Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Circulară nr. 12 din 28.iul.1998
Monitorul Oficial, Partea I 291 7.aug.1998
Intrare în vigoare la 7.aug.1998
privind punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur cu valori nominale de 500 lei şi 1.000 lei, dedicate Revoluţiei române din anul 1848

   În cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea unui secol şi jumătate de la Revoluţia română din anul 1848, Banca Naţională a României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 101/1998 şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 45/1998, va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 29 iulie 1998, Ziua Imnului naţional, simbol al unităţii Revoluţiei române din anul 1848, două monede din aur cu valori nominale de 500 lei şi 1.000 lei, dedicate acestei aniversări.
   Monedele au următoarele caracteristici:
   a) moneda din aur cu valoarea nominală de 500 lei:
   -formă: rotundă;
   -compoziţie: aur 900/1.000;
   -diametru: 24 mm;
   -greutate: 8,64 grame;
   -marginea monedei: netedă;
   b) moneda din aur cu valoarea nominală de 1.000 lei:
   -formă: rotundă;
   -compoziţie: aur 999/1.000;
   -diametru: 35 mm;
   -greutate: 31,103 grame;
   -marginea monedei: netedă.
   Aversul monedelor din aur cuprinde elemente grafice şi heraldice comune, amplasate pe axul vertical al monedei.
   Ambele monede prezintă în partea superioară o compoziţie heraldică simbolizând Revoluţia română din anul 1848.
   Pe moneda din aur cu valoarea nominală de 500 lei este gravată compoziţia heraldică folosită de revoluţionarii paşoptişti ca emblemă pe unele documente şi efecte, inclusiv pe cocardele de revoluţionar din Ţara Românească.
   Pe moneda din aur cu valoarea nominală de 1.000 lei compoziţia gravată conţine figuri heraldice simbolice ale Revoluţiei române din anul 1848 (casca frigiană şi steaguri tricolore încrucişate).
   Stema României şi anul emisiunii "1998" sunt amplasate una sub alta, în partea inferioară a aversului monedelor, dedesubtul compoziţiei heraldice.
   Inscripţia "ROMÂNIA" este amplasată în partea superioară, urmând circumferinţa monedei.
   Valoarea nominală, gravată central pe orizontală, flanchează elementele grafice şi heraldice menţionate (valoarea "500" sau "1.000" în stânga şi denumirea "LEI" în dreapta).
   Reversul monedelor din aur conţine:
   a) pe moneda din aur cu valoarea nominală de 500 lei este reprezentată efigia unei tinere femei care simbolizează "ROMÂNIA REVOLUŢIONARĂ".
   Legenda "LIBERTATE-EGALITATE-FRĂŢIETATE", care reprezenta idealurile revoluţiei, este înscrisă circular în partea superioară, urmând circumferinţa monedei.
   În partea inferioară sunt inscripţionate cuvintele "ROMÂNIA REVOLUŢIONARĂ", care urmează circumferinţa monedei.
   Anii aniversari "1848-1998", gravaţi pe orizontală, flanchează imaginea României revoluţionare;
   b) pe moneda din aur cu valoarea nominală de 1.000 lei este reprezentată silueta unei femei purtând tricolorul românesc.
   În partea inferioară este reprodusă, sub formă de piedestal, cocarda tricoloră de revoluţionar de la 1848, încadrată lateral de o eşarfă ondulată.
   Legenda "LIBERTATE-EGALITATE-FRĂŢIETATE", care reprezenta idealurile revoluţiei, este înscrisă circular, în partea superioară, urmând circumferinţa monedei.
   Anii aniversari "1848-1998", gravaţi pe orizontală, flanchează imaginea simbolică a României.
   Tirajul emisiunii destinat vânzării în ţară este următorul:
   -pentru moneda din aur cu valoarea nominală de 500 lei - maximum 2.000 de exemplare;
   -pentru moneda din aur cu valoarea nominală de 1.000 lei - maximum 1.000 de exemplare.
   Monedele din aur dedicate aniversării a 150 de ani de la Revoluţia română din anul 1848, ambalate în capsule de metacrilat transparent, se comercializează ca atare sau în cutii de prezentare adecvate. Fiecare monedă este însoţită de un certificat de autenticitate, înseriat, redactat în limbile română şi engleză, semnat de guvernatorul Băncii Naţionale a României şi de directorul general al Direcţiei generale operaţiuni cu numerar şi metale preţioase.
   Monedele din aur aniversare, puse în circulaţie de Banca Naţională a României, potrivit statutului său de funcţionare, pot fi achiziţionate, contra cost, de persoanele fizice şi juridice interesate, fiind exceptate de la restricţiile legale referitoare la deţinerea şi circulaţia lor.
   Noile monede de 500 lei şi 1.000 lei - emisiunea 1998, dedicate celei de-a 150-a aniversări a Revoluţiei române din anul 1848, au putere circulatorie. Grafica monedelor din aur este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
   Orice reproducere a acestora, parţială sau integrală, la scara 1/1, în scop publicitar, de informare sau în alte scopuri comerciale, se poate face numai cu acordul prealabil, în scris, al Băncii Naţionale a României.
   Falsificarea sau contrafacerea monedelor din aur dedicate Revoluţiei române din anul 1848 constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.
   Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur cu valorile nominale de 500 lei şi 1.000 lei, dedicate aniversării Revoluţiei române din anul 1848, se realizează prin ghişeele sucursalelor Băncii Naţionale a României.
   Directorii sucursalelor Băncii Naţionale a României vor lua măsuri pentru informarea persoanelor interesate asupra punerii în circulaţie a monedelor din aur dedicate aniversării Revoluţiei române din anul 1848 şi asupra condiţiilor de vânzare a acestora.

   GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR ISĂRESCU

   Bucureşti, 28 iulie 1998.
   Nr. 12.