Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Normă nr. 4 din 4.sep.2000
Monitorul Oficial, Partea I 448 11.sep.2000
Intrare în vigoare la 11.sep.2000
privind autorizarea societăţilor pe acţiuni rezultate în urma schimbării formei juridice a organizaţiilor cooperaţiei de credit care au optat pentru funcţionarea ca bancă în condiţiile Legii bancare nr. 58/1998

   În temeiul prevederilor art. 26 alin. (2) lit. a) şi ale art. 50 alin. (1) din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României, ale art. 264, 265 şi 285 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit şi ale art. 38 alin. 1 din Legea bancară nr. 58/1998, modificată şi completată prin ordonanţele de urgenţă ale Guvernului nr. 24/1999 şi nr. 56/2000,

   Banca Naţională a României emite prezentele norme.

   CAPITOLUL I
 Dispoziţii generale

   Art. 1. - Prezentele norme reglementează condiţiile, documentaţia şi procedura de autorizare de către Banca Naţională a României a societăţilor pe acţiuni rezultate în urma schimbării formei juridice a organizaţiilor cooperaţiei de credit care, în temeiul art. 246 alin. 1 lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, au optat pentru funcţionarea ca bancă în condiţiile Legii bancare nr. 58/1998, cu modificările ulterioare, denumită în continuare Legea bancară.
   Art. 2. -(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezentele norme au semnificaţia prevăzută în Legea bancară.
   (2) Termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:
   a) organizaţiile cooperaţiei de credit - entităţile prevăzute la art. 246 alin. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000;
   b) act constitutiv - contractul de societate şi statutul ori înscrisul unic purtând această denumire, pe baza căruia se înmatriculează şi funcţionează societatea pe acţiuni rezultată în urma schimbării formei juridice a organizaţiei cooperaţiei de credit care a optat pentru funcţionarea ca bancă;
   c) bilanţ contabil - bilanţul, contul de profit şi pierderi, anexele şi raportul de gestiune.

   CAPITOLUL II
 Autorizarea

   SECŢIUNEA 1
Condiţii de autorizare

   Art. 3. - Anterior solicitării autorizării Băncii Naţionale a României organizaţiile cooperaţiei de credit care au optat pentru funcţionarea ca bancă în condiţiile Legii bancare vor proceda la schimbarea formei lor juridice şi la înmatricularea ca societăţi pe acţiuni care funcţionează potrivit Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 31/1990.
   Art. 4. -(1) Societăţile pe acţiuni rezultate în urma schimbării formei juridice a organizaţiilor cooperaţiei de credit pot funcţiona ca bancă numai pe baza autorizaţiei de funcţionare emise de Banca Naţională a României, denumită în continuare autorizaţie.
   (2) Până la obţinerea autorizaţiei societatea pe acţiuni va putea desfăşura numai activităţile derulate de organizaţiile cooperaţiei de credit anterior schimbării formei juridice, în măsura în care acestea erau permise de Legea nr. 109/1996 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei de consum şi a cooperaţiei de credit şi sunt prevăzute în actul său constitutiv, având obligaţia de a adăuga la denumire, în toate actele emise şi în orice formă de publicitate, sintagma "fără autorizaţie emisă de Banca Naţională a României".
   Art. 5. -(1) Actul constitutiv va fi întocmit în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 şi cu respectarea dispoziţiilor Legii bancare şi ale reglementărilor Băncii Naţionale a României date în aplicarea acesteia.
   (2) În acest sens dispoziţiile referitoare la denumire, sediu social, acţionari semnificativi, conducătorii băncii, administratori şi cenzori, prevăzute la art. 10, 11, 13-15, 17 şi 18 din Normele Băncii Naţionale a României nr. 2/1999 privind autorizarea băncilor, cu modificările ulterioare, precum şi cele referitoare la persoanele desemnate să asigure conducerea sediilor secundare ale băncii, prevăzute la art. 32 din Normele Băncii Naţionale a României nr. 3/1999 privind modificările în situaţia băncilor, se aplică şi în cazul societăţilor pe acţiuni rezultate în urma schimbării formei juridice a organizaţiilor cooperaţiei de credit.
   Art. 6. -(1) Obiectul de activitate va fi stabilit cu respectarea dispoziţiilor art. 8 din Legea bancară.
   (2) În obiectul de activitate pot fi incluse numai acele activităţi pe care, potrivit dispoziţiilor menţionate la alin. (1), băncile le pot efectua în mod direct şi care sunt definitorii pentru scopul în care o bancă se constituie şi funcţionează, conform anexei nr. 1 la prezentele norme.
   (3) Includerea în obiectul de activitate a activităţilor prevăzute la art. 8 din Legea bancară, pentru care, potrivit unor legi speciale, este necesară şi o aprobare prealabilă/un aviz din partea altor autorităţi, se va putea realiza numai după obţinerea acestora.
   Art. 7. -(1) Până la data depunerii cererii de autorizare capitalul social al societăţii pe acţiuni trebuie subscris şi vărsat integral, în formă bănească, cel puţin la nivelul capitalului minim pentru bănci stabilit de Banca Naţională a României.
   (2) Constituirea capitalului social al societăţii pe acţiuni şi eventualele majorări ale acestuia se vor efectua exclusiv prin aporturi în formă bănească.
   (3) Fiecare acţionar va vărsa integral, la momentul subscrierii, valoarea acţiunilor subscrise, cu excepţia acţiunilor rezultate din transformarea părţilor sociale subscrise şi integral vărsate la capitalul social al organizaţiilor cooperaţiei de credit, în cazul cărora vărsămintele efectuate se asimilează aporturilor în formă bănească.
   (4) Vărsămintele la capitalul social vor fi efectuate într-un cont deschis în acest scop la o bancă, persoană juridică română, sau la o sucursală a unei bănci străine autorizate să funcţioneze pe teritoriul României.
   Art. 8. -(1) La data depunerii cererii de autorizare solicitantul nu trebuie să se afle în situaţia de a nu-şi fi onorat integral obligaţiile scadente.
   (2) Indicatorii de prudenţă bancară, calculaţi pe baza datelor înscrise în bilanţul contabil întocmit potrivit prevederilor art. 265 lit. j) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000, trebuie să se încadreze în limitele stabilite pentru bănci de Legea bancară şi de reglementările emise de Banca Naţională a României.
   (3) Se vor calcula următorii indicatori de prudenţă bancară:
   a) fondurile proprii;
   b) solvabilitatea;
   c) expunerea faţă de un singur debitor;
   d) expunerea agregată;
   e) poziţia valutară;
   f) valoarea totală a investiţiilor pe termen lung în valorile mobiliare emise de o societate comercială care nu este angajată în una sau mai multe dintre activităţile financiare prevăzute la art. 8 din Legea bancară;
   g) valoarea totală a investiţiilor pe termen lung în valorile mobiliare emise de societăţi comerciale care nu sunt angajate în una sau mai multe dintre activităţile financiare prevăzute la art. 8 din Legea bancară;
   h) valoarea totală a investiţiilor în valori mobiliare, efectuate în nume şi în cont propriu, cu excepţia celor în titluri de stat.
   (4) Capitalul social existent în sold la data întocmirii bilanţului contabil prevăzut la alin. (2) trebuie să fie cel puţin la nivelul capitalului social minim prevăzut de reglementările Băncii Naţionale a României.
   (5) La stabilirea nivelului indicatorilor prevăzuţi la alin. (2) se vor lua în calcul, fără a se înregistra efectiv în contabilitate, şi influenţele aferente rezervelor minime obligatorii, contribuţiilor la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, precum şi ale provizioanelor specifice de risc stabilite pe baza clasificării creditelor, plasamentelor şi a dobânzilor neîncasate aferente acestora, existente în sold la data bilanţului contabil prevăzut la alin. (2), determinate în conformitate cu reglementările în materie.
   Art. 9. -(1) Auditorul independent, numit în conformitate cu art. 61 alin. 1 din Legea bancară, trebuie să fie o societate de expertiză contabilă, autorizată să desfăşoare această activitate pe teritoriul României şi să aibă experienţă în domeniul financiar-bancar.
   (2) Pot fi numite auditor independent în conformitate cu prevederile art. 265 lit. j) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000 numai persoanele care au fost aprobate de Banca Naţională a României în calitate de auditor independent al unei bănci sau care au exercitat mandatul de cenzor într-o bancă.

   SECŢIUNEA 2
Documentaţia

   Art. 10. -(1) Dosarul prezentat în susţinerea cererii de autorizare trebuie să cuprindă toate documentele şi informaţiile prevăzute în prezenta secţiune.
   (2) Banca Naţională a României poate cere unui solicitant să prezinte orice informaţii şi documente suplimentare.
   (3) Toate actele înregistrate la Banca Naţională a României începând cu ziua care precedă intervalul de 30 de zile anterior datei încheierii termenului în care Banca Naţională a României trebuie să se pronunţe conform art. 268 alin. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000 vor fi restituite titularilor cererilor, fără a fi luate în considerare, astfel încât instrumentarea dosarului să se poată încheia cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de data şedinţei Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României pe a cărei ordine de zi urmează să fie înscris.
   Art. 11. -(1) În vederea obţinerii autorizaţiei solicitanţii trebuie să prezinte Băncii Naţionale a României următoarea documentaţie:
   a) cererea de autorizare (anexa nr. 2 la prezentele norme), semnată de persoanele propuse în calitate de conducător, conform actului constitutiv;
   b) hotărârea adunării generale a organizaţiei cooperaţiei de credit privind schimbarea formei juridice în societate pe acţiuni în vederea funcţionării ca bancă în condiţiile Legii bancare;
   c) actul constitutiv şi, dacă este cazul, actele adiţionale prin care acesta a fost modificat, încheiate în formă autentică, în original sau în copie legalizată;
   d) copie legalizată de pe certificatul de înmatriculare ca societate pe acţiuni, eliberat de oficiul registrului comerţului, precum şi extrasul certificat de pe înregistrările efectuate în registrul comerţului;
   e) informare privind repartiţia acţiunilor şi a drepturilor de vot, însoţită, după caz, de scrisoarea din partea băncii prevăzute la art. 7 alin. (4), care să confirme suma vărsată de fiecare acţionar în contul special deschis;
   f) informaţiile şi documentele prevăzute la art. 20 lit. e) din Normele Băncii Naţionale a României nr. 2/1999 pentru fiecare dintre acţionarii semnificativi;
   g) bilanţul contabil întocmit potrivit prevederilor art. 265 lit. j) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000, însoţit de tabelul de corespondenţă a conturilor utilizate de organizaţiile cooperaţiei de credit cu cele utilizate de bănci şi de raportul auditorului independent care să cuprindă atât opinia acestuia asupra bilanţului contabil, cât şi calculul indicatorilor de prudenţă bancară, prevăzuţi la art. 8 din prezentele norme, efectuat pe formularele prevăzute de normele Băncii Naţionale a României în materie;
   h) comunicare privind identitatea auditorului independent numit, în conformitate cu prevederile art. 265 lit. j) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000, cu precizarea poziţiei sale în Tabloul Corpului experţilor contabili şi contabililor autorizaţi din România, care să cuprindă şi numele băncilor în care au desfăşurat activitate de audit sau au exercitat mandatul de cenzor, cu indicarea perioadelor respective;
   i) studiul de fezabilitate, însuşit de conducătorii propuşi ai băncii, care va cuprinde cel puţin:
   -tipul, denumirea şi descrierea principalelor produse şi servicii ce vor fi oferite de bancă;
   -clientela căreia i se va adresa banca şi modalităţile de atragere a acesteia;
   -segmentul de piaţă în care se intenţionează ca banca să îşi desfăşoare activitatea;
   -natura resurselor financiare utilizate;
   -structura organizatorică şi atribuţiile fiecărui compartiment, cu precizarea numărului şi repartiţiei personalului pe funcţii;
   -ultimul bilanţ contabil al organizaţiei cooperaţiei de credit, înregistrat la autoritatea fiscală, şi balanţa de verificare întocmită la încheierea activităţii acesteia, certificată de un auditor independent;
   -preliminarea aferentă anului 2000 şi estimarea anuală aferentă perioadei 2001-2003 a bilanţului contabil, a contului de profit şi pierderi şi a situaţiei privind repartizarea rezultatului (profitului), întocmite potrivit normelor metodologice în materie emise de Banca Naţională a României, însoţite de fundamentarea acestora;
   j) comunicare privind identitatea conducătorilor propuşi ai băncii, prevăzuţi în actul constitutiv, însoţită de documentele prevăzute la art. 20 lit. g) din Normele Băncii Naţionale a României nr. 2/1999;
   k) informare cu privire la identitatea membrilor consiliului de administraţie şi, dacă este cazul, a membrilor comitetului de direcţie, însoţită de documentaţia prevăzută la art. 20 lit. h) din Normele Băncii Naţionale a României nr. 2/1999;
   l) identitatea cenzorilor, însoţită de documentele prevăzute la art. 20 lit. i) din Normele Băncii Naţionale a României nr. 2/1999;
   m) comunicare privind identitatea auditorului independent al băncii, numit în conformitate cu prevederile art. 61 alin. 1 din Legea bancară; în situaţia în care acesta nu a fost autorizat de Banca Naţională a României în această calitate la o altă bancă, se vor transmite şi documentele prevăzute la art. 22 lit. e) din Normele Băncii Naţionale a României nr. 2/1999;
   n) declaraţie semnată de toţi membrii consiliului de administraţie, din care să rezulte că societatea pe acţiuni nu are obligaţii scadente neonorate;
   o) documentele care atestă deţinerea cu titlu legal a spaţiului aferent sediului social, potrivit prevederilor art. 22 lit. c) din Normele Băncii Naţionale a României nr. 2/1999;
   p) situaţia reţelei de sucursale şi alte sedii secundare, care să cuprindă: tipul sediului secundar, adresa şi identitatea persoanelor desemnate să asigure conducerea acestora; pentru fiecare dintre sediile secundare se vor prezenta dovada înmatriculării sau, după caz, a înregistrării la oficiul registrului comerţului, precum şi curriculum vitae şi certificatul de cazier judiciar pentru fiecare dintre persoanele desemnate să asigure conducerea acestora;
   r) comunicare privind existenţa reglementărilor proprii referitoare la desfăşurarea activităţii în calitate de bancă, elaborate cu respectarea prevederilor Legii bancare;
   s) aprobările prealabile/avizele emise de autorităţile competente pentru efectuarea activităţilor supuse unor legi speciale, dacă este cazul;
   ş) orice alte informaţii pe care solicitantul le consideră de natură să susţină viabilitatea proiectului prezentat;
   t) orice alte informaţii şi documente solicitate de Banca Naţională a României.
   (2) Bilanţul contabil prevăzut la alin. 1 lit. g) se va întocmi în scopul autorizării potrivit modelelor situaţiilor financiar-contabile pentru bănci şi normelor metodologice pentru întocmirea şi utilizarea acestora.

   CAPITOLUL III
 Respingerea cererii

   Art. 12. - Banca Naţională a României va putea respinge o cerere de autorizare a unei societăţi pe acţiuni rezultate în urma schimbării formei juridice a unei organizaţii a cooperaţiei de credit, în condiţiile prevăzute la art. 269 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000.
   Art. 13. - Hotărârea de respingere a cererii de autorizare se va comunica solicitantului, împreună cu motivele care au stat la baza acesteia, şi se va publica în două ziare de circulaţie naţională.

   CAPITOLUL IV
 Dispoziţii finale

   Art. 14. - Direcţia politici financiar-bancare din cadrul Băncii Naţionale a României va confirma solicitantului primirea cererii de autorizare în termen de 3 zile lucrătoare.
   Art. 15. -(1) Documentaţia va fi prezentată Băncii Naţionale a României în limba română. Pentru documentele redactate într-o limbă străină se va prezenta şi traducerea legalizată a acestora.
   (2) Documentele întocmite sau legalizate de o autoritate străină vor fi supralegalizate în condiţiile prevăzute de legislaţia română.
   Art. 16. -(1) Începând cu data eliberării autorizaţiei de către Banca Naţională a României, banca se supune tuturor prevederilor legale aplicabile băncilor.
   (2) În termen de 5 zile de la data autorizării banca va transmite Băncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere reglementările proprii cu privire la desfăşurarea activităţii.
   Art. 17. - Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme.

   GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
EMIL IOTA GHIZARI

   Bucureşti, 4 septembrie 2000.
   Nr. 4.

   ANEXA  Nr. 1

   ACTIVITĂŢI
ce pot fi incluse în obiectul de activitate al băncilor cu respectarea
dispoziţiilor art. 8 din Legea bancară nr. 58/1998

   a) acceptarea de depozite;
   b) contractarea de credite, operaţiunile de factoring şi scontarea efectelor de comerţ, inclusiv forfetare;
   c) emiterea şi gestiunea instrumentelor de plată şi de credit;
   d) plăţi şi decontări;
   e) transferuri de fonduri;
   f) emiterea de garanţii şi asumarea de angajamente;
   g) tranzacţii în cont propriu sau în contul clienţilor cu instrumente monetare negociabile (cecuri, cambii, certificate de depozit);
   h) tranzacţii în cont propriu sau în contul clienţilor cu valută;
   i) tranzacţii în cont propriu sau în contul clienţilor cu metale preţioase, obiecte confecţionate din acestea, pietre preţioase;
   j) tranzacţii în cont propriu sau în contul clienţilor cu titluri de stat;
   k) distribuirea de valori mobiliare în cadrul unui grup de vânzare;
   l) acţionarea ca agent custode pentru valori mobiliarenr. 58/1998;
   -actul constitutiv şi actele adiţionale prin care acesta a fost modificat;
   -copie legalizată de pe certificatul de înmatriculare ca societate pe acţiuni, eliberat de oficiul registrului comerţului, precum şi copia certificată de pe înregistrările efectuate în registrul comerţului;
   -informare privind repartiţia acţiunilor şi a drepturilor de vot;
   -scrisoare din partea băncii la care s-a deschis contul în care s-au efectuat vărsămintele aferente capitalului socialnr. 2/1999 - pentru fiecare acţionar semnificativ;
   -dovada înregistrării în registrul comerţului, bilanţurile contabile şi cele mai recente situaţii financiar-contabile pentru fiecare acţionar semnificativ persoană juridică, precum şi pentru societatea a cărei filială este;
   -curriculum vitae, certificat de cazier judiciar şi declaraţie - anexa nr. 3 la Normele Băncii Naţionale a României nr. 2/1999 - pentru fiecare acţionar semnificativ persoană fizică;
   -bilanţul contabil întocmit potrivit prevederilor art. 265 lit. j) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000, însoţit de tabelul de corespondenţă a conturilor utilizate de organizaţiile cooperaţiei de credit cu cele utilizate de bănci şi de raportul auditorului independent care cuprinde opinia acestuia asupra bilanţului contabil şi calculul indicatorilor de prudenţă bancară; - studiul de fezabilitate;
   -comunicare privind identitatea auditorului independent numit conform art. 265 lit. j) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000, cu precizarea poziţiei sale în Tabloul Corpului experţilor contabili şi contabililor autorizaţi din România şi a băncilor şi perioadelor în care a activat ca auditor sau cenzor;
   -comunicare privind identitatea conducătorilor propuşi;
   _____________
   1)Denumirea societăţii pe acţiuni pentru care se solicită autorizaţia de funcţionare ca bancă.
   2)Denumirea organizaţiei cooperaţiei de credit.
   *)Dacă este cazul.

   -chestionarul - anexa nr. 4 la Normele Băncii Naţionale a României nr. 2/1999 - şi declaraţia - anexa nr. 5 la aceleaşi norme -, completate de fiecare conducător;
   -curriculum vitae, copie legalizată de pe actul care atestă licenţierea în profesie, certificat de cazier judiciar pentru fiecare conducător, scrisori de referinţă;
   -comunicare privind identitatea membrilor consiliului de administraţie şi ai comitetului de direcţie;
   -curriculum vitae şi certificatul de cazier judiciar pentru fiecare membru al consiliului de administraţie;
   -comunicare privind identitatea cenzorilor;
   -curriculum vitae, certificat de cazier judiciar, dovada calităţii de expert contabil sau de contabil autorizat cu studii superioare şi declaraţia - anexa nr. 6A la Normele Băncii Naţionale a României nr. 2/1999 -, pentru fiecare cenzor persoană fizică;
   -copie legalizată de pe certificatul de înmatriculare eliberat de oficiul registrului comerţului şi dovada calităţii de societate de expertiză contabilă autorizată să desfăşoare această activitate pe teritoriul României pentru fiecare cenzor persoană juridică;
   -declaraţia - anexa nr. 6B la Normele Băncii Naţionale a României nr. 2/1999 -, completată de fiecare cenzor persoană juridică, şi declaraţia - anexa nr. 6A la aceleaşi norme -, completată de persoana fizică desemnată de acesta să îl reprezinte în calitate de cenzor;
   -comunicare privind identitatea autorului independent numit conform art. 61 alin. 1 din Legea nr. 58/1998;
   -dovada calităţii de societate de expertiză contabilă autorizată să desfăşoare această activitate pe teritoriul României a societăţii propuse ca auditor independent, o scurtă prezentare a activităţii societăţii, chestionarul - anexa nr. 7 la Normele Băncii Naţionale a României nr. 2/1999 -, precum şi curriculum vitae şi certificatul de cazier judiciar pentru conducătorul/conducătorii societăţii;
   -declaraţie, semnată de toţi membrii consiliului de administraţie, din care să rezulte că societatea pe acţiuni nu are obligaţii scadente neonorate;
   -dovada deţinerii spaţiului destinat să constituie sediul social;
   -situaţia sediilor secundare şi dovada înmatriculării fiecăruia la oficiul registrului comerţului;
   -curriculum vitae şi certificatul de cazier judiciar pentru fiecare dintre persoanele desemnate să asigure conducerea sediilor secundare;
   -comunicare privind existenţa reglementărilor proprii;
   -aprobările prealabile/avizele emise de autorităţile competente pentru efectuarea activităţilor supuse unor legi speciale