Prezentare de carte: „Misterul leilor” de Vitalie Văratic

Eveniment în cadrul seriei "140 de ani de la înfiinţarea BNR"


Joi, 15 octombrie 2020, Banca Națională a României a continuat seria de evenimente dedicate aniversării a 140 de ani de la înființarea instituției prin organizarea unei dezbateri asupra lucrării „Misterul leilor” (Editura Oscar Print, 2020), volum semnat de istoricul și diplomatul român Vitalie Văratic. Cartea aduce la lumină o filă de istorie rămasă necunoscută pentru aproximativ opt decenii și anume fenomenul stocului monetar românesc rămas în teritoriile ocupate ale Basarabiei și Bucovinei în iunie 1940. Volumul prezintă informații despre sursele de „colectare” a leilor românești de către autoritățile sovietice, beneficiind de o analiză atentă a documentelor publicate, într-o mare măsură, pentru prima dată și de un aparat critic riguros. Moderatorul evenimentului a fost Dorin Matei, redactor-șef al Revistei Magazin istoric, iar la discuții au participat mai mulți reprezentanți ai istoriografiei militare și ai diplomației române.

Au avut intervenții:

  • prof. univ. dr. Dumitru Preda (diplomat și istoric român). Acesta a evidențiat valoarea științifică a volumului alcătuit din cinci anexe documentare, care contribuie la dezvăluirea unor aspecte mai puțin cunoscute din perioada respectivă, arătând cum au perceput situația contemporanii evenimentelor și ce mijloace au fost utilizate pentru restituirea masei monetare românești.
  • prof. univ. dr. Constantin Hlihor (istoric militar și specialist în problematica celui de-al Doilea Război Mondial), care a remarcat actualitatea acestei cărți ce tratează un segment de istorie dramatică a românilor, oferind societății din prezent un instrument pentru a înțelege mai bine consecințele unui conflict militar.

Volumul a fost elaborat sub egida științifică a Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, cu sprijinul Arhivelor Naționale ale României și al Băncii Naționale a României. Cei interesați de achiziționarea acestei cărți pot găsi mai multe informații pe site-ul Editurii Oscar Print.

Evenimentul poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube al BNR, unde a fost transmis în direct.


BNR - Centrul de Perfecționare Profesională și Activități Sociale, Bucureşti, 15 octombrie 2020