit în vederea acceptării/refuzului lor. În cazul acceptării instrumentelor de plată de debit de către banca aflată în regim special de decontare, centrala acesteia are obligaţia să cuprindă în ziua Z-1 sumele respective în "Centralizatorul de plăţi pentru ziua de decontare Z", pe contul curent analitic 511, indiferent de valoare, urmând ca unitatea bancară sau centrala acesteia să prezinte cecul/cecurile respectiv(e) în ziua Z la ghişeele organizate în cadrul Băncii Naţionale a României însoţit(e) de un ordin de plată centralizator pentru fiecare unitate bancară destinatară a instrumentului de plată de debit.
   4.3. Documentele de plată aferente plăţilor cu decontare pe bază brută vor fi întocmite în conformitate cu reglementările în vigoare pentru tipurile respective de operaţiuni, cu excepţia codificării conturilor curente analitice care se menţine în regim special (clasa 5).

   ARTICOLUL 5
Orarul de ghişeu

   5.1. Unităţile bancare şi centrala băncii aflate în regim special de decontare, precum şi orice altă bancă, ce ordonă plăţi de natura celor care se derulează în regim programat în favoarea acesteia au obligaţia să prezinte documentele de plată, în vederea decontării lor, în ziua Z, la ghişeele organizate în incinta Băncii Naţionale a României, în intervalul 8,00-12,30.
   5.2. Unităţile bancare şi centrala băncii aflate în regim special de decontare, precum şi orice altă bancă, ce ordonă plăţi de natura celor care se derulează în regim normal în favoarea acesteia au obligaţia să prezinte documentele de plată, în vederea decontării lor, în ziua Z, la ghişeele organizate în incinta Băncii Naţionale a României, în intervalul corespunzător tipului de operaţiune, prevăzut în reglementările în vigoare.

   ARTICOLUL 6
Decontarea finală a operaţiunilor decontate în regim programat

   6.1. Sucursalele/agenţiile Băncii Naţionale a României, în limita confirmărilor primite în ziua Z-1 pentru fiecare cont curent analitic în regim programat, de la sediul O.I.S. 96160, în ziua Z au obligaţia să elibereze extrase de cont băncii aflate în regim special de decontare, în care vor fi incluse numai instrumentele de plată acceptate.
   Excepţia o constituie operaţiunile de plăţi şi încasări în regim programat în relaţia cu trezoreria statului ale respectivelor unităţi bancare aflate în regim special. Sucursalele/agenţiile Băncii Naţionale a României au obligaţia să întocmească şi să elibereze extrase de cont atât unităţii bancare a băncii aflate în regim special de decontare, cât şi trezoreriei judeţene, indiferent dacă acestea efectuează plăţi sau încasări prin ordine de plată pe suport hârtie pentru trezorerie (OPHT).
   Banca beneficiară a unei operaţiuni de plată programată dispusă de o bancă aflată în regim special de decontare are obligaţia să crediteze contul clientului beneficiar cel mai târziu cu data următoare celei a includerii acestei operaţiuni în extrasul de cont remis de Direcţia decontări bancare.
   6.2. Sucursalele/agenţiile Băncii Naţionale a României care recepţionează şi acceptă un ordin de plată pe suport hârtie în favoarea centralei băncii aflate în regim special de decontare care nu dispune de o unitate bancară în judeţul respectiv, reprezentând o plată de tipul celor care se derulează în regim programat, are obligaţia să întocmească şi să remită, ori de câte ori este necesar, sediului O.I.S. 96160, prin telex, până la ora 12,30, un mesaj al documentului respectiv, în vederea anexării acestuia la extrasul de cont al centralei băncii aflate în regim special de decontare.
   6.3. Sucursalele/agenţiile Băncii Naţionale a României care, în ziua Z, efectuează operaţiuni de încasări şi plăţi pentru banca aflată în regim special de decontare, de tipul celor care se derulează în regim programat, au obligaţia ca, încadrându-se în orarul aprobat, să remită sediului O.I.S. 96160:
   ▪ până la ora 14,00, prin modem, un singur aviz O.I.S. de DEBIT şi/sau de CREDIT, după caz, reflectând operaţiunile pe care le-au efectuat prin conturile curente analitice respective;
   ▪ până la ora 12,30, prin telex, mesajele ordinelor de plată şi ale borderourilor cecurilor, însoţite de ordinele de plată centralizatoare;
   ▪ până la ora 12,30, prin fax, copiile de pe cecurile remise la plată.

   ARTICOLUL 7
Decontarea finală a operaţiunilor decontate în regim normal

   Operaţiunile de plăţi şi încasări ale băncii aflate în regim special de decontare cu decontare pe bază brută se decontează final în regim normal, în conformitate cu reglementările în vigoare. În contextul regimului normal de decontare plăţile cu decontare pe bază brută ale băncii aflate în regim special de decontare se decontează în limita disponibilităţilor existente în contul curent în momentul decontării.

   ARTICOLUL 8
Comisioane

   Pentru toate operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate prin contul curent al băncii aflate în regim special de decontare Banca Naţională a României percepe comisioane, în conformitate cu prevederile în vigoare.

   ARTICOLUL 9
Dispoziţii finale

   9.1. Prevederile prezentelor norme se aplică şi băncilor care, la data intrării în vigoare a acestora, se află în regim special de decontare, prevăzute în anexa nr. 3 la prezentele norme.
   9.2. Prezentele norme intră în vigoare la 3 zile lucrătoare de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.
   9.3. Cu aceeaşi dată se abrogă Circulara Băncii Naţionale a României nr. 20/1997 privind decontările operaţiunilor de încasări şi plăţi ale Societăţii Bancare "Dacia Felix" - S.A., publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 95 din 20 mai 1997, Circulara Băncii Naţionale a României nr. 28/1997 privind decontările operaţiunilor interbancare ale Societăţii Bancare "Columna" - S.A., publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 184 din 5 august 1997, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

   PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
AL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
EMIL IOTA GHIZARI

   Bucureşti, 24 ianuarie 2000.
   Nr. 1.

   ANEXA  Nr. 1
la norme

   
                                     CONTURILE CURENTE ANALITICE
ale Băncii ............,
deschise în evidenţa Băncii Naţionale a României

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Simbolul Denumirea Regimul
analitic contului curent analitic de decontare
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
101 Operaţiuni derulate prin Casa de compensaţii multilaterale normal, numai pentru
interbancare a Băncii Naţionale a României încasări
500 Operaţiuni privind deschiderea/închiderea conturilor curente
sintetice şi analitice în regim special
511 Operaţiuni de plăţi fără numerar derulate în regim special programat
520 Operaţiuni cu numerar derulate în regim special programat
521 Operaţiuni de plăţi şi încasări în relaţia cu Banca Naţională
a României derulate în regim special programat
530 Operaţiuni de plăţi şi încasări de mică valoare în relaţia cu
trezoreria statului derulate în regim special programat
531 Operaţiuni privind cupoanele agricole derulate în regim special programat
532 Operaţiuni de plăţi şi încasări de mare valoare sau urgenţe în
relaţia cu trezoreria statului ale băncii aflate în regim special normal
543 Credite speciale ale băncii aflate în regim special normal
544 Credite lombard ale băncii aflate în regim special normal
546 Dobânzi la creditele de refinanţare ale băncii aflate
în regim special normal
547 Depozite în lei la Banca Naţională a României ale băncii aflate
în regim special normal
548 Dobânzi aferente depozitelor în lei la Banca Naţională
a României ale băncii aflate în regim special normal
549 Operaţiuni valutare în relaţia cu Banca Naţională a României
ale băncii aflate în regim special normal
570 Participarea la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul
bancar a băncii aflate în regim special normal
571 Operaţiuni de plăţi şi încasări de mare valoare în regim special normal
581 Operaţiunile pieţei valutare interbancare în regim special normal
583 Operaţiunile pieţei primare a titlurilor de stat în regim special normal
584 Dobânzi aferente operaţiunilor pieţei primare a titlurilor
de stat în regim special normal
585 Operaţiunile pieţei secundare a titlurilor de stat în regim special normal
586 Dobânzi aferente operaţiunilor pieţei secundare a titlurilor
de stat în regim special normal
587 Plasamente în relaţia cu trezoreria statului în regim special normal
588 Dobânzi aferente plasamentelor în relaţia cu trezoreria statului
în regim special normal
589 Plasamente sau credite interbancare în regim special normal
590 Dobânzi aferente plasamentelor sau creditelor interbancare
în regim special normal
591 Comisioane în regim special
592 Speze în regim special normal
593 Penalizări în regim special normal
594 Alte operaţiuni de plăţi şi încasări în regim special normal
597 Dobânzi încasate pentru rezervele minime obligatorii în regim
special normal
598 Operaţiuni de blocare a disponibilităţilor de către instanţele
judecătoreşti în regim special normal
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


   ANEXA  Nr. 2
la norme
   
  Denumirea şi sigla băncii
Vizat,
──────
Judecător-sindic
(dacă este cazul)
......................
S.S./L.S.

CENTRALIZATOR DE PLĂŢI
pentru ziua de decontare ..................
(Z)

┌────┬─────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────┐
│Nr. │Conturile│ Unităţile bancare ale │ │
│crt.│ curente │băncii ..... cu cont curent deschis la Banca Naţională a României│Total│
│ │analitice├─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┤ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ 1. │ 511 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ 2. │ 520 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ 3. │ 521 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ 4. │ 530 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ 5. │ 531 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ GENERAL: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘

Conducerea băncii
.......................
S.S./L.S.


   ANEXA  Nr. 3
la norme

   BĂNCILE
aflate în regim special de decontare a operaţiunilor interbancare

   1. Banca "Dacia Felix" - S.A.
   2. Banca "Columna" - S.A.
   3. BANKCOOP - "Banca Generală de Credit şi Promovare" - S.A.