Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Procedură nr. 15 din 29.mai.2002
Monitorul Oficial, Partea I 376 4.iun.2002
Intrare în vigoare la 4.iun.2002
privind decontarea tranzacţiilor cu titluri de stat

   CAPITOLUL I
 Definiţii

   Art. 1. - În înţelesul prezentei proceduri, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
   1. Bancă participantă reprezintă societatea bancară autorizată de Bursa de Valori Bucureşti, denumită în continuare B.V.B., să participe la compensarea şi decontarea finală interbancară a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B.
   2. Balanţa pentru decontare finală reprezintă documentul informativ întocmit de B.V.B., în baza căruia Banca Naţională a României, denumită în continuare B.N.R., recepţionează ordinele de plată emise de B.V.B. şi de băncile participante în vederea realizării decontării finale prin subsistemul de compensare multilaterală şi decontare pe bază netă a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B.
   3. Contul de decontare reprezintă contul bancar deschis de participantul direct la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. la una dintre băncile participante, destinat decontării băneşti a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B.
   4. Contul de decontare al băncii participante reprezintă contul curent analitic deschis la B.N.R. pe numele băncii participante şi special destinat pentru decontarea finală prin subsistemul de compensare multilaterală şi decontare pe bază netă a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B. Conturile de decontare ale băncilor participante fac parte integrantă din conturile sintetice ale societăţilor bancare deschise la B.N.R.
   5. Contul special de decontare finală reprezintă contul deschis de B.N.R. pe numele B.V.B. şi destinat în exclusivitate decontării finale a sumelor în lei aferente tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B. Contul special de decontare finală se închide în fiecare zi de decontare cu sold zero.
   6. Data tranzacţionării reprezintă data încheierii tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B.
   7. Data decontării reprezintă data la care devin exigibile obligaţia de plată şi obligaţia de livrare rezultate în urma încheierii tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B.
   8. Decontarea reprezintă transferul final al titlurilor de stat şi al fondurilor băneşti aferente tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B., în conformitate cu termenii cuprinşi în Raportul de tranzacţionare. Decontarea se realizează pe baza principiului "livrare contra plată" (DVP).
   9. Participant direct la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. reprezintă societatea de valori mobiliare membră a Asociaţiei Bursei sau banca comercială, care este autorizată ca intermediar al pieţei primare sau ca intermediar al pieţei secundare.
   10. Raportul de compensare reprezintă documentul întocmit de B.V.B., care reflectă compensarea multilaterală a obligaţiilor şi drepturilor băneşti ale participanţilor direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B., rezultate în urma tranzacţionării, pentru o anumită dată de decontare.
   11. Raportul de decontare reprezintă documentul întocmit de B.V.B., care evidenţiază obligaţiile sau drepturile băneşti nete ale participanţilor direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B., rezultate în urma compensării tranzacţiilor, pentru o anumită dată de decontare.
   12. Raportul de decontare bancară reprezintă documentul întocmit de către B.V.B., pe baza rapoartelor de decontare, care evidenţiază obligaţiile sau drepturile băneşti ale participanţilor direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. care au deschis conturi de decontare la o anumită bancă participantă şi obligaţiile sau drepturile băneşti nete ale băncii participante. Pe baza raportului de decontare bancară băncile participă la decontarea finală prin subsistemul de compensare multilaterală şi decontare pe bază netă a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B.
   13. Raportul de decontare bancară pe bază brută reprezintă documentul întocmit de către B.V.B., pe baza raportului de tranzacţionare, care cuprinde toate obligaţiile şi drepturile rezultate din tranzacţiile cu titluri de stat eligibile pentru decontarea prin susbsistemul de decontare pe bază brută, încheiate de participanţii direcţi care decontează aceste tranzacţii printr-o bancă participantă.
   14. Raportul de decontare pe bază brută reprezintă documentul întocmit de către B.V.B., pe baza raportului de tranzacţionare, care cuprinde toate obligaţiile şi drepturile rezultate din tranzacţiile cu titluri de stat eligibile pentru decontarea prin subsistemul de decontare pe bază brută, încheiate de un participant direct.
   15. Raportul de tranzacţionare reprezintă documentul întocmit de B.V.B., care conţine termenii şi clauzele tuturor contractelor de vânzare-cumpărare de titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B. la o anumită dată de tranzacţionare.
   16. Sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. reprezintă ansamblul de norme şi proceduri pe baza căruia participanţii direcţi realizează în nume propriu decontarea tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B. Sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. este compus din două subsisteme distincte: subsistemul de compensare multilaterală şi decontare pe bază netă şi subsistemul de decontare pe bază brută ("tranzacţie cu tranzacţie").
   17. Subsistemul de compensare multilaterală şi decontare pe bază netă reprezintă un set de norme, proceduri şi un mecanism de calcul al poziţiilor multilaterale nete ale participanţilor direcţi, pe baza căruia se realizează decontarea tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B.
   18. Subsistemul de decontare pe bază brută reprezintă un set de norme pe baza căruia se realizează decontarea individuală a tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B., a căror valoare este de minimum 5 miliarde lei.

   I. SUBSISTEMUL DE COMPENSARE MULTILATERALĂ ŞI DECONTARE PE BAZĂ NETĂ

   CAPITOLUL II
 Contractele de decontare

   Art. 2. - Compensarea multilaterală între participanţii direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. a obligaţiilor şi drepturilor băneşti rezultate în urma tranzacţionării are loc în baza contractului de decontare încheiat între B.V.B. şi fiecare participant direct.
   Art. 3. - Compensarea multilaterală şi decontarea finală a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B. se vor face potrivit principiilor de funcţionare a caselor de compensaţii interbancare, prin intermediul băncilor de decontare participante la care participanţii direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. au deschise conturi de decontare, pe de o parte, şi al B.V.B., pe de altă parte.

   CAPITOLUL III
 Dobândirea şi menţinerea calităţii de participant direct la
sistemul de compensare şi decontare al B.V.B.

   Art. 4. - 1. Pentru a dobândi calitatea de participant direct la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B., societăţile de valori mobiliare membre ale Asociaţiei Bursei şi băncile comerciale trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
   a) să fie autorizate ca intermediar al pieţei primare sau ca intermediar al pieţei secundare;
   b) să încheie contractul de decontare cu B.V.B.;
   c) să comunice B.V.B. contul de decontare a sumelor rezultate din încheierea tranzacţiilor;
   d) să transmită B.V.B. contractul de decontare încheiat cu banca participantă, în cazul societăţilor de valori mobiliare.
   2. Neîndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute la alineatul precedent conduce la suspendarea calităţii de participant direct la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B.

   CAPITOLUL IV
 Dobândirea şi menţinerea calităţii de bancă participantă

   Art. 5. - 1. Pentru a dobândi calitatea de bancă participantă la compensarea şi decontarea finală interbancară a tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B., societatea bancară trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
   a) să fie autorizată ca intermediar al pieţei primare sau secundare a titlurilor de stat tranzacţionate la B.V.B.;
   b) să fie autorizată de B.N.R. să participe la compensarea şi decontarea finală realizate de Casa de Compensaţii Interbancare - B.V.B.
   c) să încheie contractul de decontare cu B.V.B.;
   d) să aibă legătură electronică directă cu sistemul informatic al B.V.B.;
   e) să notifice B.V.B. numele persoanelor de legătură în relaţia băncii cu B.V.B. şi să transmită fişa specimenelor de semnături;
   f) să achite comisionul datorat B.V.B. pentru participarea la decontarea tranzacţiilor prin subsistemul de compensare multilaterală şi decontare pe bază netă.
   2. Băncile participante au obligaţia să achite B.V.B. comisionul aferent participării la compensarea şi decontarea tranzacţiilor bursiere pentru fiecare zi de decontare, în conformitate cu hotărârile Comitetului B.V.B. şi cu prevederile contractului încheiat între B.V.B. şi fiecare bancă participantă.
   3. Neîndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute la alin. 1 şi 2 poate conduce la suspendarea calităţii de bancă participantă.
   4. În cazul în care anticipează dificultăţi în îndeplinirea obligaţiilor sale asumate în calitate de bancă participantă la compensarea şi decontarea finală realizate de Casa de Compensaţii Interbancare - B.V.B., banca are obligaţia de a notifica acest lucru B.V.B.
   Art. 6. - Comitetul B.V.B. va stabili anual cuantumul comisionului pentru participarea la compensarea şi decontarea tranzacţiilor bursiere a băncilor participante şi modalitatea de plată a acestuia, în ultima sa şedinţă din anul precedent celui pentru care se stabileşte comisionul.

   CAPITOLUL V
 Conturile de decontare

   Art. 7. - Participantul direct la subsistemul de compensare multilaterală şi decontare pe bază netă va desfăşura operaţiunile de decontare bănească a tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B. prin intermediul unui singur cont de decontare.
   Art. 8. - Participantul direct la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. are obligaţia de a alimenta contul de decontare cu suma necesară pentru stingerea obligaţiilor cuprinse în raportul de decontare şi în raportul de decontare bancară pe bază brută, pentru ziua de decontare în curs.
   Art. 9. - Societăţile de valori mobiliare pot deschide cont de decontare a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate pe piaţa secundară organizată de B.V.B. numai la o bancă autorizată ca intermediar al pieţei primare.

   CAPITOLUL VI
 Confirmarea rapoartelor

   Art. 10. - 1. După încheierea fiecărei şedinţe de tranzacţionare B.V.B. va întocmi, pentru fiecare zi de decontare, o formă preliminară a rapoartelor de compensare şi a rapoartelor de decontare.
   2. Cu o zi lucrătoare înainte de data de decontare, la ora 16:00, B.V.B. va întocmi forma finală a rapoartelor de compensare şi a rapoartelor de decontare, pentru fiecare participant direct. B.V.B. poate modifica conţinutul rapoartelor de compensare şi al rapoartelor de decontare şi va notifica aceste modificări participanţilor direct implicaţi, până la data decontării inclusiv.
   Art. 11. - 1. Confirmarea tranzacţiilor sau notificarea unor eventuale obiecţii cu privire la conţinutul formei preliminare sau finale a rapoartelor de compensare şi a rapoartelor de decontare va fi făcută de către participanţii direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B., până în preziua datei de decontare, ora 17:30.
   2. În cazul în care există obiecţii cu privire la datele cuprinse în rapoartele de compensare sau în rapoartele de decontare, participanţii direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. vor comunica în scris B.V.B. aceste obiecţii, solicitând corectarea corespunzătoare a tranzacţiilor, în conformitate cu prevederile Regulamentului B.V.B. nr. 15 privind operaţiunile cu titluri de stat. După analizarea şi eventuala corectare a tranzacţiilor respective B.V.B. va întocmi noi rapoarte de compensare, rapoarte de decontare şi rapoarte de decontare bancară.
   3. În situaţia în care participanţii direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. nu vor comunica, în scris şi în intervalul de timp prevăzut anterior, obiecţiile cu privire la conţinutul rapoartelor de compensare şi al rapoartelor de decontare, aceste documente se consideră a fi însuşite şi confirmate de aceştia.
   Art. 12. - 1. După confirmarea rapoartelor de către participanţii direcţi B.V.B. va întocmi şi va transmite băncilor participante rapoartele de decontare bancară. B.V.B. poate modifica conţinutul rapoartelor de decontare bancară şi va notifica aceste modificări băncilor participante, până la data decontării inclusiv.
   2. În cazul în care banca participantă constată la data decontării că unul dintre participanţii direcţi pentru care realizează decontarea bănească a tranzacţiilor cu titluri de stat nu dispune de sumele necesare acoperirii poziţiei sale nete debitoare, banca va comunica acest lucru B.V.B. până la ora 10:30.
   Art. 13. - 1. Pe baza rapoartelor de decontare bancară B.V.B. va întocmi şi va transmite B.N.R., în ziua decontării, balanţa pentru decontare finală.
   2. B.V.B. va transmite B.N.R. la ora 10:30, printr-un împuternicit, următoarele documente:
   a) balanţa pentru decontarea finală a tranzacţiilor efectuate în B.V.B.;
   b) ordinele de plată din contul special de decontare finală al B.V.B. în conturile de decontare ale băncilor participante aflate în poziţie netă creditoare.

   CAPITOLUL VII
 Mecanismul decontării

   Art. 14. - 1. În vederea stingerii obligaţiilor rezultate din rapoartele de compensare şi rapoartele de decontare, participanţii direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B., aflaţi în poziţie netă debitoare, vor instructa banca participantă la care au deschis contul de decontare să efectueze plăţile necesare.
   2. Băncile participante aflate în poziţie netă debitoare vor confirma B.V.B. la data de decontare, până la ora 10:30, prin transmiterea prin fax a copiei de pe ordinul de plată transmis B.N.R. şi/sau în format electronic, acceptul de participare la decontarea finală pentru respectiva zi de decontare, conform sumei nete înscrise în raportul de decontare bancară. Ordinele de plată vor fi transmise B.N.R. până la ora 14:30.
   Art. 15. - În vederea realizării decontării finale B.V.B. va întocmi, în baza balanţei de decontare finală, ordine de plată pentru acoperirea poziţiilor creditoare ale băncilor participante, din contul special de decontare deschis la B.N.R.
   Art. 16. - 1. B.N.R. verifică, între orele 15:00-15:15, conformitatea ordinelor de plată emise de către băncile participante şi de către B.V.B. cu balanţa pentru decontarea finală a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate prin B.V.B.
   2. În cazul în care B.N.R. constată, între orele 15:00 şi 15:15, că nu există concordanţă între balanţa pentru decontare finală şi ordinele de plată emise de băncile participante aflate în poziţie netă debitoare sau cele emise de către B.V.B., solicită în cel mai scurt timp B.V.B. refacerea situaţiei.
   3. Întocmirea unei noi balanţe de decontare finală de către B.V.B., refacerea ordinelor de plată de către B.V.B. şi de către băncile participante şi transmiterea acestor documente către B.N.R. trebuie efectuate până la ora 15:45.
   Art. 17. - 1. În cazul în care nu există suficiente disponibilităţi în contul de decontare al unei bănci participante aflate în poziţia netă debitoare faţă de B.V.B., B.N.R. va proceda la aplicarea schemei de garantare a decontării finale a casei de compensaţii interbancare.
   2. În cazul în care prin aplicarea procedurii de garantare bilaterală din schema de garantare se determină schimbarea poziţiei nete creditoare iniţiale a unei bănci participante în poziţie netă debitoare, B.N.R. va solicita B.V.B. refacerea compensării multilaterale prin eliminarea operaţiunilor care au determinat poziţia debitoare neacoperită a băncii participante care a generat această situaţie.
   3. Refacerea ordinelor de plată de către B.V.B. şi de către băncile participante, întocmirea unei noi balanţe de decontare finală de către B.V.B. şi transmiterea acestor documente către B.N.R. trebuie efectuate până la ora 16:30.
   Art. 18. - 1. În cazul în care B.N.R. nu solicită B.V.B. refacerea balanţei de decontare şi a ordinelor de plată aferente acesteia, în baza contractului de decontare încheiat cu fiecare participant direct B.V.B. se substituie calităţii de debitor net şi calităţii de creditor net în care se află participanţii direcţi pentru respectiva zi de decontare.
   2. Din acest moment B.N.R. va efectua următoarele operaţiuni:
   a) efectuarea primei părţi a decontării finale prin debitarea conturilor curente ale băncilor participante aflate în poziţie netă debitoare şi creditarea contului special de decontare finală al B.V.B.;
   b) efectuarea celei de-a doua părţi a decontării finale prin debitarea contului special de decontare finală al B.V.B. şi creditarea conturilor curente ale băncilor participante aflate în poziţie netă creditoare.
   3. B.N.R. va notifica în scris B.V.B., până la ora 16:30, efectuarea decontării finale în conformitate cu instrucţiunile date de B.V.B., prin remiterea confirmării de decontare finală.
   Art. 19. - 1. Imediat după primirea confirmării efectuării decontării finale B.V.B. va transfera valorile mobiliare din conturile vânzătorilor în cele ale cumpărătorilor, în conformitate cu datele cuprinse în raportul de tranzacţionare.
   2. După confirmarea de către B.N.R. a tuturor operaţiunilor privind decontarea bănească B.V.B. va notifica băncilor participante efectuarea transferului irevocabil al fondurilor băneşti aferente decontării finale a tranzacţiilor bursiere.

   CAPITOLUL VIII
 Managementul riscului

   Art. 20. - Pentru limitarea expunerii la riscul de neplată participanţii direcţi vor acorda prioritate disponibilizării sumelor necesare acoperirii poziţiilor lor nete debitoare, rezultate în urma compensării tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B.
   Art. 21. - 1. În cazul în care se constată că la data decontării participantul direct nu are suficiente disponibilităţi în contul său de decontare pentru acoperirea obligaţiei de plată, banca participantă la care acesta are deschis contul poate proceda la acordarea unui credit.
   2. În cazul în care banca participantă acordă participantului direct creditul necesar acoperirii poziţiei debitoare, acesta va putea proceda la gajarea valorilor mobiliare existente în contul propriu în favoarea băncii care i-a acordat creditul.
   Participantul direct în cauză şi banca participantă au obligaţia de a prezenta B.V.B. înscrisul prin care se constată gajul, solicitând totodată operarea acestuia în Registrul B.V.B., în conformitate cu prevederile Regulamentului B.V.B. nr. 15 privind operaţiunile cu titluri de stat.
   Art. 22. - 1. În situaţia în care măsurile prevăzute la art. 21 nu asigură efectuarea decontării tranzacţiilor de către un participant direct, B.V.B. va exclude din rapoartele de compensare pentru ziua de decontare respectivă toate tranzacţiile de cumpărare realizate în contul propriu al participantului direct în cauză.
   2. În situaţia în care măsura prevăzută la alin. 1 nu elimină situaţia de neacoperire a poziţiei debitoare nete a participantului direct în cauză, B.V.B. va continua să excludă din rapoartele de compensare pentru ziua de decontare respectivă tranzacţiile de cumpărare efectuate în contul clienţilor participantului direct în cauză, până când poziţia sa netă debitoare va putea fi acoperită. Excluderea tranzacţiilor se va face de către B.V.B. astfel încât să se minimizeze valoarea tranzacţiilor excluse şi numărul participanţilor direcţi implicaţi.
   3. Decontarea tranzacţiilor excluse din rapoartele de compensare, în baza prevederilor alin. 1 şi 2, va fi amânată cu o singură zi lucrătoare.
   4. B.V.B. va notifica participanţilor direcţi implicaţi tranzacţiile a căror decontare va fi amânată şi va întocmi o nouă situaţie a rapoartelor de compensare, rapoartelor de decontare, rapoartelor de decontare bancară şi a balanţei pentru decontarea finală.
   5. Participantul direct care este în imposibilitatea de a-şi acoperi obligaţia de plată are obligaţia de a plăti compensaţii atât contrapărţilor la tranzacţiile care au fost respinse la decontare sau a căror decontare a fost amânată, cât şi B.V.B.
   Valoarea compensaţiei datorate B.V.B. se calculează aplicându-se dobânda medie interbancară echivalentă unei zile calendaristice la valoarea tranzacţiilor amânate sau respinse la decontare.
   Valoarea compensaţiei datorate fiecărei contrapărţi afectate se calculează aplicându-se dobânda medie interbancară echivalentă unei zile calendaristice la dublul valorii tranzacţiilor încheiate cu aceasta şi care au fost amânate sau respinse la decontare.
   Plata compensaţiilor va fi efectuată în termen de maximum două zile lucrătoare de la data iniţială a decontării tranzacţiilor respective, în caz contrar aplicându-se penalităţi la suma datorată, în cuantum de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
   Art. 23. - 1. În cazul în care se constată că la data decontării un participant direct sau clientul acestuia nu are în cont cantitatea de valori mobiliare necesară acoperirii obligaţiilor de livrare pentru o anumită zi de decontare, participantul direct care a generat amânarea decontării tranzacţiei se substituie obligaţiei de livrare a clientului său, iar B.V.B. va înlocui în tranzacţia respectivă contul clientului vânzător cu contul propriu (contul house) al participantului direct, în cazul în care acesta are dreptul să încheie tranzacţii cu titluri de stat în nume şi pe cont propriu.
   2. În cazul în care operaţiunile prevăzute la alin. 1 nu asigură realizarea decontării, B.V.B. va exclude din rapoartele de compensare pentru ziua de decontare respectivă toate tranzacţiile a căror decontare nu poate fi realizată.
   3. Decontarea tranzacţiilor excluse din rapoartele de compensare în baza prevederilor alin. 2 va fi amânată cu o singură zi lucrătoare.
   4. B.V.B. va notifica participanţilor direcţi implicaţi tranzacţiile a căror decontare va fi amânată şi va întocmi o nouă situaţie a rapoartelor de compensare, rapoartelor de decontare, rapoartelor de decontare bancară şi a balanţei pentru decontarea finală.
   5. În cazul în care operaţiunile prevăzute la alineatul precedent nu asigură realizarea decontării, B.V.B. va proceda la aplicarea procedurii de cumpărare impusă (buy-in). În cazul în care procedura buy-in nu asigură realizarea decontării, B.V.B. va putea decide respingerea de la decontare a respectivelor tranzacţii.
   6. Participantul direct care este în imposibilitatea de a-şi acoperi obligaţia de livrare trebuie să plătească compensaţii atât contrapărţilor la tranzacţiile care au fost respinse la decontare sau a căror decontare a fost amânată, cât şi B.V.B.
   Valoarea compensaţiei datorate B.V.B. se calculează aplicându-se dobânda medie interbancară echivalentă unei zile calendaristice la valoarea tranzacţiilor amânate sau respinse la decontare.
   Valoarea compensaţiei datorate fiecărei contrapărţi afectate se calculează aplicându-se dobânda medie interbancară echivalentă unei zile calendaristice la dublul valorii tranzacţiilor încheiate cu aceasta şi care au fost amânate sau respinse la decontare.
   Plata compensaţiilor va fi efectuată în termen de maximum două zile lucrătoare de la data iniţială a decontării tranzacţiilor respective, în caz contrar aplicându-se penalităţi la suma datorată, în cuantum de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
   Art. 24. - Contrapărţile afectate de amânarea sau respingerea decontării tranzacţiilor menţionate la art. 22 alin. 5 şi la art. 23 alin. 6 se pot adresa Camerei Arbitrale a B.V.B. în scopul obţinerii unor eventuale compensaţii suplimentare.

   II. SUBSISTEMUL DE DECONTARE PE BAZĂ BRUTĂ

   Art. 25. - 1. La sfârşitul fiecărei zile de tranzacţionare B.V.B. va întocmi şi va transmite participanţilor direcţi şi băncilor participante prin care aceştia realizează decontarea tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B. situaţia preliminară a raportului de decontare pe bază brută, respectiv a raportului de decontare bancară pe bază brută, pentru fiecare zi de decontare.
   2. La data decontării, la ora 9:00, B.V.B. va întocmi şi va transmite participanţilor direcţi şi băncilor participante forma finală a raportului de decontare pe bază brută, respectiv a raportului de decontare bancară pe bază brută, pentru ziua de decontare în curs. Raportul de decontare pe bază brută şi raportul de decontare bancară pe bază brută vor putea suferi modificări până la ora 12:00, în sensul adăugării în aceste rapoarte a tranzacţiilor încheiate în aceeaşi zi şi care au termen de decontare "Today" (T).
   Art. 26. - Participanţii direcţi pot realiza decontarea pe bază brută a tranzacţiilor prin conturi distincte de cele prin care se realizează decontarea prin subsistemul de compensare multilaterală şi decontare pe bază netă.
   Art. 27. - 1. La data decontării tranzacţiei prin subsistemul de decontare pe bază brută participantul direct cumpărător îşi va alimenta contul de decontare cu suma necesară decontării acesteia şi va instructa banca participantă prin intermediul căreia realizează decontarea pe bază brută a tranzacţiei cu privire la plata aferentă decontării acestei tranzacţii.
   2. La data decontării banca prin care participantul direct cumpărător va realiza decontarea pe bază brută a tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B. va debita contul de decontare al acestuia şi va credita contul participantului direct vânzător sau, în cazul în care acesta are cont de decontare deschis la o altă bancă participantă, va emite o instrucţiune de plată în favoarea acesteia pentru suma corespunzătoare decontării tranzacţiei, în conformitate cu datele cuprinse în raportul de decontare bancară pe bază brută.
   3. La data decontării banca sau băncile participante implicate în decontarea unei tranzacţii pe bază brută şi/sau B.N.R. vor/va confirma B.V.B., până cel târziu la ora 16:30, realizarea transferului fondurilor băneşti aferente decontării acesteia. B.V.B. va opera transferul de proprietate asupra valorilor mobiliare între contul vânzătorului şi contul cumpărătorului, conform termenilor şi clauzelor tranzacţiei, şi va notifica participanţilor direcţi efectuarea decontării irevocabile a tranzacţiei.
   Art. 28. - 1. În cazul în care la data decontării unul dintre participanţii direcţi sau banca participantă implicată nu dispune de sumele sau valorile mobiliare necesare realizării decontării tranzacţiei pe bază brută, acesta va transmite o notificare scrisă B.V.B. până la ora 16:30 a zilei de decontare şi va putea solicita amânarea realizării decontării cu o singură zi lucrătoare.
   2. B.V.B., la solicitarea unui participant direct sau a unei bănci participante, va putea amâna decontarea unei tranzacţii prin subsistemul de decontare pe bază brută cu o singură zi de decontare. Decizia de amânare va fi adusă imediat la cunoştinţă participanţilor direcţi şi băncilor participante implicate în decontarea tranzacţiei.
   3. În cazul în care nici în următoarea zi tranzacţia nu poate fi decontată, B.V.B. va respinge de la decontare tranzacţia în cauză şi va informa despre acest lucru participantul direct contraparte şi băncile participante implicate.
   4. B.V.B. va putea respinge de la decontare toate tranzacţiile pentru care, până la ora 16:30 a zilei de decontare, nu a primit confirmarea efectuării plăţii sumelor aferente decontării acestora sau pentru care nu s-a solicitat amânarea decontării.

   CAPITOLUL IX
 Răspunderi şi sancţiuni

   Art. 29. - Constituie fapte ilicite la regimul juridic bursier următoarele fapte, dacă, potrivit condiţiilor în care au fost săvârşite, nu sunt prevăzute de lege ca infracţiuni sau contravenţii:
   a) nealimentarea conturilor de decontare cu un disponibil suficient pentru stingerea obligaţiilor rezultate în urma tranzacţiilor bursiere;
   b) nedisponibilizarea cu prioritate a sumelor necesare acoperirii poziţiilor debitoare rezultate din executarea tranzacţiilor bursiere;
   c) generarea unei situaţii de amânare sau de respingere de la decontare a unei tranzacţii.
   Art. 30. - Săvârşirea cu intenţie sau din culpă, prin acţiune sau inacţiune, după caz, a vreuneia dintre faptele ilicite la regimul juridic bursier, enumerate la art. 29, se sancţionează potrivit prevederilor Regulamentului B.V.B. nr. 8 privind sancţionarea faptelor ilicite la regimul juridic bursier săvârşite de membrii Asociaţiei B.V.B. şi de agenţii de bursă.
   Art. 31. - Constatarea săvârşirii faptelor ilicite la regimul juridic bursier, prevăzute la art. 29, investigarea acestora şi propunerea de individualizare a sancţiunii bursiere aplicabile sunt de competenţa Serviciului compensare şi control al decontării din cadrul B.V.B., care procedează în acest sens cu respectarea prevederilor cuprinse în Regulamentul B.V.B. nr. 8 privind sancţionarea faptelor ilicite la regimul juridic bursier săvârşite de membrii Asociaţiei B.V.B. şi de agenţii de bursă şi în celelalte reglementări bursiere.
   Art. 32. - Participanţii direcţi sau băncile participante sunt direct răspunzătoare pentru orice prejudicii directe sau indirecte aduse unui participant direct, unei bănci participante, investitorilor sau B.V.B. prin nerespectarea obligaţiilor asumate şi a prevederilor regulamentelor şi procedurilor B.V.B.