Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Normă metodologică nr. 2 din 19.mar.1998
Monitorul Oficial, Partea I 153 bis 1 16.apr.1998
Intrare în vigoare la 16.apr.1998
privind întocmirea şi verificarea bilanţurilor contabile ale societăţilor bancare pe anul 1997

   1. Întocmirea şi depunerea bilanţului contabil

   1.1. Întocmirea bilanţului contabil

   Societăţile bancare, persoane juridice române, precum şi sucursalele din România ce aparţin unor societăţi bancare cu sediul în străinătate, denumite în continuare societăţi bancare au obligaţia, potrivit art. 1 şi 46 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, să întocmească şi să depună anual bilanţul contabil.
   Bilanţul contabil se compune din: bilanţ, contul de profit şi pierderi, anexe şi raportul de gestiune şi se întocmeşte după modelele şi în conformitate cu prezentele norme metodologice, elaborate de Banca Naţională a României Direcţia generală autorizare, reglementare şi supraveghere prudenţială a societăţilor bancare şi aprobate de Ministerul Finanţelor, potrivit art. 4 din Legea nr. 82/1991, cu scrisoarea nr. 16.508 din 18 martie 1998.
   Pentru data de 31 decembrie 1997, societăţile bancare vor întocmi bilanţ contabil atât pe baza modelelor utilizate în perioadele anterioare, cât şi pe baza modelelor noi de formulare stabilite corespunzător Planului de conturi pentru societăţile bancare şi normelor metodologice de utilizare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 1.418/344 din 1 august 1997.
   La întocmirea bilanţului contabil se au în vedere regulile cu caracter general prevăzute în capitolul IV art. 27-31 din Legea nr. 82/1991, modificată şi completată prin Ordonanţa Guvernului nr. 22/1996, Precizările privind măsurile referitoare la încheierea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997 la agenţii economici, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 2.242 din 22 decembrie 1997, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 379/1997, şi Precizările privind reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni, precum şi unele măsuri referitoare la încheierea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997 la societăţile bancare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 15.515/27/23 ianuarie 1998, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 102 bis/1998.
   Societăţile bancare care au în subordine subunităţi fără personalitate juridică, în ţară şi/sau în străinătate (sucursale, agenţii, reprezentanţe, puncte de lucru etc.), vor verifica şi vor centraliza balanţele de verificare a conturilor sintetice ale acestora, întocmind bilanţul contabil centralizat al societăţii bancare.
   Societăţile bancare care au în subordine subunităţi fără personalitate juridică care îşi desfăşoară activitatea şi au sediul în străinătate vor evalua, în lei, rulajele şi soldurile exprimate în devize din balanţele de verificare a conturilor sintetice transmise de acestea, la cursurile de schimb ale pieţei valutare, comunicate de Banca Naţională a României, din data de 31 decembrie 1997 şi le vor centraliza cu balanţa de verificare întocmită pentru operaţiunile economico-financiare desfăşurate în ţară.
   Totodată, societăţile bancare vor înscrie datele de identificare (unitatea, adresa, telefonul şi numărul de la registrul comerţului), precum şi cele referitoare la încadrarea corectă în forma de organizare, ramura şi codul fiscal, citeţ, fără a se folosi prescurtări sau iniţiale. În căsuţe se vor trece codurile extrase din nomenclatoarele prevăzute în prezentele norme metodologice care delimitează încadrarea societăţii bancare.
   Necompletarea pe prima pagină din bilanţul contabil cu datele prevăzute mai sus conduce la imposibilitatea identificării societăţii bancare şi, în consecinţă, se consideră că lucrarea nu a fost depusă, societatea bancară fiind sancţionată potrivit prevederilor art. 38 pct. 4 lit. e) din Legea nr. 82/1991, astfel cum a fost completat prin Ordonanţa Guvernului nr. 22/1996.
   În vederea alinierii la nomenclatorul activităţilor Uniuni Europene, în formularul de bilanţ de la data de 31 decembrie 1997, societăţile bancare vor înscrie, pe lângă codul de ramură din nomenclatorul prevăzut de Ministerul Finanţelor, şi codul privind activitatea din Clasificarea activităţilor din economia naţională (CAEN).
   Clasificarea după codul CAEN cuprinde un număr de 60 de diviziuni care sunt menţionate în anexa la prezentele norme metodologice.
   În cazul în care unitatea patrimonială are mai multe activităţi, se va trece codul activităţii preponderente, care defineşte profilul unităţii.
   Societăţile bancare vor întocmi şi vor prezenta bilanţul contabil pentru anul 1997 atât în forma scrisă (pe suport de hârtie), cât şi pe suport magnetic.
   În acest scop, o dată cu prezentele norme metodologice, societăţile bancare vor primi şi o dischetă HD/1,44 Mb cu fişierul cuprinzând machetele tuturor formularelor ce trebuie completate cu datele de bilanţ, care va constitui baza pentru editarea în forma scrisă, prin listare, a formularelor respective.
   Este interzisă modificarea în orice fel a conţinutului fişierului.
   O copie a acestui fişier, conţinând machetele formulare lor, completate cu datele bilanţului contabil întocmit pentru anul 1997, se va păstra de către societatea bancară potrivit prevederilor art. 23 din Legea contabilităţii nr. 82/1991

   1.2. Semnarea, verificarea, certificarea şi depunerea
bilanţului contabil

   1.2.1. Bilanţul contabil anual, precum şi raportul de gestiune se semnează de către administratorul unităţii (conducătorul unităţii) şi de către conducătorul compartimentul financiar-contabil, iar în lipsa acestora, de către înlocuitor lor de drept.
   La întocmirea raportului de gestiune (raportul administratorilor), prevăzut la art. 129 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, cu modificările ulterioare, se vor avea în vedere şi obiectivele prevăzute la pct. 11.1 din Precizările privind reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni, precum şi unele măsuri referitoare la încheierea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997 la societăţile bancare aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 15.515/27/1998, cu menţiuni exprese asupra îndeplinirii fiecăruia din obiective.
   Administratorul unităţii (conducătorul unităţii) şi conducătorul compartimentului financiar-contabil poartă răspunderea potrivit legii, asupra realităţii şi exactităţii datelor cu privire la situaţia patrimoniului şi a realizării indicatorilor economico-financiari raportaţi prin bilanţul contabil.
   Conducătorul compartimentului financiar-contabil are obligaţia să verifice respectarea precizărilor Ministerului Finanţelor şi ale Băncii Naţionale a României privind măsurile referitoare la încheierea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997, precum şi a prevederilor normelor metodologice privind întocmirea şi verificarea bilanţurilor contabile, să asigure respectarea corelaţiilor în cadrul fiecărui formular, precum şi între indicatorii din formulare, urmărind realitatea datelor ce se raportează prin bilanţul contabil.
   1.2.2. În temeiul art. 29 din Legea nr. 82/1991, aşa cum a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 22/1996, bilanţurile contabile ale societăţilor bancare, persoane juridice române, întocmite pentru anul 1997, se verifică şi se certifică de către cenzori, potrivit obligaţiilor legale ce le revin în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, cu modificările ulterioare.
   Având în vedere art. 46 din Legea nr. 82/1991, potrivit căruia sucursalelor din România ale societăţilor bancare cu sediul în străinătate le sunt aplicabile prevederile acestei legi, verificarea şi certificarea bilanţurilor contabile întocmite de aceste sucursale pentru anul 1997 se face, potrivit art. 29 din Legea nr. 82/1991, aşa cum a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 22/1996, şi art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 483/1996, de către experţi contabili ori contabili autorizaţi cu studii superioare sau de către societăţi comerciale de expertiză contabilă, membri ai Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
   La întocmirea rapoartelor de verificare şi certificare a bilanţurilor contabile de către cenzori numiţi potrivit legii şi, respectiv, de către experţi contabili, contabili autorizaţi cu studii superioare sau societăţile comerciale de profil, se vor avea în vedere şi obiectivele prevăzute la pct. 11.3 şi 11.5 din Precizările privind reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni, precum şi unele măsuri referitoare la încheierea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997 la societăţile bancare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 15.515/27/1998, cu menţiuni exprese asupra îndeplinirii fiecăruia dintre aceste obiective.
   1.2.3. În baza art. 42 şi 43 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară, bilanţul şi contul de profit şi pierderi, întocmite de societăţile bancare pe anul 1997, nu vor fi acceptate ca având valabilitate legală de către autorităţile în drept, fără să fi fost verificate şi semnate pentru certificare de către cenzorii societăţii bancare, indicându-se numele şi prenumele acestora, calitatea şi semnătura lor.
   În cazul societăţilor bancare pentru care bilanţul şi contul de profit şi pierderi pe anul 1997 sunt verificate şi certificate de către experţi contabili, contabili autorizaţi cu studii superioare sau societăţi comerciale de expertiză contabilă, aceştia vor înscrie pe aceste formulare numele şi prenumele, calitatea, semnătura şi vor aplica parafa eliberată de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, prin care se atestă verificarea şi certificarea, potrivit legii, a bilanţului contabil de către persoane înscrise în Tabloul CECCAR.
   Persoanele care efectuează verificarea şi certificarea bilanţurilor contabile vor menţiona în rapoartele, pe care le prezintă direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene, respectiv, a municipiului Bucureşti şi Direcţiei generale autorizare, reglementare şi supraveghere prudenţială a societăţilor bancare din cadrul Băncii Naţionale a României, o dată cu bilanţurile contabile, următoarele elemente:
   -numele şi prenumele celor care efectuează verificarea şi certificarea bilanţurilor contabile;
   -calitatea în baza căreia se face verificarea şi certificarea bilanţului contabil:
   ▪ expert contabil sau contabil autorizat cu studii superioare, poziţia din Tabloul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România:
   a) pe baza contractelor încheiate;
   b) potrivit mandatului de cenzor prevăzut de lege;
   -pentru membrii comisiilor de cenzori care nu au calitatea de expert contabil sau contabil autorizat se va menţiona pe proprie răspundere pregătirea profesională;
   -semnătura şi parafa, după caz.
   1.2.4. Bilanţul contabil pe anul 1997 se depune, în câte un exemplar, la direcţia generală a finanţelor publice şi controlului financiar de stat a judeţului, respectiv, a municipiului Bucureşti de care aparţine societatea bancară, şi la Direcţia generală autorizare, reglementare şi supraveghere prudenţială a societăţilor bancare din cadrul Băncii Naţionale a României, la termenul prevăzut în prezentele norme metodologice, împreună cu o copie de pe codul fiscal, raportul de gestiune (raportul administratorilor), procesul-verbal al adunării generale a acţionarilor, o copie de pe balanţa de verificare a conturilor sintetice, raportul cenzorilor sau al experţilor contabili, contabililor autorizaţi cu studii superioare şi al societăţilor comerciale de expertiză contabilă, după caz.
   De asemenea, o dată cu bilanţul contabil se va depune şi o copie de pe balanţa cu soldurile la data de 31 decembrie 1997 a conturilor prevăzute de noul Plan de conturi pentru societăţile bancare ce se aplică începând cu data de 1 ianuarie 1998.
   De menţionat că, modelele noi de formulare stabilite corespunzător Planului de conturi pentru societăţile bancare (formularele: model 4000, model 4012, model 4014, model 4016, model 4021, model 4022, model 4026 şi model 4027), precum şi balanţa cu soldurile la data de 31 decembrie 1997 a conturilor prevăzute de noul Plan de conturi pentru societăţile bancare, se depun numai la Direcţia generală autorizare, reglementare şi supraveghere prudenţială a societăţilor bancare din cadrul Băncii Naţionale a României.
   În adresa de înaintare către Direcţia generală autorizare reglementare şi supraveghere prudenţială a societăţilor bancare din cadrul Băncii Naţionale a României, a bilanţului contabil încheiat pentru anul 1997, semnată de conducătorul societăţii bancare şi de către cel al compartimentului financiar-contabil, se va preciza că toate formularele au fost editate în condiţiile prevăzute la pct. 1.1, precum şi faptul că, o dată cu exemplarul de bilanţ contabil pentru anul 1997, se prezintă şi discheta conţinând fişierul, cu machetele completate cu date, pe baza cărora au fost listate formularele respective.
   1.2.5. Potrivit art. 44 din Legea nr. 33/1991, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi vor fi publicate de societatea bancară în cel mai scurt timp după aprobarea lor de către adunarea generală a acţionarilor sau de alt organ de conducere, conform prevederilor Legii nr. 31/1990, cu modificările ulterioare, şi reglementărilor specifice emise de Banca Naţională a României.
   Pentru publicarea bilanţului contabil şi a contului de profit şi pierderi, respectiv depunerea la oficiul registrului comerţului, societăţile bancare vor utiliza modele de formulare - format redus - prezentate în anexele nr. 19 şi 20. Un exemplar al formularelor de bilanţ şi contul de profit şi pierderi, se depune la oficiul registrului comerţului şi un exemplar se va depune, în termen de 5 zile de la publicare, la Direcţia generală autorizare, reglementare şi supraveghere prudenţială a societăţilor bancare din cadrul Băncii Naţionale a României.
   1.2.6. Societăţile bancare autorizate de Banca Naţională a României, care nu au desfăşurat activitate de la data înfiinţării şi până la data de 31 decembrie 1997, nu întocmesc bilanţ contabil, urmând să depună o declaraţie pe proprie răspundere la direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene, respectiv, a municipiului Bucureşti, de care aparţin şi la Direcţia generală autorizare, reglementare şi supraveghere prudenţială a societăţilor bancare din cadrul Băncii Naţionale a României, din care să rezulte toate datele de identificare a societăţii:
   -denumirea completă (conform certificatului de înmatriculare);
   -sediul şi numărul de telefon;
   -numărul de înmatriculare la registrul comerţului;
   -codul fiscal;
   -capitalul social.

   1.3. Termenele pentru depunerea bilanţului contabil

   În conformitate cu prevederile art. 31 alin. (1) din Legea nr. 82/1991 şi ale Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, cu modificările ulterioare, bilanţurile contabile pe anul 1997 ale societăţilor bancare, precum şi declaraţiile societăţilor bancare, care nu au desfăşurat activitate de la data înfiinţării până la data de 31 decembrie 1997, se depun la direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, până cel mai târziu la data de 15 aprilie 1998.
   Până la aceeaşi dată, respectiv 15 aprilie 1998, bilanţurile contabile pe anul 1997 ale societăţilor bancare, precum şi declaraţiile societăţilor bancare, care nu au desfăşurat activitate de la data înfiinţării până la data de 31 decembrie 1997, se depun şi la Direcţia generală autorizare, reglementare şi supraveghere prudenţială a societăţilor bancare din cadrul Băncii Naţionale a României.
   Nedepunerea bilanţurilor contabile sau, după caz, a declaraţiilor, la termenele prevăzute în prezentele norme metodologice, precum şi prezentarea unor bilanţuri contabile care conţin date eronate, necorelate sau pentru care nu este respectată unitatea de măsură înscrisă la fiecare formular sau rând, constituie contravenţie şi se sancţionează conform prevederilor art. 39 din Legea nr. 82/1991, modificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 22/1996.

   *
* *

   A. Totalurile de control stabilite prin însumarea datelor înscrise pe rândurile care nu au corelaţii între ele, indiferent de natura indicatorilor, servesc la depistarea şi corectarea eventualelor erori determinate de înscrierea unor sume greşite ca ordin de mărime.
   B. Societăţile bancare care efectuează operaţiuni pentru trezoreria statului derulate prin contul 51... "Cont general al trezoreriei statului - mandat bănci comerciale" vor întocmi un bilanţ contabil separat pentru aceste operaţiuni ce se va prezenta Ministerului Finanţelor la data şi în condiţiile stabilite de către acest minister.

   2. Bilanţul contabil

   Bilanţul contabil se compune din: bilanţ, contul de profit şi pierderi, anexe, precum şi raportul de gestiune.

   2.1. Bilanţ (cod 10)

   Bilanţul este documentul contabil de sinteză prin care se prezintă activul şi pasivul unităţii patrimoniale la încheierea exerciţiului financiar, precum şi în celelalte situaţii prevăzute de lege.
   Bilanţul se întocmeşte pe baza ultimei balanţe contabile de verificare a conturilor sintetice, puse de acord cu soldurile din balanţele contabile ale conturilor analitice, încheiată după înregistrarea tuturor documentelor în care au fost consemnate operaţiunile financiar-contabile aferente activităţii perioadei raportate. Soldurile conturilor din balanţa de verificare se grupează şi se înscriu în activul sau în pasivul bilanţului, în funcţie de conţinut.
   Pentru completarea formularului, pe rânduri, se fac următoarele precizări:
   01 - se completează cu valoarea cheltuielilor de constituire a societăţii bancare (taxele şi alte cheltuieli de înscriere şi de înmatriculare, cheltuieli privind emisiunea şi vânzarea de acţiuni, cheltuieli de prospectare a pieţei şi de publicitate şi alte cheltuieli de această natură, legate de înfiinţarea şi de dezvoltarea societăţilor bancare), valoarea cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare, diminuată cu valoarea amortizării şi provizioanele constituite;
   02 - se completează cu valoarea fondului de comerţ evidenţiată în contul "Fond comercial" diminuată cu valoarea amortizării şi provizioanele constituite. În contul "Fond comercial" se evidenţiază fondul de comerţ care nu figurează în cadrul celorlalte elemente de patrimoniu, dar care concură la menţinerea sau la dezvoltarea potenţialului unităţii, cum sunt: clientela, vadul, reputaţia, şi alte elemente necorporale;
   03 - reprezintă valoarea concesiunilor, imobilizărilor necorporale de natura superficiei şi uzufructului, brevetelor şi a altor drepturi şi valori asimilate, altor imobilizări necorporale, inclusiv a programelor informatice create de societăţile bancare sau achiziţionate de la terţi, diminuată cu valoarea amortizării şi provizioanele aferente;
   04 - reprezintă valoarea imobilizărilor necorporale în curs, diminuată cu valoarea provizioanelor constituite pentru deprecierea imobilizărilor necorporale în curs;
   06 la 10 - reprezintă valoarea imobilizărilor corporale la valoarea de intrare în patrimoniu, aşa cum este definită la pct. 12 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, modificată şi completată prin Ordonanţa Guvernului nr. 54/1997, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 909/1997, diminuată cu valoarea amortizării şi provizioanele aferente;
   11 - se completează cu valoarea imobilizărilor corporale în curs (investiţiilor neterminate), realizate în regie proprie sau facturate de furnizori, evaluate la costul de producţie, respectiv, la costul de achiziţie, precum şi a avansurilor acordate furnizorilor de imobilizări, diminuată cu provizioanele aferente;
   13 - reprezintă valoarea titlurilor de participare (drepturile sub formă de acţiuni sau alte titluri de valoare la capitalul altor unităţi patrimoniale, care asigură unităţii patrimoniale deţinătoare exercitarea unui control sau a unei influenţe notabile, respectiv realizarea unui profit), diminuată cu vărsămintele de efectuat cu ocazia achiziţionării titlurilor de participare respective şi cu provizioanele aferente;
   14 - reprezintă valoarea titlurilor imobilizate ale activităţii de portofoliu (titluri pe care unitatea patrimonială le dobândeşte, în vederea realizării unor venituri financiare, fără a putea interveni în gestiunea unităţii patrimoniale emiţătoare), diminuată cu vărsămintele de efectuat cu ocazia achiziţionării titlurilor imobilizate ale activităţii de portofoliu respective şi cu provizioanele aferente;
   15 - creditele subordonate sunt creanţe pe termen lung reprezentate de un titlu, pentru care împrumutătorul acceptă ca drepturile sale să fie restituite numai după satisfacerea celorlalţi creanţieri;
   16 - se completează cu valoarea altor imobilizări financiare, diminuată cu vărsămintele de efectuat cu ocazia achiziţionării acestora şi cu provizioanele aferente;
   19, 21, 22 - se completează cu valoarea stocurilor de materiale, obiectelor de inventar şi stocurilor aflate la terţi, corectată cu uzura obiectelor de inventar şi cu provizioanele aferente;
   27 - se completează cu valoarea altor stocuri existente, diminuată cu provizioanele aferente, precum şi cu valoarea bunurilor imobile şi mobile provenite din executarea creanţelor şi preluate temporar în patrimoniul societăţii bancare, până la valorificarea acestora;
   29 - se includ toate dobânzile de încasat, indiferent de vechimea acestora şi de conturile în care sunt evidenţiate (curente, restante, în litigiu etc.);
   36 - se completează cu soldurile debitoare, sintetice sau analitice, după caz, ale conturilor de decontări cu bugetul statului şi cu instituţiile publice, reprezentând impozit pe profit, taxa pe valoarea adăugată, impozit pe salarii, alte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate, fonduri speciale, inclusiv contribuţiile la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, precum şi alte creanţe faţă de bugetul de stat şi instituţiile publice;
   37 - se completează cu soldurile debitoare, sintetice sau analitice, după caz, ale conturilor de decontări cu asigurările sociale, de ajutor de şomaj şi de alte creanţe sociale;
   38 - se completează cu soldurile debitoare, sintetice sau analitice, după caz, ale conturilor de decontări cu personalul, reprezentând avansuri acordate personalului, precum şi alte creanţe în legătură cu personalul;
   39 - reprezintă sumele subscrise de acţionari la constituirea sau la majorarea capitalului social, dar nevărsate, reflectate în sold la sfârşitul anului;
   40 - se completează cu valoarea efectelor publice şi valorilor asimilate, obligaţiunilor şi altor titluri cu venit fix, acţiunilor şi altor titluri cu venit variabil, cotate, achiziţionate cu intenţia de la început de a le revinde înainte de scadenţă, dar nu mai târziu de şase luni de la data efectuării tranzacţiei, precum şi cu valoarea acţiunilor proprii răscumpărate, existente în stoc [în condiţiile art. 25 lit. b) din Legea nr. 33/1991];
   41 - se completează cu valoarea efectelor publice şi valorilor asimilate, obligaţiunilor şi altor titluri cu venit fix, acţiunilor şi altor titluri cu venit variabil, achiziţionate cu scopul de a le deţine o perioadă mai mare de şase luni, dar fără ca această deţinere să implice o conservare până la scadenţa acestora, existente în stoc, diminuată cu provizioanele aferente;
   42 - se completează cu valoarea efectelor publice şi valorilor asimilate, obligaţiunilor şi altor titluri cu venit fix, achiziţionate cu intenţia de a le deţine de o manieră durabilă, în principiu până la scadenţă, existente în stoc, diminuată cu provizioanele aferente;
   43 - reprezintă valorile de încasat, cum sunt: cecurile şi efectele comerciale, primite de la clienţi, neîncasate;
   69 - se includ toate categoriile de credite acordate, mai puţin cele curente, indiferent de vechimea acestora şi conturile în care sunt evidenţiate;
   30, 70 - reprezintă soldul contului "Provizioane specifice de risc", constituite conform Normelor nr. 3/1994 şi Circularei nr. 35/1995 ale Băncii Naţionale a României;
   72 - se completează cu suma depozitelor constituite la alte societăţi bancare reprezentând acreditive deschise;
   75 col. 1 - reprezintă valoarea imobilizărilor puse în funcţiune, achiziţionate sau realizate pe cont propriu, ce depăşeşte fondul de dezvoltare constituit (conform precizărilor Băncii Naţionale a României referitoare la încheierea exerciţiului financiar-contabil pe anii 1995 şi 1996);
   80 - reprezintă suma primelor de rambursare a obligaţiunilor şi se determină ca diferenţă între valoarea de emisiune şi valoarea de rambursare a obligaţiunilor;
   87 - reprezintă primele stabilite cu ocazia emisiunii, fuziunii sau a aportului de capital;
   88 - reprezintă soldul contului "Fondul de rezervă", constituit potrivit art. 27 din Legea nr. 33/1991, astfel cum a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 70/1994;
   89 - reprezintă soldul contului "Rezerva generală pentru riscul de credit", constituită potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, republicată, şi Normelor nr. 10/1995 ale Băncii Naţionale a României;
   98 - col. 1 - se completează cu valoarea amortizării, existentă în soldul contului "Fondul de dezvoltare" la 31 decembrie 1996, neutilizată pentru investiţii (soldul contului "Repartizări din amortizare privind fondul de dezvoltare");
   101 - se completează cu suma împrumuturilor primite pe baza emisiunilor de titluri sau împrumuturi subordonate, la termen sau pe durată nedeterminată, a căror rambursare, în caz de lichidare a băncii, nu este posibilă decât după plata celorlalţi creanţieri;
   102 - reprezintă valoarea bunurilor de natura imobilizărilor primite cu titlu gratuit sau constatate în plus cu ocazia inventarierii, nevirate la rezultatul exerciţiului;
   103 - reprezintă provizioanele reglementate, constituite pe seama cheltuielilor (pentru anul 1997 nu există prevederi legale pentru constituirea acestor provizioane);
   105 - se completează cu suma reprezentând provizioane pentru litigii, provizioane pentru garanţii acordate clienţilor şi alte provizioane pentru riscuri, potrivit legii;
   106 - se completează cu suma reprezentând provizioane pentru cheltuieli de repartizat pe mai multe exerciţii şi alte provizioane pentru cheltuieli;
   117 şi 118 - se completează cu sumele reprezentând disponibilităţi în lei şi, respectiv, în valută ale instituţiilor financiare (societăţile de leasing, societăţile de factoring, societăţile de plasament, de investiţii şi de portofoliu, agenţii de schimb şi mijlocitori de valori mobiliare etc.);
   132 şi 133 - se completează cu sumele reprezentând depozite în lei şi, respectiv, în valută ale instituţiilor financiare (societăţile de leasing, societăţile de factoring, societăţile de plasament, de investiţii şi de portofoliu, agenţii de schimb şi mijlocitori de valori mobiliare etc.);
   144 - se completează cu valoarea împrumuturilor din emisiuni de obligaţiuni şi de alte titluri nerambursate;
   153 - se completează cu soldurile creditoare, sintetice sau analitice, după caz, ale conturilor de decontări cu bugetul statului şi alte instituţii publice, reprezentând impozit pe profit, taxa pe valoarea adăugată, impozit pe salarii, alte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate, fonduri speciale, inclusiv contribuţiile la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, precum şi alte datorii faţă de bugetul de stat şi instituţiile publice;
   154 - se completează cu soldurile creditoare, sintetice sau analitice, după caz, ale conturilor de decontări cu asigurările sociale, de ajutor de şomaj, cele privind alte datorii sociale;
   155 - se completează cu soldurile creditoare, sintetice sau analitice, după caz, ale conturilor de decontări cu personalul, reprezentând remuneraţii datorate, ajutoare, precum şi alte datorii în legătură cu personalul.

   2.2. Bilanţ - model 4000 -

   Prezentare
   Documentul - model 4000 - este o raportare de sinteză, comună tuturor societăţilor bancare, care prezintă activitatea bancară pe categorii de operaţiuni.
   Acest document este, în mod obligatoriu, însoţit de documentele anexă care regrupează, în funcţie de atributele specifice, datele, prezentate în acest bilanţ.

   Conţinut:

   Linii
   -----
   Posturile de activ, de pasiv şi din afara bilanţului sunt grupate pe categorii de operaţiuni, astfel:
   -pentru activ:
   -------------
   
     - operaţiuni de trezorerie şi operaţiuni interbancare care regrupează, în
principal, operaţiunile efectuate cu societăţile bancare;
- operaţiuni cu clientela, care reflectă operaţiunile efectuate cu agenţii
economici, alţii decât societăţile bancare;
- operaţiuni cu titluri şi operaţiuni diverse;
- valori imobilizate.

   Creanţele restante şi îndoielnice sunt evidenţiate pe lângă fiecare clasă de activ la poziţia "Creanţe restante" şi respectiv, "Creanţe îndoielnice", iar cele privind riscurile de ţară sunt menţinute în conturile lor de origine.
   Creanţele ataşate reprezentând dobânzi de, primit, calculate şi neajunse la scadenţă, mai puţin cele aferente creanţelor restante şi îndoielnice, se înscriu pe lângă fiecare clasă la poziţia "Creanţe ataşate".
   -pentru pasiv:
   -------------
   
     - operaţiuni de trezorerie şi operaţiuni interbancare care regrupează
operaţiunile efectuate cu societăţile bancare;
- operaţiuni cu clientela, alta decât societăţile bancare;
- operaţiuni cu titluri şi operaţiuni diverse;
- capitaluri proprii, asimilate şi provizioane. Unele sume prezentate în
această rubrică pot fi negative.

   Datoriile ataşate, reprezentând dobânzi de plătit, calculate şi neajunse la scadenţă, se înscriu pe lângă fiecare clasă la poziţia "Datorii ataşate".
   -pentru extrabilanţiere:
   -----------------------
   
     - angajamente de finanţare;
- angajamente de garanţie;
- angajamente privind titlurile;
- operaţiuni în devize;
- angajamente diverse;
- angajamente îndoielnice;
- conturi de evidenţă.

   Angajamentele îndoielnice se referă la ansamblul angajamentelor din afara bilanţului.

   Coloane
   --------
   Coloana "Amortizări şi provizioane" este rezervată înregistrării provizioanelor pentru depreciere sau pentru contrapartidă şi înregistrării amortizărilor, care se deduc din valoarea brută a elementelor la care se calculează; provizioanele de contrapartidă, constituite în lei sau în devize, care nu sunt de natura riscului de ţară, sunt înscrise în dreptul liniilor de creanţe din coloana "Amortizări şi provizioane".
   Pentru posturile din această categorie, coloana "Total sume nete" înregistrează sumele nete obţinute după deducerea provizioanelor şi amortizărilor.

   Moneda:
   -------
   Băncile trebuie să distingă operaţiunile realizate în lei şi pe cele în devize, evaluate în contravaloare lei.

   2.3. Contul de profit şi pierderi (cod 20)

   Formularul cuprinde totalitatea veniturilor realizate, cheltuielilor aferente acestora şi rezultatelor financiare obţinute (profit sau pierdere).
   Pentru completarea formularului, pe rânduri, se fac următoarele precizări:
   Datele se preiau din rulajele debitoare ale conturilor de cheltuieli, respectiv din rulajele creditoare ale conturilor de venituri, cumulate de la începutul anului. În situaţia în care au fost efectuate înregistrări prin creditul conturilor de cheltuieli sau prin debitul conturilor de venituri (operaţiuni contabile privind asocierile în participaţie, corectări prin înregistrări contabile inverse etc.), datele sunt reprezentate de soldurile conturilor de venituri şi cheltuieli înainte de a fi transferate asupra contului "Profit şi pierderi", cumulate de la începutul anului;
   06 - reprezintă veniturile din titlurile de tranzacţie, plasament şi investiţii;
   07 - reprezintă veniturile din scontarea efectelor comerciale;
   09 - reprezintă dividendele aferente titlurilor de participare;
   10 - reprezintă veniturile aferente titlurilor imobilizate ale activităţii de portofoliu, pe care unitatea patrimonială le dobândeşte de la alte societăţi şi la care nu intervine în gestiunea acestora;
   11 - reprezintă veniturile aferente altor titluri de valoare deţinute pe o perioadă îndelungată;
   12 - reprezintă diferenţe favorabile de curs valutar din operaţiuni efective de încasări şi plăţi în valută, aferente operaţiunilor proprii ale societăţilor bancare, în conformitate cu prevederile pct. 1. din Precizările nr. 3/24 februarie 1997 privind evidenţierea în contabilitate, în cursul anului 1997, a diferenţelor de curs valutar de către societăţile bancare şi ale Precizărilor privind reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni, precum şi unele măsuri referitoare la încheierea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997 la societăţile bancare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 15.515/27/1998;
   13 - reprezintă diferenţele favorabile rezultate din evaluarea elementelor patrimoniale existente exprimate legal în devize în conformitate cu prevederile pct. 10.7 şi 10. 8 din Precizările privind reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni, precum şi unele măsuri referitoare la încheierea exerciţiului financiar pe anul 1997 la societăţile bancare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 15.515/27/1998;
   15 - cuprinde rulajul creditor al contului "Venituri din producţia de imobilizări necorporale";
   16 - cuprinde rulajul creditor al contului "Venituri din producţia de imobilizări corporale";
   17 - cuprinde veniturile din creanţe reactivate privind clienţii şi debitorii;
   18 - cuprinde veniturile din provizioane privind activitatea de exploatare: provizioane pentru riscuri şi cheltuieli, provizioane pentru deprecierea imobilizărilor necorporale, corporale şi financiare, precum şi a imobilizărilor în curs, provizioane pentru deprecierea activelor circulante şi provizioane specifice de risc de credit şi dobândă;
   29 - reprezintă cheltuielile privind titlurile de tranzacţii, plasament şi investiţii;
   30 - reprezintă cheltuielile privind sconturile acordate în cadrul operaţiunilor de rescontare;
   34 - reprezintă diferenţe nefavorabile de curs valutar din operaţiuni efective de încasări şi plăţi în valută, aferente operaţiunilor proprii ale societăţilor bancare în conformitate cu prevederile pct. 1 din Precizările nr. 3/1997 privind evidenţierea în contabilitate, în cursul anului 1997, a diferenţelor de curs valutar de către societăţile bancare şi ale Precizărilor privind reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni, precum şi unele măsuri referitoare la încheierea exerciţiului financiar pe anul 1997 la societăţile bancare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 15.515/27/1998;
   35 - reprezintă diferenţele nefavorabile, rezultate din evaluarea elementelor patrimoniale existente, exprimate legal în devize în conformitate cu pct. 10.7 şi 10.8 din Precizările privind reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni, precum şi unele măsuri referitoare la încheierea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997 la societăţile bancare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 15.515/27/1998;
   36 la 39 - cuprinde valoarea consumurilor de materii şi materiale, energie, apă şi alte cheltuieli materiale;
   41 - cuprinde cheltuielile cu remuneraţiile şi alte drepturi cuvenite personalului unităţii;
   42 - cuprinde sumele acordate personalului, potrivit legii, pentru protecţia socială, contribuţia unităţii la asigurările sociale şi la constituirea Fondului pentru plata ajutorului de şomaj;
   44 - cuprinde cheltuielile cu întreţinerea şi reparaţiile executate de terţi, cheltuielile cu redevenţe, locaţii de gestiune şi chirii, cheltuielile cu primele de asigurare, cheltuielile cu studiile şi cercetările executate de terţi, cheltuielile cu colaboratorii pentru prestaţiile efectuate, cheltuielile de protocol, reclamă şi publicitate, cheltuielile privind transportul de bunuri şi de personal, executate de terţi, cheltuielile cu deplasări, detaşări şi transferări, cheltuieli poştale şi taxe de telecomunicaţii, precum şi alte cheltuieli cu serviciile executate de terţi;
   45 - cuprinde sumele datorate, potrivit legii, bugetului statului sau altor instituţii publice, reprezentând cheltuieli cu impozitele, taxele şi vărsămintele asimilate, inclusiv contribuţiile la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar;
   46, 47 - cuprinde sumele reprezentând cheltuieli privind amortizarea imobilizărilor necorporale şi corporale;
   48 - cuprinde cheltuielile privind provizioanele constituite pentru activitatea de exploatare: provizioane constituite pentru riscuri şi cheltuieli, când acestea privesc exploatarea, provizioane constituite pentru deprecierea imobilizărilor necorporale, corporale şi financiare, precum şi a imobilizărilor în curs, provizioane constituite pentru deprecierea activelor circulante şi provizioane specifice de risc de credit şi dobândă;
   52 la 54 - cuprinde sumele trecute pe cheltuieli, când are loc realizarea riscului;
   59 - se completează cu veniturile de la bugetul de stat şi de la alte instituţii publice;
   60 - cuprinde veniturile excepţionale privind operaţiunile de gestiune, reprezentând valoarea bunurilor sau valorile primite gratuit, valoarea bunurilor rezultate din dezmembrarea unor imobilizări, drepturile de personal neridicate, prescrise;
   61 - reprezintă preţul de vânzare al activelor imobilizate cedate, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, precum şi cota-parte a subvenţiilor pentru investiţii virate asupra rezultatului exerciţiului financiar;
   62 - cuprinde veniturile excepţionale obţinute din provizioane: provizioane reglementate, provizioane pentru riscuri şi cheltuieli, provizioane pentru deprecierea creanţelor - debitori diverşi şi provizioane aferente imobilizărilor necorporale sau corporale, potrivit legii;
   65 - cuprinde cheltuielile excepţionale privind operaţiunile de gestiune, reprezentând valoarea despăgubirilor, amenzilor şi penalităţilor; valoarea debitelor prescrise sau a debitorilor insolvabili, scoşi din evidenţă; valoarea pierderilor din calamităţi şi valoarea sponsorizărilor, donaţiilor şi subvenţiilor acordate;
   66 - se completează cu cheltuielile reprezentând valoarea neamortizată a imobilizărilor necorporale, corporale sau financiare, cedate sau scoase din evidenţă;
   67 - reprezintă cheltuieli excepţionale privind provizioanele: provizioane aferente imobilizărilor necorporale sau corporale, provizioane reglementate, provizioane pentru riscuri şi cheltuieli, când acestea au caracter excepţional, provizioane pentru deprecierile cu caracter excepţional survenite în conturile de creanţe - debitori diverşi;
   68 - cuprinde cheltuieli excepţionale aferente amortizării imobilizărilor necorporale sau corporale;
   77 - se completează cu sumele reprezentând impozitul pe profit datorat, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, republicată, cu modificările ulterioare, care se preiau din rulajul debitor al contului "Cheltuieli cu impozitul pe profit". Societăţile bancare care au beneficiat de reducerea impozitului pe profit vor înscrie la acest rând impozitul datorat, corectat cu reducerea aferentă.

   2.4. Anexe

   2.4.1. Repartizarea profitului (cod 21)
   ---------------------------------------
   Pentru completarea formularului, pe rânduri, se fac următoarele precizări:
   01 - se completează cu sumele reprezentând soldul debitor al contului "Repartizarea profitului". Se repartizează profitul contabil, reflectat în soldul creditor al contului "Profit şi pierderi", care a fost influenţat cu obligaţia de plată a impozitului pe profit (contul "Cheltuieli cu impozitul pe profit"), respectiv rezultatul net al exerciţiului financiar (profit), din formularul cod 20 "Contul de profit şi pierderi", de la rândul 78 col. 2;
   02 - se completează cu sumele repartizate din profit pentru constituirea fondului de rezervă, potrivit prevederilor art. 27 din Legea nr. 33/1991, astfel cum a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 70/1994;
   03 - se completează cu sumele repartizate din profit pentru constituirea rezervei generale pentru riscul de credit, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 70/1994, republicată, cu modificările ulterioare, şi Normelor Băncii Naţionale a României nr. 10/1995;
   04 - se completează cu sumele reprezentând pierderile contabile aferente anilor precedenţi, acoperite din profit;
   05 - se completează de societăţile bancare cu capital integral sau majoritar de stat cu sumele repartizate din profitul net pentru constituirea fondului de participare a salariaţilor la profit, potrivit prevederilor art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/1995, aprobată şi modificată prin Legea nr. 101/1995, iar de societăţile bancare cu capital integral sau majoritar privat, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor;
   06 - se completează de societăţile bancare cu capital integral sau majoritar de stat cu sumele reprezentând cota de participare a managerului din profitul net, potrivit art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/1995, aprobată şi modificată prin Legea nr. 101/1995;
   07 - se completează de societăţile bancare cu capital integral sau majoritar de stat cu sumele repartizate pentru creşterea resurselor proprii de finanţare, potrivit prevederilor art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/1995, aprobată şi modificată prin Legea nr. 101/1995, iar de societăţile bancare cu capital majoritar privat, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor. La acest rând se includ şi sumele rezultate din vânzarea de active şi mijloace fixe lăsate la dispoziţie societăţilor bancare pentru finanţarea activităţilor prevăzute în obiectul de activitate (art. 2 din Legea nr. 58/1991 şi art. 20 din Legea nr. 55/1995), care, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 54/1997 şi Normelor metodologice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 909/1997, au fost transferate din contul "Fond de dezvoltare" în contul "Alte fonduri", analitic distinct, inclusiv cu partea din profitul realizat asupra căruia s-a calculat reducerea, potrivit prevederilor art. 7 lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 70/1994, republicată, cu modificările ulterioare;
   08 - se completează cu sumele aferente reducerii impozitului pe profit, repartizate pentru constituirea surselor proprii de finanţare, potrivit prevederilor art. 7 lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 70/1994, republicată, cu modificările ulterioare;
   09 - se completează de societăţile bancare cu capital majoritar sau integral privat cu sumele repartizate din profitul net pentru constituirea rezervelor statutare şi altor rezerve;
   10 - cuprinde alte repartizări din profit, potrivit reglementărilor legale în vigoare;
   11 - se completează cu dividendele de plătit (inclusiv impozitul pe dividende);
   12 - se completează cu dividendele datorate de societăţile bancare statului;
   13 - se completează cu dividendele datorate de societăţile bancare cu capital integral sau majoritar de stat la Fondul Proprietăţii de Stat;
   14 - se completează cu dividendele datorate de societăţile bancare cu capital integral sau majoritar de stat la societăţile de investiţii financiare;
   15 - cuprinde dividendele datorate regiilor autonome, persoane juridice române;
   16 - cuprinde dividendele datorate societăţilor comerciale, persoane juridice rezidente şi nerezidente;
   17 - cuprinde dividendele datorate societăţilor comerciale, persoane juridice nerezidente;
   18 - cuprinde dividendele datorate persoanelor fizice rezidente şi nerezidente;
   19 - cuprinde dividendele datorate persoanelor fizice nerezidente;
   21 - se completează cu sumele din profitul net a căror repartizare a fost amânată de adunarea generală a acţionarilor.

   2.4.2. Situaţia stocurilor (cod 22) - valori brute -
   -----------------------------------------------------
   Formularul se completează pe cele două coloane cu soldurile conturilor respective (rd. 01 la 10).
   Rândurile 01, 02; 06, 07, 08 şi 09 conţin soldurile conturilor de stocuri (materii şi materiale, materiale consumabile, animale, mărfuri, ambalaje şi alte stocuri), corectate (în cazul evidenţierii aprovizionărilor la preţ de înregistrare prestabilit) cu soldurile conturilor de diferenţe de preţ corespunzătoare.
   -Rândul 03 conţine soldul obiectelor de inventar corectat atât cu diferenţele de preţ, cât şi cu uzura aferentă.
   -Rândul 10 conţine soldul bunurilor imobile şi mobile provenite din executarea creanţelor şi preluate temporar în patrimoniul societăţii bancare până la valorificarea acestora.

   2.4.3. Situaţia creanţelor şi datoriilor (cod 23)
   --------------------------------------------------
   În acest formular sunt evidenţiate creanţele şi datoriile societăţilor bancare la finele anului 1997, defalcate pe termene de lichiditate, respectiv exigibilitate.
   Pentru completarea formularului pe rânduri, se fac următoarele precizări:
   01 - se completează cu soldul creanţelor legate de creditele subordonate;
   02 - se completează cu soldul conturilor de dobânzi de încasat, neinfluenţate de provizioanele specifice de risc de dobândă şi indiferent de vechimea şi conturile în care sunt evidenţiate;
   03 la 19 - se completează cu creanţele din active circulante, care se preiau din soldurile conturilor corespunzătoare rândurilor respective;
   28 la 33 - se completează cu soldul conturilor de credite acordate, neinfluenţate de provizioanele specifice de risc de credit şi indiferent de vechimea şi conturile în care sunt evidenţiate;
   41 - se completează cu suma creanţelor reprezentând depozite constituite la alte bănci pentru acreditive deschise;
   76 - se completează cu suma datoriilor reprezentând depozite constituite pentru acreditive primite;
   77 la 96 - se completează cu sumele datorate furnizorilor, valoarea efectelor comerciale de plătit, sumele datorate bugetului de stat şi altor instituţii publice (impozitul pe profit, impozitul pe salarii; taxa pe valoarea adăugată, alte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate, fonduri speciale, inclusiv contribuţiile la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar), sumele datorate asigurărilor sociale, sumele datorate personalului (remuneraţii, ajutoare materiale, stimulente, drepturi de personal neridicate, sume reţinute de la salariaţi datorate terţilor etc.), sumele datorate acţionarilor privind dividendele de plată etc., care se preiau în soldurile conturilor corespunzătoare rândurilor respective.

   2.4.4. Date informative (cod 24)
   ---------------------------------
   Pentru completarea formularului, pe rânduri şi coloane, se fac următoarele precizări:
   01 şi 02 col. 2 - privesc activitatea totală a societăţilor bancare;
   03 - numărul mediu de salariaţi cu contract individual de muncă se determină ca medie aritmetică simplă a numărului zilnic al salariaţilor, corespunzătoare zilelor calendaristice din luna respectivă, inclusiv zilele de repaus săptămânal, sau sărbătorile legale pentru care se ia în calcul numărul salariaţilor din ziua precedentă. Pentru salariaţii cu jumătate de normă se iau în calcul 0,5 persoane;
   04 şi 05 - cuprinde numărul de colaboratori, respectiv de salariaţi existent la finele anului;
   06 - cuprinde salarii brute, sporuri, indemnizaţii, sume plătite sub formă de indexare sau compensare, premii, avantaje în natură acordate salariaţilor, care sunt reflectate în creditul conturilor "Personal - remuneraţii datorate", "Personal - ajutoare materiale datorate", "Alte datorii şi creanţe în legătură cu personalul", în corespondenţă cu contul "Cheltuieli cu remuneraţiile personalului";
   07 - cuprinde drepturile băneşti cuvenite colaboratorilor în baza contractelor încheiate, care sunt reflectate în creditul contului "Furnizori", în corespondenţă cu contul "Cheltuieli cu colaboratorii";
   08 - se va completa cu diferenţele de amortizare aferente gradului de neutilizare, rămase în soldul contului de ordine şi evidenţă "Amortizarea aferentă gradului de neutilizare a mijloacelor fixe", la 31 decembrie 1997;
   11 la 13 - se completează de către toate societăţile bancare care efectuează cheltuieli de învăţământ (grădiniţe, şcoli, pregătirea cadrelor), cheltuieli de sănătate (creşe, cabinete medicale), precum şi alte cheltuieli social-culturale (procurarea de daruri pentru copii, transportul la şi de la locul de muncă al salariaţilor, contribuţia unităţii la plata biletelor de tratament şi odihnă pentru salariaţii proprii şi membrii de familie etc.), conform prevederilor Legii bugetului de stat pe anul 1997 nr. 72/1997;
   14 la 18 - reprezintă numărul subunităţilor teritoriale în funcţiune, în ţară, existente la finele anului;
   19 la 23 - reprezintă numărul subunităţilor autorizate să funcţioneze în străinătate, existente la finele anului;
   24 la 30 - se completează cu sumele reprezentând titlurile de participare, la finele anului, deţinute în capitalul social ai categoriilor respective de societăţi comerciale;
   31 la 35 col. 2 - se completează cu necesarul de provizioane specifice de risc de credit, potrivit ultimei clasificări a creditelor;
   31 la 35 col. 3 - se completează cu sumele evidenţiate la 31 decembrie 1997 în soldul conturilor de provizioane specifice de risc de credit, determinate conform Normelor Băncii Naţionale a României nr. 3/1994, Hotărârii Guvernului nr. 335/1995 şi Circularei Băncii Naţionale a României nr. 35/1995;
   36 la 40 col. 2 - se completează cu necesarul de provizioane specifice de risc de dobândă, potrivit ultimei clasificări a dobânzilor;
   36 la 40 col. 3 - se completează cu sumele evidenţiate la 31 decembrie 1997 în soldul conturilor de provizioane specifice de risc de dobândă, determinate conform Normelor Băncii Naţionale a României nr. 3/1994, Hotărârii Guvernului nr. 335/1995 şi Circularei Băncii Naţionale a României nr. 35/1995;
   49 - reprezintă soldul la finele anului al creditelor acordate debitorilor aflaţi în relaţii speciale cu societatea bancară, aşa cum s-a reglementat prin Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/1992;
   50 - reprezintă soldul la finele anului al creditelor acordate persoanelor prevăzute la pct. 2 lit. e) din Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/1992. Prin acţionar semnificativ se înţelege acel acţionar, persoană juridică sau fizică, care deţine cel puţin 5% din capitalul social al societăţii bancare;
   51 la 55 - reprezintă soldul la finele anului al creditelor acordate categoriilor respective de persoane;
   56 şi 57 - se completează cu sumele aferente soldurilor împrumuturilor mari acordate clienţilor, stabilite conform prevederilor Normelor Băncii Naţionale a României nr. 5/1992, existente la finele anului;
   60 la 62 - se completează de toate societăţile bancare, indiferent de forma de proprietate, care au beneficiat de prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 13/1996, aprobată prin Legea nr. 102/1996 şi modificată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 2/1997;
   86 - se înscrie soldul contului analitic "Fondul de rezervă din diferenţe favorabile de curs valutar" reprezentând diferenţe favorabile de curs valutar aferente activelor şi pasivelor în valută, înregistrate pe sold la 31 decembrie 1993 şi care nu au fost utilizate pentru majorarea capitalului social, conform Hotărârii Guvernului nr. 58/1994, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 97/1994;
   88 - se înscrie soldul contului analitic "Rezerve din diferenţe de curs aferente operaţiunilor de subscriere şi vărsare a capitalului social în valută", reprezentând diferenţe favorabile de curs valutar dintre momentul subscrierii şi cel al vărsării efective a capitalului social în valută, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 252/1996;
   89 - se înscrie soldul contului analitic "Rezerve din influenţe de curs aferente disponibilităţilor în valută reprezentând capital social vărsat în valută", cuprinzând influenţe favorabile de curs valutar aferente disponibilităţilor în valută, reprezentând capital social vărsat în valută, care se regăseşte în patrimoniul net în valută al societăţii bancare, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 252/1996 şi pct. 10.8 din Precizările privind reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni, precum şi unele măsuri referitoare la încheierea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997 la societăţile bancare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 15.515/27/1998;
   90 - se înscrie soldul contului analitic "Rezerve din influenţe de curs provenite din reevaluarea activelor şi pasivelor în valută înregistrate la 31 decembrie 1994", reprezentând influente favorabile de curs valutar din reevaluarea activelor şi pasivelor în valută, potrivit Precizărilor Băncii Naţionale a României nr. XII/G/63/1995;
   91 - se înscrie soldul contului analitic "Rezerve din influenţe de curs aferente aprecierii, până la 31 decembrie 1994, a capitalului social vărsat în valută", reprezentând aprecierea capitalului social în valută potrivit Precizărilor Băncii Naţionale a României nr. 1/1996;
   95 - se completează cu primele de emisiune sau de aport şi cu alte prime legate de capital, integral încasate, rămase după plata şi acoperirea cheltuielilor neamortizate, efectuate cu astfel de operaţiuni, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 40/1996 şi Precizărilor Băncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996;
   96 şi 97 - se completează cu rezervele constituite pe seama primelor de emisiune sau de aport şi a altor prime legate de capital, utilizate pentru majorarea capitalului social, conform Ordonanţei Guvernului nr. 40/1996 şi Precizărilor Băncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996;
   98 - se completează cu sumele alocate din profitul realizat în perioada de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare, potrivit legii, până la data de 31 decembrie 1995, drept surse proprii de constituire a fondului de dezvoltare, în limita valorii clădirilor şi terenurilor destinate exclusiv sediilor unităţii bancare, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 40/1996 şi Precizărilor Băncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996;
   99 - se completează cu aporturile în natură la capitalul social aduse de acţionari, constând în clădiri şi terenuri destinate exclusiv sediilor unităţii bancare, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 40/1996 şi Precizărilor Băncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996;
   100 - se completează cu dividendele cuvenite acţionarilor, după plata impozitului pe dividende, utilizate pentru majorarea capitalului social, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 40/1996 şi Precizărilor Băncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996;
   101 şi 102 - se completează cu rezervele constituite din profitul net, utilizate pentru majorarea capitalului social, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 40/1996 şi Precizărilor Băncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996;
   103 - se completează cu fondul de rezervă constituit din diferenţe favorabile de curs valutar, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 58/1994, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 97/1994, utilizat pentru majorarea capitalului social, conform Ordonanţei Guvernului nr. 40/1996 şi Precizărilor Băncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996;
   104 - se completează cu sumele înregistrate la alte rezerve provenite din diferenţele de curs aferente operaţiunilor de subscriere şi vărsare a capitalului social în valută, utilizate pentru majorarea capitalului social, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 40/1996 şi Precizărilor Băncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996;
   105 - se completează cu sumele înregistrate la alte rezerve provenite din influenţe de curs aferente disponibilităţilor în valută, reprezentând capital social vărsat în valută care se regăseşte în patrimoniul net în valută al societăţii bancare, utilizate pentru majorarea capitalului social potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 40/1996 şi Precizărilor Băncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996;
   106 - se completează cu sumele înregistrate la alte rezerve provenite din influenţele de curs aferente aprecierii, până la data de 31 decembrie 1994, a capitalului social vărsat în valută, utilizate pentru majorarea capitalului social potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 72/1997.
   Datele privind investiţiile străine în România se completează de toate societăţile bancare cu participare de capital străin şi servesc la culegerea de informaţii cu privire la investiţiile străine în România.
   Datele se vor completa în dolari la cursul prin leu la data când tranzacţia a fost înregistrată în contabilitatea societăţii. Transformarea celorlalte valute în dolari S.U.A. se face la cursul de schimb de la data când a avut loc tranzacţia.
   122 - se completează cu partea din capitalul social vărsat de investitorul străin (persoană fizică sau juridică) până la data de 1 ianuarie 1997, în valută (preluat din soldul creditor al contului "Capital subscris şi vărsat" la 1 ianuarie 1997);
   124 - se completează cu creşterea capitalului social în cursul anului 1997 prin cumpărări de acţiuni de către investitorul străin (din rulajul creditor al contului "Capital subscris vărsat");
   125 - se completează cu partea din dividendele cuvenite investitorului străin, reinvestite în capitalul social (din rulajul creditor al contului "Capital subscris vărsat");
   126 - se completează cu creşterea capitalului social având ca sursă conversia de împrumuturi în acţiuni (din rulajul creditor al contului "Capital subscris vărsat");
   129 - se completează cu descreşterea capitalului social în cursul anului 1997 prin restituiri din capitalul social către investitorul străin sub formă de vânzări de acţiuni (din rulajul debitor al contului "Capital subscris vărsat").

   2.4.5. Plăţi restante (cod 25)
   -------------------------------
   Formularul se completează de toate societăţile bancare cu sumele reprezentând plăţile restante.
   Plăţile restante se definesc ca reprezentând suma tuturor obligaţiilor restante ale societăţilor bancare, inclusiv obligaţiile restante faţă de furnizori şi creditori, indiferent de forma de proprietate a acestora.
   Datele se vor prelua din soldurile creditoare la 31 decembrie 1997 ale conturilor de datorii.
   Pentru completarea formularului, pe rânduri, se fac următoarele precizări:
   02 - cuprinde obligaţiile de plată restante faţă de furnizori, care se vor prelua din soldurile creditoare ale conturi lor corespunzătoare de furnizori şi conturi asimilate conform termenelor din contracte, sau cele care depăşesc 30 de zile, dacă în contract nu se specifică termenul;
   07 - cuprinde contribuţia restantă a societăţii bancar la asigurările sociale (din soldul creditor al contului "Contribuţia unităţii la asigurările sociale");
   08 - cuprinde contribuţia restantă a personalului pentru pensia suplimentară (din soldul creditor al contului "Contribuţia personalului pentru pensia suplimentară");
   09 - cuprinde contribuţia restantă a societăţii bancare şi a personalului la Fondul pentru plata ajutorului de şomaj (din soldurile creditoare ale conturilor "Contribuţia unităţii la fondul de şomaj" şi "Contribuţia personalului la fondul de şomaj");
   10 - cuprinde obligaţiile restante faţă de alţi creditori;
   11 - cuprinde obligaţiile de plată restante faţă de bugetul de stat (de exemplu: impozit pe profit, impozit pe salarii, taxa pe valoarea adăugată de plată, accize, taxe vamale, impozit pe dividende etc.);
   12 - cuprinde obligaţiile de plată restante faţă de bugetele locale (de exemplu: taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat, impozit pe clădiri şi terenuri, taxa asupra mijloacelor de transport etc.).
   Impozitele şi taxele neplătite la termen, înscrise pe rândurile 11 şi 12, sunt structurate conform Legii nr. 72/1997, datele preluându-se din soldurile creditoare ale conturilor "Impozitul pe profit", "Taxa pe valoarea adăugată de plată", "Impozitul, pe salarii", "Alte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate" şi "Alte datorii şi creanţe cu bugetul statului".

   2.4.6. Constituirea şi utilizarea rezervelor şi a fondurilor (cod 26)
   ----------------------------------------------------------------------
   Pentru completarea formularului pe rânduri se fac următoarele precizări:
   01 - cuprinde soldul contului "Fondul de rezervă" de la 1 ianuarie 1997;
   02 - se înscriu sumele virate la fondul de rezervă din profitul net realizat în exerciţiile precedente (din contul "Rezultatul reportat"), potrivit aprobării adunării generale a acţionarilor;
   03 - cuprinde sumele repartizate din profitul anului curent pentru constituirea fondului de rezervă, conform art. 27 din Legea nr. 33/1991, astfel cum a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 70/1994;
   04 - se înscriu sumele aferente fondului de rezervă constituit pe seama primelor de emisiune sau de aport şi a altor prime legate de capital, transferate la fondul de rezervă;
   05 - se înscriu sumele rezultate din reevaluarea stocurilor materiale, potrivit dispoziţiilor legale;
   07 - se înscriu sumele utilizate din fondul de rezervă pentru acoperirea pierderilor provenite din anii precedenţi, neacoperite, evidenţiate în debitul contului "Rezultatul reportat", potrivit prevederilor legale la societăţile bancare cu capital integral sau majoritar de stat şi pe baza aprobării adunării generale a acţionarilor la societăţile bancare cu capital integral sau majoritar privat;
   08 - se înscriu sumele utilizate pentru majorarea capitalului social din fondul de rezervă constituit din profitul net, potrivit art. 8 alin. 4 lit. e) din Legea nr. 33/1991, astfel cum a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/1996, şi pct. 5 lit. c) din Precizările Băncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996;
   09 - se înscriu sumele utilizate pentru majorarea capitalului social din fondul de rezervă constituit pe seama primelor de emisiune sau de aport şi din alte prime legate de capital, potrivit art. 8 alin. 4 lit. a) din Legea nr. 33/1991, astfel cum a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/1996;
   10 - se înscriu sumele utilizate pentru majorarea capitalului social din fondul de rezervă constituit din diferenţe favorabile de curs valutar, potrivit art. 8 alin. 4 lit. f) din Legea nr. 33/1991, astfel cum a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/1996 şi pct. 6 din Precizările Băncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996;
   15 - se înscriu sumele virate la rezerva generală pentru riscul de credit din profitul net realizat în exerciţiile precedente (din contul "Rezultatul reportat"), potrivit aprobării adunării generale a acţionarilor;
   16 - cuprinde sumele repartizate din profitul anului curent pentru constituirea rezervei generale pentru riscul de credit, conform Ordonanţei Guvernului nr. 70/1994, republicată, cu modificările ulterioare şi Normelor Băncii Naţionale a României nr. 10/1995;
   19 - se înscriu sumele utilizate pentru acoperirea creditelor rămase, nerambursate de către fostele cooperative agricole de producţie şi fostele societăţi economice intercooperatiste care nu s-au reorganizat în societăţi comerciale pe acţiuni, potrivit legii, la care acţiunea de lichidare a patrimoniului a fost finalizată, conform Legii nr. 156/1997;
   23 - se înscriu sumele virate la alte rezerve din profitul net realizat în exerciţiile precedente (din contul "Rezultatul reportat"), potrivit aprobării adunării generale a acţionarilor;
   24 - cuprinde sumele repartizate din profitul net al anului curent pentru constituirea altor rezerve, potrivit aprobării adunării generale a acţionarilor;
   25 - se înscriu sumele aferente altor rezerve constituite pe seama primelor de emisiune sau de aport şi a altor prime legate de capital, transferate la alte rezerve;
   26 - cuprinde sumele provenite din diferenţe favorabile de curs valutar dintre momentul subscrierii şi cel al vărsării efective a capitalului social în valută, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 252/1996;
   27 - cuprinde sumele provenite din influenţe de curs favorabile aferente disponibilităţilor în devize, reprezentând capital social în devize, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 252/1996 şi pct. 10.8 din Precizările privind reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni, precum şi unele măsuri referitoare la încheierea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997 la societăţile bancare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 15.515/27/1998;
   29 - se înscriu sumele utilizate din alte rezerve pentru acoperirea pierderilor provenite din anii precedenţi, neacoperite, evidenţiate în debitul contului "Rezultatul reportat", potrivit prevederilor legale la societăţile bancare cu capital integral sau majoritar de stat şi pe baza aprobării adunării generale a acţionarilor la societăţile bancare cu capital integral sau majoritar privat;
   30 - se înscriu sumele utilizate pentru majorarea capitalului social din alte rezerve constituite din profitul net, potrivit art. 8 alin. 4 lit. e) din Legea nr. 33/1991, astfel cum a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/1996, şi pct. 5 lit. c) din Precizările Băncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996;
   31 - se înscriu sumele utilizate pentru majorarea capitalului social din alte rezerve constituite pe seama primelor de emisiune sau de aport şi din alte prime legate de capital, potrivit art. 8 alin. 4 lit. a) din Legea nr. 33/1991, astfel cum a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/1996, şi pct. 1 lit. d) din Precizările Băncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996;
   32 - se înscriu sumele utilizate pentru majorarea capitalului social din alte rezerve constituite din diferenţe favorabile de curs valutar, aferente operaţiunilor de subscriere şi vărsare a capitalului social în valută, potrivit art. 8 alin. 4 lit. f) din Legea nr. 33/1991, astfel cum a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/1996, şi pct. 6 din Precizările Băncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996;
   33 - se înscriu sumele utilizate pentru majorarea capitalului social din alte rezerve constituite din influenţe favorabile de curs valutar, aferente disponibilităţilor în valută reprezentând capital social vărsat în valuta care se regăseşte în patrimoniul net în valută, potrivit art. 8 alin. 4 lit. f) din Legea nr. 33/1991, astfel cum a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/1996, şi pct. 6 din Precizările Băncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996;
   38 şi 39 - cuprind sumele repartizate din profitul net pentru constituirea altor fonduri, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor;
   40 - se înscriu sumele rezultate din majorarea cuantumului participaţiilor la alte bănci, ca urmare a majorării capitalului social al acestora, prin: încorporarea primelor de emisiune sau de aport şi a altor prime legate de capital; utilizarea sumelor alocate din profitul realizat în perioada de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare, potrivit legii, până la data de 31 decembrie 1995, drept surse proprii de constituire a fondului de dezvoltare, în limita valorii clădirilor şi terenurilor destinate exclusiv sediilor unităţilor bancare; utilizarea rezervelor constituite din profitul net; utilizarea sumelor înregistrate ca rezerve din diferenţe de curs valutar, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 40/1996 şi pct. 10.9 lit. b) din Precizările privind reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni, precum şi unele măsuri referitoare la încheierea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997 la societăţile bancare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 15.515/27/1998.
   41 - se înscriu sumele reprezentând soldul contului "Fondul imobilizărilor corporale", existent la 31 decembrie 1997, lichidat potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 54/1997, normelor metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 909/1997, precum şi pct. 4.1 din Precizările privind reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni, precum şi unele măsuri referitoare la încheierea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997 la societăţile bancare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 15.515/27/1998;
   42 - se înscriu sumele reprezentând soldul contului "Fond de dezvoltare", constituit din alte surse decât amortizarea, existent la 31 decembrie 1997, lichidat potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 54/1997, normelor metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 909/1997, precum şi pct. 4.4 din Precizările privind reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni, precum şi unele măsuri referitoare la încheierea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997 la societăţile bancare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 15.515/27/1998.

   2.4.7. Impozite, taxe şi alte obligaţii datorate şi vărsate (cod 27)
   ---------------------------------------------------------------------
   Formularul conţine date cumulate de la începutul anului privind totalitatea impozitelor, taxelor şi a altor obligaţii datorate, vărsate şi rămase de vărsat la sfârşitul perioadei de raportare. Se menţionează că structura indicatorilor din formular este în conformitate cu Legea nr. 72/1997.
   Pentru completarea datelor din formular, se precizează următoarele:
   col. 1 - cuprinde sumele reprezentând soldurile la 1 ianuarie 1997, cumulate cu rulajele creditoare la finele perioadei de raportare, ale conturilor corespunzătoare rândurilor respective;
   col. 2 - cuprinde sumele reprezentând rulajele creditoare, aferente perioadei de raportare, ale conturilor corespunzătoare rândurilor respective;
   col. 3 - cuprinde sumele reprezentând rulajele debitoare, aferente perioadei de raportare, ale conturilor corespunzătoare rândurilor respective;
   col. 4 - cuprinde sumele rămase de vărsat către bugetul de stat, bugetele locale sau alte organisme asimilate, de societăţile bancare, cu termen de plată până la data de 31 decembrie 1997;
   col. 5 - cuprinde sumele rămase de vărsat, cu termen de plată în anul 1998;
   col. 6 - cuprinde sumele reprezentând soldurile debitoare ale conturilor corespunzătoare rândurilor din formular, aferente perioadei de raportare.
   Pe rânduri, formularul se completează astfel:
   02 - se completează de toate societăţile bancare plătitoare de impozit pe profit cu sumele reprezentând impozitul pe profit, calculat conform Ordonanţei Guvernului nr. 70/1994, republicată, cu modificările ulterioare;
   03 - se completează cu sumele reprezentând impozitul pe salarii, calculat conform Legii nr. 32/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 185/1996, şi Ordonanţei Guvernului nr. 62/1997;
   04 - se completează, de societăţile bancare plătitoare de T.V.A., cu sumele reprezentând T.V.A. de plată, calculată conform Ordonanţei Guvernului nr. 3/1992, republicată în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 22/1995, aprobată şi modificată prin Legea nr. 100/1995, cu modificările ulterioare, reglementate în temeiul următoarelor acte normative: Ordonanţa Guvernului nr. 2/1996, Legea nr. 101/1996, Ordonanţa Guvernului nr. 21/1996, Legea nr. 42/1997, Ordonanţa Guvernului nr. 14/1997, Legea nr. 110/1997, Ordonanţa Guvernului nr. 34/1997 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/1997;
   05 - cuprinde taxele speciale de consumaţie (accize) pentru produsele din producţia internă sau din import, potrivit Legii nr. 42/1993, cu modificările aduse prin Legea bugetului de stat pe anul 1997 nr. 72/1997 şi Ordonanţa Guvernului nr. 14/1997 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 1997;
   07 - cuprinde impozitul pe dividende la societăţile bancare, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 26/1995, aprobată şi modificată prin Legea nr. 101/1995, cu modificările ulterioare;
   08 - cuprinde majorările, penalităţile şi amenzile calculate pentru neplata în termen a obligaţiilor către bugetul de stat, potrivit Legii nr. 87/1994, Ordonanţei Guvernului nr. 34/1995, aprobată prin Legea nr. 99/1995, Legii nr. 12/1995, Ordonanţei Guvernului nr. 11/1996, aprobată şi modificată prin Legea nr. 108/1996, cu modificările ulterioare, Ordonanţei Guvernului nr. 13/1996, aprobată prin Legea nr. 102/1996, cu modificările ulterioare, Ordonanţei Guvernului nr. 2/1997, Hotărârii Guvernului nr. 8/1997 şi Ordonanţei Guvernului nr. 53/1997;
   09 - cuprinde sumele reprezentând alte impozite, taxe şi alte obligaţii către bugetul de stat, inclusiv sumele rămase în sold reprezentând fondul special de cercetare-dezvoltare, nevirate la termen;
   16 - cuprinde majorările, penalizările şi amenzile, calculate pentru neplata în termen a obligaţiilor către bugetele locale;
   17 - cuprinde alte impozite, taxe şi alte obligaţii datorate bugetelor locale;
   28 - cuprinde contribuţia pentru constituirea resurselor financiare ale Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, conform Ordonanţei Guvernului nr. 39/1996, aprobată şi modificată prin Legea nr. 88/1997;
   36 - cuprinde soldul debitor la data de 31 decembrie 1996 plus rulajul debitor pe anul 1997 al contului "Taxa pe valoarea adăugată de recuperat";
   37 - cuprinde rulajul creditor al contului "Taxa pe valoarea adăugată de recuperat" şi reprezintă T.V.A. încasată sau compensată;
   38 - cuprinde soldul debitor al contului "Taxa pe valoarea adăugată de recuperat" la finele perioadei de raportare.

   2.4.8. Structura creditelor acordate şi a împrumuturilor primite (cod 28)
   --------------------------------------------------------------------------
   În acest formular este evidenţiată structura soldurilor creditelor acordate şi a celor primite, în relaţiile cu toate persoanele juridice şi fizice.
   Pentru completarea formularului, pe rânduri, se fac următoarele precizări:
   05 la 10; 13 la 18; 26 la 31; 34 la 39 - reprezintă structura creditelor acordate în funcţie de obiectul (destinaţia) acestora. Pentru eventualele cazuri în care creditele acordate au mai multe destinaţii, se are în vedere ponderea acestor destinaţii în soldul creditelor în cauză, iar atunci când nu se pot determina ponderile respective, încadrarea pe destinaţii se face ţinând seama de destinaţia principală;
   52 la 66 - reprezintă creditele acordate pentru importuri defalcate pe structura utilizată de Comisia Naţională pentru Statistică, respectiv conform Sistemului armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor;
   82 - reprezintă împrumuturile primite de la Banca Naţională a României de către societăţile bancare, pentru care aceasta a solicitat instanţelor judecătoreşti aplicarea procedurilor prevăzute de Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului.

   2.4.9. Creanţe şi angajamente în valută (cod 29)
   -------------------------------------------------
   În acest formular este evidenţiată structura conturilor reprezentând creanţele şi angajamentele în valută, în sold la data de 31 decembrie 1996 şi, respectiv, la data de 31 decembrie 1997.
   Pentru completarea formularului, se fac următoarele precizări:
   col. 1 şi 3 - se completează cu sumele în echivalent dotări S.U.A., determinate în funcţie de cursurile în lei ale valutelor stabilite de Banca Naţională a României pentru data de 31 decembrie 1996 şi, respectiv, în funcţie de cursurile de schimb ale pieţei valutare, comunicate de Banca Naţională a României pentru data de 31 decembrie 1997;
   col. 2 şi 4 - se completează cu, sumele reprezentând echivalentul în mii lei al poziţiilor înscrise pe col. 1 şi 3 şi în funcţie de cursul valutar de referinţă al Băncii Naţionale a României pentru dolar S.U.A. la data de 31 decembrie 1996 şi, respectiv, în funcţie de cursul de schimb al pieţei valutare pentru dolar S.U.A., comunicat de Banca Naţională a României pentru data de 31 decembrie 1997.

   2.4.10. Situaţia activelor imobilizate (cod 30)
   ------------------------------------------------
   Formularul reflectă existentul şi mişcările de imobilizări, precum şi elementele corectoare aferente acestora (amortizării şi provizioane pentru depreciere). El este structurat în trei părţi, după cum urmează:
   a) prima parte, intitulată "Valoarea brută", reflectă elementele de imobilizări necorporale, corporale, imobilizări în curs şi imobilizări financiare.
   Pentru completarea pe coloane, se fac următoarele precizări:
   col. 1 - se înscrie valoarea de intrare a imobilizărilor existente la începutul anului, reflectată de soldul debitor la data de 1 ianuarie 1997 al conturilor de imobilizări;
   col. 2 - se înscrie valoarea totală a imobilizărilor intrate în cursul anului 1997, reflectată de rulajul debitor al conturilor de imobilizări;
   col. 3 - se înscrie valoarea totală a imobilizărilor ieşite în cursul anului 1997, reflectată de rulajul creditor al conturilor de imobilizări;
   col. 5 - se înscrie existentul imobilizărilor la sfârşitul anului, la valoarea de intrare, reflectată de soldul debitor la data de 31 decembrie 1997 al conturilor de imobilizări;
   b) partea a doua, intitulată "Amortizări", se completează pe coloane astfel:
   col. 6 - se înscrie valoarea amortizării la data de 1 ianuarie 1997, reflectată de soldurile creditoare ale conturilor "Amortizări privind imobilizările necorporale" şi "Amortizări privind imobilizările corporale" şi soldul debitor al contului în afara bilanţului "Amortizarea aferentă gradului de neutilizare a mijloacelor fixe";
   col. 7 - se înscrie amortizarea reflectată de soldul debitor al contului în afara bilanţului "Amortizarea aferentă gradului de neutilizare a mijloacelor fixe", înregistrată până la data de 31 decembrie 1996;
   col. 8 - se înscrie amortizarea înregistrată în cursul anului 1997, reflectată de rulajele creditoare ale conturilor "Amortizări privind imobilizările necorporale" şi "Amortizări privind imobilizările corporale";
   col. 9 - se înscrie amortizarea aferentă imobilizărilor ieşite din patrimoniu în cursul anului, reflectată de rulajele debitoare ale conturilor "Amortizări privind imobilizările necorporale" şi "Amortizări privind imobilizările corporale", cumulată cu suma înscrisă în creditul contului în afara bilanţului "Amortizarea aferentă gradului de neutilizare a mijloacelor fixe", reprezentând amortizarea aferentă gradului de neutilizare a mijloacelor fixe ieşite din patrimoniu;
   col. 10 - se înscrie amortizarea cumulată până la sfârşitul anului 1997, reflectată de soldurile creditoare ale conturilor "Amortizări privind imobilizările necorporale" şi "Amortizări privind imobilizările corporale" şi soldul debitor al contului în afara bilanţului "Amortizarea aferentă gradului de neutilizare a mijloacelor fixe";
   c) partea a treia, intitulată "Provizioane pentru depreciere" se completează pe coloane astfel:
   col. 11 - se înscrie valoarea provizioanelor pentru depreciere la data de 1 ianuarie 1997, reflectată de soldurile creditoare ale conturilor "Provizioane pentru deprecierea imobilizărilor necorporale", "Provizioane pentru deprecierea imobilizărilor corporale", "Provizioane pentru deprecierea imobilizărilor în curs" şi "Provizioane pentru deprecierea imobilizărilor financiare";
   col. 12 - se înscrie valoarea provizioanelor constituite în cursul anul 1997, reflectată de rulajele creditoare ale conturilor de provizioane pentru deprecierea imobilizărilor;
   col. 13 - se înscrie valoarea provizioanelor reluate la venituri, reflectată de rulajele debitoare ale conturilor de provizioane pentru deprecierea imobilizărilor;
   col. 14 - se înscrie valoarea provizioanelor pentru deprecierea imobilizărilor, înregistrată până la data de 31 decembrie 1997 şi reflectată de soldurile creditoare ale conturilor de provizioane pentru deprecierea imobilizărilor.
   Corelaţiile prevăzute în normele metodologice se referă la numărul coloanelor înscrise în paranteză, pentru fiecare dintre cele trei părţi ale formularului, corelaţii care sunt preluate în programele de validare a datelor în vederea centralizării.

   2.4.11. Operaţiuni de finanţare cu băncile şi instituţiile financiare
   --------------------------------------------------------------------- - model 4012 - --------------
   Prezentare
   Documentul - model 4012 - cuprinde, în afara creanţelor şi datoriilor ataşate, operaţiunile de finanţare realizate cu băncile şi instituţiile financiare, înregistrate în conturile din clasele 1, 4 şi 5.
   Prin excepţie poziţiile de creanţe restante şi de creanţe îndoielnice includ şi creanţele ataşate aferente.
   Conţinut:

   Linii:
   -------
   Liniile reprezintă principalele operaţiuni de trezorerie şi interbancare, precum şi creanţele restante şi îndoielnice corespunzătoare (clasa 1), creditele subordonate şi creanţele restante şi îndoielnice corespunzătoare (clasa 4), datoriile subordonate (clasa 5).

   Coloane:
   ---------
   Coloanele corespund categoriilor de bănci şi instituţii financiare.

   Moneda:
   --------
   Băncile raportează un document - model 4012 -, stabilit în lei, pentru operaţiunile efectuate în lei, şi un document - model 4012 -, stabilit în contravaloare lei, pentru operaţiunile efectuate în devize, pentru toate devizele reunite.

   2.4.12. Operaţiuni cu clientela - model 4014 -
   -----------------------------------------------
   Prezentare
   Documentul - model 4014 - cuprinde, în afara creanţelor şi datoriilor ataşate, operaţiunile cu clientela, care sunt înregistrate în conturile din clasele 2, 4 şi 5. Clientela cuprinde clientela nefinanciară şi financiară.
   Prin excepţie, poziţiile de creanţe restante şi creanţe îndoielnice includ şi creanţele ataşate aferente.
   Conţinut:
   -fila 1 se referă la clientela nefinanciară;
   -fila 4 se referă la clientela financiară.
   Fila 1

   Linii
   ------
   Acestea detaliază finanţările (credite acordate clientelei; valorile primite în pensiune; conturi curente debitoare; credite subordonate; părţi şi titluri de participare în societăţile comerciale cu caracter nefinanciar, leasing şi operaţiuni asimilate) şi resursele colectate de la clientela nefinanciară.
   Fila 4

   Linii
   ------
   Reprezintă principalele operaţiuni realizate cu clientela financiară, inclusiv creanţele restante şi îndoielnice aferente.

   Moneda:
   --------
   Băncile raportează un document - model 4014 -, stabilit în lei, pentru operaţiunile efectuate în lei, şi un document - model 4014 -, stabilit în contravaloare lei, pentru operaţiunile efectuate în devize, pentru toate devizele reunite.

   2.4.13. Operaţiuni cu titluri de tranzacţie operaţiuni diverse valori
   ---------------------------------------------------------------------- imobilizate - model 4016 - --------------------------
   Prezentare
   Documentul - model 4016 - cuprinde, în afara creanţelor şi datoriilor ataşate, operaţiuni înregistrate în conturi din clasele 3 şi 4.
   Conţinut:

   Linii:
   ------
   Corespund rubricilor din documentul - model 4000 - respectiv operaţiunile cu titluri de tranzacţie, operaţiunile diverse, valorile imobilizate, inclusiv imobilizările aferente operaţiunilor de leasing.

   Coloane:
   --------
   Evidenţiază sumele totale ale operaţiunilor (rezidenţi şi nerezidenţi).

   Moneda:
   -------
   Băncile întocmesc documentul - model 4016 - în lei, care regrupează operaţiunile în lei şi în devize.

   2.4.14. Capitaluri proprii asimilate şi provizioane - model 4021 -
   -------------------------------------------------------------------
   Prezentare
   Documentul - model 4021 - evidenţiază totalitatea fondurilor aflate la dispoziţia băncii, cu caracter permanent sau durabil, precum şi provizioanele pentru riscuri şi cheltuieli şi provizioanele reglementate.
   Conţinut:

   Linii
   ------
   Corespund rubricilor de la clasa 5 din planul de conturi şi unei rubrici de la clasa 3 (acţiuni proprii).

   Coloane
   --------
   O singură coloană care cuprinde toate operaţiunile, indiferent de atributul "rezident" sau "nerezident".

   Moneda:
   -------
   Băncile întocmesc documentul - model 4021 - în lei, care regrupează operaţiunile în lei şi în devize.

   2.4.15. Angajamente în afara bilanţului (finanţare, garanţie) - model 4022 -
   -----------------------------------------------------------------------------
   Prezentare
   Documentul - model 4022 - furnizează informaţii în legătură cu angajamentele de finanţare şi de garanţie care nu sunt detaliate în formularul - model 4000.
   Conţinut:

   Linii:
   ------
   Corespund diferitelor categorii de angajamente de finanţare şi de garanţie.

   Coloane
   --------
   O singură coloană care cuprinde toate operaţiunile, indiferent de atributul "rezident" sau "nerezident".

   Moneda:
   -------
   Băncile întocmesc documentul - model 4022 - în lei, care regrupează operaţiunile în lei şi în devize.

   2.4.16. Creanţe restante, creanţe îndoielnice şi riscuri de ţară
   ----------------------------------------------------------------- - model 4026 - ---------------
   Prezentare
   Documentul - model 4026 - cuprinde creanţele restante şi creanţele îndoielnice aferente claselor 1, 2, 3 şi 4, precum şi creanţele cu risc de ţară preluate din conturile lor de origine.
   Conţinut:

   Linii:
   -------
   Creanţele restante sunt definite ca fiind creanţe de orice natură, nerambursate sau neîncasate la scadenţă.
   Creanţele îndoielnice sunt definite ca fiind creanţe de orice natură, curente, nerambursate sau neîncasate la scadenţă, care au fost trecute în litigiu.
   Riscurile de ţară sunt definite ca fiind creanţele şi angajamentele din afara bilanţului, asimilate (ca de exemplu, în special, garanţiile de rambursare a creditelor acordate de alte bănci, acceptările de plată sau confirmările de credite documentare, în cazul în care banca emitentă se află situată într-o ţară ce prezintă risc), privind pe debitorii privaţi sau publici, rezidenţi în ţări care au solicitat sau au obţinut o reeşalonare a datoriei lor într-un cadru multilateral sau care au întrerupt plăţile aferente datoriilor acestora.
   Angajamentele care se referă la ţările a căror situaţie financiară justifică constituirea de provizioane sunt, de asemenea, considerate ca riscuri de ţară.
   Creanţele asupra debitorilor având naţionalitatea într-o ţară cu risc, dar care sunt rezidenţi, în altă ţară, sunt asimilate riscului de ţară, dacă situaţia o justifică.
   Creanţele restante, creanţele îndoielnice şi riscurile de ţară sunt structurate pe categoriile de operaţiuni definite prin planul de conturi: operaţiuni de trezorerie şi operaţiuni interbancare (clasa 1), operaţiuni cu clientela (clasa 2), operaţiuni cu titluri şi operaţiuni diverse (clasa 3), valori imobilizate (clasa 4) şi operaţiuni în afara bilanţului (clasa 9).

   Coloane
   --------
   Creanţele restante, creanţele îndoielnice şi riscurile de ţară sunt prezentate în funcţie de moneda în care este exprimată creanţa (lei/devize).

   Moneda:
   -------
   Băncile întocmesc documentul - model 4026 - în lei, care regrupează operaţiunile în lei şi în devize.

   2.4.17. Provizioane - model 4027 -
   -----------------------------------
   Prezentare
   Documentul - model 4027 - cuprinde provizioanele, în lei şi în devize, aferente claselor 1-5.
   Conţinut:
   Fila 1

   Linii
   ------
   Permit identificarea:
   -naturii creanţelor şi a angajamentelor care determină constituirea de provizioane:
   -creanţe privind operaţiunile interbancare, operaţiunile cu clientela, operaţiunile cu titluri şi operaţiunile diverse şi valorile imobilizate;
   -angajamente din afara bilanţului;
   -riscuri de ţară;
   -monedei (lei/devize) în care sunt exprimate creanţele şi angajamentele.

   Coloane
   --------
   Provizioanele sunt grupate în funcţie de moneda (lei/devize) în care sunt constituite.
   Provizioanele constituite pentru angajamente în afara bilanţului şi cele pentru riscuri de ţară sunt contabilizate în pasiv, în conturi din clasa 5.
   Fila 2

   Linii
   ------
   Permit identificarea tuturor categoriilor de provizioane, corespunzătoare conturilor din clasele 1-5.

   Coloane
   --------
   Provizioanele sunt grupate în funcţie de moneda (lei/devize) în care sunt constituite.

   Moneda:
   -------
   Băncile întocmesc documentul - model 4027 - în lei, care regrupează provizioanele în lei şi în devize.

   2.4.18. Alte informaţii privind regulile metodele contabile şi date
   -------------------------------------------------------------------- complementare --------------
   Anexa va fi completată de societăţile bancare cu informaţii privind metodele de evaluare aplicate pentru diferitele posturi din bilanţ şi contul de profit şi pierderi, menţionarea şi justificarea cazurilor de modificare a acestora, metodele utilizate pentru calculul amortismentelor şi provizioanelor, menţionarea motivelor pentru care unele posturi din bilanţ şi contul de profit şi pierderi nu sunt comparabile de la un exerciţiu financiar la altul, menţionarea sumelor rămase neclarificate în contul "Decontări intrabancare", precum şi cauzele care au determinat această situaţie, alte informaţii pe care unitatea patrimonială le consideră semnificative.

   Guvernatorul Băncii Naţionale a României,
Mugur Isărescu

   Bucureşti, 19 martie 1998.
   Nr. 2.

   3. CRITERII MINIMALE PRIVIND PROGRAMELE INFORMATICE
UTILIZATE ÎN DOMENIUL FINANCIAR - CONTABIL

   1. Sistemul de prelucrare automată a datelor la nivelul fiecărei unităţi patrimoniale trebuie să asigure condiţiile necesare efectuării controlului legal.
   La elaborarea şi adaptarea programelor informatice vor fi avute în vedere următoarele:
   a) În privinţa controlului intern:
   -asigurarea cuprinderii în procedurile de prelucrare a respectării prevederilor reglementărilor în vigoare, precum şi posibilitatea actualizării acestora în funcţie de modificările intervenite în legislaţie;
   -cunoaşterea adecvată a funcţiilor sistemului de prelucrare a datelor de către personalul implicat şi respectarea acestora;
   -gestionarea pachetelor de produse program, asigurarea protecţiei lor împotriva unor accese neautorizate, realizarea confidenţialităţii datelor în sistemul informatic;
   -stabilirea tipului de suport pentru păstrarea datelor de intrare, intermediare sau de ieşire;
   -soluţionarea eventualelor erori care pot să apară în funcţionarea sistemului.
   b) În privinţa controlului extern:
   -verificarea completă sau prin sondaj a modului de funcţionare a procedurilor de prelucrare prevăzute de sistemul informatic;
   -verificarea totală sau prin sondaj a operaţiunilor economico - financiare înregistrate în contabilitate, astfel încât acestea să fie efectuate în concordanţa strictă cu prevederile actelor normative care le reglementează;
   -verificarea prin teste de control a programului informatic utilizat.
   2. Sistemele de prelucrare automată a datelor în domeniul financiar contabil trebuie să răspundă la următoarele criterii considerate minimale:
   a) să asigure concordanţa strictă a rezultatului prelucrărilor informatice cu prevederile actelor normative care le reglementează;
   b) să precizeze tipul de suport care asigură prelucrarea datelor în condiţii de siguranţă;
   c) să precizeze cu claritate sursa, conţinutul şi apartenenţa fiecărei date. Fiecare dată înregistrată în contabilitate trebuie să se regăsească în conţinutul unui document scris, la care să poată avea acces atât beneficiarii cât şi organele de control;
   d) să asigure listele operaţiunilor efectuate în evidenţa contabilă pe bază de documente justificative care să fie numerotate în ordine cronologică, interzicându-se inserări, intercalări precum şi orice eliminări sau adăugiri ulterioare;
   e) să asigure reluarea automată în calcul a soldurilor conturilor obţinute anterior;
   f) să asigure conservarea datelor pe o perioadă de timp care să respecte art. 25 din Legea contabilităţii nr. 82/1991;
   g) să se precizeze procedurile şi suportul magnetic extern de arhivare a produselor-program, a datelor introduse, a situaţiilor financiare sau a altor documente, cu posibilitatea de reintegrare în sistem a datelor arhivate;
   h) să nu permită inserări, modificări sau eliminări de date pentru o perioadă închisă;
   i) să asigure următoarele elemente constitutive ale înregistrărilor contabile:
   -data efectuării înregistrării contabile a operaţiunii;
   -jurnalul de origine în care se regăsesc înregistrările contabile;
   -numărul paginii sau numărul curent al înregistrării în jurnalul de origine;
   -numărul documentului justificativ sau contabil (atribuit de emitent);
   j) să asigure confidenţialitatea şi protecţia informaţiilor şi a programelor prin parole, cod de identificare pentru accesul la informaţii, copii de siguranţă pentru programe şi informaţii;
   k) să asigure listări clare, inteligibile şi complete care să conţină următoarele elemente de identificare în antet sau pe fiecare pagină, după caz:
   -tipul documentului sau a situaţiei;
   -denumirea unităţii patrimoniale;
   -perioada la care se referă informaţia;
   -datarea listărilor;
   -paginarea cronologică;
   -precizarea programului informatic şi a versiunii utilizate;
   l) să asigure listarea ansamblului de situaţii financiare şi documentele de sinteză necesare conducerii operative a unităţii;nd.aco
   m) să asigure respectarea conţinutului de informaţii prevăzut în machetele formularelor elaborate de Banca Naţională a României şi aprobate de Ministerul Finanţelor, în cazul editării acestora cu ajutorul tehnicii de calcul;
   n) să permită, în orice moment, reconstituirea conţinutului conturilor, listelor şi informaţiilor supuse verificării. Toate soldurile conturilor trebuie să fie rezultatul unei liste de înregistrări şi al unui sold anterior al acelui cont. Fiecare înregistrare trebuie să aibă la bază elemente de identificare a datelor supuse prelucrării;
   o) să nu permită:
   -deschiderea a două conturi cu acelaşi număr;
   -modificarea numărului de cont în cazul în care au fost înregistrate date în acel cont;
   -suprimarea unui cont în cursul exerciţiului curent sau aferent exerciţiului precedent, dacă acesta conţine înregistrări sau sold;
   -editarea a doua sau mai multor documente de acelaşi tip cu acelaşi număr şi conţinut diferit de informaţie;
   p) să permită suprimarea unui cont care nu are înregistrări pe parcursul a cel puţin doi ani (exerciţii financiare), în mod automat sau manual;
   q) să se prevadă în documentaţia produsului informatic, modul de organizare şi tipul sistemului de prelucrare:
   -monopost sau multipost;
   -monosocietate sau multisocietate;
   -reţea de calculatoare;
   -portabilitatea fişierelor de date;
   r) să precizeze tipul de organizare pentru culegerea datelor:
   -preluări pe loturi cu control ulterior;
   -preluări în timp real cu efectuarea controlului imediat;
   -combinarea celor două tipuri;
   s) să permită culegerea unui număr nelimitat de înregistrări pentru operaţiunile contabile;
   t) să posede documentaţia tehnică de utilizare a programelor informatice necesare exploatării optime a acestora;
   u) să respecte reglementările în vigoare cu privire la securitatea datelor şi fiabilitatea sistemului de prelucrare.
   3. Elaboratorii de programe informatice au obligaţia de a prevedea, prin contractele de livrare a programelor informatice, clauze privind întreţinerea şi adaptarea produselor livrate, precum şi clauze privind eliminarea posibilităţilor de modificare a procedurilor de prelucrare a datelor de către utilizatori.
   4. Unităţile de informatică sau persoanele care efectuează lucrări cu ajutorul tehnicii de calcul poartă răspunderea prelucrării cu exactitate a informaţiilor din documente, iar beneficiarii răspund pentru exactitatea şi realitatea datelor pe care le transmit pentru prelucrare.
   5. Responsabilităţile ce revin personalului unităţii cu privire la utilizarea tehnicii de calcul se stabilesc prin regulamente interne.

   4. CORELAŢII ÎN CADRUL FORMULARELOR ŞI ÎNTRE FORMULARE

   4.1. CORELAŢII ÎN CADRUL FORMULARELOR

   1. BILANŢUL CONTABIL (COD 10)
   
  1. Rd. 05 col. 1 şi 2   = Rd. 01 La 04 col. 1 şi 2
2. Rd. 12 col. 1 şi 2 = Rd. 06 la 11 col. 1 şi 2
3. Rd. 17 col. 1 şi 2 = Rd. 13 la 16 col. 1 şi 2
4. Rd. 18 col. 1 şi 2 = Rd. 05+12+17 col. 1 şi 2
S. Rd. 28 col. 1 şi 2 = Rd. 19+21+22+24 la 27 col.1 şi 2
6. Rd. 32 col. 1 şi 2 = Rd. 29-30+31 col. 1 şi 2
7. Rd. 47 col. 1 şi 2 = Rd. 33+35 la 46 col. 1 şi 2
8. Rd. 48 col. 1 şi 2 = Rd. 28+32+47 col. 1 şi 2
9. Rd. 60 col. l şi 2 = Rd. 49 la 52+54+56 la 59 col. 1 şi 2
10. Rd. 67 col. 1 şi 2 = Rd. 61 la 66 col. 1 şi 2
11. Rd. 71 col. 1 şi 2 = Rd. 68+69-70 col. 1 şi 2
12. Rd. 73 col. 1 şi 2 = Rd. 60+67+71+72 col. 1 şi 2
13. Rd. 79 col. 1 şi 2 = Rd. 74+76 la 78 col. 1 şi 2
14. Rd. 81 col. 1 şi 2 = Rd. 18+48+73+79+80 col. 1 şi 2
15. Rd. 85 col. 1 şi 2 >= Rd. 86 col. 1 şi 2
16. Rd. 85 col. 1 şi 2 > 0
17. Rd. 104 col. 1 = Rd. 85+87 la 91-92+93-94-95+96+97-98+99 la 103 col.1
18. Rd. 104 col. 2 = Rd. 85+87 la 91-92+93-94-95+100 la 103 col. 2
19. Rd. 107 col. 1 şi 2 = Rd. 105+106 col. 1 şi 2
20. Rd. 122 col. 1 şi 2 = Rd. 108 la 121 col. 1 şi 2
21. Rd. 137 col. 1 şi 2 = Rd. 123 la 136 col. 1 şi 2
22. Rd. 147 col. 1 şi 2 = Rd. 138+140 la 146 col. 1 şi 2
23. Rd. 149 col. 1 şi 2 = Rd. 148 col. 1 şi 2
24. Rd. 166 col. 1 şi 2 = Rd. 150+152 la 158+160+162 la 165 col. 1 şi 2
25. Rd. 171 col. 1 şi 2 = Rd. 167 la 170 col. 1 şi 2
26. Rd. 172 col. 1 şi 2 = Rd. 104+107+122+137+147+149+166+171 col. 1 şi 2

   2. CONTUL DE PROFIT ŞI PIERDERI (COD 20)
   
  1. Rd. 14 col. 1 şi 2    = Rd. 01 la 13 col. 1 şi 2
2. Rd. 23 col. 1 şi 2 = Rd. 14 la 18+22 col. 1 şi 2
3. Rd. 40 col. 1 şi 2 = Rd. 36 la 39 col. 1 şi 2
4. Rd. 43 col. 1 şi 2 = Rd. 41+42 col. 1 şi 2
5. Rd. 56 col. 1 şi 2 = Rd. 24 la 26+28 la 35+40+43+44 la 48+52 la 55 col. 1 şi 2
6. Rd. 57 col. 1 = Rd. 23-Rd. 56 col. 1 dacă Rd. 23 col. 1 > Rd. 56 col. 1
7. Rd. 57 col. 2 = Rd. 23-Rd. 56 col. 2 dacă Rd. 23 col. 2 > Rd. 56 col. 2
8. Rd. 58 col. 1 = Rd. 56-Rd. 23 col. 1 dacă Rd. 56 col. 1 > Rd. 23 col. 1
9. Rd. 58 col. 2 = Rd. 56-Rd. 23 col. 2 dacă Rd. 56 col. 2 > Rd. 23 col. 2
10. Rd. 57-58 col. 1 şi 2 = Rd. 23-56 col. 1 şi 2
11. Rd. 64 col. 1 şi 2 = Rd. 59 la 63 col. 1 şi 2
12. Rd. 70 col. 1 şi 2 = Rd. 65 la 69 col. 1 şi 2
13. Rd. 71 col. 1 = Rd. 64-Rd. 70 col. 1 dacă Rd. 64 col. 1 > Rd. 70 col. 1
14. Rd. 71 col. 2 = Rd. 64-Rd. 70 col. 2 dacă Rd. 64 col. 2 > Rd. 70 col. 2
15. Rd. 72 col. 1 = Rd. 70-Rd. 64 col. 1 dacă Rd. 70 col. 1 > Rd. 64 col. 1
16. Rd. 72 col. 2 = Rd. 70-Rd. 64 col. 2 dacă Rd. 70 col. 2 > Rd. 64 col. 2
17. Rd. 71-72 col. 1 şi 2 = Rd. 64-Rd. 70 col. 1 şi 2
18. Rd. 73 col. 1 şi 2 = Rd. 23+Rd. 64 col. 1 şi 2
19. Rd. 74 col. 1 şi 2 = Rd. 56+Rd. 70 col. 1 şi 2
20. Rd. 75 col. 1 = Rd. 73-Rd. 74 col. 1 dacă Rd. 73 col. 1 > Rd. 74 col. 1
21. Rd. 75 col. 2 = Rd. 73-Rd. 74 col. 2 dacă Rd. 73 col. 2 > Rd. 74 col. 2
22. Rd. 76 col. 1 = Rd. 74-Rd. 73 col. 1 dacă Rd. 74 col. 1 > Rd. 73 col. 1
23. Rd. 76 col. 2 = Rd. 74-Rd. 73 col. 2 dacă Rd. 74 col. 2 > Rd. 73 col. 2
24. Rd. 75-76 col. 1 şi 2 = Rd. 73-Rd. 74 col. 1 şi 2
25. Rd. 57 col. 1 = 0 dacă Rd. 23 col. 1 = Rd. 56 col. 1
26. Rd. 57 col. 2 = 0 dacă Rd. 23 col. 2 = Rd. 56 col. 2
27. Rd. 58 col. 1 = 0 dacă Rd. 23 col. 1 = Rd. 56 col. 1
28. Rd. 58 col. 2 = 0 dacă Rd. 23 col. 2 = Rd. 56 col. 2
29. Rd. 71 col. 1 = 0 dacă Rd. 64 col. 1 = Rd. 70 col. 1
30. Rd. 71 col. 2 = 0 dacă Rd. 64 col. 2 = Rd. 70 col. 2
31. Rd. 72 col. 1 = 0 dacă Rd. 64 col. 1 = Rd. 70 col. 1
32. Rd. 72 col. 2 = 0 dacă Rd. 64 col. 2 = Rd. 70 col. 2
33. Rd. 75 col. 1 = 0 dacă Rd. 73 col. 1 = Rd. 74 col. 1
34. Rd. 75 col. 2 = 0 dacă Rd. 73 col. 2 = Rd. 74 col. 2
35. Rd. 75 col. 1 = 0 dacă Rd. 76 col. 1 > 0
36. Rd. 75 col. 2 = 0 dacă Rd. 76 col. 2 > 0
37. Rd. 75 col. 1 > 0 dacă Rd. 76 col. 1 = 0
38. Rd. 75 col. 2 > 0 dacă Rd. 76 col. 2 = 0
39. Rd. 76 col. 1 = 0 dacă Rd. 73 col. 1 = Rd. 74 col. 1
40. Rd. 76 col. 2 = 0 dacă Rd. 73 col. 2 = Rd. 74 col. 2
41. Rd. 76 col. 1 > 0 dacă Rd. 75 col. 1 = 0
42. Rd. 76 col. 2 > 0 dacă Rd. 75 col. 2 = 0
43. Rd. 76 col. 1 = 0 dacă Rd. 75 col. 1 > 0
44. Rd. 76 col. 2 = 0 dacă Rd. 75 col. 2 > 0
45. Rd. 78 col. 1 = 0 dacă Rd. 79 col. 1 > 0
46. Rd. 78 col. 2 = 0 dacă Rd. 79 col. 2 > 0
47. Rd. 78 col. 1 > 0 dacă Rd. 79 col. 1 = 0
48. Rd. 78 col. 2 > 0 dacă Rd. 79 col. 2 = 0
49. Rd. 79 col. 1 = 0 dacă Rd. 78 col. 1 > 0
50. Rd. 79 col. 2 = 0 dacă Rd. 78 col. 2 > 0
51. Rd. 79 col. 1 > 0 dacă Rd. 78 col. 1 = 0
52. Rd. 79 col. 2 > 0 dacă Rd. 78 col. 2 = 0
53. Rd. 79 col. 1 = Rd. 76+77 col. 1 dacă Rd. 75 col. 1 = 0
54. Rd. 79 col. 2 = Rd. 76+77 col. 2 dacă Rd. 75 col. 2 = 0
55. Rd. 79 col. 1 = Rd. 76+77-75 col. 1 dacă Rd. 77 col. 1 > Rd. 75 col. 1
56. Rd. 79 col. 2 = Rd. 76+77-75 col. 2 dacă Rd. 77 col. 2 > Rd. 75 col. 2
57. Rd. 78 col. 1 = Rd. 75-77 col. 1 dacă Rd. 75 col. 1 > Rd. 77 col. 1
58. Rd. 78 col. 2 = Rd. 75-77 col. 2 dacă Rd. 75 col. 2 > Rd. 77 col. 2
59. Rd. 78-79 col. 1 şi 2 = Rd. 75-76-77 col. 1 şi 2

   3. REPARTIZAREA PROFITULUI (COD 21)
   
  1. Rd. 01 col. 1       = Rd. 02 la 07+09 la 11 col. 1
2. Rd. 11 col. 1 = Rd. 12 la 16+18 col. 1
3. Rd. 21 col. 1 = Rd. 08+17+19+20 col. 1

   4. SITUAŢIA STOCURILOR (COD 22)
   
  1. Rd. 11 col. 1 şi 2  = Rd. 01+03+04+06 la 09 col. 1 şi 2

   5. SITUAŢIA CREANŢELOR ŞI DATORIILOR (COD 23)
   
  1. Rd. 20 col. 1 la 4  = Rd. 02+03+04+06+07+12 la 19 col. 1 la 4
2. Rd. 27 col. 1 la 4 = Rd. 21 la 26 col. 1 la 4
3. Rd. 34 col. 1 la 4 = Rd. 35+38+39 col. 1 la 4
4. Rd. 35 col. 1 la 4 = Rd. 36+37 col. 1 la 4
5. Rd. 40 col. 1 la 4 = Rd. 28+31+34 col. 1 la 4
6. Rd. 46 col. 1 la 4 = Rd. 42 la 45 col. 1 la 4
7. Rd. 47 col. 1 la 4 = Rd. 01+20+27+40+41+46 col. 1 la 4
8. Rd. 01* col. 1 = Rd. 01* col. 2+3+4
*) se repetă de la rd. 02 la rd. 47
9. Rd. 62 col. 1 la 4 = Rd. 48 la 61 col. 1 la 4
10. Rd. 75 col. 1 la 4 = Rd. 63+65 la 74 col. 1 la 4
11. Rd. 97 col. 1 la 4 = Rd. 77+79+80+85 la 89+91+93 la 96 col. 1 la 4
12. Rd. 102 col. 1 la 4 = Rd. 98 la 101 col. 1 la 4
13. Rd. 103 col. 1 la 4 = Rd. 62+75+76+97+102 col. 1 la 4
14. Rd. 48* col. 1 = Rd. 48* col. 2+3+4
*) se repetă de la rd. 49 la rd. 103

   6. RATE INFORMATIVE (COD 24)
   
  1. Rd. 01+02 col. 1     = 1
2. Rd. 10 col. 1 şi 2 = Rd. 11 la 13 col. 1 şi 2
3. Rd. 24 col. 1 şi 2 = Rd. 25+28 col. 1 şi 2
4. Rd. 31 col. 1,2 şi 3 = Rd. 32 la 35 col. 1,2 şi 3
5. Rd. 36 col. 1,2 şi 3 = Rd. 37 la 40 col. 1,2 şi 3
6. Rd. 41 col. 1 şi 2 = Rd. 42 la 47 col. 1 şi 2
7. Rd. 49 col. 1 şi 2 = Rd. 50+51+53+55 col. 1 şi 2
B. Rd. 63 col. 1 = Rd. 63 col. 2+3
9. Rd. 64 col. 1 = Rd. 64 col. 2+3
10. Rd. 65* col. 3 = Rd. 65* col. 1-2
*) se repetă pentru rândurile 66 şi 67
11. Rd. 68 col. 1 şi 2 = Rd. 03 la 09+63+64 col. 1 şi 2
12. Rd. 87 col. 1 şi 2 = Rd. 88 la 92 col. 1 şi 2
13. Rd. 107 col. 1 şi 2 = Rd. 94 la 106 col. 1 şi 2,
14. Rd. 111 col. 1 şi 2 = Rd. 108 la 110 col. 1 şi 2
15. Rd. 112 col. 1 şi 2 = Rd. 93+107-111 col. 1 şi 2
16. Rd. 120 col. 2 = Rd. 113+115+117+119 col. 2
17. Rd. 123 col. 1 = Rd. 124 la 127 col. 1
18. Rd. 128 col. 1 = Rd. 129 la 131 col. 1
19. Rd. 132 col. 1 = Rd. 122+123-128 col. 1

   7. PLĂŢI RESTANTE (cod 25)
   
  1. Rd. 01* col. 1       = Rd. 01* col. 2+3
*) se repeta de la rândul 02 la 18
2. Rd. 01 col. 1,2 şi 3 = Rd. 02+06+10 la 13+18 col. 1,2 şi 3
3. Rd. 06 col. 1,2 şi 3 = Rd. 07 la 09 col. 1,2 şi 3
4. Rd. 13 col. 1,2 şi 3 = Rd. 14 la 17 co1. 1,2 şi 3

   8. CONSTITUIREA ŞI UTILIZAREA REZERVELOR ŞI A FONDURILOR (COD 26)
   
  1. Rd. 06 col. 1       = Rd. 02 la 05 col. 1
2. Rd. 12 col. 1 = Rd. 07 la 11 col. 1
3. Rd. 13 col. 1 = Rd. 01+06-12 col. 1
4. Rd. 17 col. 1 = Rd. 15+16 col. 1
S. Rd. 20 col. 1 = Rd. 18 col. 1
6. Rd. 21 col. 1 = Rd. 14+17-20 col. 1
7. Rd. 28 col. 1 = Rd. 23 la 27 col. 1
8. Rd. 35 col. 1 = Rd. 29 la 34 col. 1
9. Rd. 36 col. 1 = Rd. 22+28-35 col. 1
10. Rd. 44 col. 1 = Rd. 38 la 43 col. 1
11. Rd. 46 col. 1 = Rd. 45 col. 1
12. Rd. 47 col. 1 = Rd. 37+44-46 col. 1

   9. IMPOZITE, TAXE ŞI ALTE OBLIGAŢII DATORATE ŞI VĂRSATE (COD 27)
   
  1. Rd. 01 col. 1 la 6  = Rd. 02 la 09 col. 1 la 6
2. Rd. 10 col. 1 la 6 = Rd. 11 la 17 col. 1 la 6
3. Rd. 18 col. 1 la 6 = Rd. 19 la 28 col. 1 la 6
4. Rd. 32 col. 1 la 6 = Rd. 33+34 col. 1 la 6
5. Rd. 35 col. 1 la 6 = Rd. 01+10+18+32 col. 1 la 6
6. Rd. 38 col. 1 = Rd. 36-37 col. 1
7. Rd. 01* col. 1 = Rd. 01* col. 3+4+5-6
*) se repetă de la rândul 02 la rândul 35

   10. STRUCTURA CREDITELOR ACORDATE ŞI A ÎMPRUMUTURILOR PRIMITE (COD 28)
   
  1. Rd. 01 col. 1 şi 2  - Rd. 02+23+48+68+69 col. 1 şi 2
2. Rd. 02 col. 1 şi 2 - Rd. 03+04+11+12+19+21+22 col. 1 şi 2
3. Rd. 04 col. 1 şi 2 - Rd. 05 la 10 col. 1 şi 2
4. Rd. 12 col. 1 şi 2 - Rd. 13 la 18 col. 1 şi 2
5. Rd. 23 col. 1 şi 2 - Rd. 24+25+32+33+40+46+47 col. 1 şi 2
6. Rd. 25 col. 1 şi 2 - Rd. 26 la 31 col. 1 şi 2
7. Rd. 33 col. 1 şi 2 - Rd. 34 la 39 col. 1 şi 2
8. Rd. 40 col. 1 şi 2 - Rd. 41+44+45 col. 1 şi 2
9. Rd. 41 col. 1 şi 2 - Rd. 42+43 col. 1 şi 2
10. Rd. 48 col. 1 şi 2 - Rd. 49+50+51+67 col. 1 şi 2
11. Rd. 51 col. 1 şi 2 - Rd. 52 la 66 col. 1 şi 2
12. Rd. 70 col. 1 şi 2 - Rd. 71+85+88 col. 1 şi 2
13. Rd. 71 col. 1 şi 2 - Rd. 72+83+84 col. 1 şi 2
14. Rd. 72 col. 1 şi 2 - Rd. 73+79 la 82 col. 1 şi 2
15. Rd. 73 col. 1 şi 2 - Rd. 74+75 col. 1 şi 2
16. Rd: 75 col. 1 şi 2 - Rd. 76 la 78 col. 1 şi 2
17. Rd. 85 col. 1 şi 2 - Rd. 86+87 col. 1 şi 2
18. Rd. 88 col. 1 şi 2 - Rd. 89 la 91 col. 1 şi 2

   11. CREANŢE ŞI ANGAJAMENTE ÎN VALUTĂ (COD 29)
   
 1. Rd. 23 col. 1 la 4   = Rd. 01 la 05+07 la 10+12 la 22 col. 1 la 4
2. Rd. 27 col. 1 la 4 = Rd. 24 la 26 col. 1 la 4
3. Rd. 28 col. 1 la 4 = Rd. 23+27 col. 1 la 4
4. Rd. 55 col. 1 la 4 = Rd. 29 la 47+49+51 la 54 col. 1 la 4
5. Rd. 59 col. 1 la 4 = Rd. 56 la 58 col. 1 la 4
6. Rd. 60 col. 1 la 4 = Rd. 55+59 col. 1 la 4

   12. SITUAŢIA ACTIVELOR IMOBILIZATE (cod 30)
   
  1. Rd. 05 col. 1,2,3 şi 5 - Rd. 01 la 04 col. 1,2,3 şi 5
2. Rd. 13 col. 1,2,3 şi 5 - Rd. 06 la 12 col. 1,2,3 şi 5
3. Rd. 13 col. 4 - Rd. 08 la 11 col. 4
4. Rd. 18 col. 1,2,3 şi 5 - Rd. 14 la 17 col. 1,2,3 şi 5
5. Rd. 19 col. 1,2,3 şi 5 - Rd. 05+13+18 col. 1,2, 3 şi 5
6. Rd. 19 col. 4 - Rd. 13 col. 4
7. Rd. 01* col. 5 - Rd. 01* col. 1+2-3
*) se repetă de la rd. 02 la 19
8. Rd. 24 col. 1,3,4 şi 5 - Rd. 20 la 23 col. 1,3, 4 şi 5
9. Rd. 31 col. 1,3,4 şi 5 - Rd. 25 la 30 col. 1,3, 4 şi 5
10. Rd. 31 col. 2 - Rd. 27 la 30 col. 2
11. Rd. 32 col. 1,3,4 şi 5 - Rd. 24+31 col. 1,3,4, şi 5
12. Rd. 32 col. 2 - Rd. 31 col. 2
13. Rd. 20* col. 5 - Rd. 20* col. 1+3-4
*) se repetă de la rd. 21 la 32
14. Rd. 37 col. 1 la 4 - Rd. 33 la 36 col. 1 la 4
15. Rd. 45 col. 1 la 4 - Rd. 38 la 44 col. 1 la 4
16. Rd. 50 col. 1 la 4 - Rd. 46 la 49 col. 1 la 4
17. Rd. 51 col. 1 la 4 - Rd. 37+45+50 col. 1 la 4
18. Rd. 33* col. 4 - Rd. 33* col. 1+2-3
*)se repetă de la rd. 34 la 51


   4.2. CORELAŢII ÎNTRE FORMULARE
   
┌────┬───────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│NR. │ INDICATORII DIN FORMULAR │ CORESPUND CU INDICATORII DIN │
│CRT.│ │ FORMULAR │
│ ├───────────┬──────────┬────────────┼───────────┬──────────┬──────────────┤
│ │ COD │ NR. RÂND │ COLOANA │ COD │ NR. RÂND │ COLOANA │
│ │ FORMULAR │ │ │ FORMULAR │ │ │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 1 │ 10 │ 93 │ 1 şi 2 │ 20 │ 78 │ 1 şi 2 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 2 │ 10 │ 94 │ 1 şi 2 │ 20 │ 79 │ 1 şi 2 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 3 │ 10 │ 95 │ 2 │ 21 │ 01 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 4 │ 10 │ 93-95 │ 2 │ 21 │ 20 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 5 │ 10 │ 29 │ 2 │ 23 │ 02 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 6 │ 10 │ 31 │ 2 │ 23 │ 03 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 7 │ 10 │ 36 │ 2 │ 23 │ 07 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 8 │ 10 │ 37 │ 2 │ 23 │ 12 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 9 │ 10 │ 38 │ 2 │ 23 │ 13 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 10 │ 10 │ 39 │ 2 │ 23 │ 14 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 11 │ 10 │ 44 │ 2 │ 23 │ 17 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 12 │ 10 │ 45 │ 2 │ 23 │ 18 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 13 │ 10 │ 72 │ 2 │ 23 │ 41 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 14 │ 10 │ 74 │ 2 │ 23 │ 41 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 15 │ 10 │ 76 │ 2 │ 23 │ 43 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 16 │ 10 │ 123 │ 2 │ 23 │ 48 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 17 │ 10 │ 124 │ 2 │ 23 │ 49 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 18 │ 10 │ 125 │ 2 │ 23 │ 50 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 19 │ 10 │ 126 │ 2 │ 23 │ 51 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 20 │ 10 │ 127 │ 2 │ 23 │ 52 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 21 │ 10 │ 128 │ 2 │ 23 │ 53 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 22 │ 10 │ 129 │ 2 │ 23 │ 54 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 23 │ 10 │ 130 │ 2 │ 23 │ 55 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 24 │ 10 │ 131 │ 2 │ 23 │ 56 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 25 │ 10 │ 132 │ 2 │ 23 │ 57 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 26 │ 10 │ 133 │ 2 │ 23 │ 58 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 27 │ 10 │ 134 │ 2 │ 23 │ 59 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 28 │ 10 │ 135 │ 2 │ 23 │ 60 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 29 │ 10 │ 136 │ 2 │ 23 │ 61 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 30 │ 10 │ 137 │ 2 │ 23 │ 62 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 31 │ 10 │ 138 │ 2 │ 23 │ 63 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 32 │ 10 │ 139 │ 2 │ 23 │ 64 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 33 │ 10 │ 140 │ 2 │ 23 │ 65 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 34 │ 10 │ 141 │ 2 │ 23 │ 66 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 35 │ 10 │ 142 │ 2 │ 23 │ 67 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 36 │ 10 │ 143 │ 2 │ 23 │ 68+69+70 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 37 │ 10 │ 144 │ 2 │ 23 │ 71+72 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 38 │ 10 │ 145 │ 2 │ 23 │ 73 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 39 │ 10 │ 146 │ 2 │ 23 │ 74 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 40 │ 10 │ 147 │ 2 │ 23 │ 75 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 41 │ 10 │ 148 │ 2 │ 23 │ 76 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 42 │ 10 │ 149 │ 2 │ 23 │ 76 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 43 │ 10 │ 150 │ 2 │ 23 │ 77 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 44 │ 10 │ 151 │ 2 │ 23 │ 78 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 45 │ 10 │ 152 │ 2 │ 23 │ 79 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 46 │ 10 │ 153 │ 2 │ 23 │ 80 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 47 │ 10 │ 154 │ 2 │ 23 │ 85 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 48 │ 10 │ 155 │ 2 │ 23 │ 86 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 49 │ 10 │ 156 │ 2 │ 23 │ 87 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 50 │ 10 │ 157 │ 2 │ 23 │ 88 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 51 │ 10 │ 158 │ 2 │ 23 │ 89 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 52 │ 10 │ 159 │ 2 │ 23 │ 90 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 53 │ 10 │ 160 │ 2 │ 23 │ 91 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 54 │ 10 │ 161 │ 2 │ 23 │ 92 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 55 │ 10 │ 162 │ 2 │ 23 │ 93 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 56 │ 10 │ 163 │ 2 │ 23 │ 94 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 57 │ 10 │ 164 │ 2 │ 23 │ 95 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 58 │ 10 │ 165 │ 2 │ 23 │ 96 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 59 │ 10 │ 166 │ 2 │ 23 │ 97 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 60 │ 10 │ 167 │ 2 │ 23 │ 98 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 61 │ 10 │ 168 │ 2 │ 23 │ 99 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 62 │ 10 │ 169 │ 2 │ 23 │ 100 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 63 │ 10 │ 170 │ 2 │ 23 │ 101 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 64 │ 10 │ 171 │ 2 │ 23 │ 102 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 65 │ 10 │ 85 │ 1 │ 24 │ 93 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 66 │ 10 │ 85 │ 2 │ 24 │ 112 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 67 │ 10 │ 86 │ 1 │ 24 │ 93 │ 2 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 68 │ 10 │ 86 │ 2 │ 24 │ 112 │ 2 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 69 │ 10 │ 147+166 │ 2 │ >25 │ 01 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 70 │ 10 │ 88 │ 1 │ 26 │ 01 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 71 │ 10 │ 88 │ 2 │ 26 │ 13 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 72 │ 10 │ 89 │ 1 │ 26 │ 14 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 73 │ 10 │ 89 │ 2 │ 26 │ 21 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 74 │ 10 │ 90 │ 1 │ 26 │ 22 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 75 │ 10 │ 90 │ 2 │ 26 │ 36 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 76 │ 10 │ 100 │ 1 │ 26 │ 37 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 77 │ 10 │ 100 │ 2 │ 26 │ 47 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 78 │ 10 │ 68 │ 1 şi 2 │ 28 │ 02+23+48 │ 1 şi 2 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 79 │ 10 │ 69 │ 1 şi 2 │ 28 │ 68+69 │ 1 şi 2 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 80 │ 10 │ 138 │ 1 şi 2 │ 28 │ 72 │ 1 şi 2 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 81 │ 10 │ 139 │ 1 şi 2 │ 28 │ 81 │ 1 şi 2 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 82 │ 10 │ 101+147 │ 1 şi 2 │ 28 │ 70 │ 1 şi 2 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 83 │ 10 │ 50 │ 1 şi 2 │ 29 │ 08 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 84 │ 10 │ 54 │ 1 şi 2 │ 29 │ 10 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 85 │ 10 │ 55 │ 1 şi 2 │ 29 │ 11 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 86 │ 10 │ 57 │ 1 şi 2 │ 29 │ 12 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 87 │ 10 │ 58 │ 1 şi 2 │ 29 │ 13 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 88 │ 10 │ 59 │ 1 şi 2 │ 29 │ 14 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 89 │ 10 │ 62 │ 1 şi 2 │ 29 │ 15 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 90 │ 10 │ 64 │ 1 şi 2 │ 29 │ 17 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 91 │ 10 │ 65 │ 1 şi 2 │ 29 │ I6 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 92 │ 10 │ 66 │ 1 şi 2 │ 29 │ 18 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 93 │ 10 │ 110 │ 1 şi 2 │ 29 │ 29 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 94 │ 10 │ 111 │ 1 şi 2 │ 29 │ 30 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 95 │ 10 │ 113 │ 1 şi 2 │ 29 │ 31 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 96 │ 10 │ 114 │ 1 şi 2 │ 29 │ 32 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 97 │ 10 │ 118 │ 1 şi 2 │ 29 │ 33 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 98 │ 10 │ 119 │ 1 şi 2 │ 29 │ 34 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│ 99 │ 10 │ 125 │ 1 şi 2 │ 29 │ 35 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│100 │ 10 │ 126 │ 1 şi 2 │ 29 │ 36 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│101 │ 10 │ 128 │ 1 şi 2 │ 29 │ 37 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│102 │ 10 │ 129 │ 1 şi 2 │ 29 │ 38 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│103 │ 10 │ 133 │ 1 şi 2 │ 29 │ 39 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│104 │ 10 │ 134 │ 1 şi 2 │ 29 │ 40 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│105 │ 10 │ 141 │ 1 şi 2 │ 29 │ 42 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│106 │ 10 │ 142 │ 1 şi 2 │ 29 │ 43 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│107 │ 10 │ 161 │ 1 şi 2 │ 29 │ 51 │ 2 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│108 │ 10 │ 01 │ 1 şi 2 │ 30 │ 01- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 20- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 33 │ 1 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│109 │ 10 │ 02 │ 1 şi 2 │ 30 │ 02- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 21- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 34 │ 1 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│110 │ 10 │ 03 │ 1 şi 2 │ 30 │ 03- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 22- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 35 │ 1 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│111 │ 10 │ 04 │ 1 şi 2 │ 30 │ 04- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 36 │ 1 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│112 │ 10 │ 05 │ 1 şi 2 │ 30 │ 05- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 24- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 37 │ 1 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│113 │ 10 │ 06 │ 1 şi 2 │ 30 │ 06+ │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 07- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 25- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 26- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 38- │ 1 şi 4 │
│ │ │ │ │ │ 39 │ 1 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│114 │ 10 │ 11 │ 1 şi 2 │ 30 │ 12- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 44 │ 1 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│115 │ 10 │ 12 │ 1 şi 2 │ 30 │ 13- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 31- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 45+ │ 1 şi 4 │
│ │ │ │ │ 24 │ 08 │ 1 şi 2 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│116 │ 10 │ 13 │ 1 şi 2 │ 30 │ 14- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 46 │ 1 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│117 │ 10 │ 14 │ 1 şi 2 │ 30 │ 15- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 47 │ 1 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│118 │ 10 │ 15 │ 1 şi 2 │ 30 │ 16- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 48 │ 1 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│119 │ 10 │ 16 │ 1 şi 2 │ 30 │ 17- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 49 │ 1 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│120 │ 10 │ 17 │ 1 şi 2 │ 30 │ 18- │ 1 şi 5 │
│ │ │ │ │ │ 50 │ 1 şi 4 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│121 │ 20 │ 78 │ 2 │ 21 │ 01+20 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│122 │ 20 │ 78 │ 2 │ 24 │ 01 │ 2 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│123 │ 20 │ 79 │ 2 │ 24 │ 02 │ 2 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│124 │ 21 │ 02 │ 1 │ 26 │ 03 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│125 │ 21 │ 03 │ 1 │ 26 │ 16 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│126 │ 23 │ 08 │ 1 │ 27 │ 02 │ 6 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│127 │ 23 │ 81 │ 1 │ 27 │ 02 │ 4+5 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│128 │ 24 │ 08 │ 1 │ 30 │ 32 │ 2 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│129 │ 24 │ 96 │ 2 │ 26 │ 09 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│130 │ 24 │ 97 │ 2 │ 26 │ 31 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│131 │ 24 │ 101 │ 2 │ 26 │ 08 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│132 │ 24 │ 102 │ 2 │ 26 │ 30 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│133 │ 24 │ 103 │ 2 │ 26 │ 10 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│134 │ 24 │ 104 │ 2 │ 26 │ 32 │ 1 │
├────┼───────────┼──────────┼────────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
│135 │ 24 │ 105 │ 2 │ 26 │ 33 │ 1 │
└────┴───────────┴──────────┴────────────┴───────────┴──────────┴──────────────┘

   4.3. Nomenclatorul codurilor de poziţie
pentru completarea formularelor - mod 4000, mod 4012, mod 4014,
mod 4016, mod 4021, mod 4022, mod 4026 şi mod 4027

   CLASA 1

   OPERAŢIUNI DE TREZORERIE ŞI OPERAŢIUNI INTERBANCARE

   
  COD          CORELAŢIA CU PLANUL                       DOCUMENTELE
POZIŢIE DE CONTURI LA
CARE SE REFERĂ

ACTIV

A01 OPERAŢIUNI DE TREZORERIE ŞI OPERAŢIUNI 4000
INTERBANCARE (activ)
10+111+1171+121+1271+131 +141+151+161+181+
+182-191

A10 CASA ŞI ALTE VALORI 4000
10

A11 CASA 4000
101

A19 ALTE VALORI 4000
109

A20 CONT CURENT LA BĂNCI CENTRALE 4000
111-ex 1911

A211 CONT CURENT LA BĂNCI CENTRALE 4012
1111-ex 1911

A212 DEPOZITE LA VEDERE LA BĂNCI 4012
CENTRALE
1112-ex 1911

A213 DEPOZITE LA TERMEN LA BĂNCI 4012
CENTRALE
1113-ex 1911

A213 DEPOZITE CORELATE LA BĂNCI 4012
CENTRALE
1114-ex 1911

A25 CONTURI DE CORESPONDENT LA BĂNCI 4000
(nostro) 4012
121-ex 1911

A101 DEPOZITE LA BĂNCI 4000
1311+1312+1313-ex 1911

A103 DEPOZITE LA VEDERE LA BĂNCI 4012
1311-ex 1911

A104 DEPOZITE LA TERMEN LA BĂNCI 4012
1312-ex 1911

A105 DEPOZITE COLATERALE LA BĂNCI 4012
1313-ex 1911

A30 CREDITE ACORDATE BĂNCILOR 4000
(inclusiv credite financiare)
1411+1412+1413-ex 1911

A32 CREDITE DE PE O ZI PE ALTA 4012
ACORDATE BĂNCILOR
1411-ex 1911

A33 CREDITE LA TERMEN 4012
ACORDATE BĂNCILOR
1412-ex 1911

A4O VALORI PRIMITE ÎN PENSIUNE 4000
1511+1512-ex 1911

A41 VALORI PRIMITE ÎN PENSIUNE DE 4012
PE O ZI PE ALTA
1511-ex 1911

A42 VALORI PRIMITE ÎN PENSIUNE LA 4012
TERMEN
1512-ex 1911

A50 VALORI DE RECUPERAT 4000
1611-ex 1911

A102 CREANŢE RESTANŢE (INTERBANCARE) 4000
1811+1812+1817-ex 1911-ex 1912 4012

A106 CREANŢE RESTANTE 4026
1811-ex 1911

A107 DOBÂNZI RESTANTE 4026
1812-ex 1912

A108 CREANŢE ATAŞATE 4026
1817-ex 1912

A70 CREANŢE ÎNDOIELNICE (INTERBANCARE) 4000
1821+1822+1827-ex 1911-ex 1912 4012

A109 CREANŢE ÎNDOIELNICE 4026
1821-ex 1911

A110 DOBÂNZI ÎNDOIELNICE 4026
1822-ex 1012

A111 CREANŢE ATAŞATE 4026
1827-ex 1912

A80 CREANŢE CU RISCURI DE ŢARĂ 4026
ex 121+ex 1271+ex 131+ex 141+ex 151+
+ex 181+ex 182

A90 CREANŢE ATAŞATE (INTERBANCARE) 4000
1171+1271+1317+1417+1517+1617-ex 1912



   CLASA 1

   OPERAŢIUNI DE TREZORERIE ŞI OPERAŢIUNI INTERBANCARE

   
  COD         CORELAŢIA CU PLANUL DE                     DOCUMENTELE
POZIŢIE CONTURI LA CARE SE
REFERĂ

PASIV

GO1 OPERAŢIUNI DE TREZORERIE ŞI 4000
OPERAŢIUNI INTERBANCARE (pasiv)
112+1172+122+1272+132+142+152+162

G20 ÎMPRUMUTURI DE REFINANŢARE DE LA 4000
BĂNCI CENTRALE
112

G106 ÎMPRUMUTURI STRUCTURALE 4012
1121

G107 ÎMPRUMUTURI DE LICITAŢIE 4012
1122

G108 ÎMPRUMUTURI SPECIALE 4012
1123

G109 ÎMPRUMUTURI LOMBARD (OVERDRAFT) 4012
1124

G25 CONTURI DE CORESPONDENT ALE BĂNCILOR 4000
(loro) 4012
122

G101 DEPOZITE ALE BĂNCILOR 4000
1321+1322+1323

G102 DEPOZITE LA VEDERE ALE BĂNCILOR 4012
1321

G103 DEPOZITE LA TERMEN ALE BĂNCILOR 4012
1322

G104 DEPOZITE COLATERALE ALE BĂNCILOR 4012
1323

G30 ÎMPRUMUTURI PRIMITE DE LA BĂNCI 4000
1421+1422+1423

G32 ÎMPRUMUTURI DE PE O ZI PE ALTA 4012
PRIMITE DE LA BĂNCI
1421

G33 ÎMPRUMUTURI LA TERMEN 4012
PRIMITE DE LA BĂNCI
1422
G40 VALORI DATE ÎN PENSIUNE 4000
1521+1522

G41 VALORI DATE ÎN PENSIUNE DE 4012
PE O ZI PE ALTA
1521

G42 VALORI DATE ÎN PENSIUNE LA TERMEN 4012
1522

G49 ALTE SUME DATORATE 4000
1621

G90 DATORII ATAŞATE 4000
1172+1272+1327+1427+1527+1627


   CLASA 2

   OPERAŢIUNI CU CLIENTELA
   
 COD                  CORELAŢIA CU PLANUL               DOCUMENTELE
POZIŢIE DE CONTURI LA CARE SE
REFERĂ

ACTIV

B01 OPERAŢIUNI CU CLIENTELA (ACTIV) 4000
201+202+203+204+205+206+231+
+2ţ41+2511+25171+26I+281+282-291

B10 CREANŢE COMERCIALE 4000
2011-ex 2911

B11 SCONT ŞI OPERAŢIUNI ASIMILATE 4014
20111-ex 2911

B12 FACTORING 4014
20112-ex 2911

B19 ALTE CREANŢE COMERCIALE 4014
20119-ex 2911

B20 CREDITE PENTRU EXPORT 4000
2031-ex 2911

B25 CREDITE GARANTATE CU CREANŢE 4014
ASUPRA STRĂINĂTĂŢII
20311-ex 2911

B26 CREDITE FURNIZORI 4014
20312-ex 2911

B27 CREDITE COMERCIALE ACORDATE 4014
NEREZIDENŢILOR
20313-ex 2911

B29 ALTE CREDITE PENTRU EXPORT 4014
20319-ex 2911

B3A CREDITE DE TREZORERIE 4000
2021-ex 2911

B3F VÂNZĂRI ÎN RATE 4014
20211-ex 2911

B3G CREDITE ACORDATE PERSOANELOR 4014
FIZICE
20212-ex 2911

B3H DIFERENŢE DE RAMBURSAT LEGATE DE 4014
UTILIZAREA CĂRŢILOR DE PLATĂ
20213-ex 2911

B3J UTILIZĂRI DIN DESCHIDERI DE CREDITE 4014
PERMANENTE
20214-ex 2911

B3L CREDIT GLOBAL DE EXPLOATARE 4014
20215-ex 2911

B3M CREDITE PENTRU FINANŢAREA 4014
STOCURILOR
20216-ex 2911

CREDITE GARANTATE CU VALORI FINANCIARE

B3P CREDITE GARANTATE CU DEPOZITE 4014
LA TERMEN ŞI CERTIFICATE DE
DEPOZIT
ex 20217-ex 2911

B3Q CREDITE GARANTATE CU ALTE 4014
VALORI FINANCIARE
ex 20217-ex 2911

B103 CREDITE ACORDATE IMPORTATORILOR 4014
20218-ex 2911

B3Z ALTE CREDITE DE TREZORERIE 4014
20219-ex 2911

B4A CREDITE PENTRU ECHIPAMENT 4000
2041-ex 29I1 4014

B5A CREDITE PENTRU BUNURI IMOBILIARE 4000
2051+2052-ex 2911

B5G CREDITE INVESTITORI 4014
2051-ex 2911

B60 CREDITE PROMOTORI 4014
2052-ex 2911

B7A ALTE CREDITE ACORDATE CLIENTELEI 4000
2051-ex 2ţ11 4014

B80 CREDITE ACORDATE CLIENTELEI FINANCIARE 4000
2311+2312-ex 2911

B81 CREDITE DE PE O ZI PE ALTA 4014
ACORDATE CLIENTELEI FINANCIARE
2311-ex 2911

B82 CREDITE LA TERMEN ACORDATE 4014
CLIENTELEI FINANCIARE
2312-ex 2911

B85 VALORI PRIMITE ÎN PENSIUNE 4000
2411+2412-ex 2911 4014

B86 VALORI PRIMITE ÎN PENSIUNE 4014
DE PE O ZI PE ALTA
2411-ex 2911

B87 VALORI PRIMITE ÎN PENSIUNE 4014
LA TERMEN
2412-ex 2911

B99 CONTURI CURENTE DEBITOARE 4000
2511-ex 2911 4014

B9J VALORI DE RECUPERAT 4000
2611-ex 2911

B102 CREANŢE RESTANTE 4000
2811+2812+2817-ex 2911-ex 2912 4014

B110 CREANŢE RESTANTE 4026
2811-ex 2911

B111 DOBÂNZI RESTANTE 4026
2812-ex 2912

B112 CREANŢE ATAŞATE 4026
2817-ex 2912

B9K CREANŢE ÎNDOIELNICE 4000
2821+2822+2827-ex 2911-ex 2912 4014

B113 CREANŢE ÎNDOIELNICE 4026
2821-ex 2911

B114 DOBÂNZI ÎNDOIELNICE 4026
2822-ex 2912

B115 CREANŢE ATAŞATE 4026
2827-ex 2912

B9S CREANŢE CU RISCURI DE ŢARĂ
ex 201+ex 202+ex 203+ex 204+ex 205+ex 206+ex 231+ 4026
ex 241+ex 281+ex 282

B9V CREANŢE ATAŞATE
2017+2027+2037+2047+2057+2067+2317+ 4000
+2417+25171+2617-ex 2912



   CLASA 2

   OPERAŢIUNI CU CLIENTELA

   
   COD        CORESPONDENŢA CU PLANUL                    DOCUMENTE LA
POZIŢIE DE CONTURI CARE SE REFERĂ

PASIV

H01 OPERAŢIUNI CU CLIENTELA (pasiv) 4000
232+243+2511+25172+252+253+254+262

H10 ÎMPRUMUTURI PRIMITE DE LA CLIENTELA 4000
FINANCIARĂ
2321+2322

H11 ÎMPRUMUTURI DE PE O ZI PE ALTA 4014
2321

H12 ÎMPRUMUTURI LA TERMEN 4014
2322

H20 VALORI DATE ÎN PENSIUNE 4000
2431+2432 4014

H21 VALORI DATE ÎN PENSIUNE DE PE 4014
O ZI PE ALTA
2431

H22 VALORI DATE ÎN PENSIUNE LA TERMEN 4014
2432

H40 CONTURI CURENTE CREDITOARE 4000
2511 4014

H50 CONTURI DE FACTORING 4000
2521

H51 CONTURI DE FACTORING DISPONIBILE 4014
25211

H52 CONTURI DE FACTORING INDISPONIBILE 4014
25212

H7A CONTURI DE DEPOZITE 4000
2531+2532+2533 4014

H101 DEPOZITE LA VEDERE 4014
2531

H102 DEPOZITE LA TERMEN 4014
2532

H103 DEPOZITE COLATERALE 4014
2533

H80 CERTIFICATE DE DEPOZIT 4000
2541 4014

H6A CARNETE ŞI LIBRETE DE ECONOMII 4000
2542 4014

H90 ALTE SUME DATORATE 4000
2621 4014

H98 DATORII ATAŞATE 4000
2327+2437+25172+2527+2537+2547+2627


   CLASA 3

   OPERAŢIUNI CU TITLURI ŞI OPERAŢIUNI DIVERSE

   
   COD          CORELAŢIA CU                             DOCUMENTE LA
POZIŢIE PLANUL DE CONTURI CARE SE REFERĂ


ACTIV

C0A OPERAŢIUNI CU TITLURI ŞI OPERAŢIUNI DIVERSE 4000
3011+3021+3025+3026+3031+3035+3037+3041+
+3045±3046+3047+333+3362+3371+341+3514+35192
+35262+35324+35326+35328+3534+35392+35394+355+361
+362+363-364+365+367+368+3712+372+373+374+375
+378+379+381+382-391-393-399

C1A TITLURI PRIMITE ÎN PENSIUNE LIVRATĂ 4000
(toate categoriile de portofoliu)
30111

PORTOFOLIUL DE TITLURI
(cuprinde titlurile date cu împrumut)

C2A TITLURI DE TRANZACŢIE 4000
3021+30251+30252+30253+30254+3026

C3A TITLURI DE PLASAMENT 4000
3031+3035-3911

C4A TITLURI DE INVESTIŢII 4000
3041+3045±3046-3912


TITLURI DE TRANZACŢIE
(în afara titlurilor date cu împrumut)

TITLURI DE TRANZACŢIE 4016
(în afara titlurilor date cu împrumut)

C5V TITLURI DE TRANZACŢIE 4016
3021

C5Z TITLURI LUATE CU ÎMPRUMUT 4016
3026

E5W ACŢIUNI PROPRII 4021
30214+30254+30264+30314+
+30354-39114

E6A CONTURI DE DECONTARE PRIVIND OPERAŢIUNILE 4000
CU TITLURI
333+3362

E6M CONTURILE SOCIETĂŢILOR DE BURSĂ 4016
333


E6Z ALTE SUME DE ÎNCASAT PRIVIND 4016
OPERAŢIUNILE CU TITLURI
3362
E7A DECONTĂRI INTRABANCARE 4000
341 4016

E101 PERSONAL ŞI CONTURI ASIMILATE 4000
3514+35192

E106 AVANSURI ACORDATE PERSONALULUI 4016
3514

E107 ALTE CREANŢE ÎN LEGĂTURĂ CU PERSONALUL 4016
35192

E102 ASIGURĂRI SOCIALE, PROTECŢIA SOCIALĂ ŞI 4000
CONTURI ASIMILATE 4016
35262

E103 BUGETUL STATULUI, FONDURI SPECIALE ŞI 4000
CONTURI ASIMILATE
35324+35326+35328+3534+35392+35394

E109 TVA DE RECUPERAT 4016
35324

E110 TVA DEDUCTIBILĂ 4016
35326

E111 TVA NEEXIGIBILĂ 4016
35328

E112 SUBVENŢII 4016
3534

E113 ALTE CREANŢE ÎN LEGĂTURĂ CU 4016
BUGETUL STATULUI
35392+33394

E7H DEBITORI DIVERŞI 4000
3551+3552+3556

E7L DEPOZITE DE GARANŢII VĂRSATE 4016
3551

E7S DEBITORI DIN AVANSURI SPRE DECONTARE 4016
3552

E7Z ALŢI DEBITORI DIVERŞI 4016
3556

E70 CONTURI DE STOCURI 4000
361+362+363-364+365+367+368-393

E74 VALORI DIN AUR, METALE ŞI PIETRE 4016
PREŢIOASE
361-ex 393

E114 MATERIALE 4016
362-ex 393

E115 OBIECTE DE INVENTAR 4016
363-364-ex 393

E116 STOCURI AFLATE LA TERŢI 4016
365-ex 393

E76 ALTE STOCURI ŞI ASIMILATE 4016
367-ex 393

E79 ALTE BUNURI DIVERSE 4016
368-ex 393

E8A CONTURI DE REGULARIZARE 4000
3712+372+373+374+375+378+379

E8B VALORI PRIMITE LA ÎNCASARE 4016
3712

CONTURI DE AJUSTARE

E8F CONTURI DE AJUSTARE DEVIZE 4016
3723

E8M CONTURI DE AJUSTARE PRIVIND ALTE 4016
ELEMENTE DIN AFARA BILANŢULUI
3729

CONTURI DE DIFERENŢE

E8S DIFERENŢE PRIVIND DEVIZELE 4016
3731

E8W DIFERENŢE PRIVIND VÂNZĂRILE DE 4016
TITLURI CU POSIBILITATE DE RĂSCUMPĂRARE
3732

E8Z ALTE CONTURI DE DIFERENŢE 4016
3739

CHELTUIELI DE REPARTIZAT

E9B PRIME DE EMISIUNE PRIVIND 4016
TITLURILE CU VENIT FIX
3741

E9E PRIME DE RAMBURSARE PRIVIND 4016
TITLURILE CU VENIT FIX
3742

E9M ALTE CHELTUIELI DE REPARTIZAT 4016
3749

E9S CHELTUIELI ÎNREGISTRATE ÎN AVANS 4016
375

E9T VENITURI DE PRIMIT 4016
378

E9W ALTE CONTURI DE REGULARIZARE 4016
379

E90 CREANŢE ÎNDOIELNICE PRIVIND OPERAŢIUNILE CU 4000
TITLURI ŞI OPERAŢIUNILE DIVERSE
3821+3822+3827-ex 399

E120 CREANŢE ÎNDOIELNICE 4026
3821-ex 399

E121 DOBÂNZI ÎNDOIELNICE 4026
3822-ex 399

E122 CREANŢE ATAŞATE 4026
3827-ex399

E104 CREANŢE RESTANTE PRIVIND OPERAŢIUNILE CU 4000
TITLURI ŞI OPERAŢIUNILE DIVERSE
3811+3812+3817-ex 399

E117 CREANŢE RESTANTE 4026
3811-ex 399

E118 DOBÂNZI RESTANTE 4026
3812-ex 399


E119 CREANŢE ATAŞATE 4026
3817-ex 399

E95 OPERAŢIUNI PRIVIND TITLURILE ŞI OPERAŢIUNI 4026
DIVERSE - RISCURI DE ŢARĂ
ex 30111+ex 303+ex 304+ex 3556

E97 CREANŢE ATAŞATE PRIVIND OPERAŢIUNILE CU 4000
TITLURI ŞI OPERAŢIUNILE DIVERSE
30117+30257+3037+3047+3371+3557


   CLASA 3

   OPERAŢIUNI CU TITLURI ŞI OPERAŢIUNI DIVERSE
   
  COD           CORELAŢIA CU                              DOCUMENTE LA
POZIŢIE PLANUL DE CONTURI LA
CARE SE REFERĂ
PASIV

J0A OPERAŢIUNI CU TITLURI ŞI OPERAŢIUNI DIVERSE 4000
3012+3027+3036+418+32+331+332+333+334+335+3361+
+3372+341+3511+3512+3513+3515+3516+35191+3521+3522+
+35261+3531+35323+35327+35328+3533+3536+3538+35391+
+35393+354+356+3716+372+373+376+377+379

J1A TITLURI DATE ÎN PENSIUNE LIVRATĂ 4000
30121

J5A TITLURI DE TRANZACŢIE 4000
30271+30272

J6A DATORII PRIVIND TITLURILE LUATE CU 4016
ÎMPRUMUT
30271

J6M ALTE DATORII PRIVIND TITLURILE 4016
30272

DATORII PRIVIND TITLURILE

J8G TITLURI DE PIAŢA INTERBANCARĂ 4000
3211

J8J TITLURI DE CREANŢE NEGOCIABILE 4000
3221

J9A OBLIGAŢIUNI 4000
3251

J9K ALTE DATORII CONSTITUITE PRIN TITLURI 4000
3261

K6A CONTURI DE DECONTARE PRIVIND OPERAŢIUNILE 4000
CU TITLURI
331+332+333+334+335+3361

K6B CONTURILE SOCIETĂŢILOR BANCARE 4016
331

K6G CONTURILE OPCVM 4016
332

K6M CONTURILE SOCIETĂŢILOR DE BURSĂ 4016
333

K6R CONTURILE ALTOR INSTITUŢII FINANCIARE 4016
334

K6V CONTURILE CLIENTELEI 4016
335

K6Z ALTE SUME DE PLĂTIT PRIVIND 4016
OPERAŢIUNILE CU TITLURI
3361

K65 VĂRSĂMINTE DE EFECTUAT PRIVIND TITLURILE 4000
3036+418

K7A DECONTĂRI INTERBANCARE 4000
341 4016

K101 PERSONAL ŞI CONTURI ASIMILATE 4000
3511+3512+3513+3515+3516+35191

K1U6 PERSONAL-REMUNERAŢII DATORATE 4016
3511

K107 PERSONAL AJUTOARE MATERIALE 4016
DATORATE
3512

K108 PARTICIPAREA PERSONALULUI LA 4016
PROFIT
3513

K109 DREPTURI DE PERSONAL NERIDICATE 4016
3515

K110 REŢINERI DIN REMUNERAŢII DATORATE 4016
TERŢILOR
3516

K111 ALTE DATORII ÎN LEGĂTURĂ CU 4016
PERSONALUL
35191

K102 ASIGURĂRI SOCIALE, PROTECŢIE SOCIALĂ ŞI 4000
CONTURI ASIMILATE
3521+3522+35261

K112 ASIGURĂRI SOCIALE 4016
3521

K113 AJUTOR DE ŞOMAJ 4016
3522

K114 ALTE DATORII SOCIALE 4016
35261

K103 BUGETUL STATULUI, FONDURI SPECIALE ŞI 4000
CONTURI ASIMILATE
3531+35323+35327+35328+3533+3536
+3538+35391+35393

K115 IMPOZITUL PE PROFIT 4016
3531

K116 TVA DE PLATĂ 4016
35323

K117 TVA COLECTATĂ 4016
35327

K118 TVA NEEXIGIBILĂ 4016
35328

K119 IMPOZITUL PE SALARIU 4016
3533

K120 ALTE IMPOZITE, TAXE ŞI VĂRSĂMINTE 4016
ASIMILATE
3536

K121 FONDURI SPECIALE - TAXE ŞI 4016
VĂRSĂMINTE ASIMILATE
3538

K122 ALTE DATORII FAŢĂ DE BUGETUL STATULUI 4016
35391+35393

K104 DIVIDENDE DE PLATĂ 4000
354 4016

K7L CREDITORI DIVERŞI 4000
3561+3566

K7L DEPOZITE DE GARANŢII PENTRU 4016
LEASING ŞI LOCAŢIE SIMPLĂ
3561

K7Z ALŢI CREDITORI DIVERŞI 4016
3566

K8A CONTURI DE REGULARIZARE 4000
3716+372+373+376+377+379

K8C CONTURI INDISPONIBILE PRIVIND VALORI 4016
LA ÎNCASARE
3716

CONTURI DE AJUSTARE

K8F CONTURI DE AJUSTARE DEVIZE 4016
3723

K8M CONTURI DE AJUSTARE PRIVIND ALTE 4016
ELEMENTE DIN AFARA BILANŢULUI
3729

CONTURI DE DIFERENŢE

K8S DIFERENŢE PRIVIND DEVIZELE 4016
3731

K8W DIFERENŢE PRIVIND VÂNZĂRILE DE 4016
TITLURI CU POSIBILITATE DE RĂSCUMPĂRARE
3732

K8Z ALTE CONTURI DE DIFERENŢE 4016
3739

K9S VENITURI ÎNREGISTRATE ÎN AVANS 4016
376

K9T CHELTUIELI DE PLĂTIT 4016
377

K9W ALTE CONTURI DE REGULARIZARE 4016
379

K97 DATORII ATAŞATE 4000
30127+30277+3217+3227+3257+3267+3372+3567



   CLASA 4

   VALORI IMOBILIZATE
   
  COD         CORELAŢIA CU PLANUL                       DOCUMENTELE LA
POZIŢIE DE CONTURI CARE SE REFERĂ

ACTIV

F01 VALORI IMOBILIZATE 4000
401+402+407+411+412+413+414+415+417+421±424+431+
+432+441+442+451+452-461-462+471+472+473+474-476+481+
+482-491-492-493-494-499

F02 CREDITE SUBORDONATE 4000
401+102

F03 CREDITE SUBORDONATE LA TERMEN 4012
401 4014

F05 CREDITE SUBORDONATE PE DURATĂ NEDETERMINATĂ 4012
402 4014

F103 CREANŢE RESTANTE PRIVIND CREDITELE 4012
SUBORDONATE 4014
ex 4811+ex 4812+ex 4817-ex 499

F09 CREANŢE ÎNDOIELNICE PRIVIND CREDITELE 4012
SUBORDONATE 4014
ex 4821+ex 4822+ex 4827-ex 499

F10 PĂRŢI ÎN CADRUL SOCIETĂŢILOR COMERCIALE LEGATE, 4000
TITLURI DE PARTICIPARE ŞI TITLURI ALE ACTIVITĂŢII
DE PORTOFOLIU
(inclusiv titlurile date cu împrumut)
411+412+413±414+415-491

F20 PĂRŢI ŞI TITLURI DE PARTICIPARE ÎN SOCIETĂŢI 4014
CU CARACTER NEFINANCIAR
4113+4123-ex 491

F50 DOTĂRI PENTRU UNITĂŢILE PROPRII DIN 4000
STRĂINĂTATE
421±424

F6A IMOBILIZĂRI ÎN CURS, IMOBILIZĂRI ALE ACTIVITĂŢII 4000
DE EXPLOATARE, IMOBILIZĂRI ÎN AFARA ACTIVITĂŢII
DE EXPLOATARE
431+432+441+442+451+452-
-461-462-4921-4922-4923

IMOBILIZĂRI ÎN CURS

F6C IMOBILIZĂRI NECORPORALE 4016
431-49211

F6D IMOBILIZĂRI CORPORALE 4016
432-49212

IMOBILIZĂRI ALE ACTIVITĂŢII DE EXPLOATARE

IMOBILIZĂRI NECORPORALE

F6M FOND COMERCIAL 4016
4411-46111-ex 49221

F6R CHELTUIELI DE CONSTITUIRE 4016
4412-46112-ex 49221

F6W ALTE IMOBILIZĂRI NECORPORALE 4016
4419-46119-ex 49221

IMOBILIZĂRI CORPORALE

F106 TERENURI 4016
44211-ex 49222

F107 AMENAJĂRI DE TERENURI 4016
44212-46121-ex 49222

F108 CLĂDIRI 4016
44221-46122-ex 49222

F109 CONSTRUCŢII SPECIALE 4016
44222-46123-ex 49222

F110 MAŞINI, UTILAJE ŞI INSTALAŢII 4016
DE LUCRU
44223-46124-ex 49222

F111 APARATE ŞI INSTALAŢII DE 4016
MĂSURARE, CONTROL ŞI REGLARE
44224-46125-ex 49222

F112 MIJLOACE DE TRANSPORT 4016
44225-46126-ex 49222

F113 UNELTE, DISPOZITIVE, INSTRUMENTE, 4016
MOBILIER ŞI APARATURĂ BIROTICĂ
44227-46128-ex 49222

F114 ALTE ACTIVE CORPORALE MOBILE 4016
44228-46129-ex 49222

IMOBILIZĂRI ÎN AFARA ACTIVITĂŢII DE
EXPLOATARE

F61 IMOBILIZĂRI NECORPORALE 4016
451-4621-49231

IMOBILIZĂRI CORPORALE

F115 TERENURI 4016
415211-ex 49232

F116 AMENAJĂRI DE TERENURI 4016
45212-46221-ex 49232

F117 CLĂDIRI 4016
45221-46222-ex 49232

F118 CONSTRUCŢII SPECIALE 4016
45222-46223-ex 49232

F119 MAŞINI, UTILAJE ŞI INSTALAŢII 4016
DE LUCRU
45223-46224-ex 49232

F120 APARATE ŞI INSTALAŢII DE 4016
MĂSURARE, CONTROL ŞI REGLARE
45224-46225-ex 49232

F121 MIJLOACE DE TRANSPORT 4016
45225-46226-ex 49232

F122 ANIMALE ŞI PLANTAŢII 4016
45226-46227-ex 49232

F123 UNELTE, DISPOZITIVE, INSTRUMENTE, 4016
MOBILIER ŞI APARATURĂ BIROTICĂ
45227-46228-ex 49232

F124 ALTE ACTIVE CORPORALE MOBILE 4016
45228-46229-ex 49232

F7A LEASING, OPERAŢIUNI ASIMILATE 4000
4711+4712+4713+472+473-4761-493

OPERAŢIUNI DE LEASING ŞI ASIMILATE

F7C LEASING MOBILIAR 4016
4711-ex 4761-ex 493

F7D LEASING IMOBILIAR 4016
4712-ex 4761-ex 493

F7E LEASING CU ACTIVE NECORPORALE 4016
4713-ex 4761-ex493

F73 LEASING ŞI OPERAŢIUNI ASIMILATE 4016
(nu există corelaţie)

OPERAŢIUNI DE LEASING PRIVIND IMOBILIZĂRILE ÎN CURS

F7K LEASING MOBILIAR 4016
4721-ex 493

F7L LEASING IMOBILIAR 4016
4722-ex 493

F7M LEASING CU ACTIVE NECORPORALE 4016
4723-ex 493

F7V IMOBILIZĂRI NEÎNCHIRIATE DIN 4016
LEASING REZILIAT
473-ex 4761-ex 493

F80 LOCAŢIE SIMPLĂ 4000
4741-4762-494

F9A CREANŢE ÎNDOIELNICE DIN VALORI IMOBILIZATE 4000
4821+4822+4827-ex 499

F128 CREANŢE ÎNDOIELNICE 4026
4821-ex 499

F129 DOBÂNZI ÎNDOIELNICE 4026
4822-ex499

F130 CREANŢE ATAŞATE 4026
4827-ex 499

F102 CREANŢE RESTANTE 4000
4811+4812+4817-ex 499

F125 CREANŢE RESTANTE 4026
4811-ex 499

F126 DOBÂNZI RESTANTE 4026
4812-ex 499

F127 CREANŢE ATAŞATE 4026
4817-ex 499

F9R CREANŢE CU RISCURI DE ŢARĂ (valori imobilizate) 4026
ex 401+ex 402+ex 471

F97 CREANŢE ATAŞATE VALORILOR IMOBILIZATE 4000
407+417+4717+4747


   CLASA 5

   CAPITALURI PROPRII, ASIMILATE ŞI PROVIZIOANE
   
  COD         CORELAŢIA CU PLANUL DE                    DOCUMENTELE LA
POZIŢIE CONTURI CARE SE REFERĂ


ACTIV

LOC ACŢIONARI SAU ASOCIAŢI 4000
508 4021


   CLASA 5

   CAPITALURI PROPRII, ASIMILATE Şi PROVIZIOANE

   
  COD         CORELAŢIA CU PLANUL                       DOCUMENTELE LA
POZIŢIE DE CONTURI CARE SE REFERĂ

PASIV

L01 CAPITALURI PROPRII, ASIMILATE ŞI 4000
PROVIZIOANE
501+502+503+511+512+513+514+516+519+528+
+531+532+537+5411-5412+542+55+56

L9A CAPITAL 4000
501+502+503

L9B CAPITAL SUBSCRIS NEVĂRSAT 4021
5011

L9C CAPITAL SUBSCRIS VĂRSAT 4021
5012

L9E ELEMENTE ASIMILATE CAPITALULUI 4021
502

L108 DIFERENŢE DE CONVERSIE 4021
503

L7A PRIME LEGATE DE CAPITAL 4000
511

L7C PRIME DE EMISIUNE SAU DE APORT 4021
5111

L109 PRIME DE FUZIUNE, DE SCIZIUNE, 4021
DE CONVERSIE
5112

L7D ALTE PRIME LEGATE DE CAPITAL 4021
5119
L7H REZERVE LEGALE 4000
5121+5122

L110 REZERVE LEGALE DIN PROFITUL BRUT 4021
5121

L111 REZERVE LEGALE DIN PROFITUL NET 4021
5122

L7L REZERVE STATUTARE 4000
513 4021

L60 REZERVA GENERALĂ PENTRU RISC DE CREDIT 4000
514

L112 REZERVA GENERALĂ PENTRU RISCUL 4021
DE CREDIT DIN PROFITUL BRUT
5141

L113 REZERVA GENERALĂ PENTRU RISCUL 4021
DE CREDIT DIN PROFITUL NET
5142


L7V DIFERENŢE DIN REEVALUARE 4000
516 4021

L7Z ALTE REZERVE 4000
519 4021

L101 FONDURI 4000
528 4021

L5A DATORII SUBORDONATE 4000
531+532

L5C TITLURI SUBORDONATE LA TERMEN 4021
5311

L5D ÎMPRUMUTURI SUBORDONATE LA TERMEN 4012
5312+5319 4014

L5F îMPRUMUTURI PARTICIPATIVE 4021
5312

L5H ALTE ÎMPRUMUTURI 4021
SUBORDONATE LA TERMEN
5319

L5M TITLURI SUBORDONATE PE DURATĂ 4021
NEDETERMINATĂ
5321

L5N ÎMPRUMUTURI SUBORDONATE 4012
PE DURATĂ NEDETERMINATĂ 4014
5322 4021

L05 SUBVENŢII ŞI FONDURI PUBLICE ALOCATE 4000
5411-5412+542

L06 SUBVENŢII PENTRU INVESTIŢII 4021
5411-5412

L07 FONDURI PUBLICE ALOCATE 4021
542

L10 PROVIZIOANE PENTRU RISCURI ŞI 4000
CHELTUIELI
55

L21 PROVIZIOANE PENTRU 4021
RISCURI DE EXECUTAREA A
ANGAJAMENTELOR PRIN SEMNĂTURĂ
551

L16 PROVIZIOANE PENTRU 4021
FACILITĂŢI ACORDATE
PERSONALULUI
552

L114 PROVIZIOANE PENTRU RISCURI DE ŢARĂ 4021
553

L29 ALTE PROVIZIOANE PENTRU 4021
RISCURI ŞI CHELTUIELI
559

L30 PROVIZIOANE REGLEMENTATE 4000
561 4021
L9M DATORII ATAŞATE 4000
537

L90 REZULTATUL REPORTAT 4000
581 4021

L91 PROFIT SAU PIERDERE 4000
591 4021

L103 REPARTIZAREA PROFITULUI 4000
592 4021


CLASELE DIN BILANŢ (1,2,3,4,5)

COD CORELAŢIA CU PLANUL DOCUMENTELE LA
POZIŢIE DE CONTURI CARE SE REFERĂ

L98 TOTAL ACTIV 4000

L99 TOTAL PASIV 4000

CLASA 9

OPERAţIUNI îN AFARA BILANţULUI

COD CORELAŢIA CU PLANUL DOCUMENTELE LA
POZIŢIE DE CONTURI CARE SE REFERĂ

ANGAJAMENTE DE FINANŢARE

N1B ANGAJAMENTE ÎN FAVOAREA ALTOR BĂNCI 4000
901 4022

N1M ANGAJAMENTE PRIMITE DE LA ALTE BĂNCI 4000
902 4022

N1R ANGAJAMENTE ÎN FAVOAREA CLIENTELEI 4000
903

DESCHIDERI DE CREDITE CONFIRMATE

N1T GARANŢII IMOBILIARE 4022
90311

N1X DESCHIDERI DE CREDITE 4022
DOCUMENTARE
90312

N1Z ALTE DESCHIDERI DE CREDITE 4022
CONFIRMATE
90319

N2A ACCEPTĂRI SAU ANGAJAMENTE DE 4022
PLATĂ
9032

N2Q ALTE ANGAJAMENTE ÎN FAVOAREA 4022
CLIENTELEI
9039

N2Y ANGAJAMENTE PRIMITE DE LA 4000
CLIENTELA FINANCIARĂ ŞI INSTITUŢIILE 4022
ADMINISTRAŢIEI PUBLICE
904

ANGAJAMENTE DE GARANŢIE

N3B CAUŢIUNI, AVALURI ŞI ALTE GARANŢII 4000
DATE ALTOR BĂNCI
911

N3K CONFIRMĂRI DE DESCHIDERI DE 4022
CREDITE DOCUMENTARE
9111

N3R ACCEPTĂRI DE PLATĂ 4022
9112

N3Z ALTE GARANŢII DATE ALTOR BĂNCI 4022
9119

N4A CAUŢIUNI, AVALURI ŞI ALTE GARANŢII 4000
PRIMITE DE LA ALTE BĂNCI 4022
912

N5A GARANŢII DATE PENTRU CLIENTELĂ 4000
913

CAUŢIUNI, AVALURI ŞI ALTE GARANŢII

N5C CAUŢIUNI IMOBILIARE 4022
91311

N5K CAUŢIUNI ADMINISTRATIVE 4022
ŞI FISCALE
91312

N5L GARANŢII FINANCIARE 4022
91313

N5M GARANŢII DE RAMBURSARE A 4022
CREDITELOR ACORDATE DE
ALTE BĂNCI
91314

N6Z ALTE GARANŢII DATE PENTRU 4022
CLIENTELĂ
9139

N7A GARANŢII PRIMITE DE LA CLIENTELĂ 4000
914

N7B GARANŢII PRIMITE DE LA 4022
INSTITUŢIILE ADMINISTRAŢIEI
PUBLICE ŞI ASIMILATE
9141

N7M GARANŢII PRIMITE DE LA SOCIETĂŢI 4022
DE ASIGURARE ŞI CAPITALIZARE
9142

N7R GARANŢII PRIMITE DE LA CLIENTELA 4022
FINANCIARĂ
9143

N101 IPOTECI IMOBILIARE 4022
9144

N102 GAJURI CU DEPOSEDARE 4022
9145

N103 GAJURI FĂRĂ DEPOSEDARE 4022
9146
N7Z ALTE GARANŢII PRIMITE DE LA 4022
CLIENTELĂ
9149

ANGAJAMENTE PRIVIND TITLURILE

N8B TITLURI DE PRIMIT 4000
921

N8Q TITLURI VÂNDUTE CU POSIBILITATE 4000
DE RĂSCUMPĂRARE
9211

N8Z ALTE TITLURI DE PRIMIT 4000
9219

N9B TITLURI DE LIVRAT 4000
922

N9Q TITLURI CUMPĂRATE CU POSIBILITATE 4000
DE RĂSCUMPĂRARE
9221

N9Z ALTE TITLURI DE LIVRAT 4000
9229

OPERAŢIUNI ÎN DEVIZE

OPERAŢIUNI DE SCHIMB LA VEDERE

P1C LEI CUMPĂRAŢI ŞI ÎNCĂ NEPRIMIŢI 4000
9311

P1G DEVIZE CUMPĂRATE ŞI ÎNCĂ 4000
NEPRIMITE
9312

P1M LEI VÂNDUŢI ŞI ÎNCĂ NELIVRAŢI 4000
9313

P1R DEVIZE VÂNDUTE ŞI ÎNCĂ 4000
NELIVRATE
9314

OPERAŢIUNI PRIVIND DEVIZELE DATE ŞI LUATE
CU ÎMPRUMUT

P2C DEVIZE DATE CU ÎMPRUMUT ŞI ÎNCĂ 4000
NELIVRATE
9321

P2G DEVIZE LUATE CU ÎMPRUMUT ŞI ÎNCĂ 4000
NEPRIMITE
9322

OPERAŢIUNI DE SCHIMB LA TERMEN

P3C LEI DE PRIMIT CONTRA DEVIZE DE 4000
LIVRAT
9331

P101 DEVIZE DE LIVRAT CONTRA LEI DE 4000
PRIMIT
9332

P4A DEVIZE DE PRIMIT CONTRA LEI 4000
DE LIVRAT
9333

P102 LEI DE LIVRAT CONTRA DEVIZE 4000
DE PRIMIT
9334

P5A DEVIZE DE PRIMIT CONTRA 4000
DEVIZE DE LIVRAT
9335

P6A DEVIZE DE LIVRAT CONTRA 4000
DEVIZE DE PRIMIT
9336

P8B REPORT/DEPORT DE PRIMIT 4000
9341

P8E REPORT/DEPORT DE PLĂTIT 4000
9342

P9B DOBÂNZI ÎN DEVIZE ACOPERITE 4000
LA TERMEN DE ÎNCASAT
9351-9352

P9E DOBÂNZI ÎN DEVIZE ACOPERITE 4000
LA TERMEN DE PLĂTIT
9353-9354

P9T CONTURI DE AJUSTARE DEVIZE 4000
9363

ANGAJAMENTE DIVERSE

P103 REDEVENŢE, LOCAŢII DE GESTIUNE, CHIRII 4000
ŞI ALTE DATORII ASIMILATE
951

P104 TITLURI PRIMITE ÎN GARANŢIE 4000
952

P105 TITLURI DATE ÎN GARANŢIE 4000
953

P106 ALTE ANGAJAMENTE DIVERSE DATE 4000
9591
P111 ALTE ANGAJAMENTE DIVERSE PRIMITE 4000
9592

Q80 ANGAJAMENTE ÎNDOIELNICE 4000
981

Q90 ANGAJAMENTE ÎN AFARA BILANŢULUI 4026
RISCURI DE ŢARĂ
ex 901+ ex 903 +ex 911+ex 913 +ex 921+ ex 953
ex 9591+ ex 981

Q101 MIJLOACE FIXE LUATE CU CHIRIE 4000
991

Q102 VALORI PRIMITE ÎN PĂSTRARE SAU CUSTODIE 4000
992

Q103 CREANŢE SCOASE DIN ACTIV, URMĂRITE 4000
ÎN CONTINUARE
993

Q104 DEBITORI DIN PENALITĂŢI PRETINSE 4000
994

Q105 AMORTIZAREA AFERENTĂ GRADULUI DE 4000
NEUTILIZARE A MIJLOACELOR FIXE
995

Q106 ALTE VALORI PRIMITE 4000
9981

Q107 ALTE VALORI DATE 4000
9982


   PROVIZIOANE PENTRU CREANŢE ÎNDOIELNICE, PENTRU ANGAJAMENTE DIN
AFARA BILANŢULUI ŞI PENTRU RISCURI DE ŢARĂ
- mod. 4027 -
   
┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ COD │ PLAN DE CONTURI │
│ POZIŢIE │ │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 0 │ 1 │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 011 │Ex 191 │
│ 012 │Ex 191 │
│ 021 │Ex 291 │
│ 022 │Ex 291 │
│ 031 │Ex 391 + ex 393 + ex 399 │
│ 032 │Ex 391 + ex 393 + ex 399 │
│ 041 │Ex 491 + eX 492 + ex 493 + ex 494 + ex 499 │
│ 042 │Ex 491 + ex 492 + ex 493 + ex 494 + ex 499 │
│ 051 │Ex 551 │
│ 052 │Ex 551 │
│ 061 │Ex 553 │
│ 062 │Ex 553 │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 811 │1911 │
│ 812 │1912 │
│ 821 │2911 │
│ 822 │2912 │
│ 831 │39111 │
│ 832 │39112 │
│ 833 │39113 │
│ 834 │39114 │
│ 836 │39121 │
│ 837 │39122 │
│ 838 │393 │
│ 839 │399 │
│ 840 │491 │
│ 841 │49211 │
│ 842 │49212 │
│ 843 │49221 │
│ 844 │49222 │
│ 845 │49231 │
│ 846 │49232 │
│ 847 │493 │
│ 848 │494 │
│ 849 │499 │
│ 851 │551 │
│ 852 │552 │
│ 853 │553 │
│ 854 │559 │
│ 858 │561 │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


   CONTROL ÎNTRE DOCUMENTE

   
Corelaţii document - mod 4000

Fila 01
───────
A01=A10+A20+A25+A101+A30+A40+A50+A102+A70+A90

A10=A11+A19

B01=B10+B3A+B20+B4A+B5A+B7A+B80+B85+B99+B9J+B102+B9K+B9V

C0A=C1A+C2A+C3A+C4A+E6A+E7A+E101+E102+E103+E7H+E70+E8A+E104+E90+E97

F01=F02+F10+F50+F6A+F7A+F80+F102+F9A+F97

L98=A01+B01+C0A+F01+L0C

L98=L99

Fila 02
───────
G01=G20+G25+G101+G30+G4O+G49+G90

H01=H10+H20+H40+H50+H7A+H80+H6A+H90+H98

J0A=J1A+J5A+J8G+J8J+J9A+J9K+K6A+K65+K7A+K101+K102+K103+K104+K7H+K8A+K97

L01=L9A+L7A+L7H+L7L+L60+L7V+L7Z+L101+L5A+L05+L10+L30+L9M

L99=G01+H01+J0A+L01±L90±L91-L103

L99=L98

Fila 03
───────
N8B=N8Q+N8Z

N9B=N9Q+N9Z


   CONTROL ÎNTRE DOCUMENTE

   CORELAŢII ÎNTRE DOCUMENTELE: - mod 4012 - şi - mod 4000 -

   Document în lei + Document în contravaloare lei pentru operaţiunile în devize
   
┌──────────────────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────┐
│ mod 4012 │ relaţia │ mod 4000 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 01 - suma din coloanele 1+2+3 │ │Fila 01 coloana 2 │
│A211+A212+A213+A214 │ = │A20 │
│A25 │ = │A25 │
│A103+A104+A105 │ = │A101 │
│A32+A33 │ <= │A30 │
│A41+A42 │ = │A40 │
│E1102 │ = │A102 │
│A70 │ = │A70 │
│F03+F05 │ <= │F02 │
│F103 │ <= │F102 │
│F09 │ <= │F9A │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 01 - suma din coloanele 1+2+3 │ │Fila 02 - coloana 1 │
│G106+G107+G108+G109 │ = │G20 │
│G25 │ = │G25 │
│G102+G103+G104 │ = │G101 │
│G32+G33 │ <= │G30 │
│G41+G42 │ = │G40 │
│L5D+L5N │ <= │L5A │
└──────────────────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────┘

   CORELAŢII ÎNTRE DOCUMENTELE: - mod 4014 - şi - mod 4000 -
   
Fila 01 din documentul - mod 4014 -

Document în lei + Document în contravaloare Lei pentru operaţiunile în devize

┌──────────────────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────┐
│ mod 4014 │ relaţia │ mod 4000 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 01 - coloana 1 │ │Fila 01 - coloana 2 │
│B11+B12+B19 │ = │B10 │
│B3F+B3G+B3H+B3J+B3L+B3M+B3P+B3Q+B103 │ = │B3A │
│+B3Z │ │ │
│B25+B26+B27+B29 │ = │B20 │
│B4A │ = │B4A │
│B5G+B60 │ = │B5A │
│B7A │ = │B7A │
│B85 │ <= │B85 │
│B99 │ <= │B99 │
│F03+F05 │ <= │F02 │
│F20 │ <= │F10 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 01 - coloana 1 │ │Fila 02 - coloana 1 │
│H20 │ <= │H20 │
│H40 │ <= │H40 │
│H51+H52 │ <= │H50 │
│H101+H102+H103 │ <= │H7A │
│H80 │ <= │H80 │
│H6A │ <= │H6A │
│H90 │ <= │H90 │
│L5D+L5N │ <= │L5A │
└──────────────────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────┘

   CORELAŢII ÎNTRE DOCUMENTELE: - mod 4014 - şi - mod 4000 -
   
Fila 04 din documentul - mod 4014

Document în lei + Document în contravaloare lei pentru operaţiunile în devize

┌──────────────────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────┐
│ mod 4014 │ relaţia │ mod 4000 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 04 - coloana 1 │ │Fila 01 - coloana 2 │
│B81+B82 │ = │B80 │
│B86+B87 │ <= │B85 │
│B99 │ <= │B99 │
│B102 │ <= │B102 │
│B9K │ <= │B9K │
│F03+F05 │ <= │F02 │
│F103 │ <= │F102 │
│F09 │ <= │F9A │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 04 - coloana 1 │ │Fila 02 - coloana 1 │
│H11+H12 │ = │H10 │
│H21+H22 │ <= │H20 │
│H40 │ <= │H40 │
│L5D+L5N │ <= │L5A │
└──────────────────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────┘

   CORELAŢII ÎNTRE DOCUMENTELE: - mod 4016 - şi - mod 4000 -
   
┌──────────────────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────┐
│ mod 4016 │ relaţia │ mod 4000 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│FiLa 01 - coloana 2 │ │Fila 01 - coloana 2 │
│C5V+C5Z │ <= │C2A │
│E6M+E6Z │ = │E6A │
│E7A │ = │E7A │
│E106+E107 │ = │E101 │
│E102 │ = │E102 │
│E109+E110+E111+E112+E113 │ = │E103 │
│E7L+E7S+E7Z │ = │E7H │
│E74+E114+E115+E116+E76+E79 │ = │E70 │
│E8B+E8F+E8M+E8S+E8W+E8Z+E9B+E9E+E9M │ = │E8A │
│+E9S+E9T+E9W │ │ │
│F6C+F6D+F6M+F6R+F6W+F106+F107+F108 │ = │F6A │
│+F109+F110+F111+F112+F113+F114+F61 │ │ │
│+F115+F116+F117+F118+F119+F120+F121 │ │ │
│+F122+F123+F124 │ │ │
│F7C+F7D+F7E+F7K+F7L+F7M+F7V │ = │F7A │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 02 - coloana 1 │ │Fila 02 - coloana 1 │
│J6A+J6M │ = │J5A │
│K6B+K6G+K6M+K6R+K6V+K6Z │ = │K6A │
│K7A │ = │K7A │
│K106+K107+K108+K109+K110+K111 │ = │K101 │
│K112+K113+K114 │ = │K102 │
│K115+K116+K117+K118+K119+K120+K121 │ = │K103 │
│+K122 │ │ │
│K104 │ = │K104 │
│K7L+K7Z │ = │K7H │
│K8C+K8F+K8M+K8S+K8W+K8Z+K9S+K9T+K9W │ = │K8A │
└──────────────────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────┘

   CORELAŢII ÎNTRE DOCUMENTELE: - mod 4021 - şi - mod 4000 -
   
┌──────────────────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────┐
│ mod 4021 │ relaţia │ mod 4000 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 01 - coloana 1 │ │Fila O1- coloana 2 │
│E5W │ <= │C2A + C3A │
│L0C │ = │LOC │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 01 - coloana 1 │ │Fila 02 - coloana 1 │
│L9B+L9C+L9E±L108 │ = │L9A │
│L7C+L109+L7D │ = │L7A │
│L110+L111 │ = │L7H │
│L7L │ = │L7L │
│L112+L113 │ = │L60 │
│L7V │ = │L7V │
│L7Z │ = │L7Z │
│L101 │ = │L101 │
│L5C+L5F+L5H+L5M+L5N │ = │L5A │
│L06+L07 │ = │L05 │
│L21+L16+L114+L29 │ = │L10 │
│L30 │ = │L30 │
│L90 │ = │L90 │
│L91 │ = │L91 │
│L103 │ = │L103 │
└──────────────────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────┘

   CORELAŢII ÎNTRE DOCUMENTELE: - mod 4022 - şi - mod 4000 -
   
┌──────────────────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────┐
│ mod 4022 │ relaţia │ mod 4000 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 01 - coloana 1 │ │Fila 03 - coloana 1 │
│N1B │ = │N1B │
│N1M │ = │N1M │
│N1T+N1X+N1Z+N2A+N2Q │ = │N1R │
│N2Y │ = │N2Y │
│N3K+N3R+N3Z │ = │N3B │
│N4A │ = │N4A │
│N5C+N5K+N5L+N5M+N6Z │ = │N5A │
│N7B+N7M+N7R+N101+N102+N103+N7Z │ = │N7A │
└──────────────────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────┘

   CORELAŢII ÎNTRE DOCUMENTELE: - mod 4026 - şi - mod 4000 -
   
┌──────────────────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────┐
│ mod 4026 │ relaţia │ mod 4000 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 01 - coloana 1+2 │ │Fila 01 - coloana 2 │
│A106+A107+A108 │ = │A102 │
│A109+A110+A111 │ = │A70 │
│A80 │ <= │A20+A25+A101+A30+A40│
│ │ │+A102+A70+A90 │
│B110+B111+B112 │ = │B102 │
│B113+B114+B115 │ = │B9K │
│B9S │ <= │B10+B20+B3A+B4A+B5A │
│ │ │+B7A+B80+B85+B99+ │
│ │ │B102+B9K+B9V │
│E117+E118+E119 │ = │E104 │
│E120+E121+E122 │ = │E90 │
│E95 │ <= │C1A+C2A+C3A+C4A+E6A+│
│ │ │E7H │
│F125+F126+F127 │ = │F102 │
│F128+F129+F130 │ = │F9A │
│F9R │ <= │F02+F7A+F80 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 01 - coloana 1+2 │ │Fila 03 - coloana 1 │
│Q90 │ <= │N1B+N1R+N3B+N5A+N8B+│
│ │ │P1C+P1G+P3C+P4A+P5A+│
│ │ │P105+P106 │
└──────────────────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────┘

   CORELAŢII ÎNTRE DOCUMENTELE: - mod 4027 - şi - mod 4000 -
   
┌──────────────────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────┐
│ mod 4027 │ relaţia │ mod 4000 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 01 - coloanele 1+2 │ │Fila 01 - coloana 1 │
│011+012 │ = │A20+A25+A101+A30+A40│
│ │ │+A50+A102+A70+A90 │
│021+022 │ = │B10+B3A+B20+B4A+B5A+│
│ │ │B7A+B80+B85+B99+B9J+│
│ │ │B102+B9K+B9V │
│031+032 │ <= │C3A+C4A+E70+E104+E90│
│041+042 │ <= │F10+F6A+F7A+F80+F102│
│ │ │+F9A │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 01 - coloanele 1+2 │ │Fila 02 - coloana 1 │
│051+052 │ <= │L10 │
│061+062 │ <= │L10+L30 │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 02 - coloana 1 + 2 │ │Fila 01 - coloana 1 │
│811+812 │ = │A20+A25+A101+A30+A40│
│ │ │+A50+A102+A70+A90 │
│821+822 │ = │B10+B3A+B20+B4A+B5A+│
│ │ │B7A+B80+B85+B99+B9J+│
│ │ │B102+B9K+B9V │
│831+832+833+834 │ = │C3A │
│836+837 │ = │C4A │
│838 │ <= │E70 │
│839 │ = │E104+E90 │
│840 │ = │F10 │
│841+842+843+844+845+846 │ <= │F6A │
│847 │ <= │F7A │
│848 │ <= │F80 │
│849 │ = │F102+F9A │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────┤
│Fila 02 - coloana 1+2 │ │Fila 02 - coloana 1 │
│851+852+853+854 │ = │L10 │
│858 │ = │L30 │
└──────────────────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────┘


   5. NOMENCLATOR - FORME DE PROPRIETATE
   
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
COD DENUMIRE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 PROPRIETATE DE STAT
12 Societăţi comerciale cu capital integral de stat

20 PROPRIETATE MIXTĂ (cu capital de stat şi privat)

PROPRIETATE MIXTĂ (cu capital de Stat - sub 50%)

21 Societăţi comerciale cu capital de stat autohton şi de stat străin
22 Societăţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton
şi străin
23 Societăţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton
24 Societăţi comerciale cu capital de stat şi privat străin

PROPRIETATE MIXTĂ (cu capital de stat - 50% şi peste 50%)

25 Societăţi comerciale cu capital de stat autohton şi de stat străin
26 Societăţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton
şi străin
27 Societăţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton
28 Societăţi comerciale cu capital de stat şi privat străin

30 PROPRIETATE PRIVATĂ (cu capital: privat autohton,
privat autohton şi străin, privat străin)

31 Societăţi comerciale în nume colectiv
32 Societăţi comerciale în comandită simplă
33 Societăţi comerciale în comandită pe acţiuni
34 Societăţi comerciale pe acţiuni
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

   6. NOMENCLATOR - RAMURI

   
 COD
RAMURĂ DENUMIRE RAMURĂ
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22 FINANŢE, BĂNCI, ASIGURĂRI
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


   7. CLASIFICAREA ACTIVITĂŢILOR DIN ECONOMIA NAŢIONALĂ (CAEN)

   
 DIVIZIUNEA                         DENUMIREA
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 Agricultura şi servicii auxiliare
02 Silvicultura, exploatare forestieră şi economia vânatului
03 Piscicultura şi pescuitul
10 Extracţia şi prepararea cărbunelui (inclusiv şisturile şi
nisipurile bituminoase)
11 Extracţia petrolului şi gazelor naturale (exclusiv prospecţiuni)
12 Extracţia şi prepararea minereurilor radioactive
13 Extracţia şi prepararea minereurilor metalifere
14 Alte activităţi extractive
15 Industria alimentară şi a băuturilor
16 Industria tutunului
17 Industria textilă şi a produselor textile
18 Industria confecţiilor din textile, blănuri şi piele
19 Industria pielăriei şi încălţămintei
20 Industria de prelucrare a lemnului
21 Industria celulozei, hârtiei şi cartonului
22 Edituri, poligrafie şi reproducerea înregistrărilor pe suporţi
23 Industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi
tratarea combustibililor nucleari
24 Industria chimică şi a fibrelor sintetice şi artificiale
25 Industria de prelucrare a cauciucului şi a maselor plastice
26 Industria altor produse din minerale nemetalice
27 Industria metalurgică
28 Industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal
(exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii)
29 Industria de maşini şi echipamente
30 Industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou
31 Industria de maşini şi aparate electrice
32 Industria de echipamente, aparate de radio, televiziune şi
comunicaţii
33 Industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie,
optice şi ceasornicărie
34 Industria mijloacelor de transport rutier
3S Industria altor mijloace de transport
36 Producţia de mobilier şi alte activităţi neclasificate
37 Recuperarea deşeurilor şi resturilor de materiale reciclabile
40 Producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică
şi termică, gaze şi apă caldă
41 Captarea, tratarea şi distribuţia apei
45 Construcţii
50 Vânzarea, întreţinerea şi repararea autovehiculelor
şi motocicletelor, comerţ cu amănuntul al carburanţilor
pentru autovehicule
51 Comerţ cu ridicata (cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor)
52 Comerţ cu amănuntul (cu excepţia autovehiculelor şi
motocicletelor), repararea bunurilor personale şi gospodăreşti
55 Hoteluri şi restaurante
b0 Transporturi terestre, transporturi prin conducte
61 Transporturi pe apă
62 Transporturi aeriene
63 Activităţi anexe şi auxiliare de transport
64 Poşta şi telecomunicaţii
65 Activităţi ale instituţiilor financiare şi bancare cu excepţia
activităţilor de asigurări şi a caselor de pensii
66 Activităţi de asigurări şi ale caselor de pensii cu excepţia
asistenţei sociale obligatorii
67 Activităţi auxiliare ale instituţiilor financiare
70 Tranzacţii imobiliare
71 Închirierea maşinilor şi echipamentelor fără operator
şi a bunurilor personale şi gospodăreşti
72 Informatică şi activităţi conexe
73 Cercetare - dezvoltare
74 Alte activităţi de servicii prestate, în principal,
întreprinderilor
75 Administraţie publică şi aparare; asistenţă socială obligatorie
80 Învăţământ
85 Sănătate şi asistenţă socială
90 Asanarea şi îndepărtarea gunoaielor, salubritate şi
activităţi similare
91 Activităţi asociative diverse
92 Activităţi recreative, culturale şi sportive
93 Alte activităţi de servicii
95 Activităţi ale personalului angajat în gospodării personale
99 Activităţi ale organizaţiilor şi organismelor extrateritoriale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


   FORMULARE DE BILANŢ CONTABIL
la 31.12.1997