Distinşi oaspeţi,
Avem bucuria de a găzdui, în aceasta seară, în cadrul proiectului „Zilele Culturale ale Băncii Naţionale a României”, un eveniment special: dezbaterea prilejuită de lansarea noii ediţii a volumului “Traian Lalescu. Opere”.
Istoria matematicii din țara noastră îl plasează pe profesorul Traian Lalescu alături de Gheorghe Țițeica și Dimitrie Pompei în grupul întemeietorilor acestei școli în România.
„Traian Lalescu a fost un matematician de o originalitate rar întâlnită și cu o putere de muncă prodigioasă. De la el ne-au rămas numeroase cursuri care deschideau drumuri noi în literatura noastră de specialitate: ecuații integrale, calculul vectorial și tensional, teoria relativității acestea fiind doar câteva dintre domeniile abordate cu succes de marele savant”, scria academicianul Edmond Nicolau, în prefața cărții intitulată “Mă gândesc la tata” scrisă de fiul cel mic al matematicianului, poetul Traian Tr. Lalescu”.
Dar, aşa cum se va releva în cadrul acestei dezbateri, Traian Lalescu a fost o personalitate deosebită a cărui gândire complexă s-a manifestat atât în matematică, dar şi în economie, finanţe şi, nu în ultimul rând, în educaţie şi formarea elitelor. Relevant în acest sens este Raportul la Proiectul de Buget pe anul 1925, document realizat de Traian Lalescu şi recunoscut de contemporanii săi drep cel mai bun din istoria parlamentarismului românesc.
Personalitatea și opera lui Traian Lalescu vor fi evocate în această seară de invitații speciali pe care îi avem alături cu prilejul lansării de carte: Academicianul Solomon Marcus, cunoscutul om de cultură Horia Roman Patapievici, Profesorul Florin Georgescu, Profesorul Daniel Daianu şi Profesorul Serban Strătilă. Aceştia au şi contribuit în mod direct la îmbogăţirea noii ediţii a acestei cărţi.
Dezbaterea va fi moderată de Profesorul Virgil Stoenescu şi va fi urmată de un recital de vioară susținut de Gabriel și Simina Croitoru, doi artiști de înaltă ținută, cu numeroase apariții în concerte, alături de mari orchestre naționale și internaționale.
Vă mulţumim că aţi acceptat să ne fiți alături şi în această seară, manifestările din cadrul proiectului Zilele Culturale ale BNR fiind menite să susţină valorile ştiinţifice şi culturale româneşti şi europene.
Salutăm prezenţa doamnei Smaranda Lalescu, nepoata profesorului Traian Lalescu şi a fiilor domniei sale, Traian şi Ştefan, strănepoţii marelui matematician.
Dragi invitaţi, domnule Profesor Stoenescu aveţi cuvântul!