Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Normă nr. 5 din 8.apr.2002
Monitorul Oficial, Partea I 283 26.apr.2002
Intrare în vigoare la 26.apr.2002
pentru modificarea şi completarea Normelor nr. 3/1999 privind modificările în situaţia băncilor

   Având în vedere prevederile art. 38 din Legea bancară nr. 58/1998, cu modificările şi completările ulterioare,
   în temeiul prevederilor art. 50 alin. (1) din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României, cu modificările şi completările ulterioare,

   Banca Naţională a României emite prezentele norme.

   Art. I. - Normele nr. 3/1999 privind modificările în situaţia băncilor, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 58 din 10 februarie 1999, modificate prin Normele nr. 11/1999, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 5 din 10 ianuarie 2000, şi prin Normele nr. 8/2000, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 474 din 29 septembrie 2000, se modifică după cum urmează:
   1. Litera f) a alineatului 1 al articolului 2 va avea următorul cuprins:
   "f) conducătorii şi administratorii băncii;"
   2. Articolul 13 va avea următorul cuprins:
   "Art. 13. - Persoana sau grupul de persoane care intenţionează să achiziţioneze o participaţie de cel puţin 5% din capitalul social al unei bănci sau să îşi majoreze o asemenea participaţie, astfel încât aceasta să atingă sau să depăşească niveluri reprezentând multipli de 5% din capitalul social al băncii, trebuie să obţină aprobarea prealabilă potrivit prezentelor norme.
   Persoanele care solicită aprobarea prealabilă potrivit alin. 1 trebuie să îndeplinească condiţiile minime prevăzute de lege şi cerinţele specifice menţionate în Normele privind autorizarea băncilor, emise de Banca Naţională a României."
   3. Articolul 16 va avea următorul cuprins:
   "Art. 16. - Cererea de aprobare a persoanelor prevăzute la art. 13 va fi semnată de unul dintre conducătorii băncii şi de persoanele în cauză.
   Documentaţia care se prezintă în susţinerea cererii de aprobare este cea prevăzută pentru fondatori în Normele privind autorizarea băncilor, emise de Banca Naţională a României. În cazul grupurilor de persoane documentaţia prevăzută se va transmite pentru fiecare dintre persoanele care fac parte din grup.
   În cazul în care o bancă străină intenţionează să achiziţioneze o participaţie reprezentând 50% sau mai mult din capitalul social al băncii ori o participaţie semnificativă care îi va permite acesteia să exercite controlul efectiv asupra conducerii şi politicii băncii, se va prezenta şi o declaraţie din partea autorităţii de supraveghere bancară din ţara de origine cu privire la viabilitatea băncii străine respective.
   Evaluarea persoanelor fizice şi juridice care solicită aprobare potrivit prevederilor prezentei secţiuni se va face pe baza cerinţelor specifice aplicabile în cazul fondatorilor şi acţionarilor semnificativi ai băncii, prevăzute de lege şi de normele menţionate la alin. 2."
   4. Titlul secţiunii a V-a a capitolului II va avea următorul cuprins: "Conducătorii şi administratorii băncii"
   5. Articolul 18 va avea următorul cuprins:
   "Art. 18. - Calitatea conducătorilor şi administratorilor băncii trebuie să corespundă condiţiilor prevăzute de lege şi de reglementările emise în aplicarea acesteia.
   Evaluarea persoanelor menţionate la alin. 1 se va face pe baza cerinţelor specifice cuprinse în Normele privind autorizarea băncilor, emise de Banca Naţională a României."
   6. Articolul 20 va avea următorul cuprins:
   "Art. 20. - Schimbarea de pe o funcţie de conducere pe o altă funcţie de conducere în cadrul aceleiaşi bănci a unui conducător aprobat nu este supusă aprobării prealabile, urmând să fie notificată Băncii Naţionale a României conform dispoziţiilor cuprinse în cap. III."
   7. După articolul 20 se introduce articolul 201 cu următorul cuprins:
   "Art. 201. - Dispoziţiile art. 18-20 se aplică în mod corespunzător şi în cazul sucursalelor băncilor străine."
   8. Alineatul 1 al articolului 21 va avea următorul cuprins:
   "În situaţia în care, din diferite motive, nu mai sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege privind numărul conducătorilor şi/sau cetăţenia acestora şi, potrivit dispoziţiilor legale şi/sau statutare, aceste condiţii nu pot fi îndeplinite altfel, banca va convoca de îndată adunarea generală a acţionarilor, care va proceda la numirea altor persoane în calitate de conducător."
   9. Litera b) a articolului 22 va avea următorul cuprins:
   "b) studiul de fezabilitate, din care să rezulte oportunitatea deschiderii respectivului sediu secundar şi care să cuprindă informaţii cu privire la sistemul de supraveghere bancară, legislaţia privind secretul bancar şi prevenirea spălării banilor, standardele privind cunoaşterea clientelei, existente în ţara în care se intenţionează deschiderea sediului secundar;"
   10. Litera a) a alineatului 1 al articolului 26 va avea următorul cuprins:
   "a) schimbarea unui conducător aprobat de pe o funcţie de conducere pe o altă funcţie de conducere;"
   11. Alineatul 2 al articolului 26 se abrogă.
   12. Articolul 28 va avea următorul cuprins:
   "Art. 28. - În cazul schimbării unui conducător de pe o funcţie de conducere pe o altă funcţie de conducere se va prezenta şi o declaraţie sub semnătura persoanei în cauză, prin care să se confirme că informaţiile cuprinse în documentaţia existentă în evidenţele Băncii Naţionale a României nu au suferit modificări sau, după caz, să se comunice modificările intervenite.
   Persoanele desemnate în calitate de cenzor trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de lege; pentru aceste persoane notificarea va fi însoţită şi de documentaţia prevăzută pentru cenzori în Normele privind autorizarea băncilor, emise de Banca Naţională a României."
   13. După articolul 28 se introduce articolul 281 cu următorul cuprins:
   "Art. 281. - În termen de 5 zile de la data începerii efectuării de operaţiuni bancare, conform obiectului de activitate autorizat, banca va notifica acest lucru Băncii Naţionale a României şi va transmite acesteia reglementările interne, aprobate de organele statutare, privind desfăşurarea operaţiunilor cu care şi-a început activitatea şi cele privind constituirea comitetului de risc, a comitetului de administrare a activelor şi pasivelor şi a comitetului de credite, prevăzute de lege, din care să rezulte atribuţiile, procedura de lucru şi componenţa acestora, conform cerinţelor cuprinse în Normele privind autorizarea băncilor, emise de Banca Naţională a României.
   Pe măsura extinderii activităţii cu efectuarea altor operaţiuni bancare, în limita obiectului de activitate autorizat, banca va transmite Băncii Naţionale a României reglementările interne corespunzătoare, aprobate de organele statutare, în termen de 5 zile de la data începerii efectuării operaţiunilor respective.
   Modificările operate în reglementările proprii se vor notifica Băncii Naţionale a României în termen de 5 zile de la aprobarea acestora de către organele statutare ale băncii şi vor deveni aplicabile de la data notificării.
   Reglementările interne ale băncii trebuie să prevadă cel puţin metodologia de identificare şi cuantificare a riscurilor specifice activităţii bancare, modalităţile de acoperire a acestora şi procedura de aprobare a operaţiunilor în funcţie de riscurile asociate acestora."
   14. Litera a) a articolului 29 va avea următorul cuprins:
   "a) schimbarea unui conducător de pe o funcţie de conducere pe o altă funcţie de conducere în cadrul sucursalei; în acest caz se vor aplica în mod corespunzător prevederile art. 28 alin. 1;"
   15. După alineatul 3 al articolului 29 se introduce alineatul 4 cu următorul cuprins:
   "Reducerea capitalului de dotare se poate realiza fie prin retragerea de către banca străină a unei părţi din fondurile puse la dispoziţie sucursalei cu caracter permanent sub formă de capital de dotare, fie prin acoperirea pierderilor la nivelul sucursalei, realizate în exerciţiile financiare precedente şi/sau la încheierea exerciţiului financiar."
   16. Alineatul 1 al articolului 32 va avea următorul cuprins:
   "Persoanele desemnate să asigure conducerea unui sediu secundar al unei bănci trebuie să aibă o bună reputaţie, studii superioare economice sau juridice şi experienţă de cel puţin 3 ani în domeniul financiar-bancar, în cazul conducătorilor sediilor secundare, cărora le-au fost delegate competenţe privind aprobarea de credite şi, respectiv, de cel puţin un an, în cazul conducătorilor celorlalte sedii secundare."
   17. După alineatul 1 al articolului 32 se introduce alineatul 2 cu următorul cuprins:
   "Evaluarea calităţii acestor persoane se va face pe baza criteriilor specifice prevăzute pentru administratorii băncilor. Pentru îndeplinirea condiţiei de experienţă profesională prevăzute la alin. 1 persoanele desemnate să asigure conducerea unui sediu secundar al unei bănci trebuie să fi lucrat în una sau mai multe dintre entităţile prevăzute în anexa nr. 9 la Normele privind autorizarea băncilor, într-un compartiment a cărui activitate este relevantă pentru specificul entităţii respective, sau să fi asigurat conducerea efectivă a unei astfel de entităţi."
   18. Alineatul 4 al articolului 38 va avea următorul cuprins:
   "Documentele emise sau legalizate de o autoritate străină vor fi supralegalizate în condiţiile prevăzute de lege ori vor purta apostila prevăzută de Convenţia cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961. În cazul în care se invocă o situaţie de înlăturare a acestor cerinţe, se va prezenta o confirmare în acest sens din partea autorităţilor române sau străine competente, sarcina probei revenind celui care invocă o asemenea situaţie."
   19. Articolul 39 se abrogă.
   20. După articolul 40 se introduce articolul 401 cu următorul cuprins:
   "Art. 401. - Banca Naţională a României va putea respinge o cerere de aprobare înaintată potrivit prezentelor norme, dacă nu sunt îndeplinite cerinţele legii şi ale normelor date în aplicarea acesteia.
   În cazul modificărilor în situaţia băncii supuse notificării, care nu sunt conforme legii sau reglementărilor emise în aplicarea acesteia, Banca Naţională a României va dispune remedierea deficienţelor existente. În cazul în care acestea nu sunt remediate în termenul stabilit de Banca Naţională a României, devin incidente prevederile art. 44.
   Prevederile alin. 2 se aplică în mod corespunzător şi în situaţiile în care, pe baza analizei efectuate, Banca Naţională a României constată că normele interne ale băncii nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 281."
   21. Articolele 42 şi 43 se abrogă.
   22. Alineatul 3 al articolului 44 va avea următorul cuprins:
   "În cazul în care se constată că fondurile utilizate pentru efectuarea vărsămintelor la capitalul social al băncii de către acţionarii semnificativi reprezintă sume împrumutate de aceştia ori sume puse la dispoziţia lor de alte persoane fizice sau juridice, vor fi aplicate în mod corespunzător prevederile art. 73 alin. 2 din Legea bancară nr. 58/1998."
   23. După articolul 44 se introduc articolele 441, 442 şi 443 cu următorul cuprins:
   "Art. 441. - În cazul în care Banca Naţională a României constată că acţionarii, conducătorii şi administratorii aprobaţi ai unei bănci nu mai îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi de reglementările emise în aplicarea acesteia, Banca Naţională a României va proceda la retragerea aprobării, conform prevederilor art. 69 şi 70 din Legea bancară nr. 58/1998, cu modificările şi completările ulterioare, sau, după caz, la retragerea autorizaţiei băncii, conform prevederilor art. 16 din aceeaşi lege.
   În conformitate cu prevederile art. 27 din Legea bancară nr. 58/1998, persoana căreia i s-a retras aprobarea în calitate de conducător al unei bănci decade şi din calitatea de administrator.
   Art. 442. - În conformitate cu dispoziţiile art. 32 din Legea bancară nr. 58/1998, astfel cum a fost modificată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 137/2001, Banca Naţională a României poate decide asupra grupurilor de persoane care acţionează împreună şi care deţin o participaţie de cel puţin 5% din capitalul social al băncii. În aceste cazuri Banca Naţională a României va dispune măsura suspendării exerciţiului dreptului de vot al acţionarilor constituiţi în grup şi va solicita depunerea cererii de aprobare a grupului ca acţionar semnificativ, cu precizarea termenului în care trebuie prezentată aceasta; cererea va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare pentru fiecare dintre persoanele constituite în grup.
   Dacă documentaţia necesară aprobării nu este prezentată în termenul stabilit la alin. 1 sau nu s-a obţinut aprobarea Băncii Naţionale a României, se aplică în mod corespunzător prevederile art. 44 alin. 2.
   Art. 443. - În cazurile în care se constată că persoanele desemnate să asigure conducerea unui sediu secundar al unei bănci nu îndeplinesc condiţiile de reputaţie, pregătire şi experienţă profesională prevăzute de prezentele norme, Banca Naţională a României va dispune măsura înlocuirii acestora."
   Art. II. - Evaluarea cererilor de aprobare prealabilă nesoluţionate la data intrării în vigoare a prezentelor norme se va face avându-se în vedere condiţiile prevăzute de Legea bancară nr. 58/1998, cu modificările şi completările ulterioare, şi cerinţele prevăzute de Normele nr. 3/1999, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezentele norme.
   Banca Naţională a României va evalua cererile de aprobare prealabilă prevăzute la alin. 1 pe baza documentaţiei prezentate în conformitate cu reglementările în vigoare la data depunerii cererii, putând solicita orice documente şi informaţii suplimentare, dacă cele prezentate nu sunt suficiente pentru a determina dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de noile reglementări.
   Art. III. - Persoanele care la data intrării în vigoare a prezentelor norme asigură conducerea unui sediu secundar al unei bănci/sucursale a unei bănci străine şi nu îndeplinesc condiţia de experienţă profesională prevăzută la art. 32 din Normele nr. 3/1999, astfel cum a fost modificat prin prezentele norme, vor fi înlocuite în termen de două luni de la această dată, cu excepţia cazurilor în care această condiţie se va îndeplini prin trecerea termenului de două luni. După împlinirea termenului Banca Naţională a României va putea aplica sancţiunile prevăzute de lege.
   Art. IV. - Normele nr. 3/1999, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezentele norme, vor fi republicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

   PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
AL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR CONSTANTIN ISĂRESCU

   Bucureşti, 8 aprilie 2002.
   Nr. 5.