În data de 1 Noiembrie 2012, Regulamentul (UE) nr. 236/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 martie 2012 privind vânzarea în lipsă și anumite aspecte ale swapurilor pe riscul de credit (denumit în continuare "Regulamentul privind vânzarea în lipsă" sau “SSR”) a devenit direct aplicabil în toate statele membre.
Comisia Europeană a adoptat, de asemenea, o serie de acte delegate. Aceste documente pot fi consultate pe site-ul Comisiei Europene, în secțiunea privind vânzarea în lipsă: https://eur-lex.europa.eu/RO/legal-content/summary/short-selling-of-securities.html.
La nivel național, legea care stabilește măsurile de implementare a prevederilor SSR este Legea nr. 276/2015 pentru stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 236/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind vânzarea în lipsă și anumite aspecte ale swapurilor pe riscul de credit, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 847/13.11.2015, care a intrat în vigoare în data de 18 noiembrie 2015 (denumită în continuare "Legea nr. 276/2015").
Potrivit art. 2 alin. (1) lit. b) din legea menționată anterior, BNR este autoritatea națională competentă pentru coordonarea cooperării și schimbului de informații cu Comisia Europeană, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și autoritățile competente din alte state membre și, după caz, cu autoritățile competente din state terțe.
Articolul 2 alin. (3) din Legea nr. 276/2015 prevede că BNR cooperează cu Ministerul Finanțelor și cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care comunică BNR datele și informațiile necesare astfel încât BNR să își poată îndeplini atribuțiile care îi sunt conferite prin legislația națională menționată anterior.
În conformitate cu articolele 5-8 din Regulamentul privind vânzarea în lipsă, entitățile care dețin poziții scurte nete semnificative pe acțiuni, poziții scurte nete semnificative pe datorie suverană sau poziții neacoperite pe swapuri pe riscul de credit suveran trebuie să respecte anumite obligații de notificare și informare.
Notificările pozițiilor scurte nete trebuie transmise de investitori autorităților competente relevante.
În România, autoritatea națională competentă în ceea ce privește datoria suverană și swapurile pe riscul de credit suveran este Banca Națională a României (BNR), conform art. 2 din Legea nr. 276/2015. În concluzie, notificările privind pozițiile scurte nete semnificative pe datoria suverană sau pozițiile neacoperite pe swapuri pe riscul de credit suveran, precum și orice întrebări conexe se transmit către BNR, la adresa de email ssrep-office@bnro.ro.
Notificările care conțin poziții scurte nete pe acțiuni vor fi transmise pe pagina de internet a ASF, autoritatea națională competentă din Romania în ceea ce privește pozițiile scurte nete pe acțiuni. ASF va transmite aceste notificări către BNR în scopul agregării datelor, având în vedere că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 276/2015, BNR este autoritatea națională competentă pentru asigurarea coordonării cooperării și schimbului de informații cu Comisia Europeană, ESMA și autoritățile competente din alte state membre și țări terțe în ceea ce privește Regulamentul privind vânzarea în lipsă.
Informațiile complete privind punerea în aplicare a Regulamentului privind vânzarea în lipsă pot fi accesate prin intermediul paginii web a Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).