Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Normă nr. 2 din 14.feb.2002
Monitorul Oficial, Partea I 133 20.feb.2002
Intrare în vigoare la 20.feb.2002
pentru modificarea şi completarea Normelor Băncii Naţionale a României nr. 7/2000 privind autorizarea organizaţiilor cooperatiste de credit

   Având în vedere prevederile art. 85, art. 139 alin. final şi ale art. 143 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, cu modificările şi completările ulterioare,
   în temeiul prevederilor art. 50 alin. (1) din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României, cu modificările şi completările ulterioare,

   Banca Naţională a României emite prezentele norme.

   Art. I. - Normele Băncii Naţionale a României nr. 7/2000 privind autorizarea organizaţiilor cooperatiste de credit, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 452 bis din 13 septembrie 2000, se modifică şi se completează după cum urmează:
   1. După articolul 4 se introduce articolul 41 cu următorul cuprins:
   "Art. 41. - (1) Participaţia fiecărui membru cooperator la capitalul unei cooperative de credit nu trebuie să se situeze la un asemenea nivel încât retragerea membrului cooperator respectiv să aibă un impact semnificativ asupra situaţiei financiare a întregii reţele, care, în acest fel, nu ar mai putea funcţiona în condiţii de respectare a cerinţelor de prudenţă bancară, cum ar fi cerinţele privind capitalul agregat minim, numărul minim de cooperative de credit dintr-o reţea.
   (2) Membrii cooperatori, inclusiv membrii fondatori ai cooperativelor nou-constituite, care subscriu şi varsă părţi sociale în valoare de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 euro, trebuie să nu fi suferit condamnări pentru infracţiuni legate de fapte de terorism, corupţie, infracţiuni în dauna avutului public sau privat, abuz, luare sau dare de mită, fals şi uz de fals, deturnare de fonduri, evaziune fiscală, spălare de bani ori alte asemenea fapte şi să justifice provenienţa fondurilor destinate participării la capitalul cooperativei de credit. Sumele utilizate pentru dobândirea părţilor sociale trebuie să provină din surse proprii şi nu din credite sau din împrumuturi primite.
   (3) Membrii cooperatori prevăzuţi la alin. (2) se obligă să nu formuleze o cerere de retragere din cooperativa de credit timp de 2 ani de la data subscrierii şi vărsării părţilor sociale.
   (4) Îndeplinirea condiţiilor arătate la alin. (2) şi (3) nu înlătură cerinţa prevăzută la alin. (1)."
   2. Articolul 5 va avea următorul cuprins:
   "Art. 5. - (1) Spaţiul destinat să constituie sediul social al unei organizaţii cooperatiste de credit nu poate fi amplasat în subsolurile clădirilor sau la etajele ansamblurilor de locuinţe, trebuie să aibă acces public direct şi adresă identificabilă şi să corespundă activităţilor propuse a fi desfăşurate, din punct de vedere al suprafeţei, al condiţiilor de securitate şi al dotărilor.
   (2) Organizaţiile cooperaţiei de credit care se reorganizează conform dispoziţiilor tranzitorii din ordonanţă trebuie să îndeplinească cerinţa privind accesul public direct în termen de un an de la data autorizării funcţionării acestora."
   3. După alineatul (1) al articolului 10 se introduce alineatul (2) cu următorul cuprins:
   "(2) Pentru membrii cooperatori care au subscris şi au vărsat părţi sociale în valoare de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 euro se vor prezenta următoarele documente:
   a) curriculum vitae;
   b) certificat de cazier judiciar;
   c) chestionar - prezentat în anexa nr. 7 la prezentele norme;
   d) documente care să ateste provenienţa fondurilor utilizate, cum ar fi: copie de pe declaraţia de venit depusă la autoritatea fiscală, documente care să ateste deţinerea de participaţii la diverse entităţi şi încasarea de dividende;
   e) un angajament semnat în formă autentică, prin care persoana în cauză se angajează că nu va formula o cerere de retragere din cooperativa de credit timp de 2 ani de la data subscrierii părţilor sociale."
   4. Alineatul (2) al articolului 10 devine alineatul (3).
   5. Alineatul (1) al articolului 14 va avea următorul cuprins:
   "Art. 14. - (1) La evaluarea persoanelor propuse în calitate de conducător al unei case centrale se vor aplica, în mod corespunzător, criteriile prevăzute în reglementările Băncii Naţionale a României cu privire la evaluarea calităţii conducătorilor băncilor."
   6. Litera d) a alineatului (1) al articolului 24 va avea următorul cuprins:
   "d) comunicarea casei centrale, semnată de către reprezentanţii legali ai acesteia, privind existenţa reglementărilor proprii ale organizaţiilor cooperatiste de credit corespunzătoare fiecărui tip de activitate ce urmează să fie desfăşurată, însoţită de reglementările casei centrale privind regulile şi normele etice şi profesionale pentru calitatea, experienţa şi activitatea conducătorilor cooperativelor de credit afiliate şi de cele privind desfăşurarea transferului de fonduri între acestea;"
   7. După litera d) a alineatului (1) al articolului 24 se introduce litera e) cu următorul cuprins:
   "e) situaţia privind capitalul agregat al reţelei, defalcat pe fiecare organizaţie cooperatistă de credit din reţea, va fi întocmită pe baza datelor existente la data autentificării actului constitutiv al casei centrale şi trebuie să reflecte atingerea nivelului minim al capitalului agregat prevăzut în normele Băncii Naţionale a României privind capitalul agregat minim al unei reţele cooperatiste de credit."
   8. Alineatul (2) al articolului 24 va avea următorul cuprins:
   "(2) Pe lângă documentaţia prevăzută la art. 142 din ordonanţă se vor transmite:
   a) documentele prevăzute la art. 10 alin. (2) pentru membrii cooperatori care au subscris şi au vărsat părţi sociale în valoare de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 euro la capitalul social al cooperativelor de credit din reţea;
   b) o declaraţie semnată în formă autentică de reprezentanţii legali ai casei centrale, prin care aceasta confirmă realizarea afilierii la casa centrală a fiecărei cooperative de credit din reţea şi faptul că toţi conducătorii cooperativelor de credit afiliate îndeplinesc cerinţele prevăzute în reglementările casei centrale privind regulile şi normele etice şi profesionale pentru calitatea, experienţa şi activitatea conducătorilor cooperativelor de credit afiliate, arătate la alin. (1) lit. d);
   c) o declaraţie semnată în formă autentică de reprezentanţii legali ai fiecărei organizaţii cooperatiste de credit din reţea - casă centrală şi cooperative de credit afiliate - privind îndeplinirea, la data depunerii la Banca Naţională a României a cererii de autorizare a funcţionării, cerinţelor prevăzute la art. 173 şi 175 din ordonanţă."
   9. După alineatul (2) al articolului 24 se introduce alineatul (3) cu următorul cuprins:
   "(3) În cazul în care după obţinerea aprobării colective de constituire a reţelei, faţă de denumirea iniţială a cooperativelor de credit din reţea, au intervenit schimbări datorate unor motive obiective, inclusiv la solicitarea Oficiului registrului comerţului, în cererea de autorizare a funcţionării se va menţiona şi denumirea iniţială."
   10. Articolul 31 va avea următorul cuprins:
   "Art. 31. - Documentaţia care trebuie transmisă potrivit prevederilor art. 257 din ordonanţă va îndeplini, pe lângă cerinţele prevăzute la art. 24, şi următoarele:
   a) situaţia patrimoniului se va întocmi şi se va transmite pe formularul-anexă la Normele metodologice ale Ministerului Finanţelor Publice privind întocmirea, verificarea şi centralizarea raportărilor contabile ale agenţilor economici;
   b) situaţia patrimoniului arătată la lit. a) va fi însoţită de raportul de audit întocmit de o societate de expertiză contabilă autorizată de Camera Auditorilor din România să desfăşoare activitate de audit financiar, raport din care să rezulte că situaţia patrimoniului prezintă o imagine fidelă a condiţiei entităţii auditate, concretizată în respectarea regulilor privind evaluarea patrimoniului şi a celorlalte norme şi principii contabile, inclusiv faptul că entitatea auditată şi-a constituit şi reflectat în contabilitate provizioanele aferente participaţiilor, creditelor restante şi în litigiu acordate, depozitelor ori disponibilităţilor plasate la entităţi în curs de lichidare sau cărora li s-a retras autorizaţia de funcţionare de către autorităţile competente ori care se află în situaţii similare;
   c) situaţia capitalului agregat al reţelei va fi însoţită şi de o situaţie estimativă a capitalului agregat al reţelei corespunzătoare momentului prevăzut la art. 258 a doua liniuţă din ordonanţă, în cazul în care la data cererii de autorizare a funcţionării nivelul acestui capital este inferior celui prevăzut în reglementările Băncii Naţionale a României privind capitalul agregat minim al unei reţele cooperatiste de credit;
   d) declaraţia prevăzută la art. 24 alin. (2) lit. c) se va referi şi la art. 170, 2462 şi 261 din ordonanţă."
   11. După articolul 31 se introduc articolele 311 şi 312 cu următorul cuprins:
   "Art. 311. - (1) Fiecare organizaţie cooperatistă de credit - casă centrală şi cooperativele de credit afiliate - va transmite declaraţia în formă autentică prevăzută la art. 250 alin. 2 din ordonanţă, însoţită de o certificare a situaţiei declarate de către o societate de expertiză contabilă autorizată de Camera Auditorilor din România să desfăşoare activitate de audit financiar.
   (2) Declaraţia va fi semnată de conducătorii organizaţiei cooperatiste de credit, va cuprinde toate datele de identificare a acesteia - sediul social, codul unic de înregistrare, numărul de ordine în registrul comerţului - şi se va referi la întreaga perioadă a procesului de autorizare, respectiv de la data depunerii cererii de avizare prealabilă şi până la data redactării respectivei declaraţii.
   Art. 312. - Copia legalizată de pe actul constitutiv al organizaţiilor cooperatiste de credit va fi însoţită de hotărârea adunării generale a membrilor cooperatori prin care a fost adoptat acesta, precum şi de extrasul din procesul-verbal al respectivei adunări generale, care să ateste că au fost îndeplinite toate condiţiile cerute de Legea nr. 109/1996 pentru prezenţa la adunare şi pentru luarea hotărârilor."
   12. După articolul 32 se introduce articolul 321 cu următorul cuprins:
   "Art. 321. - Declaraţiile prevăzute la art. 24 şi 31 vor cuprinde menţiunea că persoana declarantă cunoaşte prevederile art. 89, respectiv art. 149 din ordonanţă, respectiv că Banca Naţională a României va putea retrage autorizaţia de funcţionare pentru organizaţiile cooperatiste de credit în cazul în care autorizaţia a fost obţinută pe baza unor declaraţii false sau prin orice mijloc ilegal."
   13. Alineatul (2) al articolului 33 va avea următorul cuprins:
   "(2) Banca Naţională a României poate solicita în mod expres şi alte documente în completarea celor remise iniţial sau prin care să se aducă modificări la acestea şi va stabili termenele în care aceste documente trebuie să fie prezentate. Nerespectarea termenelor stabilite de Banca Naţională a României poate constitui motiv de neacceptare şi restituire a documentelor depuse după aceste termene, nefiind luate în considerare la analiza cererii."
   Art. II. - Chestionarul-anexă la prezentele norme va deveni anexa nr. 7 la Normele Băncii Naţionale a României nr. 7/2000.
   Art. III. - Prevederile prezentelor norme se aplică şi în cazul cererilor de autorizare a funcţionării organizaţiilor cooperatiste de credit nesoluţionate la data intrării în vigoare a acestora.
   Reţelele cooperatiste de credit care vor depune cererea de autorizare a funcţionării în termen de maximum 30 de zile de la data publicării prezentelor norme vor putea să completeze sau să modifice documentaţia depusă, în termen de 30 zile de la data depunerii cererii de autorizare a funcţionării şi a documentaţiei aferente.

   PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE AL
BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR CONSTANTIN ISĂRESCU

   Bucureşti, 14 februarie 2002.
   Nr. 2.

   ANEXA Nr. 7
Confidenţial

   CHESTIONAR
pentru participanţii la capitalul social al unei cooperative de creditnr. 97/2000.
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
6. Participantul sau grupul de persoane menţionat la pct. 5 deţine
participaţii semnificative (orice participaţie care reprezintă cel puţin 5% din
capitalul social sau din drepturile de vot) la entităţi nebancare? În caz
afirmativ comunicaţi lista acestor participaţii (nivelul şi suma participaţiei).
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
7. Participantul sau grupul de persoane menţionat la pct. 5 deţine
participaţii semnificative la capitalul social al altor instituţii de credit? În
caz afirmativ comunicaţi lista acestor participaţii (nivelul şi suma
participaţiilor).
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
8. Participantul şi entităţile la care acesta deţine participaţii
semnificative desfăşoară activităţi financiare? În caz afirmativ indicaţi
entităţile şi autorităţile de supraveghere în cauză.
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
9. Între cooperativa de credit menţionată la pct. 1/ casa centrală la care
aceasta este afiliată şi participant există legături de afaceri? În caz
afirmativ daţi detalii. Descrieţi cum vor evolua aceste legături după obţinerea
participaţiei la capitalul social.
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
10. Precizaţi care sunt instituţiile de credit cu care participantul
întreţine relaţii de afaceri (se vor indica denumirea acestora, sediul şi
vechimea relaţiilor).
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
11. Precizaţi care este sursa fondurilor utilizate pentru obţinerea
participaţiei (părţile sociale subscrise) la capitalul social al cooperativei de
credit menţionate la pct. 1.
* Pentru fiecare dintre sursele indicate se vor menţiona şi se vor anexa
documentele justificative.
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
12. Precizaţi care sunt obiectivele urmărite prin obţinerea participaţiei la
capitalul social al cooperativei de credit. Care sunt orientările pe care le are
în vedere participantul în legătură cu natura şi volumul activităţii
cooperativei de credit în următorii ani?
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
13. Participantul sau persoanele din grupul menţionat la pct. 5 au făcut în
ultimii 10 ani sau fac în prezent obiectul unor anchete sau proceduri
administrative ori judiciare? Aceste proceduri s-au încheiat cu vreo sancţiune
sau interdicţie? Dacă da, daţi detalii, indiferent dacă între timp a intervenit
o reabilitare.
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
14. Comunicaţi orice alte informaţii utile care pot permite o apreciere cât
mai completă şi corectă a situaţiei participantului la capitalul social al
cooperativei de credit.
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................

   Subsemnatul, declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii, că sursa fondurilor utilizate pentru obţinerea participaţiei la capitalul social al cooperativei de credit nu este un credit intern sau un împrumut şi că toate informaţiile cuprinse în acest formular şi în anexe sunt complete şi conforme cu realitatea şi mă angajez să comunic de îndată Băncii Naţionale a României orice schimbare care va modifica informaţiile furnizate. Totodată mă angajez să transmit în fiecare an cooperativei de credit menţionate la pct. 1 informaţiile pe care aceasta la rândul ei trebuie să le transmită autorităţilor potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
   
       Data             Numărul anexelor           Numele şi prenumele
..............................
Semnătura

   N.B.: Banca Naţională a României va păstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în răspunsurile la acest chestionar, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege.