Act legislativ


 


Banca Naţională a României
Normă nr. 4 din 21.iul.1998
Monitorul Oficial, Partea I 280 29.iul.1998
Intrare în vigoare la 29.iul.1998
privind capitalul social minim al băncilor

   În temeiul prevederilor art. 26 alin. (2) lit. a) şi ale art. 50 alin. (1) din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României, precum şi ale art. 40, 86 şi 93 din Legea bancară nr. 58/1998,

   Banca Naţională a României emite prezentele norme.

   Art. 1. - Limita minimă a capitalului social al unei bănci se stabileşte la 50 miliarde lei.
   Art. 2. - La înfiinţarea unei bănci, vărsămintele în contul capitalului social trebuie efectuate integral, în formă bănească, la momentul constituirii, într-un cont deschis la o bancă, persoană juridică română, sau la o sucursală a unei bănci străine autorizate să funcţioneze pe teritoriul României.
   Fiecare acţionar va vărsa integral valoarea acţiunilor subscrise.
   Art. 3. - La majorarea capitalului social al unei bănci, vărsămintele în contul capitalului social se vor efectua integral şi în formă bănească, la momentul subscrierii, la banca respectivă sau într-un cont deschis de aceasta la o bancă, persoană juridică română, ori la o sucursală a unei bănci străine autorizate să funcţioneze pe teritoriul României.
   Prevederile art. 2 alin. 2 din prezentele norme se aplică în mod corespunzător.
   Art. 4. - Băncile autorizate de Banca Naţională a României anterior datei intrării în vigoare a Legii nr. 58/1998 trebuie să dispună, până la 31 decembrie 1998, de un capital social cel puţin la nivelul limitei stabilite la art. 1 din prezentele norme, în condiţiile prevăzute la art. 3 din acestea.
   Băncile care, la data intrării în vigoare a Legii nr. 58/1998, se aflau în curs de realizare a unei acţiuni de majorare a capitalului social, aprobată de Banca Naţională a României, trebuie să dispună, până la 31 decembrie 1998, de un capital social vărsat la nivelul capitalului social subscris, dar nu mai mic de limita prevăzută la art. 1 din prezentele norme.
   Art. 5. - Sucursalele băncilor străine autorizate să funcţioneze pe teritoriul României vor menţine în permanenţă un capital de dotare la nivelul limitei prevăzute la art. 1 din prezentele norme.
   Sursele de constituire sau de majorare a capitalului de dotare al sucursalelor băncilor străine autorizate să funcţioneze pe teritoriul României sunt:
   a) contravaloarea, în lei, a sumelor în devize puse la dispoziţie sucursalei, cu caracter permanent, de către banca străină de care aparţine, transferate într-un cont deschis la o bancă, persoană juridică română, sau la o sucursală a unei bănci străine autorizate să funcţioneze pe teritoriul României;
   b) profitul net realizat de sucursală în exerciţiile financiare precedente sau la încheierea exerciţiului financiar, pe baza aprobării băncii străine de care aparţine.
   Art. 6. - Sucursalele băncilor străine, autorizate de Banca Naţională a României să funcţioneze pe teritoriul României anterior datei intrării în vigoare a Legii nr. 58/1998, trebuie să dispună, până la 31 decembrie 1998, de un capital de dotare la nivelul limitei prevăzute la art. 1 din prezentele norme.
   Acestea vor notifica Băncii Naţionale a României - Direcţia generală autorizare, reglementare şi supraveghere prudenţială a societăţilor bancare constituirea capitalului de dotare la nivelul limitei prevăzute la art. 1 din prezentele norme, în termen de 5 zile de la realizarea operaţiunii.
   Scrisoarea de notificare va fi însoţită de următoarele documente care atestă constituirea capitalului de dotare:
   a) în cazul sursei prevăzute la art. 5 alin. 2 lit. a) din prezentele norme:
   -o copie de pe ordinul de plată emis de banca străină de care aparţine, prin care s-a dispus transferarea sumelor reprezentând capitalul de dotare al sucursalei;
   -confirmarea băncii, persoană juridică română, sau a sucursalei băncii străine autorizate să funcţioneze pe teritoriul României, depozitară a sumelor reprezentând capitalul de dotare al sucursalei, privind sumele vărsate cu această destinaţie, însoţită de o copie de pe extrasul de cont;
   b) în cazul sursei prevăzute la art. 5 alin. 2 lit. b) din prezentele norme:
   -acordul băncii străine de care aparţine pentru utilizarea sumelor reprezentând profit net realizat de sucursală în exerciţiile financiare precedente sau la încheierea exerciţiului financiar pentru constituirea capitalului de dotare al acesteia;
   -o copie de pe nota contabilă privind înregistrarea în contabilitate a constituirii capitalului de dotare.
   Art. 7. - Banca Naţională a României va modifica, ori de câte ori va considera necesar, limita minimă a capitalului social al băncilor.
   Art. 8. - Nerespectarea prezentelor norme atrage aplicarea sancţiunilor şi/sau a măsurilor prevăzute la art. 69 şi, respectiv, la art. 70 din Legea nr. 58/1998.
   Art. 9. - Prezentele norme intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al României.
   Art. 10. - La data intrării în vigoare a prezentelor norme se abrogă Normele Băncii Naţionale a României nr. 8/1997 privind capitalul social minim al societăţilor bancare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 94 din 20 mai 1997.

   GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR ISĂRESCU,
PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE

   Bucureşti, 21 iulie 1998.
   Nr. 4.